En mann i Tromsø reagerer sterkt på at kommunen krever 40 000 kroner fra hans avdøde mors dødsbo. Kommunen begrunner kravet med en feilberegning av egenandelen for sykehjemsplass.
Mannen, som er bostyrer, hevder at kommunen først trakk en stor del av morens inntekt mens hun bodde på sykehjem, og deretter krevde tilbakebetaling av hele skattebeløpet hun fikk etter sin død. Tromsø kommune bekrefter at de foretar årlige etteroppgjør for alle beboere i langtidsopphold, også etter dødsfall, men ønsker ikke å kommentere enkeltsaker.
De viser til at dette er lovfestet og at vedtak kan påklages. Mannen beskriver kommunens handling som «skammelig» og sammenligner den med gravrøveri.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En mann i 40-årene ble ilagt parkeringsbøter i Oslo, men nektet å betale med den begrunnelse at kun Kongen har myndighet til å ilegge slike bøter. Saken gikk først til tingretten, som dømte mannen til å betale bøtene og dekke kommunens sakskostnader. Mannen anket deretter til lagmannsretten, hvor han hevdet at kommunen ikke hadde fått delegert myndighet fra Kongen til å ilegge parkeringsbøter. Lagmannsretten avviste mannens argumenter og forklarte at Samferdselsdepartementet i 1973 hadde delegert denne myndigheten til kommunen. Mannen ble dømt til å betale bøtene og dekke kommunens sakskostnader. Hans erstatningskrav på 400.000 kroner ble avvist som grunnløst.
1 måned siden
Skien kommune krever tilbake 13 millioner kroner fra over 1000 ansatte etter å ha feilutbetalt 20 millioner i lønn, grunnet en programmeringsfeil i lønnssystemet Visma. Ansatte, som sykepleier Michel Berg, reagerer med frustrasjon. Kommunen begrunner kravet med et stort overforbruk og behov for midler. Norsk Sykepleierforbund kritiserer kommunens håndtering og mener sakene burde vurderes individuelt, da mange ansatte har vanskelig for å forstå lønnsslippene sine. Kommunen følger opp saken med Visma for å diskutere hendelsen.
2 måneder siden
Steinar Solsvik reagerer kraftig på Ruters nylige prisøkning på månedskort, som har økt med ti prosent. Solsvik påpeker at han nå betaler over 30 000 kroner årlig for å reise kollektivt mellom Kløfta og Oslo. Han mener det er urimelig at Akershus fylkeskommune velter et inntektstap over på kollektivreisende. Solsvik kritiserer også Vy for manglende punktlighet og mener togtjenesten ikke leveres som lovet. Ruter svarer at de forstår frustrasjonen, men at prisjusteringen er nødvendig for å finansiere kollektivtilbudet, og at billettinntektene kun dekker under halvparten av driftskostnadene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
3 måneder siden
Maria Torkildsen mottok en regning på nesten 40.000 kroner fra Alver kommune for sin avdøde samboers sykehjemsophold. Hun og datteren klaget på beløpet, men opplevde lang ventetid og manglende kommunikasjon fra kommunen. Saken skapte usikkerhet og bekymring for Torkildsen, som er minstepensjonist. Kommunen bekreftet senere at kravet var rettmessig, men valgte å avskrive det da det ikke var nok midler i boet. Familien er fornøyd med utfallet, men stiller spørsmål ved prosessen. De har ikke mottatt skriftlig bekreftelse på at kravet er frafalt.
4 måneder siden
Husbanken undersøker Trondheim kommune for mulig brudd på tilskuddsvilkår for omsorgsboliger, da kun 30% av beboerne i en blokk har vedtak om heldøgns omsorg. Husbanken krever at beboere i tilskuddsfinansierte omsorgsboliger skal ha vedtak om heldøgns pleie, mens Trondheim kommune mener tilgang på tjenester er nok. Dagbladets avsløringer viser at flere eldre har blitt funnet døde alene i omsorgsboliger. Oslo kommune mener man ikke trenger vedtak for å bo i en Omsorg pluss-bolig, og Husbanken innrømmer at kravet om «vedtak» er av nyere dato.
4 måneder siden
Evy (60) har vært tvangsplassert på Kamfjordhjemmet i Sandefjord siden 2018, med årlige tvangsvedtak begrunnet i helsefare. Hun nekter å betale egenandel på 22.404 kroner per måned, og gjelden har nå vokst til 1,7 millioner kroner. Kommunen argumenterer for at helsehjelp under tvang også krever betaling, mens Evy og hennes advokat mener loven ikke gir hjemmel for dette. Rettsinstanser har hittil gitt kommunen medhold, med begrunnelse i finansieringen av helsetjenester. Evy har anket saken videre og nekter fortsatt å betale, mens kommunen ikke ønsker å kommentere saken.
