Tromsø Turnforening tapte over 47. 000 kroner etter å ha blitt lurt av en falsk faktura som utga seg for å være fra et tysk turnutstyrsselskap.
Fakturaen ble betalt i fellesferien, og klubben oppdaget svindelen i etterkant. Til tross for anmeldelse, valgte politiet å henlegge saken, da gjerningspersonene opererte fra utlandet og var vanskelige å identifisere.
Dette er en del av en økende trend med bedragerisaker, og politiet i Troms har henlagt langt flere saker i 2024 enn i fjor. Turnforeningen ser nå på tiltak for å forhindre lignende hendelser i fremtiden, inkludert bruk av ekstern regnskapsfører og strengere kontrollrutiner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
4 måneder siden
Kristin Grebstad ble svindlet for 102.000 kroner etter å ha klikket på en falsk lenke i forbindelse med et salg på nett. Svindlerne fikk tilgang til hennes private og grendehusets konto via BankID. Politiet ser en økning i digitale bedragerier og oppfordrer folk til å snakke åpent om svindel for å redusere skam og forebygge nye tilfeller. I Møre og Romsdal har bedragerisakene nesten doblet seg fra 2022 til 2024. Politiet understreker viktigheten av å kontakte bank og politi raskt ved svindel. Grebstad fikk tilbake pengene, men opplevelsen har vært lærerik.
29 dager siden
To ansatte, én i Bane Nor og én i et entreprenørfirma, er politianmeldt for millionsvindel. De er anmeldt for å ha misbrukt sine stillinger til å få utført arbeid på sine private boliger, betalt med skattebetalernes penger. Svindelen ble avdekket etter et anonymt varsel som entreprenørselskapet videreformidlet til Bane Nor, som iverksatte en gransking. Totalt dreier det seg om ulovlig fakturering for i underkant av fire millioner kroner. Bane Nor ser alvorlig på saken og understreker at hendelsen brukes til læring og bevisstgjøring internt.
3 måneder siden
To cateringselskaper i Tønsberg ble svindlet da en kunde bestilte smørbrød for over 50.000 kroner og stakk av uten å betale. Bestillingen ble gjort via nett og telefon, og smørbrødene ble levert til en budbil. Det viste seg at fakturaadressen var falsk, og selskapene har ikke fått betalt. Politiet har henlagt saken, da de anser det som en sivil sak. De berørte selskapene har forsøkt å kontakte svindlerne, men uten hell. Svindelen skjedde i en travel førjulstid, noe som trolig ble utnyttet av svindlerne.
4 måneder siden
Telenor advarer om en ny bølge av svindelforsøk via telefon, der svindlere ringer fra utenlandske nummer og utgir seg for å være fra PayPal eller Klarna. De bruker en automatisk melding om feilregistrert bestilling for å lure til seg betalingsinformasjon eller BankID. Telenor har blokkert en million slike anrop de siste to ukene. Svindlerne har gått over til utenlandske nummer etter at norske teleoperatører har gjort det vanskeligere å misbruke norske nummer. Telenor råder folk til å være skeptiske til anrop fra ukjente utenlandske nummer og legge på umiddelbart ved mistanke om svindel.
2 måneder siden
Flere menn har blitt svindlet for Rolex-klokker gjennom Finn.no, angivelig av samme selger. Selgeren skal ha brukt falske kvitteringer og kansellert pakker etter å ha mottatt betaling. Ofrene kritiserer politiet for manglende handling, og en av dem har selv etterforsket saken. Politiet bekrefter at de etterforsker mannen for flere bedragerisaker og trusler. Finn.no advarer brukere mot å forhåndsbetale og anbefaler sikrere betalingsmetoder.
1 måned siden
Hå Rugeri AS, delvis eid av Nortura og familien til tidligere landbruksminister Geir Pollestad, ble svindlet for nesten én million kroner etter et dataangrep. Hackere tok kontroll over epostkontoen til daglig leder og lurte en leverandør til å betale en falsk faktura. Saken er anmeldt til politiet og Datatilsynet. Hendelsen fant sted i oktober 2024, og pengene er tapt.
2 måneder siden
En undersøkelse avdekker hvordan svindlere skjuler spor på Facebook. Falske annonser misbruker kjendiser og lurer nordmenn for store summer.
