Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterer om 727 registrerte selvmord i Norge i 2024, fordelt på 535 menn og 192 kvinner. Halvparten av de som tok sitt eget liv var under 47 år.
Selvmordsraten har økt til 13,2 per 100. 000 innbyggere, som er den høyeste siden årtusenskiftet, men tilsvarende nivå som i 2018 og 2023.
FHI påpeker at dette indikerer en fortsettelse av den svakt økende trenden i selvmordstall de siste årene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterer at 727 personer tok sitt eget liv i Norge i 2024, en økning fra året før. Dette gir en selvmordsrate på 13,2, som er den høyeste siden årtusenskiftet. Halvparten av de som begikk selvmord var under 47 år, men selvmordsraten har økt mest blant eldre. Kirkens SOS mottok 280 000 henvendelser fra mennesker i livskriser, hvorav 23 000 samtaler omhandlet selvmordstanker. Menn utgjør majoriteten av de som tar selvmord, og antallet øker i alle aldersgrupper over 30 år. Geografisk sett er selvmordsraten høyere i Nord-Norge, Innlandet, Telemark, Vestfold og Østfold.
23 dager siden
Foreløpige tall fra Dødsårsaksregisteret viser en økning i selvmord i 2024, med 727 registrerte tilfeller. Dette er det høyeste tallet siden 1988. Halvparten av de som tar selvmord er under 47 år. Samtidig er kreft fortsatt den vanligste dødsårsaken i Norge, selv om andelen som dør av kreft synker. Det er en nedgang i narkotikarelaterte dødsfall sammenlignet med fjoråret, mens alkoholrelaterte dødsfall har steget noe siden før pandemien, men ligger lavere enn i 2023. Totalt døde 44 155 personer i Norge i 2024, hvorav de fleste dødsfall skyldtes sykdom.
23 dager siden
Nye tall fra FHI viser at kreft fortsatt er den vanligste dødsårsaken i Norge, selv om andelen som dør av kreft synker. Dødeligheten av hjerte- og karsykdommer har gått ned igjen etter en liten økning. Antallet selvmord økte til 727 i fjor, men dødsraten er lavere enn tidligere på grunn av befolkningsvekst. Norges folkevekst i fjor var på 44 137, hovedsakelig på grunn av nettoinnvandring. SSB anslår at Norge vil ha 6 millioner innbyggere i 2040, og at befolkningsveksten etter 2045 vil drives av innvandring alene.
23 dager siden
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at kreft fortsatt er den vanligste dødsårsaken i Norge, selv om andelen som dør av kreft er lavere enn før. I 2024 døde 11 263 nordmenn av kreft, hvor lungekreft var den vanligste formen. Samtidig har dødeligheten av hjerte- og karsykdommer også gått ned. Dødsfall knyttet til demens er økende, spesielt blant eldre. Antall dødsfall relatert til Covid-19, narkotika og alkohol har redusert. Totalt døde 44 155 personer i Norge i 2024, inkludert 727 selvmord.
10 dager siden
Artikkelen omhandler den økende selvmordsraten i Norge, som nå er på sitt høyeste siden årtusenskiftet. Mens dødeligheten av kreft og i trafikken reduseres, øker selvmordstallene, særlig blant unge menn. Forfatteren fremhever mangelen på ressurser til forebyggende tiltak og lavterskeltilbud innen psykisk helse, samt at hjelpen er fragmentert og tilfeldig. Samfunnsutviklingen med stress, press og ensomhet kan bidra til økt utenforskap og dermed selvmord.
4 måneder siden
Antallet drap i Norge har vært høyere enn gjennomsnittet de siste ti årene, med 37 drap hittil i 2024. Eksperter understreker at selv om det er en økning, er det ikke grunnlag for å kalle det en drapsbølge. Psykologspesialist Pål Grøndahl påpeker at en økning over to år ikke er nok til å fastslå en trend, og at Norge fortsatt er et fredelig land sammenlignet med andre. Partnerdrap utgjør en betydelig andel av drapene, men det er ikke en uvanlig forekomst. Det er heller ingen klar sammenheng mellom mørketid/høytid og antall drap. Tidligere partnervold er en dokumentert risikofaktor, og mange ofre har hatt kontakt med hjelpeapparatet i forkant av drapet.
14 dager siden
Ny forskning fra Oslo Met og UiO viser at kvinner er mer sårbare for selvmord ved økonomiske problemer enn menn. Studien, som gransket over 5000 selvmord mellom 2009 og 2018, fant at kvinner med betalingsproblemer har dobbelt så høy risiko for å begå selvmord sammenlignet med menn i samme situasjon. Forskere mener dette kan skyldes ulik risikovillighet og at kvinner oftere søker trygghet. En skilsmisse er også en betydelig faktor. Selv om det totale antallet selvmord økte i fjor, er selvmordsraten lavere enn tidligere topper.
3 måneder siden
En pressemelding fra FHIS viser at 2024 ble et rekordår for gonorésmitte i Norge, med totalt 3127 rapporterte tilfeller. Av disse var 2217 menn og 909 kvinner. Dette er en økning fra 2985 tilfeller i 2023. Smitten har økt blant menn, mens det har vært en nedgang blant kvinner. En bioingeniør ved OsloMet uttrykker bekymring over utviklingen og mener at mange undervurderer risikoen ved kjønnssykdommer. Ubehandlet gonoré kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner som infertilitet og kroniske smerter. Gonoré omtales som «kjønnsråte» blant unge.
