Regjeringen har besluttet å selge statens aksjer i Eksportfinans til DNB Bank for omtrent 750 millioner kroner. Næringsministeren begrunner salget med at det ikke er noen spesiell grunn til at staten skal være eier i selskapet.
Eksportfinans ble etablert i 1962 for å tilby langsiktig finansiering av norske eksportkontrakter, men har ikke gitt nye utlån siden 2012, da Eksportkreditt Norge AS overtok ansvaret for statlig støttede eksportkreditter.
DNB er allerede største eier i Eksportfinans.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Staten selger sin eierandel på 15 prosent i Eksportfinans til DNB for 750 millioner kroner. DNB har tilbudt å kjøpe alle aksjene i selskapet, og samtlige aksjonærer har akseptert budet på 18.940 kroner per aksje, noe som verdsetter Eksportfinans til drøye fem milliarder kroner. Eksportfinans har siden 2012 fokusert på å forvalte eksisterende utlån etter at ansvaret for nye eksportkreditter ble overført til Eksportfinansiering Norge. Næringsminister Cecilie Myrseth uttaler at salget er en god løsning, og at det ikke er noen særskilte grunner til at staten skal være eier. Salget må godkjennes av Stortinget.
2 måneder siden
DNB ønsker å kjøpe alle aksjene i Eksportfinans, inkludert statens eierandel på 15 prosent. Banken har allerede inngått avtale med Nordea om å kjøpe deres andel. Nærings- og fiskeridepartementet er positiv til å selge statens aksjepost, men understreker at salget krever formelle beslutningsprosesser og godkjenning fra Stortinget. Eksportfinans har ikke hatt nye utlån siden 2012, men forvalter en eksisterende portefølje. Selskapet har redusert bemanningen betydelig siden 2011 på grunn av redusert porteføljeforvaltning. DNB har satt en frist for aksept av budet til førstkommende fredag.
3 måneder siden
Staten har fullført salget av sine aksjer i Aker Solutions for 963 millioner kroner. Salget omfatter drøyt 30 millioner aksjer til en pris av 32 kroner per aksje, noe som er under sluttkursen på Oslo Børs onsdag. Før salget var staten nest største aksjonær med en eierandel på 6,11 prosent. Næringsminister Cecilie Myrseth begrunner salget med at staten har hatt begrenset innflytelse og at det er i tråd med statens mål om høyest mulig avkastning innen bærekraftige rammer. Aker, kontrollert av Kjell Inge Røkke, er den største eieren i Aker Solutions med over 39 prosent eierandel. Staten har siden 2022 mottatt 722 millioner kroner i utbytte fra selskapet.
3 måneder siden
Staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet, har besluttet å selge alle sine aksjer i Aker Solutions. Dette omfatter drøye 30 millioner aksjer, som utgjør 6,11 prosent av selskapets totale aksjemasse. Med dagens aksjekurs er statens eierandel verdsatt til over 1 milliard kroner. Salget forventes å være gjennomført innen torsdag morgen klokken 9.
3 måneder siden
Staten vurderer å selge sin eierandel på 6,11 prosent i Aker Solutions, tilsvarende over 30 millioner aksjer verdt rundt 1 milliard kroner. Fremskrittspartiet støtter salget, men mener staten burde selge seg helt ut av selskapet. Salget er ventet å være gjennomført innen torsdag morgen. ABG Sundal Collier ASA og DNB Markets er engasjert som rådgivere for salget. Staten solgte også 30,1 millioner aksjer i selskapet i 2022, begrunnet med en pragmatisk tilnærming til statlig eierskap. Aker Solutions er en leverandør til den globale energisektoren.
3 måneder siden
Staten har solgt alle sine aksjer i Aker Solutions for totalt 963 millioner kroner, til en pris av 32 kroner per aksje. Dette markerer statens fullstendige uttreden fra oljeserviceselskapet. Staten ble aksjonær i 2020 etter sammenslåingen med Kværner, men har hatt eierinteresser i selskapet siden 2007. Salget kommer etter at staten i 2022 reduserte sin eierandel betydelig. Aker, ledet av Kjell Inge Røkke, er fortsatt den største eieren i Aker Solutions. Tidligere har det vært gnisninger mellom staten og Aker i forbindelse med eierskapet.
