Kåre Reidar Aas, tidligere norsk ambassadør i Washington D. C. , gir i sin nye bok «Diplomatiet i en verden som brenner» et innblikk i Norges relasjon til USA under Donald Trumps presidentskap, særlig etter hans gjeninntreden i 2025.
Aas beskriver en bevisst kampanje for å svekke det amerikanske demokratiet og påpeker at Trump nå omgir seg med lojale støttespillere uten motstand, noe som gjør samarbeidet med allierte vanskeligere. Han kritiserer Trumps persondyrkelse og monologpregete lederskap, som skaper avstand til tradisjonelle venner som Norge og Europa.
Aas trekker fram konkrete hendelser, som Trumps kontroversielle uttalelser og harde linje mot nære allierte som Canada og Danmark. Han mener USA har alt å tape på å isolere seg og oppfordrer Norge til å styrke sin rolle i sikkerhetspolitikken, spesielt i nordområdene, for å opprettholde et godt samarbeid med USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tidligere ambassadør til USA, Kåre Aas, mener Donald Trumps interesse for Grønland er et strategisk spill som må tas alvorlig. Han ser Trumps sønns besøk som et politisk signal. Europa-ekspert Paal Frisvold mener Jens Stoltenberg bør revurdere sin deltakelse ved Trumps innsettelse, og advarer mot en ettergivende holdning, med henvisning til Münchenavtalen. Aas kritiserer Trumps håndtering av saken som umusikalsk overfor Grønland og Danmark, og mener dialog ville vært bedre. Han påpeker at Trumps handlinger kan få konsekvenser for andre områder i verden. Aas tror Stoltenbergs deltakelse ved innsettelsen ikke har stor politisk betydning.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
20 dager siden
Tidligere ambassadør Kåre R. Aas råder Norge til å bruke tollpausen på 90 dager fornuftig og observere andre lands forhandlinger med USA. Han mener Trumps uforutsigbare politikk skaper usikkerhet og irritasjon blant USAs allierte, og at USA risikerer å støte dem fra seg. Aas understreker viktigheten av at USA og Europa snakker sammen, og at USA tar inn over seg den voksende negative holdningen internasjonalt. Han påpeker at mange næringslivsledere er bekymret for verdenssituasjonen på grunn av Trump, og mener USA bare vil tape på den negative holdningen som vokser frem.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må innse at USA under Donald Trump ikke lenger er en pålitelig alliert, grunnet Trumps uvilje mot NATO og hans vennskapelige forhold til Vladimir Putin. Trump har også stanset amerikansk bistand til Europa for å motvirke russisk hybridkrig. Norge bør derfor redusere etterretningssamarbeidet med USA, satse på europeisk forsvarssamarbeid, og utvikle egne europeiske løsninger for satellittkommunikasjon og våpenproduksjon. USA har lenge signalisert en dreining mot Asia, men Trump underminerer samtidig forholdet til europeiske allierte.
1 måned siden
Tidligere ambassadør til Washington, Kåre Aas, mener Donald Trump har en strategi for å splitte Russland og Kina ved å gjenoppta økonomiske forbindelser og oppheve sanksjoner. Aas understreker at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter, og viser til et møte i London hvor en europeisk fredsplan for Ukraina ble diskutert. Han tror også at en mineralavtale mellom USA og Ukraina vil sikre amerikanske interesser der. Aas mener Støre har markert seg internasjonalt og har gode relasjoner til sentrale europeiske ledere.
8 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skal møte USAs president Donald Trump i en tid preget av stor usikkerhet rundt USAs rolle som alliert. Artikkelen beskriver hvordan Trump har svekket tilliten til USA gjennom flere kontroversielle handlinger, som å skape usikkerhet om Nato-garantier, trekke tilbake bistand, true med å bruke makt over Grønland, og vise en skjev holdning til konflikten i Ukraina. I tillegg kritiseres Trumps angrep på amerikansk demokrati, inkludert manglende respekt for domstoler og ytringsfrihet. Støre tar med seg finansministeren for å styrke Norges posisjon i møtet, som kan få betydning for både tollsatser og sikkerhet. Samtidig understrekes behovet for at Europa forbereder seg på en ny rolle som en stabil kraft i verden, ettersom USAs pålitelighet som alliert er svekket under Trump. Møtet beskrives som en balansekunst mellom å opprettholde gode relasjoner og bevare Norges selvstendighet.
