Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) innkalte dagligvarekjedene til møte mandag etter at Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte en prisøkning på mat og alkoholfrie drikkevarer på 4,4 prosent fra juni til juli. Dette er en del av en trend hvor matprisene har steget 5,9 prosent det siste året, betydelig høyere enn den generelle prisveksten på 3,3 prosent i samme periode. Myrseth beskrev møtet som en «pekelek», der de ulike aktørene pekte på hverandre for å forklare de høye prisene.
Hun understreket viktigheten av effektive tiltak og at aktørene tar ansvar for å sikre riktige priser i butikkene. Regjeringen har allerede styrket Konkurransetilsynet og endret loven for god handelsskikk, men nye konkrete tiltak er foreløpig ikke annonsert. Dagligvareekspert Ivar Pettersen uttrykte overraskelse over den høye prisveksten på 4,4 prosent, og mener den ikke kan forklares med økte råvarepriser alene.
Han karakteriserer prisutviklingen som historisk høy og urovekkende. For forbrukerne betyr dette vedvarende høye utgifter til livsnødvendigheter, noe som presser husholdningsbudsjettene og krever politisk handling.