Artikkelen omhandler forgiftning av kjæledyr i påsken, der sjokolade og giftige planter er vanlige årsaker. Tall fra 2024 viser et høyt antall forgiftningstilfeller hos hunder og katter.
Veterinærer advarer mot å gi kjæledyr menneskemat og fremhever viktigheten av å være forsiktig med vårblomster, flått og hoggorm. Symptomer på forgiftning kan variere, og rask behandling er avgjørende ved forgiftning eller bitt.
Artikkelen understreker også betydningen av forebyggende tiltak som flåttmiddel og å unngå områder der hoggormen trives.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En veterinær advarer om at sjokolade, spesielt mørk, er svært farlig for hunder; 15 gram kan være dødelig for en liten hund. Bein, særlig fra fugl, kan forårsake skader. Andre farlige matvarer inkluderer løk, hvitløk, gjærdeig, rosiner, druer og macadamianøtter. Katter som spiser tråd trenger rask veterinærhjelp. Tidlig behandling etter inntak av giftige stoffer er avgjørende for kjæledyrets overlevelse. Veterinæren anbefaler å gi kjæledyr mat og godbiter beregnet for dem, og kun små mengder av menneskemat om nødvendig.
1 måned siden
Årets første tilfeller av huggormbitt hos hunder er allerede registrert, og Agria Dyreforsikring advarer hundeeiere. Veterinær Sara Solheim påpeker at huggormen er treig om våren, noe som øker risikoen for bitt. I fjor ble det registrert 303 skademeldinger for huggormbitt hos hunder. Det er farligere for hunden å bli bitt i labben enn i snuten, da giften raskere tas opp i kroppen. Behandlingskostnadene varierer, og veterinærer tar blodprøver for å oppdage skader forårsaket av giften. Dessverre overlever ikke alle hunder, selv med behandling.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
26 dager siden
Artikkelen omhandler båndtvangen i Norge (1. april–20. august) og konsekvensene av å bryte den. Politiet advarer om at hundeeiere som lar hunden løpe fritt, risikerer straffesak, særlig ved angrep på andre dyr. Varslingsplikt gjelder ved skade. Konsekvensene kan være bøter, omplassering eller avliving av hund, og forbud mot å eie hund. Politiet håper konflikter løses mellom folk, men understreker viktigheten av båndtvang for å beskytte husdyr og vilt. De fleste hundeeiere er flinke, men selv få unntak kan gi stort skadepotensiale.
22 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man best kan ivareta kjæledyr, spesielt hunder, på nyttårsaften. Veterinær Trude Mostue forklarer at hunder opplever fyrverkeri som ekstra ubehagelig på grunn av deres evne til å høre høyfrekvente lyder. Hun anbefaler å starte trening med rakettlyder i god tid før nyttårsaften, men understreker at det viktigste er at eieren selv er rolig og trygg. Trøst kan hjelpe noen hunder, men det viktigste er å redusere stress. Praktiske tiltak som å skjerme for lys, spille musikk og gi hunden en lang tur tidligere på dagen anbefales. Katter bør holdes innendørs for å unngå at de skremmes og gjemmer seg.
29 dager siden
Artikkelen omhandler den generelle båndtvangen i Norge fra 1. april til 20. august, som krever at hunder holdes i bånd eller er forsvarlig sikret. Brudd kan medføre bøter eller avliving. Det finnes likevel hundeparker og friområder hvor hunder kan løpe fritt. Norsk Kennel Klub understreker viktigheten av slike områder for hundevelferd og oppfordrer kommunene til å tilby dette. Nationen har laget en oversikt over hundeparker og friområder basert på innrapportering, og oppfordrer leserne til å bidra med informasjon. Unntak fra båndtvangen gjelder for brukshunder, jakthunder, førerhunder og servicehunder i visse tilfeller.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
12 dager siden
En dyreklinikk i Sandviken melder om en kraftig økning i antall katter diagnostisert med salmonella. Veterinær Camilla Meltevik forklarer at den milde vinteren har ført til økt bestand av små gnagere og fugler, som smitter kattene. Hun understreker at selv om syke katter trenger kos, er god håndhygiene essensielt for å unngå smitte til mennesker, da salmonella smitter via avføring. Mattilsynet oppfordrer katteeiere til å være oppmerksomme på symptomer og følge smittevernråd for å beskytte både mennesker og produksjonsdyr.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert. Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.
1 måned siden
Familiehunden Miro (4) ble akutt amfetaminforgiftet under en tur i et skogområde i Oslo. Eierne observerte plutselig endret atferd da Miro ble urolig og viste tegn på paranoia. Etter veterinærundersøkelse ble det bekreftet at hunden hadde fått i seg amfetamin. Veterinær Trude Mostue påpeker at selv om amfetaminforgiftning er uvanlig, så forekommer narkotikaforgiftning hos hunder. Miro brukte en uke på å komme seg, og eieren ønsker å advare andre hundeeiere om at hunder kan få i seg narkotiske stoffer, spesielt i områder der barn leker og hunder ferdes.
1 måned siden
En bonde slår alarm om at gravlys med metallokk utgjør en dødelig fare for kyr. Fugler sprer lokkene fra kirkegårder til beitemarker, hvor de havner i foret til dyrene. Når kyrne spiser disse metallbitene, forårsaker det alvorlige indre skader og en smertefull død. Bonden oppfordrer folk til å unngå slike gravlys og ønsker et forbud. Kirkevergen i Lillestrøm deler bekymringen og vurderer tiltak, mens Ullensaker allerede har et forbud, men sliter med å håndheve det. Artikkelen understreker behovet for økt bevissthet rundt problemet.
2 måneder siden
Mattilsynet har slått alarm etter at flere katter i Norge er smittet av salmonella. Blant tilfellene er katten Sirius fra Moss, som ble alvorlig syk og påførte eieren veterinærutgifter på 38.000 kroner. Smittetilfeller er rapportert fra flere fylker, og Mattilsynet antar at det finnes mørketall. Smitten skjer ofte via kontakt med ville fugler, og symptomene inkluderer diaré og nedsatt appetitt. Katte- og hundeeiere rådes til å vaske utstyr godt, og bønder bør hindre katter og fugler adgang til fjøs og fôrlager. Bondelagslederen understreker at smittevern er viktig.
15 dager siden
Artikkelen omhandler den økende faren for skogbranner og viktigheten av å overholde bålforbudet som trer i kraft 15. april. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder om mange gress- og skogbranner hittil i år og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av åpen ild. Nedre Romerike Brann- og redningsvesen har mottatt meldinger om ungdommer som tenner bål uforsvarlig og oppfordrer foreldre til å snakke med barna om risikoen. Bålforbudet gjelder i utmark fra 15. april til 15. september, men det er tillatt å bruke godkjente bålplasser. På grunn av skogbrannfare er det satt inn ekstra beredskap med skogbrannhelikopter på Hamar.