Norge har en ordning med opprinnelsesgarantier for fornybar energi, der produsenter kan selge garantier separat fra selve strømmen. Disse garantiene selges hovedsakelig til utlandet, spesielt Tyskland.
Ordningen gir kraftprodusenter ekstra inntekter, men endrer ikke den faktiske strømmen forbrukerne mottar. Den offisielle varedeklarasjonen for strømforbruk viser en feilaktig lav andel fornybar energi, noe som gir et misvisende bilde av CO₂-utslipp.
Det vurderes nå å innføre restriksjoner som begrenser eksporten av opprinnelsesgarantier til den faktiske krafteksporten. Dette kan føre til et kraftig fall i prisene på disse garantiene, mens prisen i Tyskland kan stige.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norge har tjent 90 milliarder kroner på høye strømpriser ved å selge strøm til Europa, men dette har ført til høye strømpriser for norske forbrukere og bedrifter, spesielt i Sør-Norge. Strømstøtten hjelper noe, men flere politikere ønsker å skrote utenlandskablene. Dette vil ikke løse problemet. En undersøkelse fra SSB viser at enkelte bransjer rammes hardt av de høye prisene, med en strømsjokkfaktor på opptil 9,8 prosent av omsetningen for noen bedrifter. Det er behov for målrettede tiltak for å hjelpe de hardest rammede bedriftene, i stedet for å kutte kabler eller melde seg ut av ACER.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet bryter sitt løfte fra Hurdalsplattformen om å avvikle opprinnelsesgarantier for strøm, noe som skaper konflikt innad i regjeringen. Senterpartiet motsetter seg EUs fornybardirektiv som utvider ordningen, og mener den er en form for grønnvasking. Ordningen innebærer at strømkunder i andre land kan betale ekstra for å kjøpe «grønnheten» i norsk vannkraft, mens norske forbrukere og bedrifter indirekte overtar ansvaret for utslippene i Europa hvis de ikke betaler for slike garantier. Industriaktører er bekymret for at de må kjøpe garantier for å bevise at kraften de bruker er grønn, noe som kan svekke deres konkurranseevne. Regjeringen jobber nå med en løsning for å beskytte norsk industri mot disse kostnadene.
4 måneder siden
EUs energibyrå Acer har ingen myndighet til å gripe inn dersom Norge velger å ikke forlenge konsesjonene for strømkablene til Danmark i 2026. Eventuelle brudd på EØS-avtalen må håndteres av Eftas overvåkingsorgan Esa. Danske energiaktører reagerer negativt på Norges planer om å skrote kablene, og hevder at det vil være en skam for forbrukerne. De påpeker at handel over landegrensene bidrar til å senke strømprisene, og at Norge risikerer å måtte produsere strøm med fossile brensler uten kablene. Danmark vil finne andre handelspartnere om Norge kutter kablene.
4 måneder siden
Strømprisen i Sør-Norge vil onsdag nå rekordhøye nivåer, med en makspris på 6,29 kroner per kWh i de sørligste områdene. Gjennomsnittsprisen i landsdelen blir 3,2 kroner per kWh, mens Østlandet får en pristopp på 5,11 kroner per kWh. Årsaken til prisøkningen er lav fornybar strømproduksjon i Europa, spesielt i Tyskland, som er avhengig av import. Dette påvirker også Norge gjennom strømforbindelser til Tyskland og Danmark. Høye priser gjør dusjing og elbillading kostbart, men strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 91,25 øre for privatkunder. Hytteeiere og bedrifter må betale full pris.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Norges praksis der landet ikke importerer strøm fra land med overproduksjon og negative priser, samtidig som Norge eksporterer strøm med tap. Statnett forklarer at dette skyldes et system kalt «flytbasert markedskobling», som skal maksimere den samfunnsøkonomiske nytten i Norden. Systemet innebærer at strømmen ikke alltid flyter fra billige til dyre områder, men at det tas hensyn til et helhetsbilde. EnergiWatch understreker at systemet er komplisert, men at man må stole på at det gir lavest mulige strømpriser totalt sett.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømselskapers profitt på strømeksport og høye priser. Å Energi-sjefen forsvarer dagens strømpolitikk og kraftutveksling, og kritiserer proteksjonisme, til tross for at selskapet tjener stort på det. Strømselskaper har frihet til å selge strøm dyrt til utlandet, noe som gir høyere inntekter. Bedrifter har ikke strømstøtte og opplever enda høyere priser enn husholdninger. Sør-Norge har overskudd av kraft, men likevel de høyeste strømprisene i landet. Å Energi har også investert milliarder i batteri- og solcelleselskaper, som er risikable satsinger. Artikkelen stiller spørsmål ved om det er rettferdig at strømmen er så dyr, når selskapene tjener så mye.
