Jayarasa Abilash, kjent som «baby 81», ble funnet i live etter tsunamien i 2004. Han var da to måneder gammel. Historien om hans overlevelse og familiegjenforening ble et symbol på håp.
Flere familier hevdet å være hans foreldre, men DNA-test bekreftet at Murugupillai og hans kone var de rette foreldrene. Saken fikk internasjonal oppmerksomhet, og familien ble invitert til USA.
Til tross for den positive oppmerksomheten, har familien opplevd utfordringer, inkludert ekskludering fra hjelpeprogrammer og utfrysing i nabolaget. I dag studerer Abilash og drømmer om en fremtid innen informasjonsteknologi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
I 2004 rammet en tsunami Indonesia og tok livet av over 230 000 mennesker. 20 år senere leter Saudah fortsatt etter sin sønn Siddiq, som forsvant i bølgene da han var seks år gammel. Saudah og familien har ikke mistet håpet om å finne ham, da han dukker opp i drømmene deres og sier at han er i live. En annen datter som var savnet ble funnet i en drøm, som ledet familien til en massegrav. Familien ber for Siddiq og leter aktivt etter ham. Morens største ønske er å se ham igjen før hun dør.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler fire år gamle Joud Alaara fra Gaza, som mistet sin far og en bror i israelske angrep. Han mistet også et bein under et angrep mot Al-Shifa sykehuset. Joud og moren ble evakuert til Egypt, og senere til USA for medisinsk behandling. I USA fikk Joud en spesialtilpasset protese og bodde hos en vertsfamilie. Moren mistet tærne i samme angrep som Joud mistet beinet. Til tross for den traumatiske opplevelsen, uttrykker moren et ønske om å gjenoppbygge Gaza. Familien må returnere til Gaza etter endt behandling i USA.
1 måned siden
Artikkelen handler om 15 år gamle Pia Hasund Vareberg, som har cerebral parese, og hennes vanskeligheter med å finne seg til rette i idretten. Hun forteller om følelsen av å stå utenfor og om manglende tilpasning til hennes behov. Deltakelsen i NRK-serien «Team Pølsa» har gitt henne en ny opplevelse av inkludering, mestring og fellesskap. Møtet med Birgit Skarstein, som selv har overvunnet funksjonsnedsettelser, har vært en stor inspirasjon. Foreldrene håper Pia kan finne et lag eller en idrett hvor hun føler seg inkludert, og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon etterlyser bedre tilrettelegging i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
4 dager siden
En familie deler sin sterke historie om tap og kamp etter en dramatisk tvillingfødsel. De jobber nå for å øke bevisstheten og støtte forskning på ryggmargsskader.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler 13 år gamle Syver Blindheim som har JNCL, en sjelden og uhelbredelig form for barnedemens. Syver og hans familie har valgt å være åpne om sykdommen for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til forskning. Syver deltar i NRK-serien «Team Pølsa» for å leve livet aktivt og inspirere andre. Foreldrene forteller om vanskelige samtaler og hverdagsutfordringer, men understreker viktigheten av å fokusere på livsglede og håp. Forskere i Trondheim jobber med å finne en behandling for sykdommen, og familien håper på støtte fra både forskningsmiljøer og kongefamilien.
1 måned siden
Artikkelen omhandler rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen, anklaget for mishandling av sine barn, inkludert Jakob Ingebrigtsen. Med stor medieinteresse beskrives saken som et intenst familiedrama. Den berører temaer som vold i nære relasjoner, press på barn, og allmennmenneskelige dilemmaer. Ingebrigtsen har avvist anklagene. Mediepresset forventes å bli stort, og pressen diskuterer begrensninger i dekningen for å beskytte de involverte.
4 måneder siden
20 år etter tsunamikatastrofen i Asia, som krevde over 225 000 liv, inkludert 84 nordmenn, sliter mange fortsatt med traumer. Det blir ingen offisielle minnemarkeringer i år, men Sjømannskirken holder en gudstjeneste. Psykologer understreker at det ikke er for sent å søke hjelp for de som fortsatt sliter. Forskning viser at barn generelt hentet seg raskere enn voksne etter katastrofen. Etter tsunamien i 2004 er varslingssystemene forbedret, noe som kan redde liv i fremtidige katastrofer. En overlevende fra Banda Aceh forteller om de forferdelige forholdene og hvordan han hjalp til.
1 måned siden
Hege Christin Bjørkmanns tre måneder gamle datter ble innlagt på sykehus etter at en forkjølelse utviklet seg til RS-virus med pusteproblemer og spisevansker. Datteren har fått pustehjelp via CPAP-maskin, og Hege beskriver det som tungt å se barnet sitt slik. Nå håper hun på en vellykket nedtrapping av pustehjelpen og at datteren kan puste selv innen en uke. Hege er takknemlig for støtten fra helsepersonell og oppfordrer andre til å være oppmerksomme på symptomer og ta viruset alvorlig, spesielt med tanke på spedbarn og eldre.
