Leo Ajkic, kjent fra NRK-dokumentaren «Leo og de farlige», gir et kryptisk svar angående en mulig sesong to av serien. Serien har fått gode tilbakemeldinger og slått seerrekorder.
Under Subjektprisen 2024 ble Ajkic spurt om en ny sesong, men svarte at han ikke har lov til å snakke om det enda. I tillegg til dette, uttrykte Ajkic sterke meninger om fast-fashion nettbutikker som Temu og Shein.
Han kritiserer vestlige bedrifters historiske oppførsel og mener det er dobbeltmoralsk å kritisere Kina for det samme. Han understreker viktigheten av å gjøre grundig research før man kritiserer enkelte merker, og er selv bevisst på sine egne kjøp.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NRK bekrefter at det kommer en ny sesong av dokumentarserien «Leo og de farlige» med Leo Ajkic. Serien, som følger Ajkic i møte med noen av Norges farligste kriminelle som soner på ubestemt tid, ble en stor suksess med over en million seere per episode i første sesong. Ajkic bekrefter selv at han er klar for å starte arbeidet med sesong to. Første sesong bestod av fire episoder. Dokumentaren var den største strømmesuksessen fra NRKs faktaavdeling i fjor. Ajkic har også mottatt flere priser for sitt arbeid, blant annet fra Nobels Fredssenter og Mental Helse.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby Temu og Shein på grunn av miljø- og arbeidsforhold, men Norge har ingen planer om et slikt forbud. Norske myndigheter oppfordrer heller til bevisst konsum og bærekraftig handel, og jobber for felles europeiske løsninger. En undersøkelse viser at nordmenn handler mer på nett enn svensker, og Temu er en populær nettbutikk. Miljøorganisasjoner er kritiske til Norges manglende handling. NRK-profil Leo Ajkic mener man bør vurdere alle produsenter kritisk, ikke bare de som er populære å kritisere.
1 måned siden
Oskar Westerlins nye klesmerke Behrens møter kritikk for høye priser, bruk av syntetiske materialer og manglende åpenhet rundt produksjonen. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender påpeker at merket gir misvisende informasjon om produktene, spesielt genserne som markedsføres som ullblandinger med minimalt ullinnhold, og krever åpenhet rundt leverandørlister. En TikTok-bruker har testet flere av plaggene og er lite imponert over kvaliteten. Westerlin har svart på kritikken via TikTok, hvor han erkjenner at det er rom for forbedring, spesielt når det gjelder materialvalg. Kritikken reiser spørsmål om influenceres ansvar for å fremme etisk og bærekraftig forbruk.
2 måneder siden
Nordmenns shopping fra den kinesiske nettbutikken Temu har hatt en kraftig økning siden 2023. Tall viser at over halvparten av norske husstander har handlet fra plattformen i 2024. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring for det store omfanget og advarer mot overforbruk, potensielt giftige stoffer og miljøbelastningen ved import av billige varer fra Kina, og oppfordrer nordmenn til å unngå Temu. Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH påpeker at Temu benytter psykologiske mekanismer for å stimulere kjøpelyst, og at denne handelen kommer i tillegg til det vanlige forbruket.
2 måneder siden
Programleder Leo Ajkic selger en oppusset fireromsleilighet på Vestre Aker, kun fire måneder etter kjøpet. Leiligheten ble kjøpt gjennom hans firma, Leo Ajkic Ent AS, for 5.250.000 kroner i oktober 2024 og er nå priset til 6.790.000 kroner. Ajkic annonserte salget på Instagram, og ifølge annonsen er flere deler av leiligheten oppgradert, inkludert overflater, gulv, bad og kjøkken. Ajkic uttalte i oktober at kjøpet ikke var personlig. I høst hadde Ajkic suksess med NRK-serien «Leo og de farlige».
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har bedt Miljødirektoratet om å gjennomføre flere stikkontroller av varer kjøpt på nettsteder som Temu, Shein og Alibaba, etter funn av ulovlig høye nivåer av farlige stoffer i flere produkter. Regjeringen understreker at aktører som selger produkter i Norge er ansvarlige for å overholde norske lover og sikre trygge produkter. EU har også startet en gransking av Temu for mulig salg av helse- og miljøfarlige produkter. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kritikk om manglende handling og fremhever regjeringens arbeid med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU.
4 måneder siden
Nettbutikken Temu er svært populær i Norge på grunn av sine lave priser, men dette skaper utfordringer for norske butikker. Politikere kritiserer Temu for å ikke følge samme regler som norske bedrifter, spesielt knyttet til åpenhetsloven og arbeidsforhold. Temu avviser kritikken og hevder at de følger lover og regler. Samtidig har flere forbrukere sluttet å handle fra Temu på grunn av bekymringer rundt kvalitet og potensielt skadelige stoffer. Det er også diskusjon om toll på tekstiler for å jevne ut konkurransevilkårene.
