Spekkhoggeren Tahlequah, også kjent som J35, har mistet nok en kalv. Kalven ble født i desember, men er nå død.
Tahlequah holder den døde kalven flytende mens hun svømmer, noe som vekker bekymring blant forskere. Dette er andre gangen hun mister en kalv; i 2018 bar hun en død kalv i 17 dager.
Tahlequah tilhører en utrydningstruet bestand som er avhengig av kongelaks, en bestand som har sunket kraftig. Dødsfallet er et stort tap for bestanden, spesielt siden begge de døde kalvene var hunner som kunne bidratt til å øke bestanden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En kronhjort ble funnet død på øya Reksta, og obduksjon avslørte store mengder rundballeplast i magen. Dette har trolig bidratt til at dyret var avmagret. Magnus Frøyen i Kinn kommune understreker at den eksakte dødsårsaken er usikker, men forsker Stein Joar Hegland ved Høgskulen på Vestlandet påpeker at slike funn er altfor vanlige. Dyr forveksler ofte plast med mat, noe som kan føre til alvorlige indre skader og hindre fordøyelsen. Leder i Vestland bondelag, Gry Ingvild Agjeld, beklager hendelsen og forteller at de kontinuerlig arbeider med tiltak for å redusere plastforurensning, inkludert bedre innsamlingsordninger og oppfordring til å sikre rundballer.
25 dager siden
Havforskningsinstituttet (HI) er bekymret for villaksbestanden i Etneelva, da overvåkning viser en overvekt av små hannlaks og få hunnlaks, noe som kan redusere gytingen. Forskerne mener villaksen sliter i sjøen grunnet dårlig mattilgang og påvirkning fra rømt oppdrettslaks. Antall rømminger av oppdrettslaks har økt, noe som forverrer situasjonen. Feltstasjonen i Etneelva bruker avansert teknologi for å overvåke bestanden, og resultatene kan være relevante for andre lakseelver med lignende utfordringer. Villaksen ble rødlistet i 2021, og flere elver ble stengt i 2023 på grunn av lite fisk.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
3 måneder siden
En ung elgkalv døde etter å ha blitt sittende fast i et stakittgjerde i Aurskog-Høland. Elgen ble funnet etter to dager, kun en til to meter fra en grusvei. Viltnemndas ettersøkskorps ble tilkalt for å fjerne dyret. Temperaturen på elgen indikerte at den hadde hengt fast i rundt to døgn. Det antas at elgen, som var en ettårskalv på 120-130 kilo, forsøkte å hoppe over gjerdet for å komme tilbake til skogen. Viltnemnda mener stress trolig var dødsårsaken. Hendelsen beskrives som tragisk og uvanlig.
4 måneder siden
Over 335.000 laks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg Vinnalandet i Hammerfest, som følge av et omfattende manetangrep. Perlesnormaneter har skapt store problemer for oppdrettsselskapet, som har forsøkt å håndtere situasjonen med døgnbemanning og ekstra ressurser. Til tross for disse tiltakene, har ikke Grieg Seafood klart å få kontroll over dødeligheten. Mattilsynet har derfor pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk ved anlegget. Selskapet har hatt problemer med maneter også ved andre anlegg i høst.
3 måneder siden
Seba Joukhah Dar og hennes mann opplevde en tragisk hendelse da deres nyfødte datter døde kort tid etter fødselen. De mener Bærum sykehus ikke tok deres bekymringer på alvor, og at de ble sendt hjem flere ganger til tross for avtagende fosterbevegelser og blødninger. Sykehuset på sin side mener de har gitt forsvarlig helsehjelp, men erkjenner at utfallet er svært uheldig. Saken er nå under etterforskning av Statsforvalteren. Paret ønsker å dele sin historie for å hindre at andre opplever det samme. Barnet, Maria, ble født med hastekeisersnitt grunnet mistanke om morkakeløsning, men døde 12 timer senere.
19 dager siden
Artikkelen beskriver en alvorlig situasjon for fjordene, spesielt på Vestlandet, med alarmerende oksygenmangel. Utslipp fra fiskeoppdrett, landbruk, industri og kloakk, kombinert med miljøgifter, fører til at fisk forsvinner og fjordbunnen dekkes av mudder. Døde spekkhoggere funnet med høye nivåer av miljøgifter understreker alvoret i situasjonen. Artikkelen kritiserer manglende politisk handling og oppfordrer til umiddelbare og kraftige tiltak mot forurensningskildene, inkludert å konfrontere oppdrettsnæringen, for å redde fjordene fra en miljøkatastrofe.
