LO-sekretær Are Tomasgard mener EU-direktivene som splitter regjeringen er en «ikke-sak» og at det er viktig å unngå en regjeringskrise. Han ser ingen grunn til å behandle hele energipakken samlet, slik Senterpartiet ønsker, og mener de aktuelle direktivene kan bidra til å lette strømprissituasjonen.
Tomasgard påpeker at LO støtter Arbeiderpartiet i denne saken, men understreker at de vil forholde seg saklige.
Han trekker også frem at LO og Arbeiderpartiet egentlig ønsket en bredere rødgrønn regjering med SV, og mener det er rart om Senterpartiet, som ønsket denne regjeringen mest, skal være de som forårsaker en regjeringskrise.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Striden dreier seg hovedsakelig om fornybardirektivet, som har som mål å redusere saksbehandlingstiden for fornybar energi. Senterpartiet frykter at Norge vil miste suverenitet og ønsker å behandle hele pakken samlet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av den i tråd med EØS-avtalen. Professor Mads Greaker mener direktivene er uproblematiske og kan bidra til lavere strømpriser, men kritiserer regjeringens strømstøtteordning.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i den vanskelige energisaken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Støre avviser at dette handler om hans lederposisjon i Ap og understreker at det er viktig for Norge å bevare EØS-avtalen. Han mener det er best om Sp fortsetter i regjeringen. Senterpartiet mener at hele energipakken må sees samlet og er mot alle direktivene. Flere Sp-politikere har uttalt at de ikke vil sitte i en regjering som innfører direktivene, noe som kan føre til at Sp forlater regjeringen.
3 måneder siden
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum står fast på at EUs energipakke er feil for Norge, og ønsker å reforhandle avtalen om strømkabler. Han mener Norge bør ha mer nasjonal kontroll over strømpolitikken for å sikre lave og stabile strømpriser. Regjeringspartner Arbeiderpartiet, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, støtter derimot innføring av energipakken. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at regjeringen vil gå av på denne saken. Uenigheten om energipakken skaper spenning i regjeringssamarbeidet, og flere stortingsrepresentanter i Senterpartiet har uttalt at partiet må forlate regjeringen dersom pakken blir innført.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen for å forklare energistriden som har skapt splid i regjeringen. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Arbeiderpartiet ønsker å innføre direktivene og mener det er viktig for forholdet til EU. Energiminister Terje Aasland har uttalt at han ikke vil gå med på utsettelser. De to regjeringspartiene har ulikt syn på kraftmarkedet, der Arbeiderpartiet ønsker å videreføre dagens system, mens Senterpartiet ønsker økt nasjonal kontroll.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, understreker at målet er å finne løsninger i forhandlingene med Arbeiderpartiet om EUs energipakke. Senterpartiet er kritisk til å gi mer makt til EU og ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet motsetter seg. Uenigheten kan føre til at regjeringssamarbeidet oppløses. Vedum ønsker ikke å kommentere spørsmål om Senterpartiet vil gå ut av regjeringen, men understreker at det pågår reelle samtaler. Det er liten støtte i Arbeiderpartiet for at Senterpartiet skal trekke seg fra regjeringen.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, står fast på sin motstand mot EUs fjerde energipakke, og mener det er feil retning å gå. Det er åpen strid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet om saken, der Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken. Dette har ført til hastemøter og spekulasjoner om regjeringskrise. Energiminister Terje Aasland understreker at regjeringen ikke vil gå av på grunn av dette, og at målet er å fortsette samarbeidet med Senterpartiet. Han fremhever også viktigheten av EØS-avtalen for å ivareta norske interesser.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer Senterpartiets krav om å avvise EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet har varslet et mulig grasrotoppgjør og truet med regjeringskrise dersom Arbeiderpartiet ikke sier nei til pakken. Støre understreker at regjeringen jobber sammen og tar ansvar, også i saker der de er uenige. Han mener det er viktig å analysere energipakken grundig og avviser at det er en krise. Støre fremhever at Arbeiderpartiet er for samarbeid med Europa på energi, men at Norge skal beholde kontroll over egne ressurser og at norske interesser skal ivaretas. Han mener det er mye feilinformasjon om energipakken i media.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er uenige om innføring av EUs energidirektiver. Arbeiderpartiet ønsker å innføre fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, som de mener er viktig for norsk næringsliv. Senterpartiet motsetter seg dette, og frykter at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft. Uenigheten har ført til hastemøter i begge partier. Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet direktivene for vurdering i regjeringen, men ingen avgjørelse ble tatt.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet har hatt krisemøter om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener en tettere tilknytning til EUs energimarked er feil vei å gå, og har fått støtte fra sin stortingsgruppe for en tøff linje. Arbeiderpartiet diskuterer de tre direktivene og ønsker å finne en løsning med Senterpartiet. Statsminister Støre understreker at han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper på enighet. Det er fortsatt usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er beredskap for flere møter.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møter pressen angående strømkrisen og den pågående uenigheten i regjeringen om EUs Ren energi-pakke. Tre direktiver i pakken har skapt splittelse, der Arbeiderpartiet ønsker å innføre dem i norsk lov, mens Senterpartiet er sterkt imot. Denne uenigheten har ført til spekulasjoner om regjeringens fremtid og muligheten for at samarbeidet mellom AP og SP kan opphøre. Støre har uttalt at han ønsker at Senterpartiet skal fortsette i regjeringen. Saken ble diskutert på en regjeringskonferanse, men det ble ikke fattet et endelig vedtak.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker skuffelse over at Senterpartiet har valgt å trekke seg fra regjeringen. Bruddet kommer som følge av uenighet om EUs «Ren energi»-pakke, der Arbeiderpartiet ønsker å innlemme direktivene, mens Senterpartiet er imot. Støre understreker at EØS-avtalen er avgjørende for norske arbeidsplasser og mener Senterpartiets krav ville skapt tvil om avtalens troverdighet. Senterpartiet på sin side mener Norges tilknytning til EUs energimarked har ført til ustabile strømpriser. Til tross for bruddet, sier Senterpartiet at de mener Støre bør fortsette som statsminister.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.