2 måneder siden
En eldre kvinne i Hamar har arvet et hus der en vannlekkasje har ført til en regning på over tre millioner kroner. Lekkasjen oppstod etter at en stoppekran frøs i stykker, noe som resulterte i et enormt vannforbruk registrert av husets vannmåler. Kvinnens advokat kritiserer Hamar kommune for å kreve full betaling for det unormalt høye forbruket og mener kommunen bør vurdere rimelighetshensyn. Forsikringsselskapet JBF får også kritikk for manglende kommunikasjon og oppfølging etter en tidligere vannlekkasje i huset. Hamar kommune har satt saken i bero og ønsker dialog med kvinnen, men opprettholder kravet inntil videre, noe som truer kvinnen med inkasso og tvangssalg.
1 måned siden
Glenn Andre Hanssen (46), som lider av muskelsykdom og er lam, står i fare for å bli tvangsflyttet til sykehjem av Sortland kommune. Kommunen begrunner dette med vanskeligheter med å rekruttere assistenter og påstander om et dårlig arbeidsmiljø i Hanssens hjem, anklager Hanssen selv benekter. Hans advokat kritiserer kommunen for manglende dialog og for ikke å vurdere alternative løsninger, spesielt med tanke på at Hanssen har en spesialtilpasset bolig. Saken er nå under behandling hos Statsforvalteren, og familien vurderer å ta saken til retten. Hanssen uttrykker at situasjonen har redusert hans livsglede.
19 dager siden
En lokalpolitiker i Alta, Svein Yngvar Berg, reagerer sterkt på kvaliteten på middagen som serveres eldre og uføre i kommunen. Berg ble kontaktet av en misfornøyd bruker som mente maten var uakseptabel og sammenlignet den med et dårlig Fjordland-produkt. Kommunen, ved kommunalleder for helse og sosial John Helland, erkjenner at kvaliteten på den aktuelle søndagsmiddagen ikke var god nok, og at ingen skal betale for den. Helland understreker likevel at standarden generelt er god, og at de mottar få klager på de 1500 middagene som leveres ut hver måned til hjemmeboende eldre.
4 måneder siden
En mann i Finnmark døde av massive indre blødninger etter å ha blitt funnet syk hjemme. Pårørende hevder de gjentatte ganger kontaktet legevakten uten å få hjelp, og at de ble møtt med avvisning. De måtte vente i åtte timer på ambulanse. Familien, som selv har helsefaglig bakgrunn, har klaget saken inn til fylkeslegen og helsetilsynet og mener behandlingen var uforsvarlig. Legevakten skal ha nektet ambulanse og bedt familien transportere pasienten selv. Pasienten ble først sendt til en kommunal akutt døgnenhet, før han senere ble overført til sykehus hvor han døde. Fylkeslegen bekrefter at saken er under behandling.
1 måned siden
Statsforvalteren har avgjort at flere bygg på Gaute Grøtta Gravs eiendom ved Isfjorden er ulovlige, etter en klage fra Grøtta Grav på et vedtak fra Rauma kommune i 2023. Kommunen krever at han fjerner en carport og en badstue som er for nær elven, mens et anneks får stå. Grøtta Grav har søkt om å få godkjent badstuen som et permanent tiltak og vil flytte den i mellomtiden. Kommunen skal behandle saken i mai eller juni. Saken kommer etter mye oppmerksomhet rundt Grøtta Gravs deltakelse i «71 grader nord» og bruddet med hans daværende kjæreste.
28 dager siden
En kvinne i 40-årene er tiltalt for grovt bedrageri etter å ha svindlet en enkemann i 80-årene for 1,7 millioner kroner mellom 2019 og 2021. Politiet mener kvinnen utga seg for å være hans kjæreste for å oppnå økonomisk vinning. Saken ble anmeldt av mannens familie etter hans død, da de oppdaget at han hadde overført store pengesummer til kvinnen. Kvinnens forsvarer hevder at pengene ble gitt frivillig og at tiltalen er en stor belastning. Forsvareren kritiserer også politiet for å ha tatt ut tiltale uten å ha fått en forklaring fra enkemannen før hans død. Rettssaken skal finne sted i Buskerud tingrett i mai.
7 dager siden
En mann fra Steinkjer tok parkeringsselskapet Time Park Service til retten etter å ha blitt belastet 15 kroner for å ha parkert åtte minutter for lenge utenfor Amfi Steinkjer sommeren 2023. Han mente han bare skulle betale 4,50 kroner og fikk medhold i Oslo tingrett 11. april 2024. Mannen får tilbakebetalt 10 kroner og 50 øre, men går likevel i minus fordi begge parter må dekke sine egne sakskostnader. Han krevde også 250.000 kroner i erstatning for tort og svie, men dette kravet ble avvist i retten.
18 dager siden
Advokat Arvid Sjødin anker tingrettens avslag på hans krav om 11 millioner kroner fra staten, og øker kravet til 16 millioner. Kravet gjelder Sjødins 24 år lange arbeid med å renvaske fetteren til Birgitte Tengs. Fetteren ble først dømt for drapet, deretter frikjent strafferettslig, men likevel dømt sivilt til å betale oppreisning. Sjødin mener statens tilbud om tre millioner kroner i kompensasjon er utilstrekkelig for de 4500 timene han har brukt på saken. Sjødins advokat kaller det en skam at staten ikke vil betale for arbeidet med å oppklare uretten begått mot fetteren. Drapet på Birgitte Tengs er fortsatt uoppklart.