SV-leder Kirsti Bergstø foreslår et kompromiss om EØS-avtalen for å unngå en splittende EU-debatt. Bergstø sier hun er imot EØS-avtalen fordi den avgir suverenitet og er en abonnementsordning for markedsliberalisme.
Hun åpner likevel for å ikke foreslå oppsigelse eller reforhandling av avtalen i neste stortingsperiode, dersom partiene som støtter EU dropper kravet om en ny EU-søknad.
Forslaget skal diskuteres på SVs landsmøte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø foreslår at Norge melder seg ut av EUs energibyrå Acer for å løse den fastlåste striden i regjeringen om EUs energipakke. Hun mener en utmelding vil imøtekomme Senterpartiets bekymringer om suverenitetstap, samtidig som Arbeiderpartiets mål om å innføre direktivene kan oppnås. Bergstø argumenterer for at Norge kan implementere direktivene selv utenfor Acer og tilpasse dem til norske forhold. Hun understreker viktigheten av samarbeid med Europa, men mener det er mulig å beholde kontroll over egen energipolitikk. SV mener forslaget er en løsning hvis Arbeiderpartiet prioriterer praktiske grep for næringsliv og fornybar energi fremfor å avgi suverenitet.
1 måned siden
SV har vedtatt å frede EØS-avtalen i den kommende stortingsperioden. SV-leder Kirsti Bergstø begrunner dette med den usikre geopolitiske situasjonen, som gjør det uhensiktsmessig å starte reforhandlinger nå. Selv om partiet fortsatt er motstander av både EU-medlemskap og EØS-avtalen, mener de at Norge bør unngå en opprivende EU-debatt. SV vil samtidig understreke viktigheten av å bruke handlingsrommet og reservasjonsretten i EØS-avtalen for å unngå å avgi ytterligere suverenitet til EU.
1 måned siden
SV-leder Kirsti Bergstø utfordrer Arbeiderpartiet til å velge side i politikken, og advarer dem mot å vende seg mot høyresiden. Under SVs landsmøte åpnet Bergstø for regjeringssamarbeid, men avviste samtidig Aps initiativ til et bredt skatteforlik. Hun mener det er store forskjeller mellom høyre- og venstresiden i fordelingspolitikken, og kritiserer Ap for å ikke tydeliggjøre hvem som skal få skattelette i sine valgløfter. Bergstø lover at SV ikke vil godta kutt i velferd eller skatteøkninger for lav- og mellominntektsgrupper i eventuelle regjeringsforhandlinger.
1 måned siden
SV står overfor flere vanskelige veivalg på sitt kommende landsmøte, deriblant spørsmålet om EØS-avtalen. Partileder Kirsti Bergstø signaliserer et ønske om tettere samarbeid med EU, men vil ikke si om partiet bør frede EØS-avtalen. Oslo SV har foreslått å droppe motstanden mot avtalen. Landsmøtet skal også diskutere regjeringsalternativer, skolepolitikk, atomkraft, aktiv dødshjelp og innføring av en eksklusjonsparagraf. Samtidig markerer partiet sitt 50-årsjubileum.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
1 måned siden
SVs landsmøte nærmer seg et kompromiss i strømspørsmålet. Partiet vil trolig si nei til EUs energibyrå og energiunion, men støtte enkelttiltak for klima og miljø. SV ønsker å fjerne strømmen fra børsen og erstatte dagens system med et demokratisk styrt system, samt reforhandle avtalene om kablene til Tyskland og Storbritannia for å redusere prissmitten. Det er fortsatt uenighet om vindkraftutbygging og kjernekraft.
