Forskere har oppdaget et mystisk radiosignal kalt FRB 20190208A fra en dverggalakse som ligger hele 7 milliarder lysår unna. Dette funnet utfordrer eksisterende teorier om raske radioutbrudd (FRB), som er kraftige, men kortvarige eksplosjoner av radiobølger.
Tidligere oppdagelser inkluderer et signal sporet til en nøytronstjerne og et utbrudd i en galakse uten stjernedannelse. Disse oppdagelsene tvinger forskere til å revurdere opprinnelsen til FRB-er.
Avansert teknologi, som CHIME-teleskopet, spiller en avgjørende rolle i å spore signalene, og fremtidige studier med James Webb-teleskopet er planlagt for å undersøke omgivelsene rundt disse utbruddene nærmere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Astronomer har oppdaget en supermassiv blazar, J0410-0139, som er den eldste av sitt slag. Blazaren har en masse tilsvarende 700 millioner soler og befinner seg i en galakse fra det tidlige universet, omtrent 800 millioner år etter Big Bang. Radiobølgene fra objektet har reist i over 12,9 milliarder år før de nådde jorda, noe som er ny rekord. Funnet gir forskere et unikt innblikk i universets tidligste epoker og antyder at det eksisterte mange flere supermassive sorte hull på denne tiden. Forskere planlegger nå å lete etter flere blazarer fra samme tidsepoke for å utvide vår forståelse av det tidlige universet.
14 dager siden
Forskere har gjort et potensielt historisk gjennombrudd i søket etter utenomjordisk liv ved hjelp av James Webb-teleskopet. De har funnet indikasjoner på mulig liv på planeten K2-18 b, som ligger 124 lysår unna. Forskerne har oppdaget gassene dimetylsulfid (DMS) og dimetyldisulfid (DMDS), som på jorden kun produseres av levende organismer. Planeten er 8,6 ganger større enn jorden og befinner seg i den beboelige sonen rundt en rød dvergstjerne, hvor flytende vann kan eksistere. Forskerne understreker at dette er en mulig biosignatur, men ber om forsiktighet i tolkningen av funnene. Gassene ble funnet i konsentrasjoner tusen ganger høyere enn i jordens atmosfære, noe som tyder på biologisk aktivitet. Flere observasjoner er nødvendige for å bekrefte funnene.
4 måneder siden
NASAs James Webb-romteleskop har tatt en rekke spektakulære bilder som gir forskere og rominteresserte nye innblikk i universets mysterier. Teleskopet, som ble lansert i 2021, gir mulighet til å se dypere og skarpere ut i universet enn tidligere. Bildene avslører detaljer om stjernedannelse, tåker og galakser, inkludert 'Kosmiske Klipper' i Carina-tåken og Krabbetåken. Observasjonene viser også tre belter rundt stjernen Fomalhaut, hvorav to er nye, samt en protostjerne i dannelse og en planetarisk tåke. Disse bildene gir en unik mulighet til å studere universets skjønnhet og kompleksitet.
14 dager siden
Astronomer har med James Webb-teleskopet funnet spor etter gasser som kan indikere liv på planeten K2-18b, 124 lysår unna. Funnet regnes som et mulig gjennombrudd i søket etter utenomjordisk liv, men forskere understreker at resultatene må bekreftes. Planeten ligger i den beboelige sonen rundt en rød dvergstjerne, og forskere har identifisert dimetylsulfid, som på jorden kun produseres biologisk av marine mikroorganismer. K2-18b klassifiseres som en «hyceansk verden» med store hav og en hydrogenrik atmosfære, forhold som kan være gunstige for mikrobielt liv. Forskerne planlegger nå nye observasjoner for å bekrefte funnene.
14 dager siden
Astronomer har ved hjelp av James Webb-teleskopet oppdaget mulige tegn på liv på planeten K2-18b, som ligger 124 lysår unna. Funnene indikerer tilstedeværelse av gassen dimetylsulfid (DMS) i atmosfæren, som på jorden kun produseres av levende organismer. K2-18b er en såkalt «hyceansk verden» med store hav og en hydrogenrik atmosfære, noe som kan være gunstig for mikrobielt liv. Planeten ligger i den beboelige sonen rundt en rød dvergstjerne, noe som åpner for eksistensen av flytende vann. Forskerne understreker at funnene må bekreftes gjennom videre observasjoner for å utelukke andre ikke-biologiske forklaringer.
5 dager siden
Forskere ved Universitetet i Cambridge og NASA har brukt James Webb-romteleskopet til å analysere atmosfæren til eksoplaneten K2-18b, som ligger 120 lysår unna Jorden. De oppdaget store mengder metan, karbondioksid og mulig tilstedeværelse av dimetylsulfid (DMS), en gass som på Jorden kun produseres av mikroorganismer i havet. Dette kan være et av de mest lovende tegnene på utenomjordisk biologisk aktivitet, men forskerne understreker at funnet ikke er et bevis på liv ennå. K2-18b er en Hycean-planet med potensielt store hav og en atmosfære rik på hydrogen, plassert i den beboelige sonen rundt sin stjerne. Oppdagelsen gir en sjelden mulighet til å studere en beboelig planet utenfor solsystemet, men flere observasjoner er nødvendig for å bekrefte gassene og deres opprinnelse. Forskerne er forsiktige med å trekke konklusjoner, men ser optimistisk på fremtidige muligheter for å finne liv i universet.