1 måned siden
I starten av mars omkom minst 50 villrein i et snøskred i Skirådalen i Sunndal kommune. Villreinnemnda frykter at mange av de omkomne dyrene var drektige simler, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for villreinstammen. Skredet ble oppdaget ved hjelp av GPS-merking av rein i et forskningsprosjekt utført av NINA. Villreinnemnda har kontaktet Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet for å få midler til å undersøke området nærmere, men det er usikkert om dette vil skje før jaktkvotene skal fastsettes. Det er uvisst hvordan tapet av rein vil påvirke fastsettelsen av jaktkvoter.
2 måneder siden
Over 150 halvspekkhoggere har strandet i Tasmania, Australia. Redningsmannskaper jobber intenst for å redde de rundt 90 gjenlevende hvalene, inkludert både voksne og kalver. Lokale innbyggere beskriver situasjonen som hjerteskjærende. Myndighetene advarer publikum mot å nærme seg området på grunn av skogbranner og vanskelig tilgang. Årsakene til hvalstrandinger er usikre, men desorientering og feilnavigering av en lederhval er mulige forklaringer.
2 måneder siden
Arvid Mæland mistet 35 lam og mener at en økning i ørnebestanden er årsaken. Han uttrykker bekymring for at desperate bønder kan ty til ulovlig jakt. En ornitolog bekrefter at kongeørn kan ta lam, men oftest syke eller skadde dyr. Statistikker viser at kongeørn kun står for en liten andel av det totale tapet av lam.
23 dager siden
Statsforvalteren i Agder har åpnet tilsyn etter at et spedbarn døde ved Sørlandet sykehus høsten 2023. Beslutningen kommer etter en klage fra moren, da verken Helsetilsynet eller Statsforvalteren først åpnet sak. Under fødselen oppsto mistanke om oksygenmangel, og det ble utført akutt keisersnitt. Spedbarnet ble overført til Ullevål sykehus, men livet sto ikke til å redde. Avdelingssjef ved Kvinneklinikken, Randi Andersen, uttaler at sykehuset ser alvorlig på hendelsen og har fokus på læring.
4 måneder siden
Over 335.000 oppdrettslaks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg på Vinnalandet i Hammerfest som følge av manetangrep. Perlesnormaneter har skapt problemer for flere av selskapets anlegg i høst. Mattilsynet observerte svært høy dødelighet og skadet fisk under et tilsyn i november. Til tross for omfattende tiltak fra Grieg Seafood, har de ikke klart å få kontroll over situasjonen. Mattilsynet har derfor pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk ved anlegget.
3 måneder siden
Etter at åtte uker gamle Ero døde uten å kunne donere organene sine, krever politikere og fagfolk endring i regelverket for organdonasjon hos spedbarn. Dagens regler gjør det vanskelig for spedbarn å bli organdonorer, noe som er spesielt bekymringsfullt med tanke på den høye dødeligheten blant barn på venteliste. En rapport fra i fjor foreslår endringer, men helseministeren har ennå ikke fulgt opp. Foreldrene til Ero ønsker å belyse denne problematikken. Helsepolitiske talspersoner fra Høyre og Frp krever at regjeringen tar tak i saken. Helsedepartementet har gitt oppdrag om å gjennomgå organiseringen av organdonasjon, men det er behov for ytterligere tiltak.
22 dager siden
En fryktet alge, Pseudochattonella, nærmet seg norskekysten og truet dyrelivet, spesielt fiskeoppdrett. Situasjonen ble fulgt tett, særlig utenfor Arendal, hvor algekonsentrasjonen hadde økt. Algene kan skade fiske gjeller og føre til dødelighet. En ny værmelding gir imidlertid håp, da vestavind kan dytte algefeltet bort fra kysten. Vannprøver viser også tegn på at algeoppblomstringen kan være i ferd med å dø ut. Forskerne understreker at situasjonen fortsatt overvåkes nøye.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler troféjakt på ulv i Norge, der en ulvetispe ble drept kort tid etter at maken ble drept. Aktivt Rovdyrvern (ARV) observerer den ulovlige jakten, og en av deres medlemmer opplevde sterk sorg ved synet av den drepte ulven. Det hevdes at jakten drives av en «gutta-på-skauen»-mentalitet og økonomiske interesser, ikke samfunnsnytte. En representant fra SNO kritiserer også jegere for å bruke samfunnsnytte som argument. Norges ulveforvaltning er kritisert i Europa, og det påpekes at naturen taper på denne type jakt.