Norge har strenge regler for organdonasjon fra spedbarn, noe som fører til at få organer blir tilgjengelige for transplantasjon. Barnelegeforeningen mener at de minste barna blir glemt i diskusjonen om organdonasjon, og at dagens regelverk gjør det vanskelig å donere organer fra spedbarn.
En ny metode for å påvise hjernedød hos spedbarn er under utvikling, og det jobbes for å øke bevisstheten rundt organdonasjon fra barn. Norge er avhengig av organer fra utlandet for å redde spedbarn, og det har forekommet dødsfall som følge av manglende tilgang på organer.
Helsedirektoratet har innkalt til møte med Barnelegeforeningen for å diskutere saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Etter at åtte uker gamle Ero døde uten å kunne donere organene sine, krever politikere og fagfolk endring i regelverket for organdonasjon hos spedbarn. Dagens regler gjør det vanskelig for spedbarn å bli organdonorer, noe som er spesielt bekymringsfullt med tanke på den høye dødeligheten blant barn på venteliste. En rapport fra i fjor foreslår endringer, men helseministeren har ennå ikke fulgt opp. Foreldrene til Ero ønsker å belyse denne problematikken. Helsepolitiske talspersoner fra Høyre og Frp krever at regjeringen tar tak i saken. Helsedepartementet har gitt oppdrag om å gjennomgå organiseringen av organdonasjon, men det er behov for ytterligere tiltak.
3 måneder siden
En ny rapport viser en bekymringsfull nedgang i organdonasjoner i Norge, med færre donorer og økt avslagsprosent. Samtidig opplever nabolandene en økning. Stiftelsen Organdonasjon peker på manglende nasjonal koordinering og ressurser som årsaker til den negative trenden. De mener at organdonasjon i Norge har vært for avhengig av ildsjeler og tilfeldigheter, og etterlyser en sterkere satsing for å sikre at flere pasienter får livreddende transplantasjoner. En pasient, Heidi Torbjørnsen, forteller om hvordan organdonasjon har reddet livet hennes flere ganger, og oppfordrer flere til å vurdere organdonasjon.
3 måneder siden
Norsk Barnelegeforening uttrykker sterk bekymring over den økende trenden med uassisterte hjemmefødsler, der kvinner velger å føde uten helsepersonell til stede. De argumenterer for at dette frarøver barnet nødvendig helsehjelp og øker risikoen for dødsfall eller alvorlige skader. Barnelegene understreker at fødsel er en risikabel hendelse, og at tilstedeværelse av helsepersonell er avgjørende for å oppdage og håndtere komplikasjoner som kan oppstå. De påpeker at barnet har en selvstendig rett til helsehjelp, et perspektiv de mener mangler i den pågående debatten. Helsedirektoratet har hatt samtaler med andre organisasjoner om fødselsomsorg og planlegger nå et møte med Barnelegeforeningen for å diskutere deres bekymringer.
2 måneder siden
Antallet organdonasjoner i Norge har hatt en nedadgående trend, med det fjerde laveste antallet i 2024 siden 2014. Samtidig blir ikke alle avdøde vurdert for organdonasjon, selv om de har ønsket det. Stiftelsen Organdonasjon er bekymret, da mange venter på nye organer. Oslo universitetssykehus mener en nasjonal organisering er nødvendig for bedre oversikt og systematisering. Politiske partier erkjenner mangler og ser frem til Helsedirektoratets uttalelse om løsninger.
3 dager siden
Kripos ser utfordringer i saker om mishandling av små barn. Etterforskningstopp foreslår tiltak for bedre rettssikkerhet.
1 måned siden
En TV 2-undersøkelse avslører at flere helsetiltak for barn og unge med rus- og psykiatriutfordringer fortsatt mangler, til tross for tidligere løfter fra regjeringen. Dette inkluderer manglende psykiatriteam i barnevernsinstitusjoner, treg satsing på heldøgnsplasser og helgestengte klinikker. Høyres Tone Trøen kritiserer regjeringen for manglende handling og bringer saken til Stortinget. Helseminister Jan Christian Vestre forsvarer seg med at helseregionene jobber med å implementere tiltakene, og takker samtidig en mor som har engasjert seg i saken. Utvalgsleder Erik Stene påpekte tidligere at manglende handling ville føre til flere dødsfall, noe som har vist seg å stemme.
22 dager siden
Statsforvalteren i Agder har åpnet tilsyn etter at et spedbarn døde ved Sørlandet sykehus høsten 2023. Beslutningen kommer etter en klage fra moren, da verken Helsetilsynet eller Statsforvalteren først åpnet sak. Under fødselen oppsto mistanke om oksygenmangel, og det ble utført akutt keisersnitt. Spedbarnet ble overført til Ullevål sykehus, men livet sto ikke til å redde. Avdelingssjef ved Kvinneklinikken, Randi Andersen, uttaler at sykehuset ser alvorlig på hendelsen og har fokus på læring.