3 måneder siden
Forskere ved NASA har gjort et gjennombrudd i forutsigelsen av solstormer. De har oppdaget at koronale sløyfer i solens atmosfære sender ut flares flere timer før en solstorm inntreffer. Disse blussene kan gi et varsel på to til seks timer med en nøyaktighet på 60 til 80 prosent. Solstormer kan påvirke satellitter, astronauter og teknologi, og føre til forstyrrelser i radiokommunikasjon og satellittnavigasjon. Protonskurer fra solen kan være farlige for mennesker i verdensrommet, men stoppes av jordens magnetfelt og er ikke farlige for mennesker på jorden. De nye funnene kan gjøre fremtidige romferder tryggere ved å gi raskere advarsler.
3 dager siden
NASAs Perseverance-rover har gjort et uvanlig funn på Mars. En mystisk stein kalt Skull Hill forbløffer forskerne.
14 dager siden
Astronomer har ved hjelp av James Webb-teleskopet oppdaget mulige tegn på liv på planeten K2-18b. Funnene indikerer tilstedeværelse av gasser, blant annet dimetylsulfid (DMS), som på jorden kun produseres biologisk. K2-18b er en såkalt «hyceansk verden» med potensiale for flytende vann og en hydrogenrik atmosfære, noe som gjør den til en potensiell kandidat for mikrobielt liv. Forskerne understreker at funnene må bekreftes gjennom videre observasjoner for å utelukke ikke-biologiske forklaringer.
2 måneder siden
En nyoppdaget asteroide kalt 2024 YR4 er på ESAs risikoliste på grunn av en liten sjanse for kollisjon med jorden i 2032. Sannsynligheten er nå på 2,2 prosent. Asteroiden, som ble oppdaget i desember 2023, er mellom 40 og 90 meter i diameter, omtrent samme størrelse som asteroiden som forårsaket Tunguska-eksplosjonen i 1908. Forskere overvåker asteroiden nøye, og ESA forventer at ytterligere observasjoner vil redusere risikoen. Dersom det skulle bli nødvendig, finnes det teknologi for å avlede asteroiden fra en kollisjonskurs.
2 måneder siden
En nyoppdaget asteroide kalt 2024 YR4 har en liten, men ikke ubetydelig sjanse for å treffe jorda i 2032. Asteroiden, som er på størrelse med en høyblokk, følges nøye av forskere for å beregne dens bane. Selv om sannsynligheten for et treff er lav, er den større enn tidligere, og forskere jobber med metoder for å endre asteroiders baner. Skulle asteroiden treffe, er det mest sannsynlig at den vil lande i havet eller i et ubebodd område. Norge er ikke i en faresone. Forskere vil få mer informasjon om asteroidens bane i 2028.
3 måneder siden
Norske forskere ved Universitetet i Bergen har utviklet miniatyrhjerner ved hjelp av stamcelleteknologi. Disse minihjernene, som er mikroskopiske kopier av menneskehjernen, er laget av stamceller fra pasienter med mitokondriesykdommer, som epilepsi. Forskningen gir en unik mulighet til å studere sykdomsmekanismer på cellenivå og teste potensielle behandlinger for nevrologiske lidelser. Selv om minihjernene har mangler, som manglende full modenhet og blodforsyningsnettverk, mener forskerne at de har et stort potensial for å revolusjonere behandlingen av sykdommer som epilepsi, Parkinsons og Alzheimers. Klinisk anvendelse av funnene kan ta 10-15 år, men forskningen vil akselerere utviklingen av nye behandlinger.
18 dager siden
Kartverket og FN har signert en avtale for å styrke det globale samarbeidet innen geodesi, som er avgjørende for nøyaktig tid og posisjon. Observatoriet i Ny-Ålesund spiller en nøkkelrolle ved å spore signaler fra satellitter og fjerne galakser for å måle jordens form, akse og rotasjon. Disse målingene er essensielle for en rekke samfunnsfunksjoner, inkludert GPS, banktjenester og kritisk infrastruktur. FN har tidligere påpekt sårbarheter i geodesi-infrastrukturen, og avtalen skal bidra til å styrke dette arbeidet. Cruiseskip i nærheten av observatoriet skaper utfordringer på grunn av forstyrrende signaler.
26 dager siden
NASA-forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn på Mars med Perseverance-roveren ved Jezero-krateret. De har funnet en stein som består av hundrevis av mørkegrå kuler, kalt St. Pauls Bay. Strukturen er botryoidal, som er kjent fra jorden, men funnet på Mars er overraskende. Forskere spekulerer i om steinene kan ha blitt dannet ved avkjøling av smeltede bergarter etter meteorittnedslag eller vulkansk aktivitet. Roveren skal nå undersøke et mørkt lag med stein i nærheten for å finne kilden.
14 dager siden
Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn av selskinn i middelalderbøker fra Frankrike, noe som indikerer et mer omfattende handelsnettverk i middelalderen enn tidligere antatt. Samtidig har Janteloppet fått kritikk etter å ha fjernet kvinners 40-kilometerdistanse og redusert premiepenger. Langrennsekspert Petter Skinstad krever at Norges Skiforbund bryter alle bånd til arrangementet, og kritiserer Petter Northugs forsøk på å bagatellisere saken. Skiforbundet beklager, men Skinstad mener de ikke tar alvoret innover seg.