LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer mot paralleller mellom Elon Musks politiske innflytelse i USA og rike nordmenns forsøk på å fjerne formuesskatten. Hun mener begge deler er forsøk på å sikre egen økonomisk vinning.
Følsvik kritiserer også organisasjoner som skjuler sine bidragsytere, noe Aksjon for Norsk eierskap, som ikke oppgir sine medlemmer, gjør.
De svarer at de har samme praksis som LO med lukkede medlemslister.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har uttrykt bekymring over at velstående nordmenn investerer betydelige summer i valgkampen for å avskaffe formuesskatten, og hun trekker paralleller til Elon Musk. Roger Hofseth fra Aksjon for Norsk Eierskap svarer ved å stemple Følsvik som Norges mest innflytelsesrike lobbyist, og anklager henne for å favorisere Arbeiderpartiet gjennom LO. Følsvik understreker at de som genererer inntekt i Norge også må bidra til fellesskapet gjennom skatter, mens Hofseth hevder at formuesskatten skader norsk eierskap. Konflikten omfatter også spørsmål om åpenhet knyttet til finansiering av politiske kampanjer.
1 måned siden
Høyre-nestleder Henrik Asheim kritiserer LO-leder Peggy Hessen Følsvik for å sammenligne norske bedriftseiere med Elon Musk i debatten om formuesskatten. Asheim mener Følsvik skremmer folk fra å støtte andre partier, og kaller sammenligningen et grovt overtramp. Følsvik står fast på at rike nordmenn forsøker å kjøpe politisk innflytelse for å fjerne formuesskatten, og at Musk er et symbol på økonomisk makts innflytelse. Asheim uttrykker bekymring for at næringslivsledere vegrer seg for å delta i samfunnsdebatten på grunn av usaklighet, mens Følsvik understreker behovet for å redusere ulikhet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at økende økonomisk ulikhet truer demokratiet, både i USA og Norge. Den viser til eksempler som Elon Musks politiske innflytelse og norske milliardærers investeringer i politiske kampanjer. Forfatteren hevder at de rikeste i Norge ikke bidrar nok til fellesskapet, og at diskusjonen dreier seg om skattelette for de rike, selv om lærere og sykepleiere betaler en større andel av inntekten sin i skatt. Artikkelen konkluderer med at kostnadene for å møte store utfordringer må deles rettferdig, og at de rikeste må bidra mer.
3 måneder siden
Tekstmeldinger mellom oljefondssjef Nicolai Tangen og Elon Musk har utløst politisk debatt. Flere politikere reagerer på innholdet i meldingene, og mener Tangen viser en naiv holdning til verdens rikeste mann. Meldingene avslører at Musk ba Tangen om å gjøre opp for seg etter at Oljefondet stemte ned hans lønnspakke. Det har også blitt stilt spørsmål ved hvorfor Norges Bank og Finansdepartementet har forsøkt å hemmeligholde meldingene. Rødt kritiserer Musk for å forvente vennetjenester og hemmelighold, og mener det er viktig å vise at dette ikke fungerer i Norge.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør trekke seg ut av Tesla. Tesla er Norges mest solgte bil, men Elon Musk bruker profitten til politisk innflytelse og motarbeider fagforeninger. Norge har støttet Musk gjennom elbilsubsidier og Oljefondets investeringer. Oljefondet har tette bånd til Tesla, men bør selge seg ut for å unngå å støtte Musks handlinger. Dette vil sende et tydelig signal til verdens finansmarkeder og ramme Musk økonomisk.
3 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache ble av Norges Banks representantskap advart om at Nicolai Tangens meldinger med Elon Musk kunne skade bankens omdømme. Advarselen kom etter medieomtale av dialogen mellom Tangen og Musk. Representantskapet understreket viktigheten av åpenhet og at kommunikasjon med selskaper følger gjeldende retningslinjer. Norges Bank og Finansdepartementet har hemmeligholdt flere av meldingene, noe som har ført til kritikk. Finansdepartementet begrunner hemmeligholdet med at meldingene inneholder private synspunkter. Stortingets kontrollkomité vil nå undersøke saken og kreve innsyn i meldingene.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (64) har kunngjort at hun går av. Hun begrunner avgjørelsen med at hun vil være for nær 69 år ved neste valgperiode, og mener det er på tide med nye krefter. Følsvik overtok stillingen etter Hans-Christian Gabrielsens død i 2021, og trekker frem LOs sterke mobiliseringsevne og vern av sykelønnsordningen som viktige resultater. Hun vektlegger også viktigheten av folkemakt mot pengemakt, og kritiserer rikfolks økende innflytelse. Selv om hun trer av som leder, antyder Følsvik at hun vil fortsette å jobbe i LO. Jørn Eggum fra Fellesforbundet er ansett som den mest sannsynlige etterfølgeren.
