Artikkelen omhandler Hanne Stenvaag, leder for et krisesenter i Tromsø, som hjelper voldsutsatte. Hun fremhever at vold i hjemmet er tabubelagt, og at mange ofre venter lenge med å søke hjelp.
Artikkelen belyser også Partnerdrapskommisjonen, ledet av professor Lena Bendiksen, som gransker partnerdrap for å forebygge fremtidige hendelser. Stenvaag kritiserer den langsomme saksbehandlingen i norske domstoler og etterlyser mer ressurser for å beskytte ofrene og begrense voldsutøveres handlinger.
Hun viser til at en tredjedel av de som bor på krisesenter har levd med vold i over fem år, og understreker behovet for mer forebygging.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler Partnerdrapskommisjonen som venter på en lovendring for å kunne starte sitt arbeid med å analysere partnerdrap og komme med forslag til forebyggende tiltak. Kommisjonen trenger tilgang til taushetsbelagt informasjon fra ulike etater, men lovforslaget om dette har trukket ut i tid. Representanter fra feltet understreker at vold i nære relasjoner er et stort samfunnsproblem som krever raskere og mer effektive tiltak, da mange ofre lever i taushet og venter lenge før de søker hjelp. Det er uenighet om hvorvidt alle etater skal ha plikt til å gi informasjon til kommisjonen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kommende rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen, anklaget for vold i nære relasjoner. Det påpekes at ressursene som er allokert til denne saken er betydelig større enn vanlig for familievoldssaker, som ofte blir henlagt på grunn av ressursmangel. Forfatteren uttrykker bekymring for at sakens høye profil kan overskygge det underliggende problemet med familievold, men håper samtidig at den kan føre til økt bevissthet og en mer rettferdig behandling av voldsofre i fremtiden. Artikkelen kritiserer den stemoderlige behandlingen av voldsofre i rettsvesenet og håper saken kan signalisere en endring.
2 måneder siden
En svensk metode for å forebygge vold i nære relasjoner, der politiet oppsøker voldsutøvere for samtaler, vurderes nå i Norge. Metoden har vist seg effektiv i Sverige, men norske eksperter påpeker juridiske utfordringer knyttet til personvern. Partnerdrapskommisjonen venter på en lovendring som vil gi dem tilgang til nødvendig informasjon for å analysere partnerdrapssaker og forbedre forebyggende tiltak. Statistikken viser at mange som opplever partnervold venter lenge før de søker hjelp, noe som understreker behovet for bedre og tidligere forebygging.
3 måneder siden
Artikkelen belyser en betydelig økning i antall besøksforbud og brudd på disse. En kvinne deler sin historie om frykt og utrygghet etter å ha flyktet fra en voldelig samboer, spesielt knyttet til usikkerheten rundt forlengelsen av besøksforbudet. Hun beskriver hvordan volden har satt dype spor og preger hennes daglige liv med angst og traumer. Statistikken viser en markant økning i både antall utstedte besøksforbud og registrerte brudd. Samtidig har politiet fått et nytt verktøy i form av omvendt voldsalarm, som innebærer bruk av fotlenke for den siktede. Kvinnens bistandsadvokat understreker at situasjonen er krevende for politiet på grunn av ressursmangel.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer manglende åpenhet rundt en rapport om æresrelatert vold i Norge, der funn gradvis presenteres i media. Den påpeker en økning i antall saker, særlig blant jenter og barn, samtidig som viktige tiltak som Kripos’ spesialgruppe for æresrelatert vold avvikles. Artikkelen understreker behovet for tidlig innsats i barnehager og skoler, kompetanseheving hos nøkkelpersonell, og bedre samarbeid mellom ulike sektorer for å beskytte barn og unge mot undertrykkelse, vold og frykt, og etterlyser en nasjonal strategi for politiet.
16 dager siden
Artikkelen omhandler «Mona», en voldsutsatt kvinne som har ventet på svar på sin søknad om voldsoffererstatning i tre år. Hun er en av over 6000 personer i Norge som står i kø for å få behandlet sin søknad. «Mona» ble utsatt for fysisk og psykisk vold i 15 år, og sliter nå med PTSD. Saken hennes ble henlagt, og hun opplever ventetiden som en stor belastning. Landsforeningen for voldsofre bekrefter at mange opplever det samme. Kontoret for voldsoffererstatning jobber med å redusere ventetiden, men for «Mona» er det en fattig trøst.
2 dager siden
Eksperter forklarer hvorfor kvinner ofte vegrer seg for å vitne mot sine ektemenn i retten. Frykt for konsekvenser er en viktig årsak.
