Enova har fått en ny styringsavtale og økte midler fra regjeringen. De skal nå støtte både ny og moden teknologi, med et større fokus på tiltak som gir raske klimakutt frem mot 2030.
Avtalen innebærer også økt støtte til energitiltak i husholdninger, og omstilling innen tungtransport, bygg, anlegg og maritim næring. Enova skal balansere støtte til innovasjon med satsing på mer markedsnær teknologi.
Norske Boligbyggelags Landsforbund er positive til endringene, mens Miljøstiftelsen Zero er skuffet over manglende oppfølging av en tidligere avtale.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i energiloven for å effektivisere saksbehandlingen og fremme fornybar energi. NVE skal raskere kunne avslutte urealistiske prosjekter, mens levetiden for vindkraftanlegg forlenges til 50 år. Mindre kraftanlegg får enklere tilgang til nettet. Energiministeren understreker at målet er å fremskynde prosesser og realisere flere kraftprosjekter, noe som på sikt kan dempe strømprisene. Regjeringen vil ikke endre dagens kraftsystem eller droppe timespriser, men satser på ordninger som «Norgespris».
21 dager siden
Regjeringen planlegger å kjøpe klimakvoter for å nå sitt nye klimamål om 70-75 prosent utslippskutt innen 2035, sammenlignet med 1990-nivå. Dette er anslått å koste mellom 10 og 21 milliarder kroner. Klimameldingen legger ikke opp til nye klimakrav for norsk næringsliv. Klimaministeren mener det er effektivt å støtte andre land i å redusere sine utslipp, som for eksempel utfasing av kullkraft. Norge har allerede satt av midler til internasjonale klimakvoter og har inngått en avtale med Usbekistan om å fase ut subsidier til olje- og gassprosjekter. Klimaministeren understreker at klimatiltak er viktig sikkerhetspolitikk for å skape tryggere og mer stabile samfunn.
4 måneder siden
Regjeringen sender et forslag på høring som tillater lakseoppdrettere å bruke sin tidligere nedjusterte kapasitet dersom de investerer i anlegg med nullutslippsteknologi. Dette kommer etter press fra Stortinget og er ment å belønne oppdrettere som satser på miljøvennlig teknologi. Forslaget er en del av en større plan for å legge til rette for økt verdiskapning, lavere miljøpåvirkning og bedre fiskevelferd. Dagens høye dødelighet i oppdrettsnæringen har vært en bekymring, og regjeringen ser på nye produksjonsmetoder som en løsning. Det vurderes om fokus bør skifte fra hvor mye til hvordan oppdrett drives, med hensyn til miljø, biosikkerhet og velferd.
2 måneder siden
Et ekspertutvalg anbefaler regjeringen å sette flere klimatiltak på pause, inkludert havvind-satsingen og CO₂-kompensasjonsordningen. Utvalget mener staten ikke bør støtte ulønnsam kraftproduksjon eller subsidiere økt kraftforbruk. Finansminister Jens Stoltenberg mottok rapporten, men ønsket ikke å kommentere den umiddelbart. Samtidig reduserer Equinor sine investeringer i fornybar energi, og Hydro har endret sine strategiske vekstområder. Dette kommer etter flere tilbakeslag for grønne industrieventyr det siste året, som for eksempel Equinors kutt av 250 årsverk innen fornybarverksemda.
1 måned siden
Fjernvarmebransjen appellerer til regjeringen om bedre rammevilkår for å øke produksjonen av miljøvennlig energi. De ber om redusert avfallsforbrenningsavgift tilsvarende svensk nivå, og kompensasjon for kostnader knyttet til strømstøtte og innføring av norgespris. Fjernvarme fremheves som en rask og billig løsning for å frigjøre strøm, men bransjen advarer om konkurser hvis situasjonen ikke bedres. Hafslund Celsio investerer stort i karbonfangst, men resten av bransjen trenger forutsigbare vilkår for å følge etter. «Fjernvarmeløftet» vil snart lanseres som et konkret forslag til politikerne.
27 dager siden
Regjeringen har presentert sitt nye klimamål for 2035, og foreslår et kutt i klimagassutslipp på mellom 70 og 75 prosent. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) fremhever at målet er ambisiøst, realistisk og lettfattelig. Dette målet er lavere enn Miljødirektoratets anbefaling om 80 prosent reduksjon, fordi regjeringen ønsker å unngå omfattende kjøp av klimakvoter. Eriksen ser for seg at hoveddelen av kuttene vil skje nasjonalt eller i samarbeid med EU, og han håper på bred politisk enighet i Stortinget for å sikre stabile rammevilkår for næringslivet. Han skisserer også tre mulige veier mot 2050-målet, og argumenterer for en balansert tilnærming med jevne tiltak over tid for å unngå store kostnader.
3 måneder siden
Etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, presenterte statsministeren nye strømtiltak. Regjeringen foreslår at nordmenn kan velge mellom strømstøtte og en fastpris på 40 øre per kilowattime, gjeldende for både boliger og hytter. Fastprisordningen vil gi en gjennomsnittlig husholdning i Sør-Norge rundt 2800 kroner i årlig støtte, sammenlignet med dagens strømstøtte på 1265 kroner. I tillegg reduseres merverdiavgiften på nettleie, og regjeringen vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. Tiltakene skal sikre lavere strømregninger og nasjonal kontroll over kraften.