1 måned siden
Høyre landsmøte vedtok å åpne for raske forhandlinger om EU-medlemskap dersom situasjonen tilsier det, selv om partileder Erna Solberg stemte imot. Forslaget, initiert av Oslo Høyre, fremhever Norges posisjon som eneste NATO-land med grense mot Russland som ikke er EU-medlem. Vedtaket har blitt positivt mottatt av Venstre og MDG, som ønsker en ny folkeavstemning, mens KrF og Frp er kritiske. Senterpartiet mener dette markerer starten på en ny EU-debatt, men statsminister Støre (Ap) ønsker å unngå en slik debatt i valgkampen for å unngå splid.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, til tross for skepsis fra partileder Erna Solberg. Vedtaket åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk og utelukker støtte fra Frp, da hun mener en EU-debatt vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer om at dette kan føre til en ny folkeavstemning om EU. Venstre-leder Guri Melby er derimot svært positiv og ønsker tettere europeisk integrasjon.
26 dager siden
Arbeiderpartiet er splittet i synet på EU, noe som ble tydelig under partiets landsmøte. Trine Lise Sundnes ønsker en ny debatt om Norges forhold til Europa og mener tiden kan være inne for en ny folkeavstemning. Trond Giske er uenig og advarer mot en splittende EU-kamp, og mener fokuset bør være på å sikre norsk næringsliv i en urolig tid. Statsminister Jonas Gahr Støre viet EU lite oppmerksomhet i sin tale, og er klar på at han ikke ønsker en folkeavstemning nå. En meningsmåling viser en økning i støtten for EU-medlemskap, men Giske mener EØS-avtalen sikrer tilgang til det indre marked.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, til tross for skepsis fra partileder Erna Solberg. Vedtaket åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk og utelukker støtte fra Frp, da hun mener en EU-debatt vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum frykter en ny folkeavstemning om EU og vil gjøre motstand til en hovedsak i valgkampen. Venstre-leder Guri Melby er derimot svært positiv og ønsker tettere europeisk integrasjon.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg ber Frp om å ikke skape problemer rundt EØS-avtalen etter at Høyres landsmøte vedtok å jobbe aktivt for norsk EU-medlemskap. Solberg understreker at vedtaket ikke betyr at Høyre vil søke EU-medlemskap nå, men at de ønsker å starte en diskusjon om temaet. Hun mener vedtaket ikke vil hindre et regjeringssamarbeid med Frp, men ber Sylvi Listhaug om å roe ned forslag om å reservere seg mot EU-direktiver. Listhaug reagerte kraftig på vedtaket og ønsker ingen ny EU-debatt.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, noe som markerer en tydeligere EU-tilnærming. Forslaget, fremmet av Oslo Høyre, åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer negativt og understreker at Frp er imot EU-medlemskap, da hun mener det vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer om en mulig folkeavstemning og vil gjøre EU-saken sentral i valgkampen. Venstre-leder Guri Melby er derimot positiv og ser viktigheten av tettere europeisk integrasjon.
1 måned siden
Flere profiler i Høyre utfordrer Erna Solbergs linje om å utsette EU-debatten. De mener tiden er inne for å starte diskusjonen, og ønsker ikke å utelukke en folkeavstemning i neste stortingsperiode. Argumentene inkluderer en endret sikkerhetspolitisk situasjon og at mange unge aldri har stemt om EU. Solberg ønsker å vente, da hun mener det fortsatt er et flertall mot EU i befolkningen. Internt i partiet er det uenighet om hvor raskt Norge bør knytte seg tettere til EU.
1 måned siden
Det er intern uenighet i SV om partiets forhold til Europa, spesielt knyttet til EØS-avtalen og energipolitikken. Mens partiledelsen ønsker å arbeide for å si opp EØS-avtalen, argumenterer flere fylkeslag for å frede avtalen i en periode. Uenigheten strekker seg også til energipolitikken, der Oslo SV er uenig med partilederens ønske om å melde Norge ut av EUs energibyrå Acer. Landsmøtet skal diskutere forslag om å trekke Norge ut av Acer, si nei til EUs fjerde energimarkedspakke og reforhandle avtaler om utenlandskabler.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.