Finansmarkedene spekulerer i om Trump vil svekke dollaren etter råd fra sin økonomiske rådgiver, Stephan Miran. Mirans plan, kalt «Mar-a-Lago Akkorden», skal styrke amerikansk konkurranseevne.
Planen innebærer at andre land gir lån til USA uten rentebetaling og med svært lang tilbakebetalingstid, eventuelt skattlegging av utenlandske investeringer.
Økonomer advarer om at dette kan føre til en global finanskrise og mislighold av statsgjeld, men anser det som lite sannsynlig at Trump vil gjennomføre planen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til USAs store statsgjeld og spekulasjoner om at Trump vurderer å misligholde deler av den. USA har verdens største gjeld, og selv om landet i teorien kan trykke mer penger, vil et mislighold skape store problemer. Et slikt grep kan føre til høyere renter, børsfall og svekket tillit til dollaren. Det spekuleres i at utenlandske obligasjonseiere kan bli tvunget til å forlenge løpetiden på sine lån, noe som i teorien vil redusere rentebetalingene. Økonomer advarer om at dette kan føre til en omfattende dollarkrise og økonomisk uro over hele verden.
21 dager siden
President Trumps uttalelser om å endre vilkårene for tilbakebetaling av USAs statsgjeld har skapt internasjonal usikkerhet. Eksperter advarer om at dette kan føre til at Kina, som en stor kreditor, dumper amerikanske obligasjoner som gjengjeldelse for Trumps tollpolitikk. En slik handling kan føre til et fall i dollarkursen og økte renter for USA, noe som igjen kan utløse en global økonomisk krise. Selv om Kina har betydelig innflytelse, er det enighet om at ingen ønsker en situasjon der verdensøkonomien kollapser, men det er likevel grenser for hvor mye Kina vil tolerere fra USA.
2 måneder siden
I en debatt om Donald Trumps uttalelser om USAs gjeld, advarte eksperter om potensielle katastrofale følger for verdensøkonomien. Sentralt står tilliten til amerikanske statsobligasjoner, som fungerer som en grunnpilar i det globale finansielle systemet. Dersom land som Kina skulle dumpe sine obligasjoner, kan det utløse en gigantisk salgsbølge og skyte rentene i været. Financial Times påpeker at dette kan skje raskt og brutalt. Sjeføkonom Kjersti Haugland spår rentekutt fra Norges Bank, men er usikker på effekten, og frykter at Oljefondet kan tappes.
2 måneder siden
Økonomer advarer om at Donald Trumps innføring av straffetoll mot Mexico, Canada og Kina kan ha negative konsekvenser for aksjemarkedet og føre til høyere renter i Norge. Tollkrigen kan føre til økt inflasjon i USA, noe som kan begrense Federal Reserves mulighet til å kutte renten. Dette kan igjen føre til en sterkere dollar og en svakere krone. Norges Bank vurderer et rentekutt i mars, men økte markedsrenter i USA kan gjøre dette mindre sannsynlig. På lang sikt er det negativt for norsk økonomi, som er avhengig av frihandel.
1 dag siden
Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen har analysert et notat fra Donald Trumps økonomiske rådgiver. Han finner lesningen skremmende og sammenligner deler av strategien med mafiametoder.
1 måned siden
Dollaren faller som følge av Trumps tollpolitikk mot blant annet Canada og Mexico. Dette skaper usikkerhet, og investorer søker alternativer. Eksperter peker på at fallende aksjekurser i USA kan være et effektivt pressmiddel mot Trump. Flere land vurderer nå alternative valutaer som Yuan og Rubel, og Euroen styrkes som reservevaluta. Trumps handlinger undergraver tilliten til dollaren, som lenge har vært ankeret i global finans.
