Sverige reagerer kraftig på Norges forslag om en ny fastprisordning for strøm, kalt Norgespris. Svenske Expressen mener forslaget er egoistisk og vil føre til høyere og mer svingende strømpriser for svenske husholdninger og bedrifter.
Avisen hevder at nordmenn vil miste insentivet til å redusere strømforbruket, og oppfordrer den svenske energiministeren til å true med å kutte strømmen til Norge. Strømanalytikere støtter kritikken og mener forslaget vil fjerne fleksibiliteten i strømforbruket.
Norge eksporterer generelt mer strøm til Sverige enn omvendt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Svenske Expressen kritiserer Norges forslag om fastpris på strøm, og mener det vil føre til høyere priser i hele Norden. Erna Solberg advarer mot å provosere svenskene, da det kan føre til at de begrenser eksporten av strøm, noe som vil ramme Midt-Norge. Hun er også bekymret for at økt strømforbruk vil føre til høyere priser for bedriftene, da regjeringens pakke ikke inneholder noe for næringslivet. Solberg er uenig med Sylvi Listhaug i at regjeringens forslag er valgflesk.
2 måneder siden
Den svenske avisen Expressen kritiserer Støre-regjeringens forslag om en fast «Norgespris» på strøm. Avisen mener at ordningen, hvor staten dekker kostnaden over 40 øre per kWt, vil føre til at nordmenn sløser med strømmen mens svenskene må skru ned varmen. Expressen anklager Norge for å manipulere markedet og ber den svenske regjeringen om å protestere. Stig Schjølset i Zero støtter kritikken og mener at de med store hus og hytter vil tjene mest på ordningen. TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra statsministeren og energiministeren uten å lykkes.
7 dager siden
Regjeringens forslag om å innføre en fast Norgespris på strøm har møtt omfattende kritikk fra både norske og svenske aktører. Forslaget, som ble lansert etter at Senterpartiet forlot regjeringen, har fått 223 høringssvar som peker på manglende utredning, juridiske uklarheter og potensielt negative konsekvenser for kraftmarkedet. Norske bransjeorganisasjoner, advokater, Konkurransetilsynet og industrien mener ordningen kan svekke insentivene til strømsparing, energieffektivisering og fleksibel forbrukstilpasning. Svenske myndigheter og organisasjoner advarer om at forslaget kan føre til redusert overføringskapasitet og utfordringer for det nordiske kraftmarkedet, og oppfordrer til utsettelse eller endringer. Flere aktører påpeker at dagens strømstøtteordning allerede er god, og at alternative tiltak bør vurderes. Det reises også bekymring for økt nettbelastning, særlig i hytteområder, og at forslaget kan hemme investeringer i fornybar energi og skape utfordringer for industrien.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har nådd rekordnivåer, med en topp på 13,39 kroner per kilowattime før strømstøtte. Arbeiderpartiet foreslår å skrote kraftkablene til Danmark når de utdateres i 2026, et forslag som møter sterk kritikk fra Fornybar Norge. De mener beslutningen er uansvarlig og tatt uten tilstrekkelig utredning, og hevder at kablene kan sikre energisikkerhet og lavere priser i fremtiden. Ap/LO forsvarer forslaget med at systemet er ute av kontroll og at Norge må ta tilbake kontrollen over strømprisene, og sikre at utveksling av kraft ikke fører til import av høye priser.
1 måned siden
Regjeringens nye strømordning «Norgespris» møter kritikk fra forskere og analytikere. Ordningen, som tilbyr fastpris på strøm frem til 2027, anklages for å svekke insentivene til strømsparing og energieffektivisering, samt å favorisere visse grupper på bekostning av andre. Kritikere mener at ordningen vil føre til økt strømforbruk, en betydelig statlig kostnad, og dyrere strøm for små og mellomstore bedrifter. Det argumenteres for at «Norgespris» tukler med prismekanismen og hindrer nødvendige investeringer i fornybar energi. Som løsning foreslås blant annet et kraftsamarbeid med Sverige og etablering av et kraftfond for å sikre langsiktig og bærekraftig forvaltning av kraftressursene.