1 måned siden
Kraftutbygginga i Noreg har stoppa opp etter at kommunane fekk vetorett, men det er teikn til endring. NRKs kartlegging viser eit meir nyansert bilde, der nokre kommunar ser fornybar energi som ein vekststrategi og inntektskjelde. Vestland fylkeskommune jobbar aktivt for å auke kraftproduksjonen, men Bellona påpeiker at det framleis er få prosjekt og etterlyser politisk støtte. Ei analyse frå DNV viser at kraftproduksjonen vil auke lite innan 2030, og at dei fleste kommunar ikkje ser samanhengen mellom vekst og auka straumbehov.
27 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gir kommunene hjemmel til å stille klimakrav på alle bygge- og anleggsplasser, også private og statlige, noe som kan inkludere krav om elektriske redskaper. Sylvi Listhaug (FrP) og Julie Brodtkorb (MEF) kritiserer tiltaket og mener det vil føre til økte kostnader og svekke konkurransekraften til norske bedrifter. Bjelland Eriksen forsvarer tiltaket med at det er nødvendig for å redusere klimautslipp, fremme utslippsfri teknologi og at flere store kommuner har etterspurt dette.
22 dager siden
Venstre og KrF snur i Stortinget og sikrer dermed flertall for elektrifisering av Melkøya med strøm fra strømnettet. Arbeiderpartiet og Høyre har hele tiden støttet prosjektet, mens Venstre og KrF tidligere ønsket karbonfangst og lagring (CCS) i stedet. Begrunnelsen for snuoperasjonen er hensynet til forutsigbarhet for næringslivet og at konsesjonen allerede er gitt. Samtidig har komiteen samlet seg om at alle prosjekter for ny kraft i Finnmark skal realitetsbehandles med sikte på ferdigstillelse i 2030, inkludert Davvi vindkraftverk.
3 måneder siden
Regjeringen presenterte nye strømtiltak som skal gi lavere og mer forutsigbare strømpriser. Fra 1. oktober kan husholdninger inngå fastprisavtaler på 40 øre per kilowattime. Samtidig reduseres momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, med planer om å avvikle den helt i neste stortingsperiode. Regjeringen vil også stanse planleggingen av nye undersjøiske kabler til utlandet frem til 2029. Det innføres en valgfri «Norgespris» med fastpris, men strømstøtten videreføres for de som ikke velger denne ordningen. Regjeringen vil ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk og ønsker et nordisk samarbeid for å stabilisere strømprisene.
27 dager siden
Regjeringen har satt et nytt klimamål om å redusere klimagassutslippene med 70-75 prosent innen 2035, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Målet skal realiseres gjennom kutt i Norge og samarbeid med EU, men uten et spesifikt nasjonalt klimamål. Opposisjonen og miljøorganisasjoner uttrykker bekymring for at regjeringen i for stor grad vil basere seg på kvotekjøp, og at målet er urealistisk. Klima- og miljøministeren understreker at alle sektorer må bidra, og at CO2-avgift og teknologiutvikling vil være sentrale virkemidler. FNs klimapanel har fastslått at globale utslipp må reduseres kraftig innen 2035 for å begrense den globale oppvarmingen.
1 måned siden
Strømbransjen ber regjeringen om å prioritere utbygging av fornybar energi som vind-, sol- og vannkraft, og sette en stopper for nye hyttefelt. Fornybar Norge mener kommunene må prioritere kraftproduksjon for å nå klimamålene, og viser til at det trengs en betydelig økning i strømproduksjonen de neste årene. De ønsker tydelige signaler fra regjeringen om å prioritere fornybar energi og mener at bransjen må fortjene tillit gjennom god dialog med lokalsamfunnene. Kommunene har i dag vetorett i slike saker, men det er et ønske om en nasjonal prioritering for å sikre industriens kraftbehov.
4 måneder siden
Morrow Batteries har fått innvilget et lån på 1,5 milliarder kroner fra staten, bestående av 400 millioner fra Grønn industrifinansiering og 1,1 milliarder i et kommersielt lån. Dette skjer etter at batteriprodusenten lenge har etterlyst statlig støtte. Frp har kritisert ordningen for å være rigget, mens regjeringen understreker at Innovasjon Norge vurderer søknadene uavhengig. Tidligere planer om flere store batterifabrikker i Norge har møtt utfordringer, og flere aktører ser nå mot Kina og Nord-Amerika for produksjon.
1 måned siden
Regjeringen vil fremskynde utbyggingen av kraftnettet ved å fjerne kravet om ekstern kvalitetssikring (KVU) for store kraftledninger. Energiministeren understreker behovet for økt nettkapasitet for å møte næringslivets behov for strøm og legger til rette for nye arbeidsplasser og reduserte utslipp. Tiltaket skal korte ned saksbehandlingstiden, som i dag tar mellom 7 og 14 år. Forslaget sendes på høring våren 2025. Regjeringen har også etablert en hurtigsporordning for mindre nettiltak, hvor halvparten av sakene ble behandlet i 2024.