Artikkelen forteller om hvordan en enkel endring i spedbarns sovestilling, fra mage til rygg, drastisk reduserte krybbedød i Norge. På 1980-tallet var krybbedød et stort problem, men legen Trond Markestad oppdaget en sammenheng mellom mageleie og økt risiko. Gjennom forskning og en grafisk fremstilling av data, beviste han at mageleie var en risikofaktor.
Han anbefalte derfor å snu babyene over på ryggen. Dette førte til en dramatisk nedgang i antall krybbedødsfall.
Selv om krybbedød er sjeldnere i dag, understreker artikkelen viktigheten av å fortsette å snakke om forebygging. Artikkelen forteller også den personlige historien om Sølvi som mistet sin sønn Geir i krybbedød.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Kripos ser utfordringer i saker om mishandling av små barn. Etterforskningstopp foreslår tiltak for bedre rettssikkerhet.
29 dager siden
Artikkelen belyser en markant økning i bruken av avføringsmidler blant barn de siste 20 årene, hvor antall brukere under ti år har steget fra 1100 i 2004 til over 22.827 i 2023. Ernæringsekspert Maja Skogstad uttrykker bekymring for at medikamentene brukes som en rask løsning uten å adressere underliggende årsaker, og fremhever kostholdets betydning. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og barnelege Bente Kvenshagen understreker at legemidlene er trygge for langvarig bruk. Skogstad etterlyser mer fokus på kostholdsendringer og et tverrfaglig samarbeid for å bedre barns fordøyelse, og viser til at enkle grep som å bytte til hjemmelaget brød kan ha positiv effekt.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har undersøkt en sak der et barn døde 18 timer etter et besøk på legevakten. Tilsynet avdekket at helsepersonell ikke hentet inn tilstrekkelig informasjon fra barnets kjernejournal, noe som førte til at viktig helseinformasjon ikke ble vurdert. Selv om manglende oppslag i journalen ikke direkte kan knyttes til dødsfallet, har tilsynet avdekket svikt i samhandlingen mellom sykehuset og de kommunale helsetjenestene. De involverte aktørene har gjennomgått hendelsesforløpet og iverksatt tiltak for å bedre pasientsikkerheten. Det ble også påpekt at det tok for lang tid før foreldrene ble kontaktet.
1 måned siden
Et norsk forsknings- og bistandsprogram i Tanzania har redusert mødredødeligheten med 75 prosent og spedbarnsdødeligheten med 40 prosent. Safer Births Bundle of Care (SBBC) gir helsepersonell hyppig trening med simulatordukker, tilgang til data og nytt medisinsk utstyr. Dødeligheten blant mødre er redusert fra 260 til 60 per 100.000 fødsler, under FNs bærekraftsmål. Norge har bidratt med over 50 millioner kroner til prosjektet, som vurderes innført i Nigeria og har vakt internasjonal oppmerksomhet. Studien er publisert i New England Journal of Medicine.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Elina, som ble diagnostisert med det sjeldne syndromet PHACE etter at et fødselsmerke i nakken hennes vokste og skapte store smerter. Overlege Ingvild Heier ved Rikshospitalet advarer om at mange leger ikke er tilstrekkelig oppmerksomme på at visse fødselsmerker kan indikere alvorlige underliggende sykdommer. Hun oppfordrer helsepersonell til å øke sin kunnskap om dette, slik at flere barn kan få riktig diagnose og behandling raskere. Elinas mor oppfordrer andre foreldre til å stole på sin egen intuisjon hvis de mistenker at noe er galt med barnet sitt.
1 måned siden
Landsforeningen uventet barnedød (LUB) advarer mot uassistert fødsel, også kalt «frifødsel», og uttrykker bekymring over at mange undervurderer risikoen. De understreker at det å miste et barn er en unaturlig og traumatisk opplevelse, og at valget om å føde uten medisinsk assistanse kan føre til komplisert sorg og skyldfølelse. LUB påpeker at selv om intensjonen er en naturlig fødsel, kan uforutsette komplikasjoner oppstå, og rask medisinsk intervensjon kan være livreddende. De fremhever at Norge har en av verdens tryggeste fødselsomsorger, og at medisinsk overvåking og tilgjengelighet har redusert barnedødeligheten betydelig.
1 måned siden
Artikkelen omhandler sparing til barn og hvordan unngå de vanligste fellene. Økonomirådgiver Lene Drange anbefaler å starte tidlig med sparing, selv med små beløp, og viser hvordan selv 100 kroner i måneden kan vokse over tid. Globale indeksfond anbefales for langsiktig sparing, da det gir bedre avkastning enn en vanlig bankkonto. Hun fraråder å spare i barnets navn på grunn av risikoen for manglende impulskontroll når barnet blir myndig. Artikkelen tar også for seg problemstillinger rundt sparing ved samlivsbrudd, samt råd om BSU-sparing. Drange understreker at det viktigste er å dekke grunnleggende behov og ikke stresse for mye med sparingen hvis man ikke har mulighet.