3 måneder siden
SV-topp Andreas Sjalg Unneland sammenligner Stein Erik Hagen med Elon Musk, og mener Hagen forsøker å kjøpe politisk innflytelse gjennom store donasjoner til borgerlige partier. Hagen har donert 14 millioner kroner til Høyre og Frp for å fremme en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet. Unneland hevder at slike donasjoner kommer med forventninger om skattekutt og politisk innflytelse, og at det er en amerikanisering av norsk politikk. Hagen selv avviser ikke sammenligningen med Musk, mens Frp avviser Unnelands påstander og understreker at alle bidrag de mottar er uten bindinger. Frp mener også at LOs støtte til Arbeiderpartiet er et eksempel på kjøp av politisk innflytelse.
2 måneder siden
Elon Musk har fått en stadig større politisk makt i USA gjennom sin rolle i gruppen DOGE, der han har mandat til å kutte i det offentlige budsjettet og effektivisere statsapparatet. Dette har ført til protester og bekymringer for et plutokratisk styre. Musk har også fått tilgang til sensitiv informasjon og forsøker å stenge ned USAID, noe som har skapt frykt for sikkerhetstrusler og tap av arbeidsplasser. Flere demokrater har reagert kraftig og krever etterforskning.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot økt pengemobilisering i norsk politikk, spesielt fra anonyme givere. Han viser til foreninger som Aksjon for Borgerlig Valgseier, som sluset tolv millioner kroner til FrP før kommunevalget i 2023, der giverne er anonyme. En annen forening, Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap, ga 19,1 millioner til borgerlige partier, men her er giverne offentlige. Støre frykter at dette kan bite seg fast og påvirke politikken i favør av de rikeste. Regjeringen jobber med en lovendring for å hindre anonyme pengegaver til partiene. FrP og Aksjon Borgerlig Valgseier forsvarer støtten ved å vise til LOs støtte til venstresiden.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks økende politiske engasjement og hans relasjon til Donald Trump. Musk har uttrykt støtte til høyresiden i Europa, noe som har ført til kritikk fra Jonas Gahr Støre. Eksperter spekulerer i om det kan oppstå en konflikt mellom Musk og Trump grunnet deres sterke personligheter og ulike politiske agendaer. Musk har en unik uavhengighet på grunn av sin formue og kontroll over X, mens Trump er mer opptatt av personlig politisk vinning. En potensiell konflikt kan føre til en offentlig krangel, og Musks politiske makt i USA kan svekkes hvis han går mot Trump. Det er også påpekt at Trump misliker å bli overskygget.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kritisert Elon Musk for hans innblanding i politiske forhold i andre land. Støre mener at Musk, som eier av Tesla og X, må tåle kritikk for sine uttalelser, og understreker at ytringsfriheten gjelder begge veier. Støres kritikk har blitt spredt internasjonalt gjennom nyhetsbyrået Reuters. Støre uttrykker bekymring for hvordan personer med stor økonomisk makt og tilgang til sosiale medier kan påvirke valg i andre land. Han påpeker at Musk har engasjert seg i politiske debatter i Tyskland og Storbritannia. Støre understreker at demokratiet er sterkt, men at man må være oppmerksom på potensielle påvirkningsforsøk.
3 måneder siden
Danske regjeringspartier ønsker å innføre et forbud mot utenlandske donasjoner til valgkamper, etter bekymring for påvirkning fra mektige utlendinger som Elon Musk. Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne støtter forslaget, mens Liberal Alliance er skeptiske og ønsker mer åpenhet. Bakgrunnen er blant annet Musks engasjement i europeisk politikk. Det er en pågående debatt om valgkampdonasjoner også i Norge, der anonyme pengegaver er et tema.
2 måneder siden
Elon Musk har gjennomført omfattende kutt i USAs føderale utgifter gjennom sitt 'Departement of Government Efficiency'. Erna Solberg advarer om at nedleggelsen av USAID vil gi Kina større spillerom internasjonalt, noe hun mener USA vil angre på. Vedum kritiserer Musks håndtering av nedbemanningen, mens Martinussen mener reformene undergraver demokratiske institusjoner. Solberg uttrykker også bekymring for at en potensiell handelskrig kan få negative konsekvenser for norsk økonomi, selv om Vedum mener Norge er godt rustet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks innflytelse i amerikansk politikk gjennom sin rolle i effektiviseringsdepartementet (DOGE). Milliardæren har fått stor makt til å modernisere statsapparatet, noe som har ført til nedleggelser av etater som USAID og sluttpakker i etterretningsorganisasjoner som CIA. Dette vekker bekymring for nasjonal sikkerhet og reiser spørsmål om maktfordelingen mellom Kongressen, presidenten og Musk. Hans handlemåte sammenlignes med restruktureringen av Twitter, og det har oppstått demonstrasjoner mot hans økende innflytelse.