European Broadcasting Union (EBU) har annonsert nye backstage-regler for Eurovision Song Contest 2025 i Basel, Sveits. Reglene kommer etter kaoset under finalen i Malmö 2024, hvor Israels deltakelse og sikkerhetsopplegg skapte spenninger.
En israelsk delegasjon filmet andre deltakere, noe som førte til konflikter og utestengelse av Nederlands Joost Klein. De nye reglene, utviklet av en referansegruppe, fokuserer på å gi deltakerne privatliv og redusere stress.
EBU har også fornyet sponsoravtalen med Israel-baserte Moroccon Oil. Sikkerhetstiltakene for Basel vil bli tilpasset for å balansere trygghet og deltakernes komfort.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har annonsert nye etiske retningslinjer for Eurovision Song Contest. Blant tiltakene er et forbud mot filming i «viktige artistområder» og flere lukkede prøver for å redusere stress for deltakerne. Endringene kommer etter en hendelse i mai hvor Nederlands deltaker ble politianmeldt, og etter en omfattende gjennomgang av arrangementet i Malmö. De nye reglene, som trer i kraft i Basel neste år, inkluderer også en Duty of Care-protokoll for å klargjøre roller og ansvar. Alle akkrediterte må følge retningslinjene, som skal sikre et støttende miljø for artistene.
21 dager siden
Eurovision strammer inn reglene etter fjorårets kaotiske arrangement i Malmö, preget av diskvalifikasjon, protester og fiendtlighet, særlig mot den israelske delegasjonen. Nye regler inkluderer våpenforbud og forbud mot filming av artister uten tillatelse for å skape en tryggere atmosfære. En israelsk journalist kritiserer filmningsforbudet, mens NRK forventer at politiske meninger vil komme til uttrykk også i år. Den israelske artistens bakgrunn som terroroffer gjør sikkerhetsspørsmålet ekstra sensitivt.
24 dager siden
Den Europeiske kringkastingsunionen (EBU) strammer inn pressereglene for årets Eurovision Song Contest, og innfører foto- og filmforbud under generalprøvene. En svensk journalist kritiserer EBU for sensur, og mener det hindrer journalistisk dekning av arrangementet. EBU begrunner tiltaket med et ønske om å beskytte artistenes privatliv og velvære etter fjorårets uro i Malmö. Tiltaket møter motstand fra flere hold, blant annet fra Norsk Redaktørforening og den norske delegasjonen, som mener det vil føre til dårligere arbeidsvilkår for pressen og mindre medieomtale. NRK har bedt EBU om å revurdere forbudet.
5 dager siden
Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har oppdatert flaggpolitikken for Eurovision Song Contest etter fjorårets kontroverser i Sverige. Publikum får nå lov til å ta med alle typer flagg til salen, inkludert Pride-flagg, palestinske flagg og EU-flagg, så lenge de ikke bryter sveitsisk lov. På scenen er det derimot kun tillatt for artistene å bruke sitt eget lands offisielle flagg. Prideflagg og andre politiske symboler er forbudt for deltakerne både under showet og avstemningen, og de kan heller ikke ta med andre flagg til offisielle Eurovision-arrangementer. Brudd på reglene kan føre til at både artister og publikum blir nektet adgang, fjernet fra arrangementet eller får flagget beslaglagt. EBU understreker at reglene er laget for å skape balanse mellom ytringsfrihet og unngåelse av politiske budskap under konkurransen.
4 måneder siden
Israels deltakelse i Eurovision Song Contest er truet etter at landets kommunikasjonsminister Shlomo Karhi har foreslått å privatisere den offentlige allmennkringkasteren KAN. European Broadcasting Union (EBU), som arrangerer Eurovision, advarer om at en slik privatisering vil ekskludere Israel fra konkurransen og annet samarbeid med europeiske allmennkringkastere. EBU-sjef Noel Curran uttrykker bekymring over politiske angrep på KAN, som han mener truer kringkasterens uavhengighet og eksistens. Forslaget har passert første hinder i Knesset, og KAN-redaktør Eran Cicurel kaller det en «gave til boikottbevegelsen». Neste års Eurovision skal arrangeres i Basel.
3 måneder siden
Israel har valgt Yuval Raphael som sin representant til Eurovision Song Contest i Basel. Raphael, som er oppvokst i Sveits, overlevde angrepet mot Supernova-festivalen i 2023. Fjorårets konkurranse var preget av kontroverser og protester mot Israels deltakelse, og årets deltakelse kommer i skyggen av en usikker fremtid for Israels deltakelse i konkurransen. Et lovforslag om å privatisere landets allmennkringkaster, Kan, truer Israels medlemskap i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som er en forutsetning for deltakelse i Eurovision. Hvis lovforslaget vedtas, kan Israel miste retten til å delta etter 2025.
