Etter en periode med styrking har den norske kronen igjen svekket seg, spesielt etter tollendringer fra USA. Dette gjør populære reisemål i Europa dyrere for nordmenn.
Samtidig har svenskekronen styrket seg. Seniorstrateg Dane Cekov påpeker at markedet har roet seg noe etter at Trump reduserte tollsatsene, men understreker at uforutsigbarhet kan føre til svingninger.
Mens tradisjonelle europeiske reisemål blir dyrere, har land som Mexico, Tyrkia, Brasil og Albania blitt billigere. Markedet søker nå mot trygge investeringer som gull og sveitsiske franc.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse mot euroen, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og den generelle økonomiske uroen i USA. Investorer søker tryggere investeringer i Europa, noe som styrker euroen ytterligere. En valutastrateg påpeker at situasjonen er uforutsigbar, og at Trump raskt kan endre utviklingen med en enkelt melding. Det er usikkert når kronen vil styrke seg igjen, men en fullstendig opphevelse av tollavgifter fra USA kan være en forutsetning.
2 måneder siden
Den norske kronen svekkes markant mot både euro og dollar. Euroen handles for 11,68 kroner, mens dollaren ligger på 11,26 kroner. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at utviklingen sees i sammenheng med uttalelser fra Trump om toll, som skaper uforutsigbarhet og volatilitet i markedet. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management påpeker at valutamarkedet generelt er sensitivt for tollutspill. Han nevner også at prisveksten i Norge kan påvirke kronen, i tillegg til geopolitiske faktorer som situasjonen i Ukraina.
1 måned siden
Den norske kronen viser en splittet utvikling, med styrking mot dollar og svekkelse mot euro. Endringene tilskrives blant annet USAs tollpolitikk og Europas økte investeringer, spesielt Tysklands planer om store investeringer i infrastruktur og forsvar, som bidrar til å styrke euroen. Markedet preges av usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk, noe som begrenser omsetningen. Kronekursen kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger fremover, men de fleste analytikere venter fortsatt rentekutt.
2 måneder siden
Den norske kronen har styrket seg mot dollaren etter at Donald Trump utsatte innføringen av nye tollsatser. Valutastrateg Dane Cekov i SpareBank 1 Markets mener markedet kan ha blitt lurt av Trumps trusler, men advarer om at dollaren vil styrke seg igjen når tollsatsene trer i kraft i april. Han påpeker at Trump skaper mye uforutsigbarhet i markedet, og at europeisk handel trolig vil rammes av tollkrigen. Cekov spår at kronen vil svekkes mot dollaren, men holde seg stabil mot euroen. Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken er enig i at usikkerheten rundt Trumps tolltiltak påvirker markedet, og at markedet vil være på tå hev fremover.
20 dager siden
Euroen har steget til over 12 kroner, det svakeste nivået siden august i fjor, etter kraftige børsfall og uro knyttet til toll globalt. Kronekursen har vært ustabil etter at Trump presenterte nye tollsatser. Etter en kortvarig styrking som følge av Trumps utsettelse av toll, svekket kronen seg igjen med rundt 20 øre mot euroen torsdag. Store svingninger i kronemarkedet er relativt sjeldne.
20 dager siden
Den norske kronen svekkes kraftig mot flere valutaer, spesielt euroen, som har steget med 33 øre til 12,13 kroner. Utviklingen skjer etter at kronen styrket seg onsdag kveld, men markedet preges av tolluro og utspill fra Donald Trump. Store svingninger i kronemarkedet er relativt sjeldne, men har tidligere forekommet under finans- og coronakrisen. I tillegg til markedsuro, påvirker også oljeprisen kronekursen.
2 måneder siden
Nordmenn må forvente en dyrere vinterferie i utlandet, da kronen har svekket seg mot de fleste valutaer. Unntakene inkluderer Brasil, Egypt, Gambia, Mexico og Tyrkia, hvor kronen har styrket seg. Spania er det mest populære reisemålet. En seniorstrateg i Nordea Markets påpeker at dollarens styrke bidrar til den svake kronen, men ser for seg en potensiell bedring i 2026. Usikkerhet rundt rentekutt og geopolitiske hendelser som Ukraina-konflikten påvirker også kronekursen.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollaren, og nådde mandag sitt sterkeste nivå siden september i fjor. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at kronen har hatt medvind til tross for urolige børser og fallende olje- og gasspriser. Kronen har også styrket seg mot euro. Cekov påpeker at dollaren har svekket seg bredt, og at Trumps nye tollsatser kan påvirke kronekursen. Markedet venter nå på Norges Banks rentebeslutning, og flere økonomer tror et rentekutt kan utebli. Nordea Markets mener uendret rente kan styrke kronen ytterligere mot euroen.
