Hvor seint er innafor? Om tidsoptimister og punktlighet
En artikkel utforsker fenomenet med å alltid komme for seint til avtaler. Den ser på hvorfor noen er tidsoptimister og hvordan omgivelsene reagerer på forsinkelser.
En artikkel utforsker fenomenet med å alltid komme for seint til avtaler. Den ser på hvorfor noen er tidsoptimister og hvordan omgivelsene reagerer på forsinkelser.
Artikkelen tar for seg personer som ofte kommer for seint til avtaler, eksemplifisert ved Toya Scheldt som kaller seg en evig tidsoptimist. Hun forteller at venner har begynt å avtale møter tidligere enn planlagt. En undersøkelse utført av Norstat for NRK viser at yngre (18-29 år) har større aksept for forsinkelser på opptil fem minutter enn eldre aldersgrupper.
Psykolog Gunvor Marie Dyrdal forklarer at punktlige personer kan bli irriterte på dem som er seine, og at forsinkelser på jobb kan signalisere mistrivsel. Hun nevner også at mange undervurderer tidsbruk og at familiebakgrunn kan påvirke punktlighet.
Diane DeLonzor har forsket på ulike typer forseintkommere. Dyrdal råder seine personer til å vurdere hvor viktig punktlighet er og tenke på den som venter.
Toya Scheldt
Gunvor Marie Dyrdal
Diane DeLonzor
NRK Nyheter
Norstat
Forskning.no
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at to av tre nordmenn irriteres over mobilbruk i juleselskap. Kvinner og eldre er de som irriteres mest, mens unge, ironisk nok, både irriteres og bruker mobilen hyppig. Psykolog Kirsten Resaland anbefaler et positivt fokus og felles aktiviteter for å redusere mobilbruken. Hun understreker at mobilbruk for noen kan være en måte å håndtere sosiale situasjoner på, og at det er viktig å vise forståelse. Generasjonsforskjeller i synet på mobilbruk er også tydelig.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler problemet med at mange pasienter ikke møter opp til avtalte legetimer, noe som fører til store kostnader og lengre ventelister. I fjor uteble 320.000 nordmenn fra sine timer, og betalte over en halv milliard kroner i gebyr. Gebyret for å ikke møte har økt gradvis, og er nå på 1612 kroner for somatiske timer. Helse Nord har den høyeste andelen uteblivelser, og tapte 33.000 timer i fjor. Uteblivelser fører til at andre pasienter må vente lenger, og svekker sykehusenes økonomi. SMS-varsling har hjulpet noe, men problemet er fortsatt betydelig. Unge voksne mellom 31 og 35 år er gruppen med flest uteblivelser.
2 måneder siden
Artikkelen forklarer hvorfor reisende glemmer igjen eiendeler på flyplasser, spesielt på Oslo lufthavn Gardermoen, hvor nesten 50.000 gjenstander havnet på hittegodskontoret i fjor. Psykolog Martin Bystad forklarer at stress og rutinesvikt fører til redusert oppmerksomhet og hukommelsessvikt. Kvinner har en liten fordel når det gjelder hukommelse. Elektronikk er den vanligste typen hittegods, men folk glemmer også ofte klær og personlige eiendeler. Teamleder for hittegods på Gardermoen forteller at stress og tidsnød bidrar til at folk glemmer ting. Psykologen anbefaler å være ekstra oppmerksom og ha god tid for å unngå å glemme eiendeler.
1 måned siden
Mange som vil bruke bunaden sin på 17. mai, er for sent ute med å levere den inn til omsying. Systuer og bunadbutikker melder om lange ventelister, og at fristen for å garantere ferdig bunad til nasjonaldagen har passert. Høsten anbefales som det ideelle tidspunktet for å levere inn bunaden. Noen bunader kan ha enklere justeringer som kan gjøres på kort varsel, og private skreddere kan være en løsning for de som er sent ute, men det krever grundig research.
21 dager siden
Mange unge nordmenn opplever lange ventetider for å ta førerprøven, noe som skaper frustrasjon og forsinkelser. Elliot Sönnerlid (18) må vente over tre måneder på oppkjøring, og er skuffet over at han ikke får tatt lappen før sommeren. Statens vegvesen bekrefter stor pågang, spesielt ved trafikkstasjonene i de store byene, og forklarer at ventetiden kan variere avhengig av sesong, kapasitet og strykprosent. De anbefaler å starte tidlig med øvelseskjøring og være godt forberedt. Sönnerlid frykter at lang ventetid kan bli et problem dersom han ikke består.
17 dager siden
Artikkelen omhandlar unødvendige avlysingar av operasjonar som skuldast at pasientar ikkje følgjer førebuingsreglar eller uteblir frå timen. Dette fører til frustrasjon blant helsepersonell, lengre ventetider for pasientar og auka kostnader for sjukehusa. Statistikken viser at tusenvis av operasjonar blir avlyste årleg, der ein betydelig del skuldast pasientane sjølve. Helseministeren oppfordrar pasientane til å ta ansvar for å redusere desse avlysingane og effektivisere helsevesenet.
