Fellesforbundet krever at Stortinget avviser tettere tilknytning til EU på kraftområdet og sier nei til EUs energibyrå Acer. Forbundsleder Jørn Eggum understreker at deres kraftpolitikk er uendret.
Fellesforbundet, som representerer over 175 000 medlemmer, mener Norge må ut av Acer og EUs energiunion. De krever også reforhandling av kablene til Tyskland og Storbritannia, og at Danmarkskablene Skagerrak 1 og 2 ikke forlenges i 2025.
Fellesforbundets standpunkt ble vedtatt på landsmøtet i 2023. Saken kan utløse regjeringskrise da Arbeiderpartiet vil vedta EUs fjerde energipakke, mens Senterpartiet er sterkt imot.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum går kraftig ut mot Arbeiderpartiets strømpolitikk og støtter Senterpartiets krav. Han krever reforhandling av utenlandskablene, stans i forlengelse av Danmarkskablene, og at Stortinget sier nei til Acer-forordningen. Eggum mener at Norge må utfordre EU og EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser for norske husholdninger og industri. Han anklager regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i forhandlingene med EU. Eggum mener strøm er en strategisk ressurs og ikke et markedsprodukt. Utspillet kommer i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte, hvor strømdebatten vil være et sentralt tema.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum i Fellesforbundet går kraftig ut mot Arbeiderpartiet i strømdebatten. Han støtter Senterpartiets krav om reforhandling av utenlandskabler, og krever at Norge melder seg ut av Acer. Eggum mener at strøm er en strategisk ressurs som ikke skal styres av markedskrefter, og at Norge må utfordre EU for å sikre lavere strømpriser. Han kritiserer regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, og mener sentrale Ap-ledere ser på strøm som et hvilket som helst produkt i et marked. Striden kommer opp på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Eggum mener også at 70% eksportkravet er uakseptabelt.
4 måneder siden
Senterpartiets Emilie Enger Mehl og Marit Arnstad oppfordrer Arbeiderpartiet til å ta en hardere linje mot Tyskland og EU i strømpolitikken. De mener Norge må utfordre EØS-avtalen for å sikre lavere strømpriser, og at Tysklands energipolitikk er irrasjonell og skaper ustabilitet. Senterpartiet krever at energiminister Terje Aasland tar opp disse problemene med Tyskland, og ønsker en nordisk kraftfront sammen med Sverige. De krever også at Statkraft avslutter utredningen av en ny Danmarkskabel og at Englandskabelen reforhandles. Senterpartiet har lenge vært mot fornying av Danmarkskablene, og mener nå at Arbeiderpartiet er enig med dem i denne saken.
3 måneder siden
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum står fast på at EUs energipakke er feil for Norge, og ønsker å reforhandle avtalen om strømkabler. Han mener Norge bør ha mer nasjonal kontroll over strømpolitikken for å sikre lave og stabile strømpriser. Regjeringspartner Arbeiderpartiet, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, støtter derimot innføring av energipakken. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at regjeringen vil gå av på denne saken. Uenigheten om energipakken skaper spenning i regjeringssamarbeidet, og flere stortingsrepresentanter i Senterpartiet har uttalt at partiet må forlate regjeringen dersom pakken blir innført.
2 måneder siden
Rødts landsmøte har enstemmig vedtatt å avvise EUs fjerde energimarkedspakke og krever at Norge melder seg ut av EU-byrået Acer. Partiet frykter at EU vil få for mye makt over norsk strømpolitikk, noe som vil gjøre det vanskeligere å regulere strømpriser og krafteksport. Rødt ønsker en makspris på strøm for innenlands forbruk, noe de mener vil bli umulig med EUs energipakke. Partiet kritiserer også Fremskrittspartiet for å ha innført EUs tredje energimarkedspakke og vil forhindre bygging av nye utenlandskabler til Danmark.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, står fast på sin motstand mot EUs fjerde energipakke, og mener det er feil retning å gå. Det er åpen strid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet om saken, der Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken. Dette har ført til hastemøter og spekulasjoner om regjeringskrise. Energiminister Terje Aasland understreker at regjeringen ikke vil gå av på grunn av dette, og at målet er å fortsette samarbeidet med Senterpartiet. Han fremhever også viktigheten av EØS-avtalen for å ivareta norske interesser.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) skjerper tonen i striden om EUs fjerde energimarkedspakke. Sandra Borch krever at Sp stiller et ultimatum til Arbeiderpartiet (Ap) om å si nei til pakken, som gir EU større kontroll over kraftflyten. Sp ønsker å reforhandle strømkablene for å beholde mer strøm i Norge og mener tilknytningen til EUs strømmarked har ødelagt Norges fortrinn med vannkraft. Borch understreker at det vil være umulig for Sp å sitte i regjering hvis Ap tvinger gjennom EU-pakken. Støre har på sin side avvist å trekke Norge ut av Acer-samarbeidet, og mener kraftutvekslingen med Europa har tjent Norge godt.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer Senterpartiets krav om å avvise EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet har varslet et mulig grasrotoppgjør og truet med regjeringskrise dersom Arbeiderpartiet ikke sier nei til pakken. Støre understreker at regjeringen jobber sammen og tar ansvar, også i saker der de er uenige. Han mener det er viktig å analysere energipakken grundig og avviser at det er en krise. Støre fremhever at Arbeiderpartiet er for samarbeid med Europa på energi, men at Norge skal beholde kontroll over egne ressurser og at norske interesser skal ivaretas. Han mener det er mye feilinformasjon om energipakken i media.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingsgruppe har avholdt et ekstraordinært møte for å diskutere EUs fjerde energimarkedspakke. Partiet står samlet i sin motstand mot pakken, og mener det er uklokt å knytte Norge tettere til EUs strømmarked. De ønsker mer nasjonal kontroll over strømmarkedet for å sikre lave og stabile strømpriser. Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom statsminister Jonas Gahr Støre ikke legger vekk direktivene.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, hevder at store deler av Arbeiderpartiet støtter Sps kraftpolitikk, til tross for uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke. Vedum nekter å svare på om Sp vil trekke seg fra regjeringen dersom deler av energipakken innføres. Han understreker at Sp ønsker lavere og mer stabile strømpriser, samt mer nasjonal kontroll over kraftpolitikken. Vedum mener regjeringen må utfordre EUs energipolitikk og utforske handlingsrommet i EØS-avtalen. Han peker på at tidligere vedtak om Acer og kraftkabler har ført til dagens situasjon med høye strømpriser. Regjeringen skal diskutere deler av EUs energipakke denne uken, noe som har skapt intern uro.
3 måneder siden
Senterpartiet står fast på sitt nei til EUs fjerde energimarkedspakke og krever mer nasjonal kontroll over energipolitikken. Partiet avviser å dele opp pakken for separat behandling. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver om fornybar energi og energieffektivisering, noe Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet vil ikke kommentere om de vil forlate regjeringen dersom direktivene blir innført. Statsministeren ønsker å finne en løsning for å fortsette regjeringssamarbeidet med Senterpartiet, til tross for den store uenigheten.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i den vanskelige energisaken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Støre avviser at dette handler om hans lederposisjon i Ap og understreker at det er viktig for Norge å bevare EØS-avtalen. Han mener det er best om Sp fortsetter i regjeringen. Senterpartiet mener at hele energipakken må sees samlet og er mot alle direktivene. Flere Sp-politikere har uttalt at de ikke vil sitte i en regjering som innfører direktivene, noe som kan føre til at Sp forlater regjeringen.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.