FNs internasjonale maritime organisasjon (IMO) har vedtatt en klimaavtale som forplikter skipsfarten til å redusere klimagassutslippene med 70 prosent innen 2040, sammenlignet med 2008-nivå. Avtalen ble vedtatt til tross for motstand fra USA og Russland.
De nye reglene innebærer både tekniske og økonomiske reguleringer for å fase inn utslippsfrie drivstoff og prise utslipp. IMO har en unik posisjon globalt, da de kan håndheve sine regler ved å arrestere skip som ikke overholder dem.
Tiltakene forventes å styrke norsk og europeisk konkurransekraft innen grønn teknologi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) har vedtatt en avtale som forplikter internasjonal skipsfart til netto-nullutslipp innen 2050. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker at dette er første gang en sektor reguleres til netto nullutslipp gjennom en internasjonal avtale. Norge har ledet forhandlingene og hatt en sentral rolle i utviklingen av rammeverket. Avtalen ble inngått to dager etter at USA trakk seg fra forhandlingene, og truet med mottiltak dersom amerikanske skip pålegges gebyrer basert på utslipp.
27 dager siden
Regjeringen har satt et nytt klimamål om å redusere klimagassutslippene med 70-75 prosent innen 2035, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Målet skal realiseres gjennom kutt i Norge og samarbeid med EU, men uten et spesifikt nasjonalt klimamål. Opposisjonen og miljøorganisasjoner uttrykker bekymring for at regjeringen i for stor grad vil basere seg på kvotekjøp, og at målet er urealistisk. Klima- og miljøministeren understreker at alle sektorer må bidra, og at CO2-avgift og teknologiutvikling vil være sentrale virkemidler. FNs klimapanel har fastslått at globale utslipp må reduseres kraftig innen 2035 for å begrense den globale oppvarmingen.
2 måneder siden
Norske og europeiske aktører samarbeider om å utvikle og teste et nytt kraftsystem for store skip, med mål om å redusere utslippene med inntil 40 prosent. Prosjektet, ledet av Maritime CleanTech, mottar 90 millioner kroner i støtte fra EU. Systemet er utviklet for skip over 5000 bruttotonn, som cruiseskip, og kan brukes med ulike drivstofftyper. Regjeringen erkjenner at Norge ligger etter klimamålene for sjøfart, men mener prosjektet er viktig for å utvikle teknologi som kan redusere utslippene fra skipsflåten. Målet er kommersialisering innen 2029.
27 dager siden
Regjeringen har kunngjort et skjerpet klimamål om å redusere klimagassutslippene med «minst 70-75 prosent» innen 2035. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen presenterte det nye målet på Arbeiderpartiets landsmøte, og understreket at dette er et av de mest ambisiøse målene under Parisavtalen. Kuttene skal gjennomføres i Norge, i samarbeid med Europa, og målet vil bli lovfestet i klimaloven samt meldt inn til FN. Det nåværende klimamålet er en reduksjon på 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990.
21 dager siden
Regjeringen planlegger å kjøpe klimakvoter for å nå sitt nye klimamål om 70-75 prosent utslippskutt innen 2035, sammenlignet med 1990-nivå. Dette er anslått å koste mellom 10 og 21 milliarder kroner. Klimameldingen legger ikke opp til nye klimakrav for norsk næringsliv. Klimaministeren mener det er effektivt å støtte andre land i å redusere sine utslipp, som for eksempel utfasing av kullkraft. Norge har allerede satt av midler til internasjonale klimakvoter og har inngått en avtale med Usbekistan om å fase ut subsidier til olje- og gassprosjekter. Klimaministeren understreker at klimatiltak er viktig sikkerhetspolitikk for å skape tryggere og mer stabile samfunn.
27 dager siden
Regjeringen har presentert sitt nye klimamål for 2035, og foreslår et kutt i klimagassutslipp på mellom 70 og 75 prosent. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) fremhever at målet er ambisiøst, realistisk og lettfattelig. Dette målet er lavere enn Miljødirektoratets anbefaling om 80 prosent reduksjon, fordi regjeringen ønsker å unngå omfattende kjøp av klimakvoter. Eriksen ser for seg at hoveddelen av kuttene vil skje nasjonalt eller i samarbeid med EU, og han håper på bred politisk enighet i Stortinget for å sikre stabile rammevilkår for næringslivet. Han skisserer også tre mulige veier mot 2050-målet, og argumenterer for en balansert tilnærming med jevne tiltak over tid for å unngå store kostnader.
21 dager siden
Regjeringen har presentert en klimamelding med forslag om å kutte 70-75 prosent av klimagassutslippene innen 2035, et ambisiøst mål sett i lys av dagens prognoser på 47 prosent reduksjon. Tiltakene skal i hovedsak skje nasjonalt og i samarbeid med EU, uten å svekke norsk konkurransekraft. Kommunene vil få nye verktøy, som klimakrav for byggeplasser og mulighet for nullutslippssoner. Regjeringen vil også foreslå forbud mot å bygge ned myr og utrede en arealavgift for å redusere utslipp fra naturinngrep.