4 måneder siden
Israel risikerer å bli kastet ut av Eurovision Song Contest, ikke på grunn av krigen i Gaza, men på grunn av et lovforslag om å privatisere den statlige kringkasteren KAN. Lovforslaget, initiert av kommunikasjonsminister Shlomo Karhi, har fått flertall i Knesset og kan føre til at Israel mister sin deltakelsesrett dersom det vedtas. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har signalisert at en privatisering av KAN vil føre til utestengelse. Flere ansatte i KAN er sterkt kritiske til forslaget, og mener det er et selvmål som undergraver Israels posisjon i konkurransen. En endelig avstemning i Knesset er ventet i starten av januar.
15 dager siden
Den spanske kringkasteren RTVE har formelt bedt Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) om å åpne for en offentlig debatt angående Israels deltakelse i Eurovision Song Contest. Bakgrunnen for forespørselen er at Israels representant, Yuval Raphael, er en overlevende etter Hamas-angrepet 7. oktober, og hennes sang «New Day Will Rise» har blitt tolket som et uttrykk for nasjonale traumer. Dette har ført til en fornyet diskusjon om hvorvidt politikk bør ha en plass i konkurransen. Tidligere har det vært flere protester mot Israels deltakelse i internasjonale arrangementer, inkludert Eurovision, på grunn av den pågående konflikten i Midtøsten. EBU har svart at alle medlemmer er kvalifisert til å delta, men erkjenner samtidig at det finnes "dypt forankrede bekymringer" knyttet til konflikten.
3 måneder siden
Politiet i Nordland og Bodø/Glimt forbereder seg på europaligakampen mot Maccabi Tel Aviv med økt sikkerhet. Bakgrunnen er tidligere opptøyer ved Maccabis kamper i Europa og den pågående konflikten mellom Israel og Palestina. Politiet har dialog med både klubben og Palestinakomiteen, og vil balansere ytringsfrihet med sikkerhet. Bodø/Glimt har vurdert boikott, men konkludert med at det ikke er hensiktsmessig. De tillater bruk av palestinaskjerf, men oppfordrer til å unngå provoserende bruk. Klubben understreker at de vil ivareta sikkerheten til alle involverte og idrettens idealer.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
3 måneder siden
Norges Fotballforbund (NFF) vurderer om den nylig inngåtte våpenhvilen mellom Israel og Hamas kan påvirke hvor Norges bortekamp mot Israel i VM-kvalifiseringen skal spilles 25. mars. Israel har spilt sine hjemmekamper i Ungarn siden krigen brøt ut, men våpenhvilen kan føre til at de ønsker å spille på hjemmebane. NFF understreker at spillernes sikkerhet er første prioritet og vil ha dialog med UEFA og norske myndigheter. UEFA har foreløpig ikke endret sin avgjørelse om at israelske lags hjemmekamper skal spilles på nøytral grunn. Norge innleder VM-kvalifiseringen borte mot Moldova 22. mars, før de møter Israel tre dager senere.
23 dager siden
NRK gjør endringer i programmet «Adresse Basel» før Eurovision. Marte Stokstad, Ingeborg Heldal og Jim Ødegård Pedersen leder programmet, mens Stian «Staysman» Thorbjørnsen kun deltar i én episode grunnet forberedelser til «Stjernekamp». Samtidig antyder Therese Johaug at hun vurderer et comeback til OL i Italia, etter press fra ektemannen Nils Jakob Hoff. Hun understreker at avgjørelsen vil baseres på magefølelsen, til tross for en skuffende VM-opptreden i Trondheim.
3 måneder siden
Spania har innført nye regler for korttidsutleie som krever at utleiere registrerer seg, søker om tillatelse og samler inn sensitive personopplysninger fra gjester. Utleiere som bryter reglene risikerer bøter på opptil sju millioner kroner fra 1. juli 2024. Airbnb kritiserer de nye reglene og hevder de vil føre til tap av arbeidsplasser og inntekter. Den spanske regjeringen forsvarer tiltakene med at de er nødvendige for å bekjempe boligmangel og misnøye med masseturisme. Det nye regelverket har skapt usikkerhet blant utleiere, og det er forventet at Spania kan oppleve lignende konsekvenser som Amsterdam, som har innført lignende regler.
2 måneder siden
NRK gjenbruker stemmesystemet som skapte kaos i MGP-finalen 2020, men lover forbedringer og stresstesting. Finalen er i Oslo Spektrum førstkommende lørdag, med solid økning i billettsalg siden 2019. Nettbasert stemmegivning i 2020 førte til overbelastning. SMS-backup er klar ved behov. Emojis kan sendes, men påvirker ikke stemmegivningen. Publikum står for 60 prosent av stemmene, internasjonal jury for 40 prosent.
2 måneder siden
UEFA har bekreftet at Norges bortekamp mot Israel i VM-kvalifiseringen vil bli spilt på Nagyerdi Stadion i Ungarn den 25. mars. Beslutningen kommer som følge av den pågående konflikten mellom Israel og Palestina, som har gjort det umulig for Israel å spille hjemmekamper på eget territorium. Norges Fotballforbund har tidligere uttalt at situasjonen i Israel skaper utfordringer. Før møtet med Israel skal Norge spille borte mot Moldova den 22. mars.