Amalia (33) valgte å fjerne begge brystene etter å ha fått påvist den arvelige genfeilen BRCA1, som gir økt risiko for bryst- og eggstokkreft. Hun visste at kvinner på morssiden hadde hatt eggstokkreft, og valgte derfor å teste seg.
Overlege Lovise Mæhle ved OUS påpeker at mange med genfeilen ikke er klar over det, da den kan arves fra både mor og far, og at mange ikke har kjente tilfeller av kreft i familien. Mæhle mener at flere burde få mulighet til å teste seg, men dagens lovverk begrenser dette.
Fjerning av brystvev og eggstokker er den sikreste måten å unngå kreft for kvinner med genfeilen, men det er opp til hver enkelt å bestemme når det er riktig tidspunkt for operasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mary Joy Incipido Nygaard (33) ble i 2021 henvist til mammografi ved Sykehuset Østfold etter at fastlegen fant en kul i hennes høyre bryst. Sykehuset fant en kul i venstre bryst og utførte ultralyd av dette, men ikke av det høyre. To år senere ble det oppdaget brystkreft med spredning i høyre bryst. Mary Joy og hennes ektemann mener sykehuset burde undersøkt begge brystene med ultralyd. Sykehuset avviser dette og mener det ikke var grunnlag for ultralyd av høyre bryst basert på mammografibildene. En kreftspesialist mener ultralyd burde vært utført. Mary Joy har fått avslag på pasientskadeerstatning, men har bestemt seg for å ta saken til retten. Brystkreftforeningen understreker at kvinner må tas på alvor ved funn i brystene.
8 dager siden
Tina Knowles, mor til superstjernen Beyoncé, deler for første gang sin erfaring med brystkreft. Hun fikk diagnosen i juli i fjor etter å ha utsatt mammografi i to år på grunn av koronapandemien. Tina gjennomgikk operasjon for å fjerne svulsten og fikk samtidig utført brystreduksjon, og er nå kreftfri. Hun ønsker å advare andre kvinner om viktigheten av regelmessige mammografitester og oppfordrer til å ikke utsette dem. I sin selvbiografi «Matriarch» beskriver hun også hvordan døtrene Beyoncé og Solange taklet nyheten med støtte og positivitet. Tina understreker at tidlig oppdagelse kan redde liv, og oppfordrer kvinner til å prioritere helsen sin til tross for en travel hverdag.
3 måneder siden
Artisten Sandra Lyng (37) har oppdaget to kuler i brystet og skal gjennomgå mammografi og fjerning av kulene. Hun forteller at hun er redd for at det kan være kreft, spesielt etter at to venninner fikk kreft i fjor. Lyng har tidligere fjernet fire kuler fra brystene. Hun beskriver kulene som store, ubehagelige og raskt voksende, og sier at hun har trengt tid til å fordøye nyheten. Hun skal opereres for å fjerne kulene, noe hun har gjort tidligere.
1 måned siden
Amalie Lundstad (32) mistet sin far til kreft og bruker nå sin sorg til å hjelpe andre gjennom åpenhet og engasjement i kreftsaken. Hun deler sine erfaringer på YouTube, Instagram, TikTok og i podkasten «Uten deg», hvor hun snakker om sorg og tap. Amalie er opptatt av å bidra til kreftforskning, slik at færre skal oppleve det samme som hennes familie. Hun deltar aktivt i Kreftforeningens innsamlingsaksjon og understreker at forskning redder liv. Kreftforeningen fremhever viktigheten av Amalies åpenhet og engasjement for å skape bevissthet og støtte til kreftrammede.
2 måneder siden
En ny kreftstrategi i Norge har som mål å tilby gentesting til alle kreftpasienter. Gentester kan skreddersy behandlingen basert på pasientens genetiske profil, noe som kan gi bedre resultater og tilgang til nye behandlingsmuligheter. Kreftforeningen understreker viktigheten av å øke volumet av gentester i Norge, og ser for seg at det i fremtiden vil bli like vanlig som røntgen. Private klinikker tilbyr allerede gentester, men til en høy pris.
3 måneder siden
Mor og datter Hjorth har skrevet en bok om deres erfaringer med brystkreft. Våren 2023 oppdaget Line Normann Hjorth en kul i brystet, og det ble avdekket en genetisk disposisjon for kreft. Et halvt år senere fikk moren, Vigdis, samme diagnose. Boken skildrer året der begge har operert bort brystene og fått nye, med vekslende perspektiv fra Line og Vigdis. Lines kreft var mer alvorlig og krevde cellegiftbehandling. Boken tar for seg kvinners forhold til bryster, kreftgrupper, og forholdet mellom mor og datter, samt Vigdis' alkoholbruk. Boken er skrevet på en usentimental og ærlig måte, og Lines versjon gjør sterkest inntrykk.