2 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina, der Trump hevder at Ukraina startet krigen og kaller Zelenskyj en diktator. Løkke mener Trump er i ferd med å undergrave USAs utenrikspolitiske status, til glede for Putin. Den norske regjeringen har også reagert på Trumps påstander. Løkke understreker at Europa må stå fast på sine verdier og utvikle en plan B i tilfelle Trump ikke lytter. Trump tar også til orde for nyvalg i Ukraina, noe som er problematisk under krig.
1 måned siden
Forskere mener Donald Trumps politikk setter den liberale verdensordenen under press, noe som kan være uheldig for Norge. Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt mener Norge må knytte seg tettere til andre allierte enn USA, som EU og Storbritannia, fordi USA er på vei ut av Europa. Han påpeker at Norge har tjent mye på den liberale verdensordenen og at enhver annen verdensorden vil være mindre gunstig. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen understreker at man bør være forsiktig med å umiddelbart knytte seg tettere til EU, da unionen er i endring og kan bli ledet av politikere Norge ikke er tjent med. Trump har begynt å trekke USA ut av internasjonale organisasjoner og internasjonalt samarbeid, noe som kan føre til at stormaktene bestemmer og definerer spillereglene.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer påstanden om et verdifellesskap mellom Norge og USA, spesielt under Trump-administrasjonen. USA anklages for å svekke internasjonale avtaler, undergrave demokratiske prinsipper og omfavne autoritære ledere. Forfatteren spør hvor langt Norge er villig til å la USA gå før de innrømmer at verdifellesskapet er i oppløsning, og oppfordrer Støre til å stå frem og vise hva Norge faktisk tror på, selv om det kan ha sikkerhetspolitiske konsekvenser.
1 måned siden
Norges ambassadør i USA, Anniken Huitfeldt, arbeider aktivt for å sikre Norges interesser i møte med en uforutsigbar Trump-administrasjon. Hun bruker både tradisjonelt diplomati og utradisjonelle metoder som «Arctic Cool»-fester for å bygge relasjoner med amerikanske politikere. Huitfeldt understreker Norges strategiske betydning i Arktis som et argument for fortsatt samarbeid, og fremhever viktigheten av å forstå Russland. Selv om hun opplever at Norge blir lyttet til, møter hun også oppfatninger om at Europa ikke bidrar nok i NATO. Hun samarbeider også tett med Ukrainas ambassadør for å støtte Ukraina i USA.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
2 måneder siden
Donald Trumps presidentskap er preget av raske og kontroversielle handlinger, som forsker Iver B. Neumann beskriver som et kuppforsøk. Gjennom strategien «flooding the zone» forsøker Trump å overvelde sine motstandere. Neumann kritiserer Trump for å ødelegge forholdet til allierte og utfordre verdensordenen, noe som kan svekke USAs globale posisjon og samtidig styrke Kina. Tiltak som å stanse bevilgninger, legge ned organisasjoner og gi tilgang til finanssystemer vekker bekymring. Mens Neumann håper at rettsvesenet kan bremse utviklingen, advarer han om at Trumps politikk kan føre til et skifte i verdensmakt.
3 måneder siden
USA-ekspert Svein Melby mener at USA slik vi kjenner det kan være borte for alltid når Donald Trump overtar som president. Melby deler en kronikk som hevder at Trumps valg har svekket demokratiet globalt og at USA minner mer om en bananrepublikk. Han mener at den amerikanske elitens manglende forståelse for store gruppers frustrasjon har skapt mistillit til demokratiet. Melby tror at USA vil endre sin utenrikspolitikk og prioritere maktpolitikk fremfor ideer og internasjonalt samarbeid. Han mener også at USA slutter å være en idéstat basert på liberale verdier som demokrati og frihet.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.