Den svake norske kronen gjør utenlandsferie dyrere for nordmenn i år. Eksperter gir råd om hvor man kan finne mer prisgunstige reisemål, selv om det krever lengre reisevei.
Den svake norske kronen påvirker nordmenns ferieplaner og gjør utenlandsreiser dyrere. Ifølge eksperter fra Nordea og Handelsbanken har kronen svekket seg mot valutaene i de fleste tradisjonelle ferieland i Europa, som eurosonen, Sveits, Sverige og England. Sverige er spesifikt nevnt som åtte prosent dyrere enn i fjor.
USA-ferie er derimot relativt uendret prismessig. Land som Australia, New Zealand, Sør-Korea og Indonesia har blitt billigere målt i kronekurs, men reisekostnadene er høye.
Reisebyrået Tui merker at nordmenn er kronebevisste og at flere velger "all inclusive" for å kontrollere kostnadene, samtidig som klassiske Syden-destinasjoner fortsatt er populære. Noen søker også mot land med lavere prisnivå som Thailand, Bulgaria, Albania og Polen.
Robert Næss
Nils Kristian Knudsen
Anne Mørk-Løwengreen
Nordea
Handelsbanken
E24
Tui
Australia
New Zealand
Europa
Sverige
USA
Polen
Sør-Korea
Indonesia
Thailand
Bulgaria
Albania
Sopot
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
2 måneder siden
Nordmenn må forvente en dyrere vinterferie i utlandet, da kronen har svekket seg mot de fleste valutaer. Unntakene inkluderer Brasil, Egypt, Gambia, Mexico og Tyrkia, hvor kronen har styrket seg. Spania er det mest populære reisemålet. En seniorstrateg i Nordea Markets påpeker at dollarens styrke bidrar til den svake kronen, men ser for seg en potensiell bedring i 2026. Usikkerhet rundt rentekutt og geopolitiske hendelser som Ukraina-konflikten påvirker også kronekursen.
1 måned siden
Artikkelen presenterer budsjettvennlige alternativer for nordmenn som ønsker Syden-ferie. Til tross for økte priser generelt, finnes det reisemål hvor man får mye for pengene. Bulgaria, Tyrkia og Albania fremheves som prisgunstige, med lavere prisnivå og gunstige valutakurser. Reiseoperatører anbefaler også Thailand, den polske rivieraen og Kreta for rimeligere ferier. Artikkelen nevner at styrket kronekurs gir noe mer å rutte med i Europa og USA, men understreker at Syden likevel er dyrere enn tidligere.
16 dager siden
Den svake norske kronen gjør utenlandsreiser generelt dyrere, men USA kan være et unntak denne sommeren. Handelskrig og en fallende dollarkurs har ført til at reiser til USA har blitt billigere, med prisreduksjoner på syv til åtte prosent sammenlignet med juletider. I tillegg har turismen til USA gått ned, noe som gir gode tilbud på pakkereiser. Utenriksdepartementet har nylig oppdatert sine reiseråd for USA, og understreker at innreise ikke kan garanteres selv med gyldig visum. En USA-ekspert anbefaler likevel å vurdere reise dit, og oppfordrer folk til å se forbi de negative avisoppslagene og oppleve landets mangfold.
18 dager siden
Etter en periode med styrking har den norske kronen igjen svekket seg, spesielt etter tollendringer fra USA. Dette gjør populære reisemål i Europa dyrere for nordmenn. Samtidig har svenskekronen styrket seg. Seniorstrateg Dane Cekov påpeker at markedet har roet seg noe etter at Trump reduserte tollsatsene, men understreker at uforutsigbarhet kan føre til svingninger. Mens tradisjonelle europeiske reisemål blir dyrere, har land som Mexico, Tyrkia, Brasil og Albania blitt billigere. Markedet søker nå mot trygge investeringer som gull og sveitsiske franc.
1 måned siden
Nordmenn viser stor interesse for reiser i påsken og sommeren 2025, med økende bestillingstall sammenlignet med fjoråret. Kanariøyene og storbyer er populære reisemål, men Thailand opplever den største veksten. Til tross for økonomisk usikkerhet holder reisebudsjettene seg stabile, og mange velger destinasjoner som Tyrkia og Bulgaria på grunn av gunstige valutakurser. Den norske kronen er svak mot mange valutaer, men reisende kan dra nytte av dette i land som Japan og USA.