2 måneder siden
Linn-Cecilie (33) utviklet en fobi mot helsesjekker etter flere ubehagelige opplevelser. Etter sin tredje fødsel ble hun overtalt av jordmoren sin til å ta en livmorhalsprøve. Prøven avslørte kreft, og hun måtte opereres og fjerne livmoren. Hun er takknemlig for at kreften ble oppdaget tidlig, slik at hun fikk behandling i tide. Kreftforeningen bruker nå hennes historie for å oppfordre andre kvinner til å sjekke seg regelmessig. Gynekologen som behandlet henne husker henne godt og er glad for at det gikk bra. Linn-Cecilie oppfordrer andre kvinner til å overvinne ubehaget og ta celleprøver, da det kan redde liv.
2 måneder siden
Anna Lene Leganger opplevde forsinkelser i sin kreftbehandling da hun ikke ble registrert i pakkeforløpet ved Radiumhospitalet. Etter å ha purret selv, ble hun først henvist til Elverum sykehus, hvor en operasjon ble avbrutt på grunn av spredning. Hun ble senere operert ved Radiumhospitalet. Statistikker viser at stadig færre kreftpasienter får behandling innen fastsatte frister, noe Kreftforeningen er bekymret for. Regjeringen arbeider med en ny kreftstrategi for å øke kapasiteten og redusere ventetider, samt revidere pakkeforløpene.
4 måneder siden
Inga Ravna Eira, en samisk kvinne, fikk påvist brystkreft og måtte fjerne brystene. Før operasjonen tok hun bilder av brystene sine med et nært familiemedlem som fotograf, som en måte å hedre sin kvinnelighet. Hun opplevde stor sorg og frykt for hvordan dette ville påvirke hennes selvfølelse og forhold. Etter operasjonen fikk hun silikonproteser, til tross for at hun først fikk beskjed om at hun var for gammel. Hun har vært åpen om sine psykiske utfordringer og har fått hjelp fra psykolog til å håndtere tankekaoset. Hun har også funnet styrke i naturen og i å skrive.
3 måneder siden
Artisten Sandra Lyng (37) har offentliggjort at hun har oppdaget to kuler i brystet. Hun uttrykker bekymring for at det kan være kreft, spesielt etter at flere venninner har fått kreftdiagnoser. Lyng har tidligere operert bort fire kuler fra brystene. Hun skal sjekke de nye kulene hos lege tirsdag. Lyng har tidligere vært åpen om sine helseutfordringer, inkludert ADHD, feildiagnostisering av bipolar lidelse, Kompleks posttraumatisk stresslidelse (CPTSD) og kronisk migrene.
3 måneder siden
En 45 år gammel kvinne, Cheryl, fikk diagnosen tykktarmskreft etter å ha ignorert flere symptomer i lang tid. Hun opplevde blant annet magesmerter, endringer i avføringsmønster, og blod i avføringen. Hun trodde feilaktig at symptomene skyldtes andre årsaker, som hemoroider. En mage- og tarmspesialist understreker at blod i avføringen, endringer i avføringsvaner og jernmangel kan være tegn på tarmkreft. Han avliver også myten om at friskt blod i avføringen alltid er ufarlig. Forekomsten av tarmkreft i Norge er høy, og risikofaktorer inkluderer lite fysisk aktivitet, overvekt, høyt inntak av rødt kjøtt og alkohol. Tidlig diagnose er viktig for et godt behandlingsresultat.
4 dager siden
Skuespiller Olivia Williams deler sin historie om langvarig feildiagnostisering. Hun ble sendt fra lege til lege i fire år før hun fikk kreftbeskjeden.
3 måneder siden
En ny HPV-hjemmetest er nå tilgjengelig for alle kvinner i Norge, som et tiltak for å nå de 190.000 kvinnene som ikke har sjekket seg for livmorhalskreft. Kreftforeningen understreker at dette er et viktig tilbud for de som synes det er vanskelig å ta en livmorhalsprøve hos lege. Selv om det anbefales å ta prøven hos lege for en grundigere sjekk, viser tall at seks av ti hjemmetester kommer fra kvinner som aldri har testet seg før, og at hjemmetestene gir nesten dobbelt så mange HPV-påvisninger. Det understrekes at kvinner med symptomer må oppsøke lege uavhengig av alder og tidligere prøver.
4 måneder siden
En artikkel om den økende forekomsten av tarmkreft blant yngre i Norge. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av tarmkreft hos personer under 50 år, kun slått av Australia og USA. En kvinne ved navn Wenche, som selv fikk tarmkreft i ung alder, forteller om sin erfaring. Forskere er bekymret over utviklingen og mistenker at miljøfaktorer kan spille en rolle. Ahus oppretter et eget senter for å forske på årsakene og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen. Studien viser en betydelig økning i tarmkrefttilfeller blant unge voksne i Norge de siste 30 årene.
3 måneder siden
Influenser Sophie Elise Isachsen (30) skal operere brystene igjen 3. februar. Hun oppdaget kuler i brystet under amming, som viste seg å være ufarlige, men ubehagelige. En ultralyd viste også slitasje på det ene implantatet. Isachsen har tidligere fjernet og deretter satt inn silikon igjen. Nå ønsker hun dråpeformede implantater som passer bedre til hennes kropp etter svangerskapet. Hun vil ikke ha brystløft, men at implantatene skal passe inn der brystet hennes er nå. Isachsen planlegger å være åpen om prosessen og dokumentere tiden etter operasjonen.