5 dager siden
Billie Eilish kommer til Norge med utsolgte konserter, noe som har ført til økt svindel knyttet til billettsalg. Flere unge, som Maiken (22) fra Haugesund, har blitt lurt til å betale for falske billetter via betalingsappen Revolut, og hun mistet 3500 kroner. Også unge på TikTok, som Zuzanna (18) og Milla (15), har opplevd svindelforsøk gjennom falske billett-tilbud og betaling med gavekort. Svindlerne bruker falske Ticketmaster-lenker for å stjele brukernavn og passord. Politiet melder om en økning i slike saker, og Ticketmaster advarer mot å kjøpe billetter fra ukjente på sosiale medier. Arrangøren Live Nation har iverksatt sikkerhetstiltak, men oppfordrer publikum til å være forsiktige og rapportere svindel. Maiken anbefaler å kjøpe billetter kun via offisielle kanaler og bruke Vipps og videochat ved privatkjøp.
2 måneder siden
DNBs toppledere ble misbrukt i en avansert bedrageri-video der de tilsynelatende beordret en utbetaling på 23 millioner kroner. Bedragerne brukte ekte videoopptak av konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ida Lerner, manipulerte stemmene deres og plasserte dem inn i en falsk videokonferanse. En snarrådig ansatt fattet mistanke, og DNBs sikkerhetsavdeling avverget utbetalingen. DNB har valgt å offentliggjøre videoen for å advare om hvor avanserte moderne bedragere kan være. Banken mistenker at bedragerne er utenlandske og vil politianmelde saken.
8 dager siden
Mange nordmenn investerer i dyre løpesko, men på nettet selges det mange billige, falske kopier som kan lure kjøpere. Norsk Sportsbransjeforening advarer om at disse piratkopierte skoene ofte distribueres gjennom tvilsomme nettkanaler, og at kvaliteten på kopiene er dårligere enn originalene. Forbrukerrådet understreker at omfanget av falske sko er stort, selv om det ikke finnes eksakte tall. De gir råd for å unngå å bli lurt, som å være skeptisk til nettsteder som stadig bytter utseende, har mistenkelige domenenavn eller alltid har salg. Kjøpere som har fått falske sko kan kreve pengene tilbake ved å klage til butikken eller kontakte banken. I tillegg påpekes viktigheten av riktig bruk av løpesko, blant annet ved å la skoene hvile mellom løpeturene for å forlenge levetiden.
14 dager siden
Ragna fra Oslo ble svindlet for 100 000 kroner av en person som utga seg for å være politi. Svindleren kontaktet henne via telefon og lurte henne til å overføre penger til en «sikker konto». Anmeldelsen ble henlagt. Svindel anmeldelser har økt kraftig i Norge, men politiets oppklaringsprosent har sunket til 15,2%. Økokrim ser en økning i svindel der eldre kontaktes både via telefon og ved personlig oppmøte. Riksadvokaten er bekymret for at den lave oppklaringsprosenten kan skade tilliten til politiet. Ragna ønsker å advare andre, spesielt eldre, mot å bli ofre for lignende svindel.
1 måned siden
Oslo politidistrikt etterforsker en ny svindelmetode der falske EasyPark-profiler brukes til å lade elbiler gratis. Svindelen, som startet i august 2023, er særlig knyttet til taxinæringen i Oslo. Politiet aksjonerte i januar og har avdekket flere svindelmetoder enn først antatt, og utelukker ikke flere pågripelser. EasyPark har tapt anslagsvis to millioner kroner. Saken etterforskes som grovt bedrageri, og politiet vurderer også reaksjoner mot de involverte i næringslivet.
22 dager siden
En artikkel i Fremover avslører omfattende svindel av det norske trygdesystemet, der utenlandske arbeidere utnytter fiktive sykemeldinger for å heve trygd. Bedrifter og staten taper milliarder, og problemet forverres av organisert kriminalitet. En rettssak i Narvik avdekket menneskehandel og skattesvindel. Politikere krever handling, men regjeringen nøler med å endre EØS-regelverket, og ansvaret skyves over på næringslivet, som frykter konsekvensene for arbeidsimporten. Avisen foreslår å løse opp EØS-avtalen, gi Nav større spillerom og styrke Økokrim.
2 måneder siden
Fire nordmenn er tiltalt for bedrageri og hvitvasking etter å ha svindlet over 900 millioner kroner fra tusenvis av personer i utlandet. Gjennom et pyramidespill ble ofrene lokket til å investere i fiktive prosjekter innen gass, gruvedrift og eiendom. Pengene ble hvitvasket via et norsk advokatfirma og selskaper i Asia, noe som vanskeliggjorde sporingen. Økokrim understreker at investeringsbedragerier er et økende problem, og advarer mot at kriminelle i større grad bruker profesjonelle tilretteleggere for å skjule sine spor.