Russefeiringen i Norge endrer seg, og flere tradisjoner forsvinner. Spesielt russekort og russeknuter er mindre viktige for dagens russ.
Russefeiringen har endret seg betydelig fra sine historiske røtter, og flere tradisjoner er i ferd med å forsvinne. Russekort erstattes nå ofte av klistremerker, og russeknuter er mindre relevante, spesielt for bussrussen i Oslo.
Noen tradisjoner som dåp, russedress og revy holdes imidlertid fortsatt i hevd. Det er tydelige regionale forskjeller; russen i Vadsø holder sterkere på gamle skikker som russekort, knuter, terroruke, svarteliste og bråkerunde, mens Oslo-russen i større grad har forlatt disse.
Russens hovedstyre i Oslo bekrefter at knuter er mindre populært, spesielt blant bussruss.
Amalie Grøndalen
Andrea Munthe
Maia Strømsaas
Victor Løvold
Eline Mariell Holm
Mira Reinvang
Oslo-bussen 31 Jump Street 2025
Russens hovedstyre i Oslo
russestyret i Vadsø
Norge
Oslo
Blindern
Oslo Handelsgym
Ullern
Vadsø
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
12 dager siden
Artikkelen utforsker endringer i norske påsketradisjoner over tid. Den ser en nedgang i kirkebesøk og skiturer, mens hyttebesøk har økt. Appelsin er fortsatt populært, men påskegodt har blitt en større del av feiringen. Historiker Geir Thomas Risåsen ved Norsk Folkemuseum kommenterer utviklingen, og fremhever at kommersialiseringen har overtatt mye av den opprinnelige roen og betydningen av høytiden.
5 dager siden
Regjeringen planlegger store endringer for russefeiringen fra 2026. Russ samlet på Fredriksten Festning uttrykker bekymring for forslagene.
4 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at et flertall av nordmenn ønsker et forbud mot privat fyrverkeri, så lenge kommunene arrangerer felles fyrverkeri. Mange byer har allerede innført restriksjoner eller forbud mot privat oppskyting, og flere steder arrangeres det felles fyrverkeri. Oslo skiller seg ut ved å droppe fellesfyrverkeri for femte år på rad, og satser i stedet på et laserlysshow fra Rådhuset. Dette er et forsøk på å unngå støy og forsøpling, samtidig som det gir en fin markering av det nye året. Lasershow er imidlertid dyrere enn fyrverkeri, og krever mer planlegging. Mens Oslo prøver noe nytt, holder andre byer fast ved tradisjonen, selv om noen har avlyst fellesfyrverkeri av økonomiske årsaker.
1 måned siden
Russebussen «Pøbben», som i fjor skapte debatt og ble anmeldt for pornografisk innhold, har fått ny drakt og nye eiere. Et russekull fra St. Svithun videregående skole i Stavanger har overtatt bussen og malt den over etter press fra foreldre og besteforeldre. Kvinnegruppa Ottar, som anmeldte bussen i fjor, er fornøyd med at den nye dekoren ikke viderefører det tidligere budskapet. De nye eierne forteller at de vil ha en mindre kontroversiell stil, men utelukker ikke at de vil tøye grenser. Bussens nye navn er ennå ikke avslørt.
20 dager siden
St. Hallvard videregående skole i Lier har en avtale som forbyr bruk av russedress før 1. mai. Til gjengjeld slipper russen prøver mellom 1. og 17. mai. Rektor mener russedressen virker ekskluderende og vil unngå store grupper uniformert russ på skolen. Avtalen møter motstand fra russ som føler seg oversett og mener det er opp til hver enkelt å bestemme om man vil være russ. Russens hovedstyre i Oslo mener fokuset bør være på andre ekskluderende faktorer som russebusser og fester, og etterlyser tiltak for inkludering.
4 måneder siden
Mange norske utesteder holder stengt på nyttårsaften, hovedsakelig på grunn av høye kostnader og lavt besøk i romjulen. Unntaket er steder som Kullt i Oslo, som arrangerer store fester. En trend viser at flere nordmenn går ut på byen på nyttårsaften, inspirert av kontinentale vaner. Dette er en endring fra tidligere, da hjemmefester var mer vanlig. I tillegg endres mattradisjonene, med kalkun som et populært alternativ. Restaurantbransjen i Oslo har opplevd nedgang i omsetning i 2024, men noen har hatt vekst gjennom turisme.
