Årets første tilfeller av huggormbitt hos hunder er allerede registrert, og Agria Dyreforsikring advarer hundeeiere. Veterinær Sara Solheim påpeker at huggormen er treig om våren, noe som øker risikoen for bitt.
I fjor ble det registrert 303 skademeldinger for huggormbitt hos hunder. Det er farligere for hunden å bli bitt i labben enn i snuten, da giften raskere tas opp i kroppen.
Behandlingskostnadene varierer, og veterinærer tar blodprøver for å oppdage skader forårsaket av giften. Dessverre overlever ikke alle hunder, selv med behandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
11 dager siden
Artikkelen omhandler forgiftning av kjæledyr i påsken, der sjokolade og giftige planter er vanlige årsaker. Tall fra 2024 viser et høyt antall forgiftningstilfeller hos hunder og katter. Veterinærer advarer mot å gi kjæledyr menneskemat og fremhever viktigheten av å være forsiktig med vårblomster, flått og hoggorm. Symptomer på forgiftning kan variere, og rask behandling er avgjørende ved forgiftning eller bitt. Artikkelen understreker også betydningen av forebyggende tiltak som flåttmiddel og å unngå områder der hoggormen trives.
26 dager siden
Artikkelen omhandler båndtvangen i Norge (1. april–20. august) og konsekvensene av å bryte den. Politiet advarer om at hundeeiere som lar hunden løpe fritt, risikerer straffesak, særlig ved angrep på andre dyr. Varslingsplikt gjelder ved skade. Konsekvensene kan være bøter, omplassering eller avliving av hund, og forbud mot å eie hund. Politiet håper konflikter løses mellom folk, men understreker viktigheten av båndtvang for å beskytte husdyr og vilt. De fleste hundeeiere er flinke, men selv få unntak kan gi stort skadepotensiale.
4 måneder siden
En veterinær advarer om at sjokolade, spesielt mørk, er svært farlig for hunder; 15 gram kan være dødelig for en liten hund. Bein, særlig fra fugl, kan forårsake skader. Andre farlige matvarer inkluderer løk, hvitløk, gjærdeig, rosiner, druer og macadamianøtter. Katter som spiser tråd trenger rask veterinærhjelp. Tidlig behandling etter inntak av giftige stoffer er avgjørende for kjæledyrets overlevelse. Veterinæren anbefaler å gi kjæledyr mat og godbiter beregnet for dem, og kun små mengder av menneskemat om nødvendig.
2 måneder siden
Et rådyr ble angrepet og hardt skadet av en løshund i Sørkedalen i Oslo. Viltnemnda ble tilkalt og fant rådyret ute av stand til å bevege seg, og måtte avlive det på stedet. Viltnemnda opplyser at dette har skjedd flere ganger denne vinteren, og oppfordrer hundeeiere til å ta ansvar for sine hunder, selv uten båndtvang. De understreker viktigheten av å ha kontroll over hunden slik at den ikke angriper ville dyr, og at hundeeiere risikerer anmeldelse og bot dersom dette skjer. Rådyrene er spesielt sårbare på denne tiden av året på grunn av ettervinteren.
22 dager siden
Artikkelen tar for seg økende atferdsproblemer hos selskapshunder, særlig blandingsraser. Hundetrenere rapporterer om flere kursdeltakere med disse hundene, og veterinærer observerer mer usikre hunder grunnet manglende krav til mentaltesting og helsesjekk av foreldredyr. Veterinærforeningen ønsker derfor å registrere blandingshunder for å kartlegge helse- og atferdsutfordringer. Artikkelen understreker viktigheten av avlskontroll og kunnskapsformidling for å forebygge uetisk oppdrett og sikre hundenes velferd. Norsk Kennel Klub støtter en kommende hundeavlsforskrift som skal gi Mattilsynet tilsynsmyndighet over all hundeavl.
5 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
2 måneder siden
Hundeeiere er bekymret etter funn av flere kjøttstykker nær en tursti i Gjelleråsmarka, Nittedal. Funnet har ført til spekulasjoner om forgiftet åte på Facebook. Viltnemnda i Nittedal kjenner ikke til hendelsen, men bekrefter at utlegging av åte krever tillatelse fra Mattilsynet. Lignende funn er rapportert tidligere.
24 dager siden
Hedda Martine Fager Skjærvik og hennes hund Milo ble angrepet av to løse hunder i Halden. Under angrepet ble Skjærvik bitt i ansiktet, og Milo fikk skader på låret. Politiet etterforsker saken og har avhørt en mistenkt, samt varslet Mattilsynet. En veterinær påpeker viktigheten av ansvarlig hundehold og rasevalg. Skjærvik beskriver hendelsen som traumatisk, men er takknemlig for hjelpen fra naboer som kom til unnsetning.
15 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
1 måned siden
Milde temperaturer har ført til at mauren har våknet rekordtidlig i år, med en økning i henvendelser om skadedyrproblemer. Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring melder om en økning på 39 prosent i antall saker sammenlignet med fjoråret, spesielt knyttet til stokkmaur. Biolog Ragna Byrkjeland forklarer at mauren, som vanligvis våkner i april, nå er aktive allerede i mars. Hun anbefaler å tette sprekker og åpninger for å hindre at mauren kommer inn i boligen på jakt etter mat.
4 måneder siden
En jakthund ble funnet død i Vennesla lørdag ettermiddag med kraftige biteskader. Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter at skadene mest sannsynlig er forårsaket av en ulv. Hunden, en norsk elghund, var i sin beste alder og ble funnet av et jaktlag. Ifølge jegerne ble en ulv observert i nærheten like før funnet. SNO undersøker hendelsen, men politiet i Agder har ikke mottatt noen melding om hendelsen og anser det ikke som en straffesak. SNO uttrykker at slike hendelser er triste, men uunngåelige.
5 dager siden
I Norge er det ikke tillatt å ta med kjæledyr inn i tilfluktsrom ved krisesituasjoner, noe som skaper praktiske og følelsesmessige utfordringer for mange dyreeiere. Flere eiere uttrykker bekymring for å måtte forlate hundene sine, som de ser på som familiemedlemmer. Norge har lav dekningsgrad på tilfluktsrom, med plass til under halvparten av befolkningen, og Sivilforsvaret opplyser at kjæledyr ikke er tillatt på grunn av plassmangel. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) erkjenner problemstillingen og oppfordrer til egenberedskap for kjæledyr, som å ha ekstra mat og vann tilgjengelig. De anbefaler også å ha en plan B, som å flytte dyret til et tryggere sted utenfor byen. Forskning viser at båndet mellom mennesker og hunder er sterkt, og mange opplever hundene som viktige støttespillere i hverdagen. Debatten om kjæledyrs plass i beredskapssituasjoner vekker sterke følelser blant befolkningen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.
4 måneder siden
Emilie Voe Nereng forteller på Instagram om et brutalt hundeangrep der hennes hund, Eddie, ble alvorlig skadet. Hun beskriver hvordan en annen hund angrep Eddie med gjentatte hogg mot halsen. Nereng fikk raskt tatt hunden til veterinær. Hun understreker viktigheten av at hundeeiere tar ansvar for å sikre at deres hunder ikke skader andre. Hun mener at man ikke skal slippe hunden løs hvis man ikke er helt sikker på at det er trygt for andre hunder og mennesker. Nereng henviser til sitt innlegg på Instagram og har ikke kommentert saken ytterligere til pressen.