2 måneder siden
Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud, kjent fra «Sommerhytta», deler sin dramatiske historie om datteren Olivias fødsel for å advare mot risikoene ved hjemmefødsler og belyse viktigheten av sykehusfødsler. Under fødselen oppsto navlestrengsprolaps, som førte til oksygenmangel og et akutt keisersnitt. Olivia ble født blålilla og måtte umiddelbart kjøles ned for å unngå hjerneskade. Etter tre døgn viste det seg heldigvis at hun var helt frisk. Paret ønsker å rette fokus mot viktigheten av rask medisinsk intervensjon og oppfordrer vordende foreldre til å tenke nøye gjennom valg av fødested.
1 måned siden
En sykepleier deler sin personlige historie om å miste et barn ved fødsel på Rikshospitalet. Hun forteller om den vanskelige tiden etter å ha fått vite at barnet var alvorlig sykt, og beskriver hvordan sykehuspersonalet støttet henne og samboeren gjennom sorgen. Hun fremhever spesielt jordmødre, sykepleiere, leger og sosionomer som bidro til å skape trygghet og verdighet i en svært sårbar situasjon. Hun forteller om hvordan de ansatte ivaretok både hennes fysiske og emosjonelle behov, og hvordan de hjalp dem til å ta farvel med sønnen. Hun konkluderer med en sterk takknemlighet og en bekreftelse på at hun ville valgt sykehus igjen ved en fremtidig fødsel.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler småbarnsforeldres bruk av apper for å overvåke spedbarn. Mange foreldre bruker apper for å registrere søvn, matrutiner og bleieskift. En barnepsykolog er kritisk til denne utviklingen, og mener det kan fjerne foreldrenes evne til å intuitivt forstå barnets behov. Appen Napper er populær, og en fjerdedel av norske småbarnsfamilier bruker den. En studie viser at spedbarn reagerer negativt når foreldrene bruker mobil foran dem. Foreldre er bevisste på mobilbruken, men synes det er vanskelig å unngå.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for et forbud mot uassisterte hjemmefødsler, omtalt som frifødsler, da det anses som livsfarlig for barnet. Forfatteren understreker at selv om noen ønsker hjemmefødsel grunnet mistillit til helsevesenet eller et ønske om en naturlig fødsel, må barnets rett til helse prioriteres. Fødsler er uforutsigbare og kan kreve medisinsk assistanse. Et forbud vil signalisere at barns liv og helse er viktigst, og beskytte dem mot foreldres dårlige valg. Forfatteren deler en personlig historie om sin egen sønn som ble født livløs, men ble reddet av helsepersonell.
23 dager siden
Statsforvalteren i Agder har opprettet tilsynssak mot Sørlandet sykehus etter at et spedbarn døde like etter fødselen i 2023. Moren klaget over manglende ekstern vurdering av sykehusets oppfølging før dødsfallet, og mener at manglende igangsetting av fødselen kan ha bidratt til barnets død. Sykehuset meldte selv hendelsen til Statens helsetilsyn, men Statsforvalteren valgte først å ikke åpne tilsynssak. Etter morens klage har Statsforvalteren snudd og vil nå undersøke om moren fikk forsvarlig medisinsk oppfølging i forkant av fødselen. Sykehuset sier de har fokus på å lære av slike hendelser.
23 dager siden
Artikkelen omhandler debatten rundt uassisterte hjemmefødsler. Lege og mor Ida Marie Ringerud deler sin erfaring om en dramatisk fødsel som understreker viktigheten av sykehusfødsler, da hennes datter fikk hjertestans tre ganger under fødselen. Ringerud understreker viktigheten av kommunikasjon mellom helsepersonell og fødende, og reagerer påstander om voldtekt i forbindelse med fødsler. Hun oppfordrer gravide til å dele sine bekymringer med helsepersonell for å sikre en tryggest mulig fødselsopplevelse, og fremhever at sykehuset vil tilrettelegge for de som er redde.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker sammenhengen mellom det å være offer for vold og overgrep i barndommen, og senere utvikle kriminell atferd. Politiets statistikk viser at mange ungdommer som begår kriminalitet selv har opplevd traumer. Politiinspektør Espen Thunestvedt understreker viktigheten av å prioritere forebygging av vold i nære relasjoner og overgrep for å bryte denne onde sirkelen. Barnelege og traumeekspert Synne Øien Stensland bekrefter at traumer kan endre barns utvikling og atferd, og oppfordrer samfunnet til å ta ansvar for å hjelpe disse ungdommene. Artikkelen fremhever at det aldri er for sent å snu utviklingen, og at en enkeltperson kan gjøre en betydelig forskjell.
15 dager siden
Artikkelen omhandler familier som flytter hyppig for å unngå barnevernets oppfølgning. En konkret sak viser hvordan en familie flyttet mellom kommuner for å unngå undersøkelser, noe Bufdir bekrefter er en kjent problemstilling. Lovverket ble styrket i 2024 for å sikre bedre kommunikasjon mellom kommunene ved flytting. Statistikken viser at 3,4 prosent av barnevernssaker ble henlagt i 2023 grunnet flytting. Bufdir understreker at kommunene har ansvaret for å følge opp hvert enkelt barn, men erkjenner at kvaliteten på barnevernet varierer mellom kommunene. Et utvalg ble opprettet i desember 2024 for å gjennomgå barnevernets organisering.