Norges Bank vil kjøpe kroner i markedet mellom mars 2025 og februar 2026 for å finansiere overføringen av utbytte til staten for regnskapsåret 2024. Dette innebærer at Norges Bank vil selge valuta fra sine valutareserver for å kjøpe norske kroner.
Denne operasjonen er ikke et forsøk på å påvirke valutakursen, men en nødvendig handling for å overføre midler til staten.
Hovedstyret i Norges Bank har fattet beslutningen om å gjennomføre disse kjøpene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
13 timer siden
Norges Bank øker sine daglige kjøp av norske kroner betydelig i mai. Dette skjer etter en periode hvor banken har solgt kroner.
4 måneder siden
Norges Bank øker det daglige salget av kroner til 250 millioner i januar 2025, en økning fra 150 millioner i desember. Dette salget er for å overføre valuta til Oljefondet og er ikke det samme som valutaintervensjon. Kronesalget balanseres over tid av oljeselskapenes kronekjøp for skattebetaling. I november ble kronesalget redusert til 150 millioner fra 400 millioner i oktober. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
13 timer siden
Norges Bank øker mengden kroner de kjøper daglig i mai. Dette markerer en endring fra tidligere perioder.
2 måneder siden
Norges Bank reduserer sitt daglige salg av kroner i valutamarkedet til 274 millioner kroner i mars, etter en økning i februar. Samtidig øker banken valutakjøpene på oppdrag fra Finansdepartementet til 400 millioner kroner daglig som en del av petroleumsfondsmekanismen. For å finansiere overføring av utbytte til staten, vil Norges Bank selge valuta tilsvarende 126 millioner kroner daglig. Norges Bank understreker at vekslingene ikke vil endre det samlede behovet for valuta.
2 måneder siden
Norges Bank øker kronesalget til 300 millioner kroner per dag i februar, en økning fra 250 millioner i januar. Dette er mer enn økonomer hadde forventet. Kronesalget gjøres for å overføre valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Årsaken er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner enn det staten trenger for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Det er viktig å skille dette fra valutaintervensjon, som er et virkemiddel for å påvirke kronekursen. Norges Bank forsøker å jevne ut kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
1 måned siden
Norges Bank reduserer sitt daglige nettosalg av kroner til 26 millioner i april. Dette innebærer at sentralbanken kjøper valuta for 100 millioner kroner daglig for å finansiere overføring av utbytte til staten, samtidig som de selger valuta for 126 millioner kroner. Kuttet kommer etter en periode hvor kronen har styrket seg mot euro og dollar. Bakgrunnen for justeringen er høyere inntekter fra olje og gass i norske kroner, som overstiger statens behov for å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Disse valutatransaksjonene må ikke forveksles med valutaintervensjon, der sentralbanken aktivt påvirker kronekursen.
2 måneder siden
Norges Bank justerer ned det daglige kronesalget til 274 millioner kroner i mars, etter en oppjustering i februar. Dette gjøres for å overføre valuta til Oljefondet, som følge av økte inntekter fra olje- og gassektoren. Kronesalget er en mekanisme for å håndtere at statens inntekter i norske kroner overstiger underskuddet på statsbudsjettet. Det er viktig å skille dette fra valutaintervensjon, hvor sentralbanken aktivt påvirker kronekursen. Norges Bank balanserer normalt kronetransaksjonene for å stabilisere valutamarkedet og unngå store svingninger.
4 måneder siden
Norges Bank øker sitt daglige salg av kroner til 250 millioner kroner i januar, en økning på 100 millioner fra desember. Dette gjøres for å veksle oljeinntekter til utenlandsk valuta for Oljefondet. Valutamarkedet har reagert rolig på nyheten. Norges Bank selger kroner for å dekke et planlagt underskudd i statsbudsjettet og for å spare i Oljefondet. Tidligere har banken kjøpt kroner, men siden april 2022 har de solgt. Styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent, men sentralbanken signaliserer rentekutt i mars. Økt pengebruk på statsbudsjettet legger press på rentenivået.
1 måned siden
Norges Bank vil i april nettokjøpe 26 millioner kroner per dag, noe som innebærer at de kjøper 100 millioner kroner og selger 126 millioner kroner daglig. Dette er første gang siden 2022 at sentralbanken kjøper norske kroner. Nedgangen i kronesalget sees i sammenheng med økt støtte til Ukraina, etter at Stortinget vedtok å øke støtten med 50 milliarder kroner. Kronen har styrket seg den siste tiden, men har ikke endret seg nevneverdig etter nyheten om kronesalget. Norges Bank balanserer normalt kronetransaksjonene for å unngå uro i valutamarkedet.