3 måneder siden
Norske ledere opplever generasjon Z som vanskelig å lede, og beskriver dem som late og krevende, ifølge en undersøkelse fra NHO. BI-studenter kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen, og mener at de jobber hardt og er opptatt av å levere. De påpeker også at eldre generasjoner ofte har kritisert de yngre for å være late. En organisasjonspsykolog mener at ledere må tilpasse seg de nye generasjonene, og se på generasjonsforskjeller som en mulighet. Han understreker at behov for tilbakemelding, fleksibilitet og tettere oppfølging er viktig for de unge. Studentene mener at deres generasjon har et annet syn på jobb, og at det skal være et sted for personlig utvikling, samt at de er gode på bruk av teknologi.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg kritikken som rettes mot Generasjon Z i arbeidslivet. Arbeidslivsekspert Per Henrik Stenstrøm mener kritikken er overdrevet og potensielt skadelig, da han ikke gjenkjenner problemstillingene i samtaler med ledere. Direktør Irene Halvorsen påpeker at ulike generasjoner alltid har hatt forskjellige forventninger og behov. En undersøkelse understreker at Generasjon Z vurderer arbeidsgivers verdier i tillegg til lønn og karriere. Kritikken mot Generasjon Z går ofte på at de er late, illojale og stiller for store krav.
1 måned siden
Artikkelen belyser den økende utfordringen med lange køer og potensielle forsinkelser på norske flyplasser, særlig Oslo Lufthavn, i forkant av høysesongen. Den advarer mot en ny trend der reisende forsøker å rekke flyet i siste liten for å dele det i sosiale medier, og understreker viktigheten av å møte opp i god tid før avgang. Flyplassen og SAS anbefaler å ankomme minst to timer før avgang for å unngå stress og problemer i sikkerhets- og passkontrollen. Økningen i antall reisende, spesielt turister med mye håndbagasje, bidrar til lengre ventetid. Reisende oppfordres til å være forberedt og beregne ekstra tid.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker unges økende frykt for aldring, forsterket av sosiale medier og et samfunn som idealiserer ungdommelighet. Unge jenter uttrykker bekymring for rynker og bruker produkter som solkrem og retinol i forebyggende hensikt. Psykologer forklarer at mange føler seg yngre innvendig enn de ser ut, et fenomen kjent som «speilsjokk», som oppstår fordi hjernen ikke eldes på samme måte som kroppen. Artikkelen belyser presset for å opprettholde et ungdommelig utseende og oppfordrer til å fokusere på livskvalitet, vennskap og fellesskap fremfor å frykte aldringstegn. Eksperter mener mediene har et ansvar for å normalisere aldring og vise et mer realistisk bilde av eldre mennesker.
9 dager siden
Lange passkøer preger flere steder i Norge, spesielt i storbyene. Mange må vente til etter sommerferien for å få time.
4 måneder siden
Togforsinkelser har blitt et økende problem i Norge, med punktlighet som har falt siden 2021. Pendler Henrik Ulrichsen beskriver situasjonen som uholdbar, med hyppige forsinkelser og ustabilitet, spesielt på strekningen Drammen-Oslo. I Stortingets spørretime kritiserte flere politikere samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for manglende tiltak, til tross for tidligere løfter om forbedringer. Nygård innrømmer utfordringene, men peker på at det ikke finnes en rask løsning. Han lover økte investeringer i vedlikehold og nye tog. Bane Nor erkjenner at infrastrukturen er gammel og slitt, men mener punktligheten vil forbedres over tid, selv om det kan ta flere år før merkbare resultater oppnås.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan nordmenn pynter til jul gjennom tre ulike personligheter. Hege Jenvnaker-Øvstetun, også kalt «Nissemor», pynter tidlig med rødt, rustikt og mye lys. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen holder seg til tradisjoner og pynter sent med oransje elementer. Interiørekspert Tone Kroken følger ingen regler og oppfordrer til personlig pynting. Artikkelen fremhever også en trend der grønne kranser erstatter hvite papirstjerner. De tre er uenige om når julepynten skal opp og ned, men er enige om at julepynt gjør dem lykkelige.
28 dager siden
Artikkelen belyser bekymringer knyttet til skolestart for barn født sent på året, spesielt i desember. En mor deler sine erfaringer om utfordringer knyttet til overgangen fra barnehage til skole for sin sønn. Rødt foreslår å reversere 6-årsreformen for å utsette skolestarten, og mener dette vil gi barna en lengre barndom. Arbeiderpartiet er uenig og vil heller forbedre førsteklassetrinnene. Artikkelen viser også at flere foreldre vurderer å planlegge graviditeten for å unngå å få «desemberbarn» på grunn av disse bekymringene.
2 dager siden
En kvinne forteller at hun aldri føler sinne, selv i situasjoner der det er vanlig. Eksperter forklarer at sinne ofte har et negativt rykte i samfunnet, noe som kan føre til at følelsen undertrykkes.