3 måneder siden
I 2024 ble 37 personer drept i Norge, hvorav 24 ble drept av noen de hadde en nær relasjon til. Dette utgjør 65 prosent av drapsofrene og er høyere enn gjennomsnittet de siste ti årene. Antallet drap var høyere enn normalt, med et gjennomsnitt på 28 drepte per år de siste ti årene. Det var en økning i andelen kvinnelige ofre, som utgjorde 57 prosent av de drepte. Skytevåpen ble brukt i flere drap, inkludert to trippeldrap. De fleste drapene skjedde i private hjem, og få drap var knyttet til kriminelle miljøer. Alle drapene i 2024 anses som oppklart.
10 dager siden
Artikkelen er et hjertesukk fra en etterlatt som uttrykker bekymring over den høye selvmordsraten i Norge, som er den høyeste siden årtusenskiftet. Forfatteren påpeker at til tross for en nullvisjon for selvmord, har situasjonen ikke bedret seg. Det etterlyses konkrete tiltak og bedre systemer for å fange opp sårbare grupper, spesielt ved utskrivelse fra institusjon. Økningen i mottagere av arbeidsavklaringspenger (AAP) fremheves som en potensiell risikofaktor for utenforskap. Forfatteren understreker behovet for samfunnsendringer og forebyggende tiltak for å redusere ensomhet og utenforskap.
2 måneder siden
I 2024 døde 44 242 nordmenn, en økning fra året før. Kremasjon er den mest populære gravferdsformen, og har økt betydelig siden 2015, noe som fører til kapasitetsproblemer ved flere krematorier. Til tross for økte dødstall, økte Norges befolkning med 44 100 i 2024, drevet av et fødselsoverskudd og økt innvandring. Spesielt har antallet ukrainske statsborgere økt markant de siste årene, og utgjør nå den nest største gruppen utenlandske statsborgere i Norge.
9 dager siden
Kirkens SOS mottok 6000 henvendelser i påskeuken 2024, en økning på ti prosent fra året før. Organisasjonen påpeker at påsken, som julefeiringen, kan forsterke følelser av ensomhet, utenforskap og selvmordstanker. Kirkens SOS tilbyr lavterskel samtaler på telefon og chat, og understreker viktigheten av å være tilgjengelig når andre tilbud er stengt. I 2024 var det 727 selvmord i Norge, det høyeste tallet siden årtusenskiftet, med flest menn og mange under 47 år. For å nå ut til unge menn lanserte Kirkens SOS en kampanje med skuespiller David Stakston. Organisasjonen oppfordrer til å snakke mer åpent om selvmordstanker for å gjøre det lettere å be om hjelp. De fleste samtalene handler om tap, ensomhet og mangel på fremtidshåp, med chatten særlig brukt av unge med selvmordstanker eller selvskading. Kirkens SOS tilbyr anonym hjelp via telefon og chat daglig.
3 måneder siden
Fødselstallene i Norge fortsetter å stige etter et bunnivå i 2022. I 2024 ble det født 54 269 barn, en økning på 3,2 prosent fra 2023 og over 4 prosent fra 2022. Dette tilsvarer omtrent 1700 flere fødsler enn året før. Akershus fylke opplevde den største økningen med 6,6 prosent, fulgt av Møre og Romsdal, Finnmark og Oslo. Tallene er foreløpige fra Medisinsk fødselsregister og vil bli kvalitetssikret frem mot april. Det laveste antallet fødsler de siste 40 årene var i 2022 med 52 037 barn.
2 måneder siden
En ny rapport fra WHO viser en forventet økning i antall brystkrefttilfeller og dødsfall blant norske kvinner frem mot 2050. Rapporten anslår en økning på 21 prosent i antall tilfeller og 42 prosent i antall dødsfall. Kreftregisteret i FHI bekrefter denne trenden og forventer rundt 5000 årlige tilfeller innen 2046. Økningen skyldes hovedsakelig at befolkningen blir eldre, men også livsstilsfaktorer som mindre fysisk aktivitet og overvekt spiller inn. Kreftforeningen understreker behovet for økt satsing på forebygging og oppfordrer myndighetene til å legge til rette for sunnere valg.
3 måneder siden
En norsk studie viser at 18,1 prosent av overdosedødsfallene i Norge mellom 2016 og 2021 var selvmord, hvor kvinner utgjorde 54 prosent. Gjennomsnittsalderen for disse var 51 år. Studien avdekker at opioider var det vanligste stoffet som ble brukt, ofte i kombinasjon med benzodiazepiner og antidepressiva. Forskere understreker et presserende behov for å adressere bruken av vanedannende legemidler blant sårbare grupper, og foreslår strengere forskrivningspraksis, kampanjer for retur av ubrukte legemidler, og økt tilgang til psykiatriske helsetjenester. En annen studie viser at psykiske lidelser er mer utbredt blant de som får opioider på blå resept, spesielt blant unge kvinner.