Nyboligmarkedet viser tegn til bedring med økt salg og igangsetting i november 2024, sammenlignet med samme måned året før. Salget økte med 11 prosent, og igangsettingen steg med 33 prosent.
Boligprodusentenes Forening understreker at tallene fortsatt er lave, og at igangsettingen er ned 3 prosent hittil i år. De mener det er behov for kraftige tiltak, spesielt rentenedgang, for å øke boligproduksjonen.
Selv om regjeringen har senket egenkapitalkravet for boliglån, er både salg og igangsetting langt under det beregnede boligbehovet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Boligprodusentenes Forening melder om en økning i salg og igangsetting av nye boliger i november 2024. Salget økte med 11 prosent sammenlignet med oktober 2023, mens igangsettingen steg med 33 prosent sammenlignet med november 2023. Til tross for denne økningen, er den totale igangsettingen for året fortsatt 3 prosent lavere enn i fjor. Boligprodusentene håper at regjeringens reduksjon i egenkapitalkravet vil stimulere etterspørselen, men understreker samtidig behovet for ytterligere tiltak, som rentenedgang, for å øke boligproduksjonen. De lave tallene for igangsetting har ført til en tøffere konkurranse om boliger, noe som igjen presser prisene.
1 måned siden
Nyboligmarkedet viser tegn til oppgang i 2025, med økning i både salg og igangsetting. Salget av nye boliger steg med 42 prosent i februar sammenlignet med fjoråret, og igangsettingen økte med hele 82 prosent. Leiligheter opplever den største veksten. Boligprodusentene understreker at markedet fortsatt er på et lavt nivå og etterlyser tiltak fra regjeringen for å sikre tilstrekkelig boligbygging frem mot 2030, inkludert økt støtte fra Husbanken og forenkling av planprosesser. Salget ligger fortsatt betydelig under det beregnede boligbehovet.
6 dager siden
Salget i nyboligmarkedet har økt med 38 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Boligprodusentenes landsforening. Igangsettingen av nye boliger i første kvartal 2025 er 31 prosent høyere enn i 2024, med 4.658 solgte boenheter. Til tross for denne positive utviklingen understreker administrerende direktør Lars Jacob Hiim at boligbyggingen fortsatt ligger langt under det faktiske behovet. Han peker på usikkerhet fremover, særlig på grunn av høyt rentenivå, økte byggekostnader og en urolig verdensøkonomi. Nyboligmarkedet har vært stille lenge, men trenden snudde etter nyttår. Over de siste 12 månedene er det solgt 15.925 boenheter, en økning på 22 prosent fra forrige periode.
1 måned siden
Nyboligsalget viser en positiv trend med en økning på 42 prosent i februar, selv om nivåene fortsatt er lave. Igangsettingen av nye boliger har også økt betraktelig. Boligprodusentene påpeker at rentenivå og byggekostnader vil være avgjørende for den videre utviklingen, og de forventer tiltak fra regjeringen for å nå målet om 130 000 boliger innen 2030. Oppsvinget sees i sammenheng med forventninger om rentekutt, redusert egenkapitalkrav og økt kjøpekraft, noe som også bidrar til økt salg av brukte boliger og en positiv utvikling i boligprisene.
1 måned siden
Nyboligsalget viser en økning på 42 prosent i februar sammenlignet med fjoråret, men nivået er fortsatt lavt. Igangsettingen av nye boliger har også økt kraftig. Boligprodusentene mener boligproduksjonen er for lav og forventer tiltak fra regjeringen for å nå målet om 130.000 boliger innen 2030. Oppsvinget forklares med forventninger om rentekutt, redusert egenkapitalkrav og økt kjøpekraft. Det er også en positiv utvikling i bruktboligmarkedet.
2 måneder siden
Nyboligsalget viser en positiv utvikling i starten av 2025, med en økning på 52 prosent i januar sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig rapporteres den laveste igangsettingen av nye boliger for januar måned noensinne. Boligprodusentenes Forening understreker at boligbyggingen er svært lav og at det vil ta lang tid å øke aktiviteten til et nødvendig nivå. De etterlyser derfor kraftfulle tiltak med rask virkning for å bedre situasjonen.
1 måned siden
Etter flere år med lav aktivitet i nyboligmarkedet, meldes det om økt salg etter nyttår. Flere aktører i bransjen rapporterer om lyspunkter og økt etterspørsel. Prisene på nye boliger i Oslo har steget, og salget er det høyeste siden mars 2022. Trenden ser ut til å spre seg til andre store byer. Boligprodusentene forventer at markedet er klar for mange nye prosjekter for salg fremover, men understreker at byggeaktiviteten fortsatt er på et lavt nivå.