2 måneder siden
Avgangselever i Østfold tar initiativ til å endre russetiden for å fremme inkludering. De ønsker å fjerne ordet «russ» og heller fokusere på en avgangsmarkering som omfatter alle, uavhengig av gruppetilhørighet. Kunnskapsministeren roser initiativet og har invitert elevene til Stortinget. Elevene ønsker et felles samlingssted for å unngå ekskludering knyttet til russebusser. Østfold fylkeskommune støtter tiltaket, men har foreløpig ikke satt av midler til formålet, selv om muligheten vurderes i neste års budsjett.
2 dager siden
Fem av femten fylker gir ikke økonomisk støtte til russefeiringen. Dette skaper ulikheter og fører til et ønske om en nasjonal støtteordning.
1 måned siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun flytter eksamen for å redusere ekskludering og negativt fokus i russetiden. Tiltaket innebærer at flere eksamener samles i mai for å gi eksamen større prioritet. Utdanningsdirektoratet og flere organisasjoner har tidligere vært imot forslaget. Elever ved Askim videregående skole støtter endringen og har selv jobbet for en mer inkluderende feiring, blant annet ved å foreslå å endre tittelen «russepresident» til «avgangspresident» og spre arrangementer utover året.
13 dager siden
Artikkelen omhandler påskeeggets historie og tradisjoner, fra førkristen symbolikk til moderne bruk. Opprinnelig et symbol på skapelse og oppstandelse, ble egget også brukt i sjekketriks og konkurranser som kamping. Tradisjonen med å pynte egg kom til Norge på 1800-tallet. Påskeharen, som gjemmer egg, er en nyere tradisjon uten religiøs tilknytning. Artikkelen viser hvordan påskeegget har utviklet seg gjennom tidene og fått ulike betydninger i ulike kulturer.
1 måned siden
Regjeringen har besluttet å flytte eksamen for russekullet i 2026, slik at de fleste eksamener avsluttes før 17. mai. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun begrunner avgjørelsen med et ønske om at russefeiringen skal skje etter at eksamensperioden er over. Skriftlig eksamen i norsk hovedmål kan bli avholdt så tidlig som 4. mai. Endringene påvirker ikke eksamensavviklingen for russen i 2025, der eksamenene er lagt mellom 12. og 23. mai.
18 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan påskefeiringen i Norge har utviklet seg fra en tid preget av religiøs lidelse til dagens vektlegging av hygge, tradisjoner og samvær. Den forklarer hvordan skikker som kastrering av husdyr på skjærtorsdag og lidelse med Jesus på langfredag har blitt erstattet med påskeegg, krimbøker og skiturer. Samtidig spores opprinnelsen til flere moderne påsketradisjoner, som egg, påskehare og gule dekorasjoner, tilbake til både førkristen tid og kristne symboler for nytt liv og oppstandelse.
1 måned siden
Artikkelen belyser den markante nedgangen i antall skihoppere i Norge de siste tiårene. Fra over 3000 lisensierte utøvere i 1987 har tallet falt til kun 212 i 2025. Skihistoriker Thor Gotaas beskriver utviklingen som en overgang fra nasjonalsport til nisjeidrett, og antyder at tidligere popularitet var overdreven. Samtidig peker en lokal ildsjel på mangelen av mellomstore hoppbakker som en mulig årsak til rekrutteringsproblemene. OL-vinner Espen Bredesen mener derimot at hoppsporten ikke er i krise. Sviktende billettsalg ved skiflygingsrenn i Vikersund knyttes til negativ medieomtale av sporten.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden av Støre-regjeringen, har Arbeiderpartiet foretatt endringer i statsrådspostene. Austlandet styrker sin posisjon, spesielt Oslo som nå innehar de tyngste postene. Vestlandet mister tre statsråder, mens Agder får to. Møre og Romsdal får ingen statsråd, men tre statssekretærer. Valgekspert Yngve Flo påpeker at geografisk representasjon er vanskelig å balansere, og at Oslo historisk sett har vært overrepresentert i regjeringene, men at distriktsfylker ofte kompenseres.
2 måneder siden
Utdanningsdirektoratet fraråder regjeringen å flytte eksamen for russen til før 17. mai i 2026, da skolene allerede sliter med å gi elevene nok undervisningstid før eksamen. Kunnskapsministeren ønsker likevel å finne en løsning for å avvikle eksamen før russefeiringen, men møter motstand fra flere hold, inkludert Utdanningsdirektoratet. KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet støtter Utdanningsdirektoratets vurdering, og frykter at en flytting vil gå ut over elevenes læring og øke presset på både elever og lærere. De mener eksamen bør tilpasses elevene, ikke russefeiringen.