Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) advarer syrere mot å grave opp døde slektninger på egen hånd etter Assad-regimets fall. Organisasjonen understreker at obduksjoner er avgjørende for å identifisere ofrene og bidra til fred og forsoning.
Over 100. 000 mennesker har forsvunnet under den 13 år lange borgerkrigen, mange etter å ha blitt pågrepet av regimet.
ICRC oppfordrer syrere til å bevare registreringslister over fanger og antatt døde, og ber myndighetene beskytte bygninger med viktige dokumenter. Organisasjonen har også opprettet nødnumre for tidligere fanger og pårørende som leter etter savnede.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall i Syria er over 100.000 mennesker savnet. Hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene har dokumentert 476 døde, men frykter at mange flere er begravet i massegraver. Identifiseringsarbeidet er vanskelig, da det mangler dokumentasjon og mange lik er funnet i massegraver. Rettsmedisiner Inge Morild understreker at identifiseringen er viktig for de pårørende og for å undersøke mulige forbrytelser. Han påpeker at det vil ta måneder å identifisere ofrene, spesielt siden DNA-laboratoriene i Syria ikke er godt utbygd, og bein tar lengre tid å analysere enn blodprøver.
1 måned siden
Redd Barna rapporterer at over 180 syriske barn er drept eller skadet av udetonert sprengstoff siden desember. Dødstallene kan stige etter hvert som flere familier vender tilbake til Syria etter 13 år med krig. Landminer og andre eksplosiver har skadet minst 628 mennesker. FN melder at 1,2 millioner mennesker har returnert til Syria de siste tre månedene. Hjelpeorganisasjoner oppfordrer overgangsmyndighetene og internasjonale givere til å prioritere minerydding og fjerning av udetonert sprengstoff. Eksperter anslår at mellom 100.000 og 300.000 av en million eksplosiver brukt i krigen ikke har detonert.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets plutselige fall i Syria har tusenvis av pårørende samlet seg ved det beryktede Sednaya-fengselet i håp om å finne savnede familiemedlemmer. Fengselet, kjent som «Slakterhuset», har vært et symbol på regimets brutalitet, med Amnesty som anslår at 13.000 mennesker ble drept der mellom 2011 og 2016. Alaa Hossein, en av de pårørende, søker desperat etter sin far som ble arrestert i starten av borgerkrigen. Hun utforsker fengselets umenneskelige forhold, inkludert underjordiske celler, i håp om å finne spor. Selv om hun ikke har funnet sin far, uttrykker hun glede over et fritt Syria og håp for fremtiden.
1 måned siden
Sivile alawitter flykter fra volden i Syria og forteller om veier fulle av lik etter kamper mellom regjeringsstyrker og restene av det tidligere regimet. Syrias midlertidige president lover å straffe de ansvarlige for blodsutgytelsen og har tatt initiativ til å opprette en komité for å beskytte sivilbefolkningen. Over 1300 mennesker er meldt drept. FN reagerer kraftig og krever at volden stanser umiddelbart, og at drapene etterforskes. USA anklager islamistiske terrorister for å stå bak volden. En Midtøsten-ekspert beskriver situasjonen som en kruttønne som har eksplodert.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
4 måneder siden
NRK har besøkt det beryktede Sednaya-fengselet i Syria, også kjent som «Slaktarhuset», der tidligere innsatte forteller om brutal vold og tortur. Fengselet ble drevet av Assad-regimet frem til opprørsgrupper veltet diktatoren. Det antas at over 30 000 fanger har blitt drept der siden starten av borgerkrigen. Etter regimets fall har mange familier søkt etter sine savnede slektninger i fengselet, men funnet tomme celler. Søk etter fanger i skjulte rom har vært uten resultat. Mange familier venter fortsatt på svar om hva som har skjedd med deres kjære.
1 måned siden
Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) rapporterer at 973 sivile er drept av syriske sikkerhetsstyrker og allierte grupper siden torsdag. Drapene har skjedd i kystprovinsen Latakia og naboprovinser, der det har vært harde kamper mellom sikkerhetsstyrker og alawitt-grupper lojale til det tidligere regimet. Flyktninghjelpen uttrykker frykt for at den sekteriske volden kan hindre fredsprosessen. FN reagerer kraftig og krever at volden stanser umiddelbart, og at de ansvarlige stilles til ansvar. Syrias nye leder oppfordrer til fred og lover å straffe de skyldige.
