Nye målinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser alvorlig manipulasjon av GPS-signaler i Kirkenesområdet, inkludert både jamming og spoofing. Spoofingen skjer i en høyde som primært påvirker luftfarten, og kan føre til feil posisjonsangivelse i fly.
Flyselskapet Widerøe bekrefter å oppleve forstyrrelsene, men forsikrer at sikkerheten ivaretas ved bruk av alternative systemer. Øst-Finnmarkrådet uttrykker sterk bekymring og kritiserer russiske myndigheter for manglende tiltak.
Nkom vil øke sin tilstedeværelse i Finnmark for å overvåke situasjonen nøye.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har avdekket alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark, inkludert manipulasjon av GPS-signaler (spoofing) i lavere lufthøyde. Tidligere har det vært jamming, men nå er det også registrert spoofing, som innebærer at falske signaler sendes ut for å lure navigasjonssystemer. Dette skaper en sikkerhetsutfordring, spesielt for fly som er avhengige av nøyaktige navigasjonsdata. Luftfartstilsynet anser dette som en økende sikkerhetsutfordring, og PST er informert om situasjonen. Widerøe bekrefter at deres piloter opplever både jamming og spoofing, og at forstyrrelsene nå tidvis oppleves nærmere bakkenivå.
3 måneder siden
Russland har trappet opp sin hybridkrig mot Norge ved å manipulere GPS-signaler i Øst-Finnmark med en ny metode kalt spoofing. Dette fører til at GPS-enheter viser feil posisjon, men ifølge Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) er ikke forstyrrelsene målt på bakkenivå. Den russiske GPS-tuklingen er en del av en hybridkrig som har som mål å skape usikkerhet og frykt, og kan være et forsøk på å påvirke Norges støtte til Ukraina. Selv om lufttrafikken er mest berørt, er norske myndigheter bekymret for at GPS-tuklingen kan spre seg til bakkenivå.
1 måned siden
Russland mistenkes for å stå bak økt jamming av GPS-signaler i Finnmark, noe som skaper problemer for norsk luftfart. Ifølge eksperter ved FFI kan jammingen være et forsøk på å beskytte seg mot droneangrep, men taktikken får konsekvenser for Norge. Widerøe og luftambulansen opplever stadig oftere tap av GPS-signaler, noe som gjør det vanskelig å bruke digitale kart. Den russiske ambassaden avviser imidlertid at de står bak forstyrrelsene og etterlyser konkrete bevis. Selv om luftfarten fortsatt er trygg på grunn av reservesystemer, kan jammingen redusere kapasiteten på større flyplasser.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten (E-tjenesten) mener at alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark skyldes russiske beskyttelsestiltak mot mulige ukrainske droneangrep. Ukraina har gjennomført angrep mot mål dypt inne i Russland, inkludert militærbaser nær grensen til Norge. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ikke funnet bevis for manipulering av GPS-signaler på bakkenivå, men overvåker situasjonen nøye og har økt sin tilstedeværelse i området. E-tjenesten understreker at det er lite sannsynlig at droneangrep vil ramme Norge, men oppfordrer likevel folk til å melde fra om GPS-forstyrrelser. Nkom samarbeider med luftfartsmyndigheter, politiet og internasjonale organisasjoner for å håndtere situasjonen.
3 måneder siden
Etter Russlands angrep på Ukraina har forholdet til Norge blitt mer anspent og uforutsigbart. Norge befinner seg i en farligere verden med økt russisk aktivitet som desinformasjon, etterretning og digitale angrep. Regjeringen forventer at befolkningen forbereder seg på krise og krig, spesielt i Finnmark og Troms, som er særlig utsatt. Russland bruker ulike metoder for å drive etterretning, inkludert sivile fartøy, og det er viktig å være kildekritisk. Det er igangsatt et pilotprosjekt for å styrke beredskapen blant ungdom, men det er bekymring for om det kan ligne på indoktrinering. Russland vil trolig være en uforutsigbar nabo i lang tid fremover.
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
22 dager siden
Avsløringer i en britisk avis om funn av russiske sensorer nær Storbritannia har skapt bekymring for spionasje og potensiell sabotasje mot kritisk infrastruktur. Sensorene antas å være del av Russlands «gråsone-krigføring». Norske eksperter advarer om at Norge kan rammes av lignende undervannsoperasjoner, spesielt rettet mot energiinfrastruktur som gassrørledningen til Storbritannia. Funnene har ført til krav om økt overvåking, men PST ønsker ikke å kommentere konkrete trusler mot Norge.
