Russland vurderte å kreve at USA anerkjente Krim og andre okkuperte områder som russiske i forbindelse med fredsforhandlinger. En ekspert mener en slik anerkjennelse ville ført til at Russland hadde kommet med enda flere krav.
Samtalen mellom Trump og Putin omfattet «territorielle spørsmål», men detaljene er ikke kjent.
Zelenskyj diskuterte Krim med Trump og understreket halvøyas betydning for Ukraina, og påpekte at Krim er avhengig av Ukraina for vann, transport og turisme.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at de er åpne for å diskutere landområder, men kun hvis Russland går med på en full og ubetinget våpenhvile. Dette uttalte han etter USAs president Donald Trumps kommentar om at Krim-halvøya vil forbli under russisk kontroll. Zelenskyj erkjenner at Ukraina per i dag ikke har militær kapasitet til å ta tilbake Krim. Trump legger skylden for krigen på Ukrainas ønske om Nato-medlemskap og presser på for fredsforhandlinger, til tross for at Ukraina ikke vil godkjenne Russlands krav om anerkjennelse av Krim-annekteringen. Trumps spesialutsending er i Russland for samtaler med Putin, og en mulig avtale kan innebære at Russland beholder rundt 20 prosent av Ukrainas territorium.
5 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
1 måned siden
Russland har overlevert en liste med krav til USA som de mener må oppfylles før fredsforhandlinger med Ukraina kan starte. Disse kravene, diskutert mellom russiske og amerikanske tjenestemenn de siste ukene, ligner tidligere krav til Ukraina, USA og NATO. Blant kravene er at Ukraina ikke blir medlem av NATO, ingen utenlandske soldater stasjoneres i landet, og internasjonal anerkjennelse av Russlands annektering av Krim og fire andre ukrainske regioner.
1 måned siden
USA arbeider for en våpenhvile i Ukraina, men Russland stiller omfattende krav som kompliserer fredsforhandlingene. Blant kravene er at Ukraina aldri blir medlem av Nato, og at Russland beholder kontroll over okkuperte områder. Vestlige kilder beskriver Russlands krav som «maksimalistiske» og antyder at Putin ikke er oppriktig interessert i fred. Russland avviser også utenlandske fredsbevarende styrker i Ukraina og krever nøytralitet. Trump-administrasjonen har antydet at Ukraina sannsynligvis ikke vil bli Nato-medlem og åpner for normalisering av forholdet til Russland, samtidig som de truer med ytterligere sanksjoner.
1 måned siden
Nyhetsbyrået Reuters melder at Russland har gitt USA en liste over krav som må innfris for å starte fredsforhandlinger. Blant kravene er at Ukraina ikke kan bli medlem av NATO, ingen utenlandske soldater kan stasjoneres i Ukraina, og internasjonal anerkjennelse av Russlands annektering av Krim og fire ukrainske regioner. Amerikanske og russiske embetsfolk skal ha diskutert listen i flere møter de siste ukene.
5 dager siden
USAs president Donald Trump uttaler i et intervju med Time at Krym-halvøya vil forbli under russisk kontroll og skylder krigen i Ukraina på Ukrainas ønske om Nato-medlemskap. Uttalelsene har fått kritikk fra Sveriges statsminister Ulf Kristersson, som mener kun Ukraina kan definere sitt territorium. En talsperson for det norske utenriksdepartementet understreker også at Ukraina aldri vil anerkjenne russisk kontroll over deler av sitt land. Trump påpeker at Krym har vært under russisk kontroll siden 2014, og sier at det vil bli vanskelig for Ukraina å få tilbake hele sitt territorium. Han legger press på Ukraina for å inngå fredsforhandlinger, samtidig som han kritiserer både Ukrainas president Zelenskyj og Russlands president Putin. Trumps spesialutsending er i Russland for samtaler, og en mulig avtale kan innebære at Russland beholder rundt 20 prosent av Ukrainas territorium.
6 dager siden
Donald Trump uttaler at det vil bli vanskelig for Ukraina å få tilbake Krim-halvøya i en eventuell fredsavtale med Russland. Han viser til at Russland har kontroll over Krim siden den folkerettsstridige annekteringen i 2014, og påpeker at han ikke var president da dette skjedde. Trump mener det er lettere å forhandle med Russland enn med Ukraina, og kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å avvise amerikanske betingelser som inkluderer å gi opp deler av territoriet. USAs visepresident JD Vance har foreslått en løsning der de territorielle linjene fryses nær dagens situasjon. Zelenskyj har imidlertid konsekvent nektet å gi opp Krim, og omtaler det som grunnlovsstridig. Samtidig fortsetter russiske angrep mot Ukraina, med flere drepte og skadde i Kyiv nylig. Hvite hus uttrykker at presidentens tålmodighet begynner å ta slutt.
13 dager siden
Russland krever at Ukraina gir opp de annekterte fylkene Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja som en betingelse for fred, til tross for at Russland ikke har full kontroll over disse områdene. Russland annekterte fylkene i 2022. Samtidig møtes Ukraina og USA i Paris for å diskutere situasjonen, noe Russland tolker som et tegn på at Europa ønsker å forlenge krigen.
4 dager siden
USAs president Donald Trump hevder Russland og Ukraina er nær en avtale. Han oppfordrer til møter på høyt nivå for å fullføre den.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at Ukraina ikke har noen innflytelse i forhandlingene om en fredsavtale med Russland. Han mener også at Vladimir Putin kan ta hele landet om han vil. USA har innledet samtaler med Russland om en fredsavtale for Ukraina, uten at Ukraina selv deltar. Trump og Zelenskyj har hatt en offentlig krangel etter at Trump tidligere ga Ukraina skylden for Russlands invasjonskrig.
7 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
1 måned siden
Ukraina har definert klare røde linjer for en potensiell fredsavtale med Russland, og avviser å gi fra seg ytterligere territorium. De krever også at Russland returnerer bortførte ukrainske barn og løslater sivile fanger. Samtidig planlegger Donald Trump og Vladimir Putin en telefonsamtale. Storbritannia og Frankrike vurderer å opprette en internasjonal fredsstyrke for å håndheve en eventuell fredsavtale, men Finlands president uttrykker skepsis til Putins intensjoner om å forhandle om fred.
5 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort en samtale med Vladimir Putin tirsdag for å diskutere situasjonen i Ukraina, inkludert en potensiell våpenhvile, landområder og kraftverk. Samtalen følger et møte mellom USAs spesialutsending Steve Witkoff og Putin i Moskva, der USAs forslag til våpenhvile ble diskutert. Ukraina har godtatt forslaget om en 30-dagers våpenhvile. Russland har imidlertid satt flere betingelser, som inkluderer garantier mot ukrainsk NATO-medlemskap og at Russland beholder kontroll over okkuperte områder. EUs utenrikssjef Kaja Kallas kritiserer Russlands krav og mener de viser manglende ønske om fred.