1 måned siden
Den svenske billigkjeden Lager 157 etablerer seg i Lørenskog, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Kritikere som influenser Kornelia Minsaas og miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender mener kjeden bidrar til en bruk-og-kast-mentalitet og at de billige klærne gir en illusjon av å spare penger. De påpeker også at kvaliteten ofte er dårlig. Lager 157 ble tidligere ilagt et gebyr for brudd på åpenhetsloven, men slapp boten etter en klage. Kjeden selv forsvarer seg med at de tilbyr rimelige klær av god kvalitet, og at kundene er fornøyde. Framtiden i våre hender oppfordrer forbrukere til å unngå fast fashion og heller satse på brukte kvalitetsklær.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby nettbutikkene Temu og Shein, kjent for billige klær og varer. Dette kommer etter en undersøkelse som viser at mange svensker planlegger å kjøpe julegaver derfra. I Norge er et slikt forbud ikke aktuelt, selv om regjeringen deler bekymringen rundt bærekraft. Nordmenn handler i stor grad fra utenlandske nettbutikker, med Temu på topp. Regjeringen oppfordrer til mer bærekraftig handel, mens miljøorganisasjoner krever strengere tiltak som regler og avgifter. Frankrike vurderer forbud mot annonsering og økt moms for disse nettbutikkene.
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om bruk av tvangsarbeid i sine fabrikker i Kina, og selskapets sjef understreker at de har nulltoleranse for slike forhold. Kritikken kommer på bakgrunn av påstander om utnyttelse av uigur-minoriteten. Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty oppfordrer Shein til større åpenhet, spesielt rundt produksjonen i Xinjiang. Samtidig investerer Shein stort i europeisk sirkulær økonomi for å bedre sitt renommé, men møter motstand fra miljøorganisasjoner. Selskapet mener også at tollpolitikk fra USA ikke vil hindre deres vekst i det amerikanske markedet.
1 måned siden
Mester Grønn-sjef Erling J. Ølstad er kritisk til Postens avtale med den kinesiske nettgiganten Temu. Han mener avtalen gir Temu konkurransefordeler og truer tradisjonelle butikker, spesielt i distriktene, på grunn av forskjeller i fraktavgifter, husleie og toll. Ølstad frykter at mange butikker må legge ned. Posten forsvarer avtalen med at de er en av flere aktører som håndterer pakker fra Temu, og at nordmenns handlevaner er i endring. De understreker at avtalen er kommersiell og ikke påvirker deres tjenestetilbud. Posten fremhever også at de har fokus på bærekraftig transport.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere nordmenn har kjøpt Halloween-godteri fra den kinesiske nettbutikken Temu. Forbrukerrådet advarer mot dette, da godteriet kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat, og mangler innholdsdeklarasjon. Temu er populær i Norge, men følger ikke europeiske standarder. Miljødirektoratet fant også et helseskadelig stoff i et Temu-produkt, langt over lovlig grense. Flere forbrukerorganisasjoner i EU har klaget på Temu for manglende informasjon. Til tross for bekymringer, har ikke norske myndigheter planer om å forby Temu.
2 måneder siden
Fagpersoner uttrykker bekymring for pasientsikkerheten i flere av Peder Kjøs' terapiproduksjoner, særlig serien «Jeg mot meg». Et varsel er sendt til Helsetilsynet etter bekymringer fra en tidligere pasient, og fagfolk mener produksjonene viser systemsvikt. Statsforvalteren vurderte å opprette tilsynssak for flere pasienter, men avventer mer informasjon. Kritikere har tidligere problematisert de etiske konsekvensene av reality-terapi for deltakerne. En studie viser at deltakernes erfaringer i «Jeg mot meg» er blandet, med både positive og negative opplevelser. NRK og Anti ønsker ikke å kommentere saken direkte, men understreker at de har fulgt retningslinjer og gitt god oppfølging.
10 dager siden
Temu leverer over 11 millioner pakker til norske hjem hvert år med svært lave priser, men produktene er ofte problematiske. Mange varer inneholder giftige stoffer, mangler CE-merking og bidrar til miljøforurensning. Artikkelen dokumenterer også dårlige arbeidsforhold i fabrikkene som leverer til Temu, inkludert lange arbeidsuker, lav lønn, straff for feilproduksjon og barnearbeid. Forfatteren oppfordrer forbrukere til å reflektere over konsekvensene av sine kjøp og ber myndighetene om å fjerne Temu fra VOEC-ordningen og innføre avgifter som reflekterer de reelle kostnadene. Det understrekes at målet ikke er å straffe forbrukerne, men å skape rettferdige rammevilkår som beskytter både mennesker og miljø. Artikkelen avslutter med en sterk oppfordring til handling, og påpeker at det verste er å ikke gjøre noe til tross for kunnskap om problemene.
2 dager siden
En ny undersøkelse viser at de fleste norske Temu-kunder har bekymringer knyttet til shoppingen. Til tross for dette fortsetter mange å handle på plattformen.