4 måneder siden
Norges Bank øker sitt daglige salg av kroner til 250 millioner i januar, en økning på 100 millioner fra desember. Dette gjøres for å veksle norske oljeinntekter til utenlandsk valuta for Oljefondet, og for å dekke et planlagt underskudd i statsbudsjettet. Samtidig holder Norges Bank styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signaliserer et rentekutt i mars. Økt pengebruk på statsbudsjettet bidrar til å legge press på rentenivået. Valutamarkedet reagerte lite på nyheten, med en dollarkurs på rundt 11,37 kroner og en eurokurs på omtrent 11,84 kroner.
1 måned siden
Staten selger sin eierandel på 15 prosent i Eksportfinans til DNB for 750 millioner kroner. DNB har tilbudt å kjøpe alle aksjene i selskapet, og samtlige aksjonærer har akseptert budet på 18.940 kroner per aksje, noe som verdsetter Eksportfinans til drøye fem milliarder kroner. Eksportfinans har siden 2012 fokusert på å forvalte eksisterende utlån etter at ansvaret for nye eksportkreditter ble overført til Eksportfinansiering Norge. Næringsminister Cecilie Myrseth uttaler at salget er en god løsning, og at det ikke er noen særskilte grunner til at staten skal være eier. Salget må godkjennes av Stortinget.
2 måneder siden
DNB ønsker å kjøpe alle aksjene i Eksportfinans, inkludert statens eierandel på 15 prosent. Banken har allerede inngått avtale med Nordea om å kjøpe deres andel. Nærings- og fiskeridepartementet er positiv til å selge statens aksjepost, men understreker at salget krever formelle beslutningsprosesser og godkjenning fra Stortinget. Eksportfinans har ikke hatt nye utlån siden 2012, men forvalter en eksisterende portefølje. Selskapet har redusert bemanningen betydelig siden 2011 på grunn av redusert porteføljeforvaltning. DNB har satt en frist for aksept av budet til førstkommende fredag.
1 måned siden
Regjeringen har besluttet å selge statens aksjer i Eksportfinans til DNB Bank for omtrent 750 millioner kroner. Næringsministeren begrunner salget med at det ikke er noen spesiell grunn til at staten skal være eier i selskapet. Eksportfinans ble etablert i 1962 for å tilby langsiktig finansiering av norske eksportkontrakter, men har ikke gitt nye utlån siden 2012, da Eksportkreditt Norge AS overtok ansvaret for statlig støttede eksportkreditter. DNB er allerede største eier i Eksportfinans.
5 dager siden
Regjeringen vil gjennomføre en evaluering av Norges Banks mandat for pengepolitikken i 2026, åtte år etter forrige gjennomgang i 2018. Evalueringen skal særlig vurdere erfaringene med mandatet etter en periode med høy inflasjon. Finansdepartementet vil be Norges Bank om en vurdering i første kvartal 2026, før de innhenter innspill fra nasjonale og internasjonale fagmiljøer. Målet er å ferdigstille evalueringen og eventuelt foreslå endringer høsten 2026. Norges Banks mandat, regulert av sentralbankloven, har som hovedmål å holde inflasjonen rundt to prosent, samtidig som det skal bidra til stabil produksjon og sysselsetting. LO har tatt til orde for en vurdering av mandatet, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache har støttet regelmessige gjennomganger for å styrke demokratisk forankring og forutsigbarhet. Evalueringen kommer etter en periode med betydelige renteøkninger, hvor Norges Bank har holdt styringsrenten stabil på 4,5 prosent siden slutten av 2023.
1 måned siden
Den norske kronen styrker seg noe etter at Norges Bank besluttet å holde renten uendret. Euroen handles for 11,34 kroner, og dollaren koster 10,52 kroner. Norges Bank anslår at kronen vil holde seg nær dagens nivå. Kronestyrkingen kommer etter høyere inflasjonstall for februar. En høy norsk rente gjør det mer attraktivt for investorer å plassere penger i Norge, men seniorstrateg Dane Cekov er usikker på om styrkingen vil vedvare.