21 dager siden
Regjeringen har presentert en klimamelding som forplikter Norge til å kutte CO₂-utslippene med 70-75 prosent innen 2035. Klimameldingen spesifiserer ikke hvor mye av kuttene som skal tas nasjonalt, noe som har ført til kritikk fra Venstre. Venstre-leder Guri Mellby mener målet er for lite ambisiøst og at det er en «halvambisiøst mål litt sånn langt fram i tid». Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen forsvarer målet, og viser til at Norge allerede er på god vei gjennom planlagte tiltak og samarbeid med EU. Meldingen skal behandles i Stortinget før den meldes inn til FN i tråd med Parisavtalen.
28 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gir kommunene hjemmel til å stille klimakrav på alle bygge- og anleggsplasser, også private og statlige, noe som kan inkludere krav om elektriske redskaper. Sylvi Listhaug (FrP) og Julie Brodtkorb (MEF) kritiserer tiltaket og mener det vil føre til økte kostnader og svekke konkurransekraften til norske bedrifter. Bjelland Eriksen forsvarer tiltaket med at det er nødvendig for å redusere klimautslipp, fremme utslippsfri teknologi og at flere store kommuner har etterspurt dette.
4 måneder siden
Klimaminister Tore O. Sandvik (Ap) har varslet at Norge ikke vil følge EUs foreslåtte klimamål om 90 prosent utslippskutt innen 2040. Norge har et mål om 90-95 prosent kutt innen 2050 og vil være et lavutslippssamfunn, mens EU sikter mot netto nullutslipp. EU diskuterer fortsatt 2040-målet, og det er ikke enighet blant medlemslandene. Sandvik var i Brussel for å fremme norske interesser, spesielt knyttet til EUs direktiv for skog- og arealbruk (LULUCF), som har slått uheldig ut for Norge og andre skogrike land. Norge jobber sammen med flere andre land for å få til justeringer i regelverket.
4 måneder siden
Norge vil ikke følge EUs foreslåtte klimamål om 90 prosent utslippskutt innen 2040, men holder fast ved sitt mål om å bli et lavutslippssamfunn med 90-95 prosent kutt i 2050. Klimaminister Tore O. Sandvik understreker at Norge er opptatt av at EU skal ha ambisiøse klimamål, men at Norges mål er annerledes. Samtidig arbeider Norge for å endre EUs skog- og arealbruksdirektiv (LULUCF), som slår uheldig ut for skogrike land som Norge. Norge samarbeider med andre land for å få til tekniske justeringer i regelverket.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen, lover Arbeiderpartiet en ny og mer ambisiøs klimapolitikk. Klimaministeren bekrefter at regjeringen vil legge frem et nytt klimamål for Stortinget før påske, som er i tråd med Parisavtalen. Det nye målet vil trolig ligge på linje med våre naboland, og det vil innebære både strengere krav og støtteordninger for næringslivet. Flere organisasjoner ønsker et utslippskutt på 70-80 prosent innen 2035. Regjeringen vil også fortsette klimasamarbeidet med EU, og forbereder seg på mer klimapolitikk, spesielt rettet mot industrien.
2 måneder siden
Et norsk rederi har bestilt verdens første utslippsfrie bulkskip, som skal frakte kalkmarmor fra Brønnøysund til Elnesvågen. Skipet, som bygges i Kina med norsk teknologi, er finansiert med betydelig offentlig støtte fra Enova og NOx-fondet. Med rotorseil og batteripakke vil skipet redusere CO₂-utslipp betraktelig sammenlignet med tradisjonelle skip, og det kan seile en distanse som er betydelig lengre enn dagens batteridrevne ferger. Prosjektet forventes å stimulere utviklingen av flere miljøvennlige fartøyer.
4 måneder siden
Norge har besluttet å slutte å finansiere fossil energi i utlandet fra 2025, som en del av et løfte gitt under klimatoppmøtet i Dubai i 2023. Eksportfinansering Norge (Eksfin) vil ikke lenger gi støtte til nye olje- og gassprosjekter uten renseteknologi. Regjeringen understreker at tiltaket er en del av Norges bidrag til den grønne omstillingen og Parisavtalens mål. Beslutningen er en del av en bredere internasjonal innsats, der 41 land har signert en erklæring for ren energi. Tiltaket gjelder ikke investeringer fra Oljefondet eller Equinor, men regjeringen mener det sender et tydelig signal om Norges klimaforpliktelser.
3 måneder siden
I 2023 reduserte over 80 prosent av norske kommuner sine klimagassutslipp. Lillesand kommune oppnådde det største kuttet, mens Hammerfest og Nordkapp hadde den største økningen. Miljødirektoratet peker på økt bruk av elbiler og biodrivstoff, samt forbud mot fossil olje som årsaker til nedgangen. Oslo reduserte sine utslipp med 2,8 prosent, men mener at reduksjonstakten er for lav. Byrådet i Oslo etterlyser sterkere virkemidler fra regjeringen, som nullutslippssoner og klimakrav til byggeplasser. Regjeringen jobber med å gi kommunene flere verktøy, inkludert krav om utslippsfrie byggeplasser og støtte til utslippsfri transport.