1 måned siden
En artikkel i VG belyser vold og trusler mot skoleassistenter, spesielt i Osloskolen, hvor de er mest utsatt. En anonym assistent forteller om fysisk og verbal vold fra elever, og føler seg lite involvert i oppfølgingen av hendelsene. Fagforbundet støtter henne og krever mer oppmerksomhet rundt assistentenes arbeidsforhold og bedre oppfølging fra ledelsen. Voldsepisoder øker i Trondheim og Stavanger, mens Bergen har hatt nedgang etter å ha iverksatt tiltak. Oslo kommune svarer med å etablere et team som skal gi støtte til ansatte ute på skolene fra 2025.
1 måned siden
Voldsforskere mener at Ingebrigtsen-saken kan gjøre det lettere for andre å stå frem om familievold. Saken har fått stor oppmerksomhet, og forskere understreker at det er viktig at en profilert person som Jakob Ingebrigtsen forteller om sine erfaringer. Kartlegginger viser at mange nordmenn utsettes for vold i nære relasjoner, men få anmelder forholdene. Forskning viser at familievold har store konsekvenser for både enkeltpersoner og samfunnet, og tidlig innsats er avgjørende. Hjelpetilbudet har mangler, særlig innen forebygging og tverrfaglig samarbeid.
1 måned siden
Artikkelen bruker Ingebrigtsen-saken som utgangspunkt for å belyse psykisk vold mot barn og barns overlevelsesstrategier i utrygge hjem. Den understreker barns avhengighet av sine omsorgspersoner og hvordan vedvarende stress og utrygghet kan ha alvorlige konsekvenser for deres utvikling. Artikkelen viser til forskning som indikerer at en betydelig andel barn i Norge opplever psykisk vold fra foreldre, og argumenterer for at åpenhet rundt slike erfaringer er viktig for å hjelpe andre og fremme forebygging.
1 måned siden
Norge tar over ledelsen i det globale initiativet Call to Action on Protection from Gender-Based Violence in Emergencies (CtA). Initiativet arbeider for å hindre vold mot kvinner i humanitære kriser og konflikter. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at seksualisert og kjønnsbasert vold øker i krisesituasjoner, og at kvinner og jenter er hardest rammet. Norge skal lede initiativets tre arbeidsgrupper i 2025 og 2026, med fokus på å sikre at overlevende får tilgang til nødvendig hjelp, inkludert seksuelle og reproduktive helsetjenester, samt å prioritere forebygging.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker sammenhengen mellom det å være offer for vold og overgrep i barndommen, og senere utvikle kriminell atferd. Politiets statistikk viser at mange ungdommer som begår kriminalitet selv har opplevd traumer. Politiinspektør Espen Thunestvedt understreker viktigheten av å prioritere forebygging av vold i nære relasjoner og overgrep for å bryte denne onde sirkelen. Barnelege og traumeekspert Synne Øien Stensland bekrefter at traumer kan endre barns utvikling og atferd, og oppfordrer samfunnet til å ta ansvar for å hjelpe disse ungdommene. Artikkelen fremhever at det aldri er for sent å snu utviklingen, og at en enkeltperson kan gjøre en betydelig forskjell.
4 måneder siden
En kvinne ble drept i Gjerdrum, og hennes ektemann er pågrepet for drap og drapsforsøk på deres datter. Psykolog Pål Grøndahl forklarer at familiedrap ofte skjer i forbindelse med en krise, og at det er vanskelig å forutse disse da gjerningspersonene ofte ikke har tidligere voldshistorikk. Han understreker viktigheten av forebygging og tilgang til hjelpetjenester. Psykolog Gertrud Sofie Hafstad påpeker at julehøytiden kan forverre problemer i familier med vold. Artikkelen skiller mellom partnerdrap, som ofte har varselsignaler, og familiedrap, der slike tegn ofte mangler. Grøndahl avviser også en smitteeffekt av drap.
2 måneder siden
Erna Solberg og Høyre foreslår lovendringer for å bedre beskytte ofre for partnervold, etter en økning i partnerdrap. Solberg vil senke terskelen for tvangsflytting av gjerningspersoner og evigvarende kontaktforbud, samt sikre varsling av ofre ved løslatelser. Inspirert av det svenske «Prosjekt Beta», ønsker hun at politiet oppsøker voldelige menn for å tilby samtaler. Solberg understreker viktigheten av frivillighet og vil styrke politiets forebyggende arbeid mot partnervold.
4 måneder siden
Flere kommuner i Norge legger ned eller flytter krisesentre til nabokommuner for å redusere kostnader, noe som skaper lengre reisevei for voldsutsatte. I Halden har kommunen valgt å ikke fornye kontrakten med Blå Kors, og driften kan flyttes til Sarpsborg. I Brønnøysund må brukere fra 2025 reise over fem timer for å få hjelp, og lignende situasjoner har oppstått i andre deler av landet. Forskere og ledere advarer om at lengre avstand kan hindre voldsutsatte i å oppsøke hjelp, spesielt i akutte situasjoner. Krisesenterloven fra 2010 revideres nå, men finansieringsrammen er ikke inkludert i vurderingen.