Nyhetssaker
Nettavisen logo

Nettavisen

Matberedskap: Norge må endre kosthold ved krise

En debatt om Norges matberedskap ved krig eller krise utfordres, da den bygger på feilaktige premisser om isolasjon og matmangel. Artikkelen argumenterer for et endret kosthold basert på tilgjengelige ressurser og internasjonalt samarbeid.

1 dag siden

2 min lesetid

Kort oppsummert

  • Debatten om Norges matberedskap ved krig eller krise bygger på feilaktige premisser om isolasjon og matmangel.

En spaltist i Nettavisen kritiserer den norske debatten om matberedskap ved krig eller krise, og hevder den bygger på feilaktige premisser om isolasjon og matmangel. Artikkelen argumenterer for at Norge, som en stor matprodusent, må se matberedskap i et regionalt og internasjonalt perspektiv, da allierte land som Finland, Sverige og Storbritannia vil være sentrale.

Den trekker paralleller til Napoleonskrigene som en utdatert referanse for dagens situasjon. Videre understrekes viktigheten av å tilpasse kostholdet til tilgjengelige ressurser som potet, rotgrønnsaker og fisk.

En rapport fra Menon Economics viser at norsk sjømatproduksjon alene kan dekke 66 prosent av Norges energibehov ved full isolasjon.

Eva Stenbro

Nettavisen

Menon Economics

Nærings- og fiskeridepartementet

Nato

Norge

Finland

Sverige

Europa

Storbritannia