Konkurransetilsynet har startet en etterforskning av mulig ulovlig samarbeid mellom trafikkskoler, i strid med konkurranseloven § 10. Mistanken førte til en uanmeldt kontroll, der bevismateriale ble sikret i november etter en beslutning fra tingretten.
Materialet som ble beslaglagt, skal nå gjennomgås for å bekrefte eller avkrefte mistankene. Konkurransetilsynet har ikke oppgitt hvilke trafikkskoler som er involvert eller hvor de er lokalisert.
Avdelingsdirektør Beate Berrefjord uttaler at tilsynet har rimelig grunn til å anta at det har foregått ulovlig samarbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Konkurransetilsynet har iverksatt etterforskning mot flere trafikkskoler for mulig ulovlig samarbeid i strid med konkurranseloven paragraf 10. I november gjennomførte tilsynet uanmeldte kontroller og sikret bevis etter en beslutning fra tingretten. Avdelingsdirektør Beate Berrefjord uttaler at det er rimelig grunn til å anta at det har foregått et ulovlig samarbeid, men understreker at kontrollen skal bekrefte eller avkrefte mistanken. Det er foreløpig ikke opplyst hvilke trafikkskoler som er involvert eller hvor de holder til.
4 måneder siden
EFTAs overvåkingsorgan Esa har startet etterforskning av mulig ulovlig statsstøtte til Posten etter en klage fra Helthjem. Helthjem hevder at støtten, som skal dekke Postens leveringsplikt, er konkurransevridende. Esa skal undersøke om finansieringen utgjør statsstøtte, og om den er i tråd med EØS-reglene. Posten er pålagt leveringsplikt for visse tjenester som finansieres over statsbudsjettet, og denne ordningen er ikke meldt inn til Esa. Esa understreker at etterforskningen ikke betyr at det er trukket noen konklusjoner i saken.
6 dager siden
Politiet i Finnmark har siktet 13 personer og åtte selskaper etter en stor politiaksjon mot mulig ulovlig handel med fisk og kongekrabbe. Under ransakelsene på onsdag ble det funnet titalls tonn med både fryst og levende kongekrabbe, samt fisk som var utgått på dato og lagret sammen med ferskt råstoff. Politiet mistenker systematisk og tilrettelagt underrapportering av fangst og salg, og etterforsker hele næringskjeden fra fiskere til oppkjøpere. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld, men flere har knyttet seg til ulovlige forhold gjennom sine forklaringer. Det er tatt beslag i regnskapsbøker og digitale enheter som nå skal gjennomgås i samarbeid med Fiskeridirektoratet, Skatteetaten og Tolletaten. Politiet planlegger flere vitneavhør og åpner for mulige nye pågripelser i saken.
1 måned siden
Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har klaget på Konkurransetilsynets vedtak om en bot på totalt 4,9 milliarder kroner for ulovlig prissamarbeid. Konkurransetilsynet har behandlet klagene, men har ikke funnet grunn til å endre vedtaket, og sender saken videre til Konkurranseklagenemnda. Prissamarbeidet bestod av at kjedene overvåket hverandres priser gjennom et omfattende system av prisjegere. Dersom kjedene ikke får medhold i Konkurranseklagenemnda, kan de ta saken videre til rettssystemet.
4 måneder siden
EFTAs overvåkingsorgan Esa har startet en etterforskning av mulig ulovlig statsstøtte til Posten siden 2016. Dette skjer etter en klage fra Helthjem, som hevder at støtten er konkurransevridende. Posten har en leveringsplikt som finansieres over statsbudsjettet, og Esa skal nå undersøke om denne finansieringen utgjør ulovlig statsstøtte i henhold til EØS-reglene. Esa understreker at etterforskningen ikke betyr at de har konkludert i saken, men at de undersøker om kompensasjonen er forenlig med EØS-reglene.
5 dager siden
Svein Lyder (51), en kjent fiskekjøper med base i Dyfjord på Finnmarkskysten, er hovedperson i en omfattende fiskekrimsak. Politiet, Skatteetaten, Tollvesenet og Fiskeridirektoratet gjennomførte nylig razzia mot hans ti bedrifter, hvor 13 personer ble pågrepet og siktet for ulovlig fiske, rapportering og salg av fisk og kongekrabbe. Lyder, som har bygd opp flere bedrifter og bidratt til å revitalisere små fiskevær, nekter straffskyld og mener politiet ikke forstår fiskerinæringen. Politiet har beslaglagt regnskapsbøker og digitale enheter, men ingen er varetektsfengslet foreløpig. Etterforskningen, som startet i hemmelighet i fjor sommer, ventes å pågå i flere måneder. Lyder advarer om at små lokalsamfunn kan forvitre dersom hans virksomheter legges ned eller kjøpes opp av større konsern.
7 dager siden
Politiet gjennomførte en razzia mot flere fiskeribedrifter i Finnmark, hvor åtte personer ble pågrepet og siktet for grove brudd på havressursloven og regnskapsovertredelser. Etterforskningen har pågått i hemmelighet siden sommeren 2024, og aksjonen involverte også Fiskeridirektoratet, Kystvakten, Skatteetaten og Tolletaten. De siktede og selskapene er knyttet til samme eierforhold og mistenkes for å operere som en organisert kriminell gruppe. Politiet fortsetter å samle bevis gjennom ransaking og avhør. Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen understreker at fiskerikriminalitet er alvorlig og at myndighetene samarbeider tett for å avdekke større mønstre av lovbrudd i næringen. Han påpeker også at regelverket skal være forståelig, og at de fleste aktører har mulighet til å følge loven.