23 dager siden
Rekordmange barn i Norge venter på fosterhjem, noe som skaper bekymring hos Fosterhjemsforeningen. De krever tiltak fra politikerne for å bedre situasjonen, da mange fosterforeldre sliter økonomisk og føler seg utilstrekkelige. En tidligere fostermor understreker behovet for kompetanse og støtte. Venstre-politiker Grunde Almeland mener situasjonen er alvorlig og krever hastetiltak fra barne- og familieministeren. Barne- og familiedepartementet sier de vil bedre situasjonen gjennom et kvalitetsløft for barnevernet, økt beslutningsmyndighet for fosterforeldre og mer forutsigbare økonomiske rammer.
27 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre uttaler at det ikke er planer om å endre regelverket for uassisterte hjemmefødsler, selv om Helsedirektoratet sterkt fraråder det. Debatten blusset opp etter at et barn døde under en slik fødsel i Oslo i fjor. Vestre understreker at det er trygt å føde på norske sykehus, og viser til at helsemyndighetene advarer mot risikoen ved uassisterte hjemmefødsler. Regjeringen har også bestilt en undersøkelse om brukererfaringer i fødselsomsorgen for å vurdere forbedringer.
1 måned siden
Landsforeningen uventet barnedød (LUB) advarer mot uassistert fødsel, også kalt «frifødsel», og uttrykker bekymring over at mange undervurderer risikoen. De understreker at det å miste et barn er en unaturlig og traumatisk opplevelse, og at valget om å føde uten medisinsk assistanse kan føre til komplisert sorg og skyldfølelse. LUB påpeker at selv om intensjonen er en naturlig fødsel, kan uforutsette komplikasjoner oppstå, og rask medisinsk intervensjon kan være livreddende. De fremhever at Norge har en av verdens tryggeste fødselsomsorger, og at medisinsk overvåking og tilgjengelighet har redusert barnedødeligheten betydelig.
3 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe reagerer på kritikk av barnevernet i en vestlandskommune etter et drap. Statsforvalteren kritiserer manglende samtaler med barna før det hadde gått fem måneder etter drapet, og manglende oppfølging før drapet. Barnevernet mottok flere bekymringsmeldinger, men unnlot å snakke med barna eller hente inn tilstrekkelig informasjon fra tidligere involverte kommuner. Toppe understreker at barnevernstjenesten må snakke direkte med barn. Kommunen erkjenner mangelfull dialog og har iverksatt tiltak. Barneombudet kaller saken svært alvorlig.
22 dager siden
Artikkelen omhandler debatten rundt planlagte uassisterte hjemmefødsler og rettighetene til barnet. Jurister og jordmødre fra Stine Sofies Stiftelse etterlyser en klargjøring av lovverket for å sikre barnets beste i slike situasjoner. De stiller spørsmål ved om barnets rett til helsehjelp blir tilstrekkelig ivaretatt når foreldre velger å føde uten medisinsk assistanse. Helseministeren minner om risikoen ved slike valg, mens andre aktører som Barneombudet og Venstre-politikere uttrykker bekymring for barnets sikkerhet og rettigheter. En jusprofessor påpeker at dagens lover ikke omhandler uassisterte fødsler, og etterlyser mer kunnskap og diskusjon rundt temaet.
4 måneder siden
Regjeringen møtte ledere fra Meta, Google, Snapchat og TikTok for å diskutere barns sikkerhet på sosiale medier. Statsrådene Karianne Oldernes Tung og Kari Nessa Nordtun uttrykte misnøye med dagens tiltak og varslet strengere reguleringer. De vurderer å heve aldersgrensen fra 13 til 15 år og innføre sikker aldersverifisering. Undersøkelser viser at mange barn under 13 år allerede bruker sosiale medier, og Kripos rapporterer om økt risiko for overgrep. Regjeringen ønsker at plattformene tar større ansvar, og et nytt møte er planlagt for å følge opp tiltakene. Australia trekkes frem som et eksempel på strengere regulering.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.
2 måneder siden
Flere sykehus i Norge praktiserer egenbetaling for bedøvelse av barn, selv om helsetjenester for barn under 16 år skal være gratis. Dette gjelder blant annet bedøvelsesplaster som brukes før sprøytestikk. Foreldre beskriver ordningen som kynisk og urettferdig, spesielt for familier med barn som trenger hyppige prosedyrer. Rødt kritiserer praksisen og mener gratis helsehjelp må gjelde alle barn. Helseminister Jan Christian Vestre har lovet å rydde opp og har bedt om en oversikt fra alle sykehus for å sikre lik behandling.