I sin årstale advarer sentralbanksjef Ida Wolden Bache om at jobben med å bekjempe inflasjonen ikke er fullført, selv om prisveksten har avtatt. Hun påpeker at høyere lønnsvekst bidrar til å holde prisveksten oppe, og at en stram rentepolitikk fortsatt er nødvendig.
Bache erkjenner at Norges Bank undervurderte den sterke prisveksten, men understreker at de har lært av dette.
Hun ser likevel positivt på fremtiden, da hun forventer at lønningene vil stige mer enn prisene, slik at de fleste vil få bedre råd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holdt sin årlige tale der hun advarte mot risikoen for en global handelskrig, og understreket at kampen mot inflasjonen i Norge ennå ikke er vunnet. Bache påpekte at selv om prisveksten nærmer seg målet, er det fortsatt behov for en stram pengepolitikk fremover. Hun ser likevel lysere tider for folks lommebøker, da lønningene ventes å stige mer enn prisene i årene som kommer. Avslutningsvis advarte hun om risiko for verdifall i Oljefondet, og understreket viktigheten av å være forberedt på at fondet kan falle mye i verdi.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache demper forventningene om store rentekutt og signaliserer at tiden med billige lån er over. Hun understreker at kampen mot prisveksten fortsetter og at kjerneinflasjonen må ned til 2 prosent. Bache er bekymret for lønnsveksten og usikker på hvordan Trumps tollpolitikk vil påvirke Norge. Hun advarer politikere mot å endre mandatet for pengepolitikken og foreslår faste gjennomganger av mandatet for å sikre forutsigbarhet.
2 måneder siden
I sin årstale understreker Norges Bank-sjef Ida Wolden Bache sentralbankens uavhengighet og advarer mot innblanding i pengepolitikken. Hun argumenterer for frihandel og kritiserer proteksjonistiske tendenser. Bache erkjenner tidligere feilvurderinger i rentepolitikken, og advarer mot å forvente at rentene vil falle tilbake til nivåene før pandemien. Hun peker på den svake kronen som en utfordring, men varsler samtidig økt kjøpekraft for folk flest i 2025, og forklarer at Norge er avhengig av handel med utlandet.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holdt sin årlige tale og presenterte flere utfordringer for norsk økonomi. Hun advarte om at en potensiell handelskrig kan føre til økt prisvekst og lavere økonomisk aktivitet globalt. Bache påpekte også at rentene neppe vil falle tilbake til nivået før pandemien, selv om det er sannsynlig med rentekutt i nær fremtid. Hun understreket Oljefondets sårbarhet, hvor store verdifall i enkeltselskaper kan ha betydelige konsekvenser for norsk økonomi. Et lyspunkt er at reallønningene ventes å stige, noe som vil bedre folks økonomiske situasjon.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache uttrykker bekymring for at Donald Trumps trusler om handelskrig kan ramme Norge. Hun understreker at norsk velstand er basert på åpenhet og handel, og at økte tollsatser, spesielt fra EU, kan skade global økonomi. Bache ser lyspunkter for nordmenn med forventet lønnsvekst over prisvekst, men fastholder behovet for en innstrammende pengepolitikk og at rentene trolig ikke vil falle tilbake til tidligere nivåer. Hun tar selvkritikk for at Norges Bank ikke forutså den kraftige prisveksten etter pandemien og Russlands invasjon av Ukraina.
1 måned siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache anerkjenner skuffelsen over Norges Banks beslutning om å opprettholde renten uendret på 4,5 prosent. Beslutningen er tatt for å redusere prisveksten til 2 prosent, selv om mange husholdninger sliter med høye renteutgifter. Bache understreker at renten sannsynligvis ikke vil returnere til nivåene før pandemien, og at fremtidige renteutsikter er usikre på grunn av geopolitiske forhold. Norges Bank forventer gradvise rentekutt frem mot 2027, men advarer om at en potensiell handelskrig kan påvirke den globale økonomien negativt. Samtidig nedjusteres anslagene for boliginvesteringer, som nå ventes å falle betydelig i år.