1 måned siden
Under en kontroll i Bergen delte Utrykningspolitiet ut flere bøter for ulovlig bruk av mobiltelefon i bil. Boten er på 10.450 kroner pluss tre prikker i førerkortet. Politiet opplyser at mange bilister ikke er klar over hva som defineres som ulovlig bruk, og at diskusjoner rundt dette er vanlig. Enkelte nekter å vedta boten, noe som kan føre til rettssak. Statistikken viser at det skrives ut mange forelegg for mobilbruk, men politiet mener bøtene har en avskrekkende effekt. Under torsdagens kontroll ble elleve bilister tatt, hvorav ni aksepterte boten.
4 måneder siden
Et lovforslag om å gi Konkurransetilsynet økt makt til å gripe inn i konkurranseproblemer før lovbrudd er bevist, kritiseres for å bryte med rettsstatens prinsipper. Forslaget utfordrer legalitetsprinsippet, som krever lovhjemmel for inngrep, og maktfordelingsprinsippet ved å gi tilsynet en rolle som både anklager og dommer. Kritikere mener dette skaper uforutsigbarhet for næringslivet og kan føre til dyrere varer. Istedenfor foreslås det å styrke tilsynets ressurser for å avdekke faktiske lovbrudd.
2 måneder siden
Coop Norge klager Konkurransetilsynets vedtak om lovbrudd i den såkalte prisjegersaken inn for Konkurranseklagenemnda. Selskapet stiller seg uforstående til vedtaket om brudd på konkurranseloven og avviser å ha deltatt i et ulovlig samarbeid. Prisjegersaken omhandler et overtredelsesgebyr på 4,9 milliarder kroner som Konkurransetilsynet ila Coop, Norgesgruppen og Rema for et prisjegersamarbeid som tilsynet mener har et konkurransebegrensende formål. Coop-sjef Philipp Engedal sier de forventer at nemnda omgjør vedtaket og at de er forberedt på å forfølge saken rettslig om nødvendig.
2 måneder siden
E24 har avdekket at Verisure internt advarer mot rovprising og prisdiskriminering, særlig ved tilbakevinning av kunder fra konkurrenter som Homely. Homely anklager Verisure og Sector Alarm for prisdumping og konkurranseadvokater mener deres 'winback'-strategi kan være konkurransehemmende. Advokater antyder at selskapene bruker marginer fra eksisterende kunder til å subsidiere aggressive tilbud. Konkurransetilsynet har tidligere bøtelagt Verisure for markedsdeling, men det er usikkert om de vil etterforske påstander om kollektiv dominans i alarmmarkedet.
1 måned siden
Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) mistenker Norge for juks i forbindelse med hoppskandalen under VM i Granåsen. Innledende undersøkelser antyder at hoppdressene til Robert Johansson, Robin Pedersen og Kristoffer Eriksen Sundal kan være manipulert. Norges Skiforbunds advokat stiller seg uenig i vurderingen og understreker behovet for grundigere undersøkelser. Dressene er nå sendt til Sveits for videre analyse. Flere tidligere hoppstjerner har innrømmet juks, og FIS' etiske komité vil vurdere om det er grunnlag for disiplinærsak etter granskingen.
1 måned siden
FIS mistenker at dressene til Kristoffer Sundal, Robin Pedersen og Robert Johansson er manipulert i skrittet, på samme måte som hos Johann André Forfang og Marius Lindvik. FIS har informert Norges Skiforbund om mistanken, men har vært tilbakeholdne med detaljer rundt saken. Hoppsjef Jan-Erik Aalbu stiller spørsmål ved suspensjonene, siden dressene ble godkjent i konkurranser. Norges Skiforbund har engasjert advokater fra Elden for å bistå i saken. Granskingen av de norske herrehopperne starter neste uke, og den ledes av FIS sin uavhengige direktør for etikk og etterlevelse, assistert av et britisk etterforskningsfirma.
3 måneder siden
Datatilsynet har startet et større tilsyn i 50 norske kommuner for å undersøke personvern og datasikkerhet i skolenes bruk av digitale læringsverktøy. Tilsynet kommer som følge av bekymring for at digitaliseringen har gått på bekostning av elevenes personvern. Datatilsynet mener det er mangel på kompetanse og ressurser i kommunene for å ivareta personvernet, og at mange kommuner mangler oversikt over hvilke personopplysninger som behandles. Tilsynet vil starte med en brevkontroll der kommunene må svare på spørsmål om etterlevelse av personvernregler, og deretter vil noen kommuner få stedlige tilsyn. Målet er å gi kommunene veiledning og lage en samlerapport med funn.
4 måneder siden
Helsedirektoratet har startet en gransking etter at VG avdekket betydelige kostnadsøkninger og mulig lovbrudd i forbindelse med flytting av personer med funksjonsnedsettelser. I Herøy kommune økte kostnadene for Marita fra 300.000 til 850.000 kroner i måneden etter flytting til en privat leverandør, uten at nødvendige vedtak ble fattet. Siljan kommune står overfor lignende anklager etter at Anita Holt ble flyttet uten foreldrenes samtykke, og kostnadene for hennes tjenester økte betydelig. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av slike saker, og Helsedirektoratet vurderer å kreve tilbakebetaling av statlige refusjoner fra kommunene. Kommunene har erkjent feil, men peker på utfordringer med pårørende og leverandører.