Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) uttrykker bekymring for at Frps holdning til EØS kan påvirke internasjonalt samarbeid dersom det blir en borgerlig regjering. Eide mener at partier som utfordrer EØS-avtalen, opptrer uansvarlig i dagens situasjon, og kritiserer Frp for deres syn på bistand.
Hans Andreas Limi fra Frp understreker at partiet står fast på EØS-avtalen, men vil fortsette å utfordre EU-direktiver som ikke er i Norges interesse. Limi er uenig i at bistandskutt vil svekke Norges posisjon internasjonalt.
Eide fremhever viktigheten av en stabil utenrikspolitikk og økonomisk orden i en urolig tid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at Donald Trumps varslede tollsatser kan svekke verdensøkonomien og føre til resesjon eller stagflasjon. Norge står utenfor EUs tollunion, noe som kompliserer situasjonen da EUs mottiltak også kan ramme Norge. Eide understreker viktigheten av EØS-samarbeidet for å ivareta Norges interesser og sikre tilgang til det indre markedet. Han påpeker at en nedgang i EU, spesielt i tysk bilindustri som mange norske bedrifter leverer til, vil ramme norsk industri. Eide advarer mot en omfattende handelskrig og trekker paralleller til de negative konsekvensene fra 1930-tallet, og understreker behovet for å begrense skadeomfanget.
22 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) holdt en utenrikspolitisk redegjørelse i Stortinget, der han beskrev den sikkerhetspolitiske situasjonen som den mest alvorlige siden andre verdenskrig. Han påpekte at grunnpilarene i norsk utenrikspolitikk, som FN, folkeretten og NATO-samarbeidet med USA, er under press. Eide fremhevet at USA er blitt en mer ustabil partner, samtidig som han understreket viktigheten av det transatlantiske samarbeidet. Han kritiserte også USAs tollpolitikk, som han mener skader verdenshandelen, og pekte på at Kina kan komme til å fylle et tomrom etter USA i internasjonal politikk. Eide understreket behovet for å utvise forsiktighet i samarbeidet med Kina.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at en potensiell handelskrig mellom USA og EU under Donald Trumps presidentskap kan føre til jobbtap i Norge. Han understreker Norges avhengighet av et godt forhold til EU for å unngå negative konsekvenser av Trumps handelspolitikk, spesielt med tanke på at Norge ikke er en del av EUs tollunion. Norge er i dialog med EU for å sikre inkludering i eventuelle tiltak mot handelsbarrierer. Samtidig forbereder Norge seg på mulige vilkår fra Trump for å unngå handelsbarrierer, som kan innebære isolering av Kina. Norge har trappet opp kontakten med både EU og Trumps administrasjon for å forberede seg på en ny Trump-periode, og er klar over at situasjonen er annerledes enn under Trumps forrige periode.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.
3 måneder siden
Det er full strid i regjeringen om EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet og LO frykter konsekvenser for norske arbeidsplasser og handel dersom Senterpartiet får gjennomslag for sitt nei til deler av pakken. LO-topper advarer mot å ignorere EUs direktiver og mener det er viktig å opprettholde et godt forhold til EU, spesielt med tanke på den usikre internasjonale situasjonen. Senterpartiet står imidlertid fast på sitt og vil ikke gi etter. Flere Ap-ordførere mener Senterpartiet overdriver og setter saken unødvendig på spissen, og understreker at Norge er avhengig av et godt forhold til EU.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps tilbakekomst som president i USA, spesielt med tanke på en potensiell handelskrig mellom USA og EU. Han frykter at dette kan føre til tap av arbeidsplasser i Norge. Eide understreker Norges avhengighet av et godt forhold til EU for å unngå negative konsekvenser av Trumps handelspolitikk, og at Norge er i dialog med EU for å sikre inkludering i eventuelle mottiltak. Norge forbereder seg på ulike scenarioer, inkludert mulige vilkår fra Trump for å unngå handelsbarrierer, og har trappet opp kontakten med både EU og Trumps administrasjon. Eide påpeker at Trumps nye administrasjon består av lojalister, noe som krever en ny tilnærming i forberedelsene.
28 dager siden
Finansminister Stoltenberg uttrykker bekymring for Trumps kommende tolltariffer, som ventes å ramme flere land. Han advarer om at omfattende tolltiltak kan føre verden i feil retning, med negative konsekvenser for global økonomi. Selv om Norges direkte eksport til USA er begrenset, frykter Stoltenberg ringvirkningene av en potensiell tollkrig, spesielt hvordan EU vil reagere. Regjeringen holder fast ved EØS-avtalen og vil opprettholde en tett dialog med EU, samtidig som de prioriterer å holde orden på norsk økonomi i en usikker tid.