26 dager siden
Artikkelen omhandler nordmenns reisevaner i påsken, med fokus på populære destinasjoner og kostnader. Gran Canaria er mest populært, men Kreta og Thailand er gode alternativer. Valutakurser påvirker reisebudsjettet, og en sjeføkonom gir råd om hvordan man kan unngå overraskelser. Han spår også at kronen kan styrke seg, men at det fortsatt vil være relativt dyrt å reise utenlands i nær fremtid. Artikkelen gir en oversikt over priser og tips for reiselystne nordmenn.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg markant mot flere valutaer, noe som gjør utenlandsreiser billigere for nordmenn. USA, Japan og Tyrkia trekkes frem som destinasjoner hvor man får mer for pengene. Thailand opplever økt popularitet, muligens påvirket av TV-serien «The White Lotus». Analytikere mener dollaren kan svekkes ytterligere på grunn av Trumps politikk og forventninger om økonomisk utvikling, mens spekulanter også bidrar til kronens styrkelse i påvente av Norges Banks rentebeslutning.
5 dager siden
Mange nordmenn planlegger sommerferie i år, både hjemme og ute. Prisnivået varierer stort mellom ulike destinasjoner.
24 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse, med euroen over 12 kroner. Dette skyldes blant annet et fall i oljeprisen, som igjen er påvirket av Trumps tollsatser og økt oljeproduksjon fra OPEC+. Investeringsdirektør Robert Næss bemerker at dette resulterer i dyrere utenlandsferier. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forklarer at den svake kronekursen også har innvirkning på Norges Banks rentepolitikk, og kan potensielt forsinke et ventet rentekutt. Den kombinerte effekten av høyere inflasjon og en svak krone tvinger Norges Bank til å nøye vurdere balansen mellom økonomisk vekst og prisstabilitet.
2 måneder siden
Norske skianlegg opplever økt popularitet, spesielt blant danske turister, på grunn av den svake norske kronen som gir økt kjøpekraft. Flere skisentre melder om stor vekst i besøkende sammenlignet med fjoråret, og mange er fullbooket. Prisene på skipass har økt med rundt ti prosent, noe skisenterne begrunner med økte driftskostnader. Likevel velger et flertall av nordmenn å tilbringe vinterferien hjemme, hovedsakelig på grunn av økonomiske bekymringer.
5 dager siden
Usikre tider påvirker nordmenns ferievaner. Reiseselskaper melder om økt interesse for charterturer.
1 måned siden
Artikkelen handler om Bulgarias økende popularitet som feriedestinasjon for nordmenn. Økonomiske utfordringer gjør at mange søker rimeligere alternativer for sydenferien, og Bulgaria fremstår som et attraktivt valg med lavere priser og levekostnader enn Spania og Hellas. Flere reiseselskaper rapporterer om en betydelig økning i bestillinger til Bulgaria. Nordmenn prioriterer fortsatt sommerferie med solgaranti, og Bulgaria tilbyr et budsjettvennlig alternativ. Reisearrangører anbefaler å følge med på kampanjer og reise utenom høysesongen for å spare penger.
3 måneder siden
Nordmenn forventes å bruke rekordhøye 53 150 kroner på ferie i 2025, en økning på 15 prosent fra året før. Ifølge Virke planlegger 64 prosent av befolkningen over 18 år å ta sommerferie, og halvparten av disse vil reise utenlands. Spania er det mest populære reisemålet, etterfulgt av Hellas, Sverige og Danmark. Egen økonomi og pris er de viktigste faktorene for valg av ferie, mens miljøhensyn har minst betydning. Det er en tendens til at nordmenn velger kortere og rimeligere ferier, selv om det totale antallet reiser øker. Økningen i feriebudsjettet skyldes forventninger om bedre økonomi og lavere renter.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at de fleste nordmenn ikke lar økte renter og svak kronekurs stoppe sommerferieplanene. Reiselivsoperatører melder om økt salg, og forbrukerøkonomer påpeker at ferie er en prioritert utgift. Samtidig advarer de mot økt forbruksgjeld, da mange finansierer ferien med kredittkort. Undersøkelser viser at nordmenn heller kutter ned på andre utgifter for å opprettholde feriebudsjettet, spesielt for å skjerme ferie og julehandel.
3 måneder siden
Reiselivsekspert Odd Roar Lange anbefaler å bestille reiser tidlig eller sent for å spare penger. Han påpeker at det er dyrt å reise til populære destinasjoner som Spania, Italia og Hellas. Som rimeligere alternativer nevner han blant annet Egypt, Sri Lanka, Thailand, Montenegro, Albania, Romania og Polen. Lange råder også til å kjøpe flybilletter gjennom charterselskaper, men å bestille hotell separat. Ifølge valutastrateg Sara Midtgaard vil den norske kronen trolig forbli svak i 2025, noe som gjør reiser til eurosonen og USA dyre. Hun peker på at reiser til Japan kan bli relativt billigere på grunn av forventet styrking av kronen mot japanske yen.