Konfirmasjon koster i snitt 40.000 kroner å arrangere
Å arrangere konfirmasjon kan være en kostbar affære for norske familier. En forbrukerøkonom og to foreldre deler sine erfaringer og tips om planlegging og utgifter.
Å arrangere konfirmasjon kan være en kostbar affære for norske familier. En forbrukerøkonom og to foreldre deler sine erfaringer og tips om planlegging og utgifter.
Årets konfirmasjonssesong er i gang, og for mange foreldre innebærer dette betydelige utgifter. Ifølge forbrukerøkonom Øystein Aandal i Sparebank 1 Nordmøre koster en konfirmasjon i snitt rundt 40. 000 kroner å arrangere, selv om dette beløpet kan variere mye. Konfirmantene selv mottar i gjennomsnitt mellom 40.
000 og 50. 000 kroner i gaver, men Aandal understreker at givere bør gi etter egen økonomi. Tidens Krav har snakket med foreldrene Sindre Stabell Kulø i Kristiansund og Ellinor Kringstad i Tingvoll. Kulø, som skal konfirmere sin egen sønn som prest, fokuserer på fellesskap og støtte fremfor kostnader, og har bestilt take-away og leid lokale i Wirumbrygga.
Kringstad, som feirer sønnen på Vågbø, fremhever behovet for å reservere lokale (grendehus) flere år i forveien og har bestilt mat fra Fjordkroa. Begge foreldrene erkjenner at det går med en del penger, men har spart på forhånd. Aandal gir også råd til konfirmantene om å tenke seg godt om før de bruker gavepengene, og anbefaler å sette dem på sparekonto eller aksjesparekonto for fremtidig nytte, som for eksempel egenkapital til bolig.
Sindre Stabell Kulø
Ellinor Kringstad
Øystein Aandal
Berit
Kirsti
Tidens Krav
Sparebank 1 Nordmøre
Plan: A
Vågbø grendehus
Fjordkroa
Nordmøre
Kristiansund
Innlandet
Kautokeino
Hammerfest
Nord-Sverige
Oslo
Vågbø
Tingvoll
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Donald Trump har oppfordret til en 30-dagers våpenhvile i Ukraina, noe president Zelenskyj er åpen for. Norges statsminister Støre og Finlands president har hatt samtaler med både Trump og Zelenskyj om initiativet. Samtidig har Ukrainas nasjonalforsamling ratifisert en tiårig mineralavtale med USA, som gir amerikanske selskaper fortrinnsrett til utvinning av ukrainske naturressurser og etablerer et felles fond for gjenoppbygging.
Kardinal Robert Francis Prevost (69) fra Chicago er valgt til ny pave for Den katolske kirke og tar navnet Leo XIV. Valget av den første nordamerikanske paven kom overraskende. Han beskrives som en brobygger som ventes å videreføre pave Frans sitt arbeid med fokus på sosiallære og rettferdighet for fattige. Hvit røyk steg opp fra Vatikanet etter fire avstemninger.
Regjeringen har lagt frem Norges nye nasjonale sikkerhetsstrategi, som identifiserer Russland som hovedtrusselen og anerkjenner usikkerhet knyttet til USA. Strategien vektlegger styrking av Forsvaret og sivil beredskap, med økt fokus på Svalbard. Statsminister Støre har presisert at målet er å forberede seg på at krig kan ramme, ikke å sende et krigsbudskap. Strategien har fått kritikk for å være vag om finansiering og konkrete nye tiltak.
USA og Storbritannia har kunngjort en ny, omfattende handelsavtale, som president Trump beskriver som stor og spennende. Avtalen, som blant annet inkluderer et stort flykjøp, har gitt positive utslag på børsene. Samtidig vedvarer globale handelsspenninger: EU har klaget USA inn for WTO over tollsatser, Trumps tollkrig fører til kraftig nedgang i vareflyten mellom USA og Kina, og Kina har iverksatt økonomiske stimulanser før nye handelssamtaler med USA.
Forholdet mellom India og Pakistan er svært anspent etter en rekke angrep og kamper i Kashmir-regionen. India anklager Pakistan for angrep i Indisk Kashmir, mens Pakistan hevder å ha påført indiske styrker tap. Minst 13 sivile skal være drept i pakistanske angrep. Situasjonen, som beskrives som den verste på over to tiår, har ført til stengte flyplasser og krisemøter, og øker frykten for eskalering. Falske videoer av nedskutte jagerfly har også sirkulert.
Kine Asper Vistnes fra Fellesforbundet er valgt til ny LO-leder etter en turbulent kongress. Hun signaliserer at LOs hovedprioritet er å sikre rødgrønt flertall ved valget i 2025, og definerer Høyre og Frp som hovedfiender. Valget og LOs økonomiske støtte til venstresiden har skapt debatt. Endringene i LO-ledelsen kan også føre til at Arbeiderpartiets sentralstyre midlertidig mangler de tradisjonelle LO-toppene.