1 måned siden
En rapport fra EUs energibyrå Acer viser at Norge betaler store summer gjennom ITC-ordningen, et system som kompenserer for kostnader ved strømhandel mellom land. Dette fører til at Norge betaler for strømeksport, særlig når Danmark videreselger norsk strøm til andre land. I 2023 betalte Statnett 750 millioner kroner til ITC-fondet, mens Danmark tjente rundt én milliard kroner. Statnett er kritisk til ordningen, men Energidepartementet mener deltakelse er nødvendig for å utveksle kraft. Kritikken mot ordningen kommer fra både Frp og Rødt, som mener Norge taper økonomisk på dette EU-samarbeidet.
1 måned siden
Norge opplevde rekordhøy krafteksport i fjor, med 32 TWh sendt til utlandet. Dette resulterte i økte inntekter for Statnett, som genererte over 11 milliarder kroner i flaskehalsinntekter. Fornybar Norge påpeker at den store prisforskjellen mellom Norge og Europa bidro til de økte inntektene, da Norge kunne eksportere strøm dyrt og importere billig. Den økte eksporten skyldes delvis økt kraftproduksjon som følge av mye regn.
4 måneder siden
Tyske myndigheter har startet en granskning av mulig markedsmanipulasjon i forbindelse med de høye strømprisene forrige uke. Undersøkelsen skjer i samarbeid med strømbørsene. Norge har bekreftet at de vil bistå med informasjon dersom det er nødvendig. Sveriges energiminister har kritisert Tyskland for å presse opp prisene i Norden. Samtidig har strømprisene i Norge falt til rekordlave nivåer denne uken, men varierer fortsatt mye gjennom døgnet. Prisnivået er i snitt tilbake til et punkt der det ikke gis strømstøtte.
4 måneder siden
Norges og Sveriges energiminstere er frustrerte over de høye strømprisene som følge av Tysklands strømmarkedspolitikk. Tyskland har ikke delt inn landet i ulike prisområder, noe som fører til at høye priser i sør smitter til Norge og Sverige. Sverige har avvist en ny kraftkabel til Tyskland, og Norge vurderer å ikke fornye kabler til Danmark. Norges energiminister understreker at Norge selv bestemmer over sine kraftkabler, men anerkjenner det gode samarbeidet med Sverige. Begge landene er enige om at Tyskland burde dele landet inn i flere prisområder for å redusere strømprisene.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
4 måneder siden
Sør-Norge opplever rekordhøye strømpriser, med en makspris på 6,29 kroner per kWh onsdag, mens Nord-Norge har en makspris på kun 11,2 øre per kWh. Bedrifter som Sørlandsbadet har allerede iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket, men situasjonen er uforutsigbar. Daglig leder Børge Sundnes kritiserer det nåværende strømsystemet og etterlyser politisk handling for å jevne ut prisforskjellene mellom landsdelene. Han peker på at inntektene fra utenlandskabler kunne brukes til dette formålet. Lav fornybar-produksjon i Tyskland trekkes frem som en av årsakene til de høye prisene i Sør-Norge.
4 måneder siden
Norske strømpriser har igjen skutt i været, drevet av høye priser i Tyskland på grunn av lite vind og sol. Arbeiderpartiet foreslår nå å kutte to gamle strømkabler til Danmark i et forsøk på å redusere prisene, noe som er en endring fra deres tidligere politikk. Selv om dette tiltaket ikke vil gi store prisfall, kan nye kabler øke prisene ytterligere. Samarbeid med nabolandene er viktig for klimaet, men de høye prisene skaper press på regjeringen. Det er også usikkerhet knyttet til fremtidige priser, men det er håp om lavere priser neste år.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
4 måneder siden
Strømleverandører som bryter regelverket, for eksempel gjennom villedende markedsføring, risikerer nå å få forbud mot å selge strøm til nye kunder. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) kan delvis trekke tilbake konsesjonen som et virkemiddel mot grove eller gjentatte brudd. Dette tiltaket er innført for å beskytte strømkunder og opprettholde tilliten i markedet. Vanlige regelbrudd inkluderer villedende markedsføring, uklare avtalevilkår, og brudd på faktureringsbestemmelser. Forbrukertilsynet har også avdekket tilfeller der leverandører har sagt opp gunstige avtaler, overfakturert kunder, og krevd uforholdsmessig høye bruddgebyrer.