3 måneder siden
12 år gamle Rose er endelig hjemme i Lyngdal etter en to år lang kamp for å få henne fra Thailand. Hun er halvsøsteren til Catrine Øglænd, og har vært foreldreløs siden moren døde i 2020. Familien har brukt 1,5 millioner kroner på å få henne til Norge. Rose har blitt tatt godt imot av sine tre småsøsken, og de leker og tuller mye sammen. Overgangen til norsk kultur og mat har vært en utfordring, og familien lager flere middager om dagen for å tilfredsstille Roses behov. Rose skal snart begynne på en tilrettelagt skole for å lære seg norsk.
28 dager siden
Etter at Syver Blindheim (13), kjent fra «Team Pølsa», mistet synet grunnet barnedemens (JNCL), har nordmenn samlet inn over 18 millioner kroner til forskning. Familien Blindheim fra Ålesund har i flere år jobbet for å samle inn penger, og er overveldet over den enorme responsen og dugnadsviljen. Lokalsamfunnet bidrar med kreative innsamlingsaksjoner. Pengene gir familien et fornyet håp om en fremtid, spesielt for barn som rammes av sjeldne sykdommer. Faren, Øyvind Blindheim, etterlyser økte statlige midler til forskning på sjeldne sykdommer, slik at foreldre ikke må bære hele byrden alene.
1 måned siden
Rikke fikk en traumatisk start etter fødselen av sønnen Mandisi, da helsepersonell raskt mistenkte Downs syndrom. Hun beskriver manglende koordinering og overveldende informasjon fra sykehuset, noe som skapte unødvendige bekymringer og redsel. Sykehuset beklager hendelsen og lover å forbedre sine rutiner. Rikke ønsker å dele sin historie for å øke bevisstheten og forbedre støtten til familier i lignende situasjoner. Til tross for en vanskelig start, understreker hun at Mandisi er en vanlig baby som er høyt elsket.
2 måneder siden
En far fra Larvik leter desperat etter sin fem år gamle datter i Indonesia, etter at moren tok henne med på ferie og ikke returnerte. Faren, som har full foreldrerett, frykter det verste for datterens liv, da hun har en alvorlig diagnose som krever kontinuerlig medisinsk oppfølging. Moren er etterlyst via Interpol, og norsk politi etterforsker saken som en barnebortføring. Faren har reist til Indonesia for å lete etter datteren, men møter store utfordringer i et land bestående av tusenvis av øyer. Han føler seg maktesløs overfor manglende samarbeid mellom norske og indonesiske myndigheter. Venner og familie har startet en støttegruppe for å hjelpe ham økonomisk i den vanskelige situasjonen.
4 måneder siden
Caroline Thevanathan mistet sin mor i tsunamien i 2004. Moren hadde flyttet tilbake til Sri Lanka for å jobbe med foreldreløse barn. 20 år senere reiser Caroline og familien tilbake til Sri Lanka for å minnes moren. De besøker gravstedet, tenner lys og ber, og deltar i en minnegudstjeneste i en kirke bygget til hennes ære. Caroline forteller om sorgen og savnet, men også om morens ønske om å hjelpe barn i hjemlandet. Hun deler et videoopptak av moren fra før tsunamien, som kun hun og broren har sett tidligere.
2 måneder siden
Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud, kjent fra «Sommerhytta», deler sin dramatiske historie om datteren Olivias fødsel for å advare mot risikoene ved hjemmefødsler og belyse viktigheten av sykehusfødsler. Under fødselen oppsto navlestrengsprolaps, som førte til oksygenmangel og et akutt keisersnitt. Olivia ble født blålilla og måtte umiddelbart kjøles ned for å unngå hjerneskade. Etter tre døgn viste det seg heldigvis at hun var helt frisk. Paret ønsker å rette fokus mot viktigheten av rask medisinsk intervensjon og oppfordrer vordende foreldre til å tenke nøye gjennom valg av fødested.
1 måned siden
Jasmine Ali Saud (16) har bodd i Norge i 14 år uten pass, noe som hindrer henne i å delta i vanlige aktiviteter. Hennes mor søkte asyl fra Kuwait i 2011, men UDI får ikke bekreftet hennes identitet, og familien lever derfor med begrenset oppholdstillatelse. Moren angrer på at hun kom til Norge, og beskriver det som en stor skuffelse, da hun ikke har fått de rettighetene hun håpet på. UDI hevder at familien ikke har søkt om statsborgerskap fordi morens identitet ikke er bekreftet. En statsviter forklarer at statsløshet er et utbredt problem i Kuwait, og at mange bevisst unngikk å registrere seg som innbyggere.