3 måneder siden
Etter at det ble kjent at Donald Trump vurderer å innføre toll kun på kritisk import, og ikke alle varer som tidligere varslet, reagerte finansmarkedene positivt. Europeiske børser steg markant, og dollaren svekket seg, noe som førte til at den norske kronen styrket seg. Eksperter påpeker at dette kan være en lettelse for markedene, men understreker at det fortsatt er usikkerhet knyttet til Trumps fremtidige handelspolitikk. Det spekuleres i at endringer i tollsatsene kan komme i flere bølger, avhengig av responsen fra andre land. En svakere dollar anses som positivt for både amerikanske og europeiske selskaper.
21 dager siden
Kronen styrker seg mot euro og dollar etter at USA kunngjorde en 90-dagers tollpause for flere land, samtidig som tollen for Kina økes. Denne vendingen fører også til en kraftig oppgang i oljeprisen. Markedene reagerer positivt, men seniorstrateg Dane Cekov understreker at handelskrigen mellom USA og Kina fortsatt pågår, og at kronen derfor fortsatt kan være svak. Tidligere i år styrket kronen seg, men har siden april svekket seg igjen på grunn av tolluro og fallende oljepriser.
19 dager siden
Den norske kronen har opplevd betydelige svingninger den siste uken, påvirket av internasjonal uro og bevegelser i aksjemarkedet. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forventer en ytterligere svekkelse av kronen og anbefaler nordmenn å veksle inn euro før feriereiser for å sikre forutsigbarhet. Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea påpeker at en vedvarende svak krone kan tvinge Norges Bank til å opprettholde en høyere rente, noe som vil være ugunstig for boliglånskunder. I tillegg har kronen svekket seg mot svenske kroner, noe som resulterer i dyrere grensehandel.
22 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse, med euroen over 12 kroner. Dette skyldes blant annet et fall i oljeprisen, som igjen er påvirket av Trumps tollsatser og økt oljeproduksjon fra OPEC+. Investeringsdirektør Robert Næss bemerker at dette resulterer i dyrere utenlandsferier. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forklarer at den svake kronekursen også har innvirkning på Norges Banks rentepolitikk, og kan potensielt forsinke et ventet rentekutt. Den kombinerte effekten av høyere inflasjon og en svak krone tvinger Norges Bank til å nøye vurdere balansen mellom økonomisk vekst og prisstabilitet.
27 dager siden
Den norske kronen styrker seg mot dollaren, som svekkes globalt på grunn av usikkerhet rundt USAs økonomiske politikk og innføring av nye toller. Dollaren handles nå til 10,19 kroner, en betydelig nedgang fra 11,37 kroner ved nyttår. Valutastrateg i Handelsbanken antyder at kronen kan styrke seg ytterligere, men understreker at markedet er preget av usikkerhet. Euroen styrker seg også mot dollaren.
2 måneder siden
Den norske krona har svekket seg markant, påvirket av svakere vekst i fastlandsøkonomien og usikkerhet knyttet til Trumps handelspolitikk. Frykten for en eskalerende handelskrig, utløst av tollsatser, kan ramme Norge hardt, spesielt ved et eventuelt fall i oljeprisen. Stigende amerikanske renter og forventede rentekutt fra Norges Bank bidrar også til press på krona. Markedet ser få tegn til en snarlig og betydelig styrking, og eksperter påpeker at et 'motsatt sjokk' vil være nødvendig for å gjenopprette tidligere nivåer.
2 måneder siden
Den norske kronen opplevde en svingende dag etter at Donald Trump først varslet toll mot Canada og Mexico, noe som førte til en kraftig svekkelse. Kronen svekket seg med 18 øre mot dollaren på det verste. Etter en helomvending fra Trump, der han utsatte tollen, hentet kronen inn store deler av tapet. Utsettelsen kom etter at Canada og Mexico inngikk avtaler med USA om å styrke grensekontrollen og bekjempe narkotikasmugling. Børsuroen kan ha spilt en rolle i Trumps beslutning om å utsette tollen.