
Dagbladet
Klamremanet: Sinnssykt giftig manet sprer seg i norske farvann
En liten, men svært giftig manet fra Stillehavet, kjent som klamremanet, har nå dukket opp langs kysten i både Danmark og Norge. Denne fremmede arten kan forårsake kraftige reaksjoner og utgjør en betydelig fare for badegjester.
7 timer siden
2 min lesetid
Kort oppsummert
- Klamremaneten (Gonionemus vertens), en liten og svært giftig manet fra Stillehavet, har dukket opp i danske og norske farvann.
En liten, men svært giftig manet, kjent som klamremanet (Gonionemus vertens), har etablert seg i norske og danske farvann. Maneten, som opprinnelig kommer fra det nordlige Stillehavet, har trolig kommet hit via ballastvann eller østersimport. Den er observert langs Sørlandskysten og i Øresund, og klassifiseres som en fremmed art med høy økologisk risiko i Norge.
Ifølge Havforskningsinstituttet kan giften forårsake sterk smerte, muskelkramper, pustevansker og hevelser. Akvariechef Jens Peder Jeppesen ved Øresundsakvariet advarer sterkt mot å berøre den.
Maneten er vanskelig å oppdage da den gjemmer seg i tang og ålegress på grunt vann. Helsenorge anbefaler å skylle med sjøvann og kontakte lege ved sterke reaksjoner etter et brenn.
Jens Peder Jeppesen
Gunnar Hasle
Øresundsakvariet
Havforskningsinstituttet
Helsenorge
Dagbladet
TV 2
Norge
Danmark
Stillehavet
Øresund
Sørlandskysten