4 måneder siden
Siden den arabiske våren i 2011 har Syria vært preget av borgerkrig og et brutalt regime under Bashar al-Assad. Etter regimets fall står landet overfor store utfordringer, inkludert behovet for å inkludere alle religiøse og etniske grupper, sikre fredelig maktoverføring og etablere demokratiske institusjoner. FN-utsending Geir O. Pedersen og opprørsleder Ahmad al-Sharaa understreker viktigheten av samarbeid mellom rivaliserende grupper, amnesti for soldater og rettsoppgjør for tidligere forbrytelser. Landet må også gjenoppbygges etter omfattende ødeleggelser, og det er avgjørende å hindre utenlandsk innblanding for å sikre en stabil fremtid.
4 måneder siden
En syrisk kvinne, Ghoson, identifiserte muligens sin ektemanns lik på et sykehus i Damaskus, syv år etter hans forsvinning. Liket bar preg av tortur og sult. En DNA-test skal bekrefte identiteten. Samtidig fant opprørere dumpede likposer langs en vei, med beinrester og en lapp som knytter dem til Hizbollah. Dette skjer i en kaotisk tid etter at opprørere har tatt kontroll over deler av Syria. Syrian Observatory for Human Rights anslår at 85 000 mennesker døde i Assads fengsler. Opprørere leter etter svar om savnede familiemedlemmer og forsøker å skape forsoning.
1 måned siden
FN melder at over 300.000 flyktninger har vendt tilbake til Syria etter at president Bashar al-Assad ble veltet i en lynoffensiv ledet av islamistiske HTS i desember. Regimets fall har gitt håp om en slutt på den 13 år lange borgerkrigen, som har kostet en halv million mennesker livet og drevet millioner på flukt.
4 måneder siden
En massegrav med minst 100.000 mennesker er angivelig funnet i al-Qutayfah, nord for Damaskus, ifølge lederen for Syrian Emergency Task Force, Mouaz Moustafa. Han hevder å ha funnet fem massegraver totalt i Syria. Moustafa ankom Syria etter at Assads regime kollapset og har snakket med vitner som forteller om tvangsarbeid med å grave graver og begrave lik. Han uttrykker bekymring for manglende sikring av gravene, da de kan være viktige bevis. Syriske myndigheter har ikke kommentert påstandene.
4 måneder siden
Etter at opprørere tok kontroll over Assads fengsler i Damaskus, har hundrevis av fanger blitt funnet i elendig forfatning, og mange døde er hentet ut. På et sykehus i Damaskus strømmer pårørende til for å finne savnede slektninger. En ung mann, Ahmed, er blant de overlevende, men hans identitet og historie er ukjent. En annen fange, Ibrahim, ble identifisert av familien etter å ha vært savnet siden 2018. Mange tidligere fanger er mentalt nedbrutt, mens pårørende leter etter kjennetegn blant døde kropper i sykehusets likhus. Sednaya-fengselet, kjent for tortur og massehenrettelser, er sentralt i funnene.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.
4 måneder siden
Den beryktede Palestina-avdelingen, et tidligere hovedkvarter for den syriske sikkerhetstjenesten, ligger nå i ruiner. Det er usikkert hvem som satte fyr på bygningen, men stedet vitner om overgrep og vold begått av regimet. Mange syrere leter etter savnede slektninger, og i ruinene finnes dokumenter og bilder som kan gi svar. Oum Ayman, som mistet to sønner, og Abou Khalil, som mistet sin sønn etter å ha blitt lurt av regimet, er blant de som søker sannhet. Jakten på sannheten har begynt etter regimets fall, men det vil ta lang tid å finne svar for alle de som har mistet sine kjære.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de store økonomiske utfordringene Syria står overfor etter 13 år med borgerkrig, inkludert en svekket økonomi og kollapset valuta. En ny overgangsregjering forsøker å innføre reformer og restrukturere offentlige departementer. Gjenoppbyggingen vil kreve betydelige investeringer, og landet er avhengig av at internasjonale sanksjoner blir lempet på for å tiltrekke seg utenlandske investorer. EU og Norge vurderer nå å fjerne noen sanksjoner. Samtidig er situasjonen for mange syrere vanskelig med utbredt fattigdom og mangel på grunnleggende ressurser.