4 måneder siden
Norsk luftfart er under konstant angrep, med opptil 700 millioner cyberangrepsforsøk per uke. Avinor, som driver de fleste norske flyplasser og luftrommet, er et hyppig mål. Ifølge EASA er flyplasser i Europa mest utsatt for cyberangrep. Angrepene er ofte Denial-of-Service-angrep og kan utløses av geopolitiske spenninger. PST peker på Russland, Kina og Nord-Korea som mulige trusselaktører. Konsekvensene av vellykkede angrep kan være store, med stengte flyplasser og luftrom. SAS opplevde et cyberangrep i fjor, men lærte av hendelsen og styrket beredskapen.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
2 måneder siden
Nasjonale trusselvurderinger avdekker sårbarheter knyttet til moderne kjøretøy. NSM advarer mot sensitive samtaler i biler, da de kan overvåkes og misbrukes. Fjernstyring av kjøretøy kan misbrukes, og Kina mistenkes for å kunne stenge ned kinesiske biler i Norge. Salget av Bergen Engines til Russland kunne gitt dem kontroll over norsk marine. Biler samler inn data om samtaler, vekt, puls og lokasjoner, som sendes til produsentene. Kinesisk cyberstyrke utvikler kapasitet til å sabotere vestlig infrastruktur.
2 måneder siden
Forsvaret i Finnmark har registrert en markant økning i etterretningsaktivitet og mistenkelige hendelser nær grensen til Russland, inkludert mulig sabotasje. Oberstløytnant Audun Jørstad ved Jegerbataljonen GSV melder om en mangedobling av sikkerhetstruende hendelser og tilnærmelser til vernepliktige. Soldater får opplæring i å være årvåkne og rapportere mistenkelige forhold. PST understreker viktigheten av at lokalbefolkningen er oppmerksomme på uvanlig adferd og melder fra, samtidig som de advarer mot mistenkeliggjøring. Artikkelen belyser også sårbarheten russiske borgere bosatt i Norge kan ha for press fra russiske myndigheter.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler sikkerheten ved Norges grense mot Russland, spesielt ved Skafferhullet. Grensen er i dag sikret med enkle midler og overvåkes av russiske grensevakter. Regjeringen planlegger å styrke overvåkingen med droner og annet utstyr, finansiert av EU-midler. Dette skjer i lys av et endret trusselbilde, der Etterretningstjenesten og PST advarer om et mer aggressivt Russland og økt risiko for sabotasje. Flere nordeuropeiske land, som Finland og de baltiske statene, har allerede iverksatt omfattende tiltak for å sikre sine grenser mot Russland. Norge vil ta et større ansvar for egen grenseovervåking.
4 måneder siden
PST-ledelsen besøkte Øst-Finnmark for å diskutere den økende sikkerhetspolitiske spenningen knyttet til Russland. De understreker at situasjonen i Ukraina og Russlands atferd skaper utfordringer for norsk sikkerhet. PST ser en økt fare for sabotasje og hybridkrig, og et omfattende etterretningsarbeid fra russisk side. De oppfordrer befolkningen til å være årvåken og melde fra om mistenkelig aktivitet, samtidig som de understreker at ikke alle russere er spioner. PST samarbeider tett med Forsvarets etterretningstjeneste og ønsker å forbedre kommunikasjonen med lokalsamfunnet.
2 måneder siden
Et norsk skip med russisk mannskap er under etterforskning for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Denne hendelsen har ført til sterk kritikk mot regjeringen for å ha tillatt russisk mannskap på norske skip, til tross for advarsler om sikkerhetsrisiko. Frp mener regjeringen har vært naiv og ikke tatt sikkerhetstrusselen alvorlig, og viser til flere tilfeller av mistenkt sabotasje. Regjeringen på sin side hevder å ha innført tiltak for å styrke maritim sikkerhet, men kritikere mener disse tiltakene ikke er tilstrekkelige. Flere politikere krever nå en full gjennomgang av ordninger som gir utenlandske aktører tilgang til kritisk infrastruktur. Fiskeriministeren innrømmer at situasjonen er komplisert, men understreker at de følger situasjonen tett.