4 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at et rentekutt trolig kan komme i mars, men understreker at dette er en prognose og ikke et løfte. Hun forklarer at høy offentlig pengebruk bidrar til å utsette rentekuttet, og at kostnadsvekst kan føre til høyere priser. Sentralbanken forventer at renten vil være på 3,75 prosent ved utgangen av 2025. Wolden Bache understreker at de ikke føler press for å sette ned renten, og at deres hovedfokus er lav og stabil prisvekst.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer mot potensielle negative konsekvenser av Donald Trumps økonomiske politikk, særlig knyttet til handelskriger, for norsk økonomi, og understreker viktigheten av Norges Banks uavhengighet. Hun påpeker at internasjonal handelspolitikk gjør det vanskeligere å forutse renteutviklingen i Norge, og at Norges Bank følger nøye med på utviklingen i EU og USA. Bache ser frem til samarbeid med ny finansminister Jens Stoltenberg, og forventer at lønningene vil stige raskere enn prisene fremover.
3 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache svarer på kritikken om at pengepolitikken har ført til en svak krone. Hun understreker at Norges Bank ikke har et mål for kronekursen, men fokuserer på lav prisvekst og høy sysselsetting. Bache forklarer at rentedifferanser påvirker kronekursen, men også andre faktorer som oljepris og produktivitet spiller inn. Den norske kronen har svekket seg betydelig mot dollar de siste årene, noe som gjør import dyrere, men eksport lettere. Sentralbanken varsler et mulig rentekutt i mars, men forventer ikke nødvendigvis en svekkelse av kronen som følge av dette.
23 dager siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer om økt usikkerhet og svingninger i finansmarkedene, spesielt knyttet til handelskonflikten mellom USA og Kina. Hun uttaler at Norges Bank følger situasjonen nøye og er beredt til å bruke renten for å holde inflasjonen stabil. Bache påpeker at rammene for global handel er satt i spill, og at dette skaper utfordringer for pengepolitikken. Selv om Norges Bank legger vekt på sysselsettingen, vil de reagere med renteøkning hvis inflasjonen truer med å bli for høy.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for forventninger om et rentekutt i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at økt prisvekst og høyere lønnsvekst enn tidligere antatt, er årsaken. Målet er å redusere prisveksten til to prosent, og et for tidlig rentekutt kan føre til at prisene fortsetter å stige. Wolden Bache antyder to mulige rentekutt i 2024, avhengig av den økonomiske utviklingen. LO-sjefen kritiserer sentralbankens pengepolitikk og mener den rammer både folk og næringsliv. Bache understreker at renten er høyere i Norge enn i andre land fordi den økonomiske utviklingen er ulik.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Dette var i tråd med forventningene til de fleste økonomer. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache gjentok at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Den høye prisveksten har vært en utfordring, og Norges Bank har derfor hevet renten flere ganger siden høsten 2021. Nå vurderer komiteen at det snart er tid for å begynne å sette renten ned, men understreker at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten.
2 måneder siden
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør oppfordrer LO og NHO til å vise moderasjon i årets lønnsoppgjør. Han argumenterer for at en lavere lønnsvekst vil bidra til raskere måloppnåelse for inflasjonen, noe som igjen kan føre til at Norges Bank senker renten. Knudsen foreslår en lønnsvekst på 3,5 prosent, som han anser som tilstrekkelig for å sikre reallønnsvekst. Kjersti Haugland i DNB Markets har en annen forventning og tror på et lønnsoppgjør på rundt 4,4 prosent, til tross for den urolige situasjonen i verden. Hun påpeker at konkurranseutsatt industri har god lønnsevne, men at andre bransjer kan få problemer med økte kostnader. Knudsen understreker at for høye lønnsforventninger kan føre til at Norges Bank ser seg nødt til å heve renten.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å opprettholde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, begrunnet med at inflasjonen er høyere enn forventet. Prisveksten i februar var 3,6 prosent, betydelig over målet på 2 prosent. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at en for tidlig reduksjon av renten kan føre til fortsatt rask prisstigning. Selv om kronekursen har styrket seg, noe som isolert sett burde føre til lavere prisvekst på importerte varer, forventes prisveksten likevel å bli høyere fremover på grunn av andre faktorer. Bache ønsker en debatt om Norges Banks mandat, og finansministeren har indikert at en evaluering kan bli aktuelt.
1 måned siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om en større prisvekst enn forventet i februar, noe som får Nordeas sjeføkonom til å utelukke rentekutt i nær fremtid. Sjeføkonomen mener Norges Bank må heve rentebanen betydelig, og advarer om at et lønnsoppgjør over Norges Banks prognose kan føre til renteheving allerede i juni. Nyheten har ført til en styrking av kronen, men eksperter understreker at Norges Bank må prioritere å få ned prisveksten.