9 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet (Ap) har foreslått å kutte to strømkabler til Danmark, noe som har skapt sterke reaksjoner i nabolandene. Sveriges energiminister kaller forslaget en katastrofe, mens danske politikere antas å være misfornøyde. Forslaget kommer etter en periode med høye strømpriser, men uten forutgående utredning. Samtidig diskuteres det om Norge skal bygge to nye, større kabler som erstatning. Det er delte meninger om dette, med argumenter både for og imot. Strømprisene har nylig svingt kraftig, noe som delvis forklares med vindkraft og kabler.
4 måneder siden
Sveriges energiminister Ebba Busch nekter å bygge en ny strømkabel til Tyskland før landet får orden på sitt eget strømsystem. Busch kritiserer Tysklands nedleggelse av atomkraft og påpeker at det skaper avhengighet av import. Høye strømpriser i Sør-Norge skyldes økt eksport, og bedrifter betaler svært høye priser. Samtidig tjener staten stort på krafteksport. Lokalpolitikere i Agder krever tiltak for å utjevne prisforskjeller før de godkjenner nye kabler til Danmark, og ønsker å ta et «balletak» på krafteksportørene. De mener staten må dele gevinsten med forbrukere og bedrifter.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
1 måned siden
Opposisjonen er kritisk til regjeringens forslag om norgespris på strøm. De mener at ordningen ikke ivaretar bedriftenes interesser godt nok. MDG mener at forslaget fjerner insentiver til å spare strøm, noe som vil gå hardt utover kommuner og bedrifter. Rødt mener at kraftbransjen kan gni seg i hendene, da de mener ordningen skjermer kraftselskapene på bekostning av annet næringsliv. SV er derimot positive til forslaget, og mener at det vil gi tryggere og mer forutsigbare strømpriser for folk.
4 måneder siden
Norges og Sveriges energiminstere er frustrerte over de høye strømprisene som følge av Tysklands strømmarkedspolitikk. Tyskland har ikke delt inn landet i ulike prisområder, noe som fører til at høye priser i sør smitter til Norge og Sverige. Sverige har avvist en ny kraftkabel til Tyskland, og Norge vurderer å ikke fornye kabler til Danmark. Norges energiminister understreker at Norge selv bestemmer over sine kraftkabler, men anerkjenner det gode samarbeidet med Sverige. Begge landene er enige om at Tyskland burde dele landet inn i flere prisområder for å redusere strømprisene.
4 måneder siden
EUs energibyrå Acer har ingen myndighet til å gripe inn dersom Norge velger å ikke forlenge konsesjonene for strømkablene til Danmark i 2026. Eventuelle brudd på EØS-avtalen må håndteres av Eftas overvåkingsorgan Esa. Danske energiaktører reagerer negativt på Norges planer om å skrote kablene, og hevder at det vil være en skam for forbrukerne. De påpeker at handel over landegrensene bidrar til å senke strømprisene, og at Norge risikerer å måtte produsere strøm med fossile brensler uten kablene. Danmark vil finne andre handelspartnere om Norge kutter kablene.
2 måneder siden
Artikkelen tar et kraftig oppgjør med det den beskriver som hysteri fra kraftanalytikere og eksperter mot Arbeiderparti-regjeringens forslag om Norgespris på strøm. Forslaget, som er ment å gi husholdningene mer stabile og forutsigbare strømpriser, har møtt motstand fra ulike hold, som uttrykker bekymring for sløsing og negative konsekvenser for næringslivet. Artikkelen argumenterer for at kritikken er overdrevet og ubegrunnet, og påpeker at fastprisavtaler er vanlige i andre europeiske land uten at det har ført til økt sløsing. Den understreker at forutsigbarhet er avgjørende for både husholdninger og kraftprodusenter, og at svingende priser historisk sett ikke har stimulert til økt kraftproduksjon.
21 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
4 måneder siden
Trond Giske foreslår at Norge skal true med å stenge utenlandskablene for å få bedre strømavtaler og lavere priser. Han mener Norge må ta tilbake kontroll over strømmen og regulere handelen med utlandet. Energiminister Terje Aasland er uenig i forslaget og mener det er uklokt å bryte avtaler. Han påpeker at regjeringen allerede har gjort justeringer i eksisterende avtaler for å sikre likevekt i kraftutvekslingen. Giske mener stenging av kabler kan være et virkemiddel for å oppnå bedre avtaler, mens Aasland mener man må forholde seg til de avtalene som er inngått.