23 dager siden
Artikkelen omhandler Trumps tollpolitikk og dens negative innvirkning på verdensøkonomien. Finansminister Stoltenberg beskriver situasjonen som enestående uro. Trumps tollmurer har ført til børsfall globalt, og USAs sentralbanksjef advarer om økt inflasjon og redusert vekst. Eksperter som Eirik Løkke tror ikke Trump vil innrømme feil, men Anders Romarheim påpeker at Trump kan snu raskt og kanskje inngå avtaler for å fremstå som en seierherre. Senator Lindsey Graham, stabssjef Susie Wiles og utenriksminister Marco Rubio nevnes som mulige påvirkere av Trump.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymring for stigende renter i USA og Norge i forbindelse med Donald Trumps kommende presidentskap. Den amerikanske tiårs statsrenten har steget betydelig den siste måneden, noe som også påvirker norske renter. Økonomer spekulerer i om dette er en 'Trump-effekt', og markedet frykter at Trumps politikk kan føre til høyere gjeld og ytterligere renteøkninger. Norges Bank vurderer å heve rentebanen, og det er usikkerhet rundt renteutviklingen etter et forventet kutt i mars. Dollaren har også styrket seg etter Trumps comeback.
2 måneder siden
President Donald Trump har antydet at deler av USAs statsgjeld kan være basert på svindel, og har varslet en etterforskning av gjeldsutbetalingene. Uttalelsene har skapt forvirring og bekymring blant eksperter, som frykter at dette kan undergrave tilliten til amerikansk økonomi. En betydelig del av USAs gjeld er til utlandet, inkludert Norge som har utestående 1800 milliarder kroner. Markedet ser foreløpig ikke ut til å ta Trumps uttalelser alvorlig, men analytikere advarer om at slike utspill i seg selv kan skape uro og usikkerhet.
23 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i markedene og frykt for en global handelskrig. Tollmurene er basert på handelsunderskudd med USA, noe som rammer eksportører til USA hardt. Kina har svart med mottiltak, og EU vurderer lignende skritt. Dette skaper usikkerhet og kan ramme norsk økonomi. Trump ser ut til å ha en langsiktig plan om å endre USAs økonomiske rolle, og ser ikke ut til å ville snu.
29 dager siden
Donald Trump vurderer å innføre toll på varer fra land som har toll på amerikanske varer, noe som skaper bekymring hos globale investorer. Kritikere frykter negative konsekvenser for handel, børser, arbeidsplasser og forbrukere. Finansforsker Espen Henriksen ved BI advarer om at Norge kan bli fattigere ved økte tollsatser, da eksport kan reduseres og import bli dyrere. EU er klar med mottiltak og mener toll vil føre til inflasjon. Målinger viser at mange amerikanske velgere er skeptiske til Trumps tollpolitikk, og økt toll på importerte biler kan føre til betydelige prisøkninger.
27 dager siden
Dollaren opplever det kraftigste fallet siden 2022 etter at president Trumps tollvarsel. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener USA svekker sin egen økonomi, noe som kan markere slutten på amerikansk særstilling. Dette skjer samtidig som børsene faller globalt, uvanlig da dollaren vanligvis styrkes i urolige tider. Analytikere bekymrer seg for en bredere tillitskrise for dollaren, mens valutastrateg Nils Kristian Knudsen antyder at kronen kan styrke seg ytterligere mot dollaren.
2 måneder siden
Den norske kronen har styrket seg mot dollaren etter at Donald Trump utsatte innføringen av nye tollsatser. Valutastrateg Dane Cekov i SpareBank 1 Markets mener markedet kan ha blitt lurt av Trumps trusler, men advarer om at dollaren vil styrke seg igjen når tollsatsene trer i kraft i april. Han påpeker at Trump skaper mye uforutsigbarhet i markedet, og at europeisk handel trolig vil rammes av tollkrigen. Cekov spår at kronen vil svekkes mot dollaren, men holde seg stabil mot euroen. Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken er enig i at usikkerheten rundt Trumps tolltiltak påvirker markedet, og at markedet vil være på tå hev fremover.
28 dager siden
Eksperter advarer om at finansmarkedene undervurderer konsekvensene av Trumps tollplaner, noe som kan føre til svingninger i kronekursen. En finansgigant påpeker at valutaer som norske kroner kan svekkes ved en aggressiv tollpolitikk fra USA. Usikkerheten skaper uro, og mottiltak fra berørte land ventes. Analytikere mener at uro i finansmarkedene kan føre til korreksjon i kronekursen, selv om kronen har styrket seg.