2 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer mot å bruke EØS-avtalen i et partipolitisk spill, og uttrykker bekymring for at Norge har lite goodwill igjen i EU. Han frykter at Norge kan bli stående utenfor fremtidige handelsavtaler mellom USA og EU, forverret av etterslep i implementeringen av EU-saker. Holsether er urolig over signaler om direktivnekt fra regjeringen og mener Norge sender blandede signaler om kraftpolitikken. Han advarer mot en potensiell dobbel skvis for norsk næringsliv og understreker behovet for brede politiske forlik for å sikre EØS-avtalens stabilitet og forutsigbarhet.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid uttrykker bekymring for den pågående regjeringskrisen knyttet til EØS-avtalen og EUs energidirektiver. Han frykter at en debatt om avtalen kan skade norsk næringsliv og arbeidsplasser. Almlid understreker at det er viktig å implementere de tre aktuelle direktivene, samt hele den rene energipakken. Han advarer mot å reforhandle eller si opp EØS-avtalen, da dette kan få store negative konsekvenser for Norge. Videre påpeker han at et godt samarbeid med EU er avgjørende for å unngå tollproblemer, spesielt i en tid med økende handelskonflikter.
27 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide mener Trumps nye tollsatser på norske varer kan være i strid med Natos artikkel 2 om økonomisk samarbeid. USA vil innføre 16 prosent toll på norske varer, noe som har ført til børsfall internasjonalt. Finansminister Jens Stoltenberg beskriver situasjonen som et alvorlig tilbakeslag for verdenshandelen. Rederiforbundet frykter konsekvenser for norsk skipsfart, spesielt knyttet til handel mellom USA og Kina. Norge håper på forhandlinger med USA og samarbeider tett med EU i saken. Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser at amerikanerne har åpnet for samtaler.
27 dager siden
Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets ledelse, spesielt Støre og Stoltenberg, for å unngå en nødvendig EU-debatt, selv om de personlig er EU-tilhengere. Dette skjer samtidig som Norge står overfor en potensiell internasjonal handelskrig og risiko for tollstraffer som kan ramme store deler av norsk eksport. Artikkelen hevder at Arbeiderpartiets manglende engasjement og frykt for å ta stilling til EU kan føre til utenforskap og svekke Norges internasjonale posisjon. Den kritiserer også partiets tidligere regjeringsperiode for proteksjonistisk politikk og manglende vilje til å implementere EU-regler, noe som kan føre til at Norge mister europeisk solidaritet.
2 måneder siden
Ine Marie Eriksen Søreide (H) kritiserer regjeringen for å ha latt Senterpartiet bremse Norges tilnærming til EU, noe hun mener øker risikoen for en handelskvis. Bakgrunnen er Donald Trumps varslede toll på stål og aluminium, og EUs forventede mottiltak. Søreide frykter at norsk næringsliv kan bli hardt rammet. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) avviser kritikken og understreker at regjeringen arbeider aktivt for å sikre norske interesser. Eriksen Søreide mener Norges situasjon er vanskeligere enn før på grunn av Brexit, pandemien og krigen i Ukraina, som har ført til dypere EU-integrasjon. Hun oppfordrer regjeringen til å prioritere dialog med EU for å unngå negative konsekvenser for norsk næringsliv.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid roser statsminister Jonas Gahr Støre for å ha stått fast på EU-direktivene etter Senterpartiets utgang fra regjeringen. Almlid understreker at Norge trenger mer, ikke mindre, EØS-samarbeid, spesielt i en tid med internasjonal usikkerhet. Han uttrykker bekymring for den kommende valgkampens EØS-debatt og avviser forslaget om en egen EU-minister, og mener at alle i regjeringen må jobbe med EØS-saker. Almlid er spent på den nye regjeringssammensetningen, men håper valgkampen vil fokusere på Norges rolle i Europa.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide er i Kyiv og kommenterer USAs nedsettende omtale av europeiske NATO-allierte. Han understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, men advarer mot konflikter innad i den vestlige alliansen. Eide uttrykker bekymring over USAs skepsis til europeisk integrasjon og viktigheten av transatlantisk samarbeid. Samtidig anerkjenner han at Europa bør betale mer for sitt eget forsvar. Eide har hatt samtaler med ukrainske myndigheter om fredsforhandlingene, og understreker viktigheten av ikke å være naiv overfor Russland, samtidig som han fremhever Ukrainas ønske om en rettferdig og varig fred.
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby er bekymret for Norges omdømme i EU på grunn av et stort etterslep i EØS-saker. Hun mener utenriksministeren ikke klarer å håndtere situasjonen alene og foreslår at statsministeren oppretter en egen ministerpost for EU-forhold. Melby påpeker at 624 saker fra EU venter på behandling, noe som skaper usikkerhet om Norges forpliktelser i EØS-avtalen. Hun advarer om at manglende oppfølging av EU-saker kan få store konsekvenser for norske arbeidsplasser og sikkerhet. Melby understreker at Norge må ta et større ansvar i samarbeidet med EU og ikke bare velge de sakene som passer best.