4 måneder siden
Norges Bank vil kjøpe kroner i markedet mellom mars 2025 og februar 2026 for å finansiere overføringen av utbytte til staten for regnskapsåret 2024. Dette innebærer at Norges Bank vil selge valuta fra sine valutareserver for å kjøpe norske kroner. Denne operasjonen er ikke et forsøk på å påvirke valutakursen, men en nødvendig handling for å overføre midler til staten. Hovedstyret i Norges Bank har fattet beslutningen om å gjennomføre disse kjøpene.
2 måneder siden
Norges Bank øker kronesalget til 300 millioner kroner per dag i februar, en økning fra 250 millioner i januar. Dette er mer enn økonomer hadde forventet. Kronesalget gjøres for å overføre valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Årsaken er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner enn det staten trenger for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Det er viktig å skille dette fra valutaintervensjon, som er et virkemiddel for å påvirke kronekursen. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
4 måneder siden
Norges Bank øker det daglige salget av kroner til 250 millioner i januar 2025, en økning fra 150 millioner i desember. Dette salget er for å overføre valuta til Oljefondet og er ikke det samme som valutaintervensjon. Kronesalget balanseres over tid av oljeselskapenes kronekjøp for skattebetaling. I november ble kronesalget redusert til 150 millioner fra 400 millioner i oktober. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
18 timer siden
Norges Bank øker sine daglige kjøp av norske kroner betydelig i mai. Dette skjer etter en periode hvor banken har solgt kroner.
4 måneder siden
Norges Bank øker sitt daglige salg av kroner til 250 millioner kroner i januar, en økning på 100 millioner fra desember. Dette gjøres for å veksle oljeinntekter til utenlandsk valuta for Oljefondet. Valutamarkedet har reagert rolig på nyheten. Norges Bank selger kroner for å dekke et planlagt underskudd i statsbudsjettet og for å spare i Oljefondet. Tidligere har banken kjøpt kroner, men siden april 2022 har de solgt. Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent, men sentralbanken signaliserer rentekutt i mars. Økt pengebruk på statsbudsjettet legger press på rentenivået.
18 timer siden
Norges Bank øker mengden kroner de kjøper daglig i mai. Dette markerer en endring fra tidligere perioder.
2 måneder siden
Norges Bank reduserer sitt daglige salg av kroner i valutamarkedet til 274 millioner kroner i mars, etter en økning i februar. Samtidig øker banken valutakjøpene på oppdrag fra Finansdepartementet til 400 millioner kroner daglig som en del av petroleumsfondsmekanismen. For å finansiere overføring av utbytte til staten, vil Norges Bank selge valuta tilsvarende 126 millioner kroner daglig. Norges Bank understreker at vekslingene ikke vil endre det samlede behovet for valuta.
2 måneder siden
Norwegian-gründer Bjørn Kjos har solgt 500.000 aksjer i selskapet, verdt omtrent 5,4 millioner kroner. Salget kommer like før Norwegian legger frem sin kvartalsrapport, hvor de allerede har varslet et svakere resultat enn forventet på grunn av en svak krone. Kjos begrunner aksjesalget med at han investerer i helikoptre gjennom selskapet Lufttransport, hvor han er storeier og styreleder. Lufttransport har nylig sikret seg en stor kontrakt med Equinor til en verdi av syv milliarder kroner. Kjos forsikrer at han fortsatt har tro på Norwegian og fortsatt eier aksjer i selskapet.
1 måned siden
Norges Bank reduserer sitt daglige nettosalg av kroner til 26 millioner i april. Dette innebærer at sentralbanken kjøper valuta for 100 millioner kroner daglig for å finansiere overføring av utbytte til staten, samtidig som de selger valuta for 126 millioner kroner. Kuttet kommer etter en periode hvor kronen har styrket seg mot euro og dollar. Bakgrunnen for justeringen er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner, som overstiger statens behov for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Disse valutatransaksjonene må ikke forveksles med valutaintervensjon, der sentralbanken aktivt påvirker kronekursen.