4 måneder siden
NHO forventer en kraftig boligprisvekst på 20 prosent de neste tre årene, drevet av lavere renter og økt kjøpekraft. Boliger selges raskere, og bruktboligprisene har allerede steget betydelig. Samtidig sliter nyboligmarkedet med høye byggekostnader og lav etterspørsel. Nye regler i 2025 vil senke egenkapitalkravet, noe som kan presse prisene ytterligere opp. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, som kan påvirke boligmarkedet.
3 måneder siden
Nye tall viser at boligbyggingen i Norge er på sitt laveste nivå siden 1946. I 2024 ble det igangsatt bygging av 13 874 boenheter på landsbasis, noe som er 1 prosent lavere enn i 2023. Dette dekker kun omtrent halvparten av det reelle behovet for boliger. Situasjonen er spesielt kritisk i Oslo, hvor det kun ble igangsatt bygging av 925 nye boliger i fjor, en nedgang på hele 43 prosent fra året før. Dette dekker kun en firedel av det årlige behovet i hovedstaden. Salget av nye boliger økte noe i løpet av fjoråret, med en oppgang på 11 prosent fra 2023, men dette kompenserer ikke for den lave byggeaktiviteten.
3 måneder siden
Boligprodusentene rapporterer om den laveste byggeaktiviteten siden 1946, med en betydelig underdekning av boliger. Igangsettingen av nye boliger er på et svært lavt nivå, selv om salget viser en liten bedring. Det ble igangsatt 13 874 nye boliger i 2024, noe som er 53 prosent under det beregnede behovet. Boligprodusentene advarer om at dette vil ramme alle som trenger bolig fremover. De ber myndighetene om å sette måltall for boligbygging, forenkle saksbehandlingen og ikke innføre nye krav som øker byggekostnadene. Samtidig har boligprisene økt, og det forventes ytterligere prisvekst i 2025 på grunn av rentekutt, lettelser i lånekrav og lav boligbygging.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler regjeringens arbeid for å gjøre boliger mer tilgjengelige. Det hevdes at regjeringen jobber aktivt for å bremse inflasjonen og stagge renteveksten, noe som skal gi trygghet i boligmarkedet. Det pekes på at salget av nye boliger tar seg opp, og at kravet til egenkapital for boliglån er senket. Regjeringen jobber også med å forenkle regelverket for boligbygging og digitalisere planprosesser. Husbankens låneramme er økt for å stimulere byggeaktivitet. Det understrekes at både kommuner og utbyggere har et ansvar for å sikre raskere planprosesser.
2 måneder siden
Hyttemarkedet viser tegn til å ha tatt seg opp igjen etter et par svake år. Eiendom Norge melder om en økning i hyttesalget på 18,3 prosent i 2024, sammenlignet med året før. Totalt ble det solgt 6.636 hytter. Salget er nå tilbake på nivået før pandemien. Det er spesielt salget av dyrere hytter som har økt. Trysil, Hol og Vinje er de mest populære hyttekommunene. DNB Eiendom melder om en økning i utenlandske hyttekjøpere, og forventer at denne trenden vil fortsette.
3 måneder siden
Boligprodusentene slår alarm om den lave boligbyggingen i Norge, som er på det laveste nivået siden andre verdenskrig. Det er solgt og igangsatt langt færre boliger enn det årlige behovet, noe som kan føre til prisstigning og økte forskjeller i samfunnet. Boligprodusentene etterlyser kraftige tiltak på boligproduksjonen og rentenedganger. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande er enig i at markedet er krevende, og viser til regjeringens tiltak som økt låneramme til Husbanken og arbeid for rentenedgang. Regjeringen planlegger også digitalisering av byggeprosesser for å gjøre det enklere og billigere å bygge.
2 måneder siden
Hyttemarkedet i Norge viser tegn til å ha tatt seg opp igjen i 2024 etter et par svake år. Salget har økt med nesten 20 prosent sammenlignet med 2023, og volumet er tilbake på nivåer fra før pandemien. Gjennomsnittsprisen for en fritidsbolig ligger på rundt 2.97 millioner kroner, men det er en økning i salget av dyrere hytter. Fjellhytter og innlandshytter har hatt en prisøkning, mens sjøhytter har hatt en liten nedgang. Eksperter forventer en stabil utvikling i hyttemarkedet fremover.
4 måneder siden
Eiendom Norge spår en boligprisvekst på 10 prosent i 2025, med særlig sterk utvikling i Stavanger, Bergen og Oslo. Flere faktorer bidrar til den forventede veksten, inkludert rentekutt fra Norges Bank, lettelser i utlånsforskriften som senker egenkapitalkravet, og lav boligbygging som gir færre nye boliger på markedet. Oslo forventes å ha den største prisøkningen med 12 prosent. Andre økonomer og meglerhus deler også forventningen om en betydelig boligprisvekst, selv om de opererer med noe ulike tall for gjennomsnittlig årsvekst.