Donald Trump hevder at NATO-land fortsatt ikke betaler nok for sitt forsvar, uten å spesifisere hva han mener med 'nok'.
NBC News rapporterte at Trump vurderer å unnlate å forsvare NATO-land som bruker for lite penger på forsvar.
Dette vil stride mot NATO-paktens artikkel fem, som fastslår at et angrep på ett NATO-land er et angrep på alle, og kan potensielt føre til oppløsning av NATO-samarbeidet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump vurderer å endre USAs deltakelse i Nato, ifølge kilder til NBC News. Dette kan innebære å ikke forsvare Nato-land som bruker for lite penger på forsvar, samt å prioritere militærøvelser med land som bruker en viss prosentandel av BNP på forsvar. Kildene hevder at Trump er åpen for endringer som vil rokke ved artikkel 5 i Atlanterhavspakten, som sier at et angrep på ett medlemsland skal anses som et angrep på alle.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å endre USAs deltakelse i Nato, og truer med å ikke forsvare land som ikke investerer nok i forsvar. Dette er et brudd med artikkel 5 i Nato-avtalen. Åtte medlemsland bruker for lite penger på forsvar. EU har vedtatt å øke forsvarsbudsjettene, men det vil ta tid å gjennomføre disse planene. Trump har tidligere kalt Nato «foreldet» og antydet at USA kan komme til å forlate alliansen. Artikkel 5 har kun blitt brukt én gang, da Nato støttet USA etter terrorangrepet i 2001.
1 måned siden
Ifølge NBC News vurderer president Trump å endre USAs forpliktelser overfor NATO. Trump vurderer å favorisere de landene som bruker en viss prosentandel av BNP på forsvar, og muligens ikke forsvare land som ikke møter kravet om pengebruk ved et angrep. Kildene hevder også at Trump vurderer å prioritere militærøvelser med NATO-medlemmer som møter BNP-kravet. I dag er målet at medlemsland skal bruke to prosent av BNP på forsvar, men Trump presser på for at dette skal økes kraftig.
1 måned siden
President Trump uttalte torsdag kveld at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok. Uttalelsen kommer samtidig som kilder melder at Trump vurderer større endringer i USAs deltakelse i NATO, inkludert å prioritere militærøvelser med allierte som bruker en viss prosentandel av BNP på forsvar. Trump har tidligere uttrykt misnøye med at enkelte NATO-land ikke bidrar nok økonomisk til alliansen.
1 måned siden
Donald Trumps nylige kommentarer om Nato har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser til forsvarsalliansen. Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare Nato-land som ikke betaler nok, noe som ifølge eksperter signaliserer en potensiell svekkelse av artikkel 5. For å trekke USA ut av Nato, trenger Trump støtte fra Kongressen, da lovgivningen krever enten 60 senatorer eller et vedtak fra både Representantenes hus og Senatet. Selv om Russland er opptatt i Ukraina nå, kan situasjonen endre seg, og Trumps uttalelser skaper en mer usikker verden.
1 måned siden
Donald Trumps uttalelser om Natos artikkel 5 har skapt usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Noen eksperter mener at artikkel 5 i realiteten er svekket, mens andre advarer mot å overreagere og viser til at USA fortsatt har soldater i Europa. Det er enighet om at Europa må styrke sin egen forsvarsevne, og at det er viktig å kjøpe seg tid hos amerikanerne. Ekspertene oppfordrer til å vurdere situasjonen nøye og unngå å skape ytterligere usikkerhet, da det ikke tjener norske eller europeiske interesser å forhaste Natos død.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt at USA ikke vil forsvare Nato-medlemmer som ikke investerer tilstrekkelig i eget forsvar. Tidligere amerikansk Europa-hærsjef, Ben Hodges, kritiserer Trumps uttalelse og mener den er farlig da den signaliserer en potensiell svekkelse av Natos forpliktelser overfor Russland. Hodges påpeker at Trumps press har bidratt til økte forsvarsbudsjetter i Europa, og understreker viktigheten av at europeiske land tar en større del av ansvaret for å avskrekke Russland. Samtidig vurderer Nato å heve målet for forsvarsutgifter.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at NATO-landene bør øke sine forsvarsbudsjetter til 5 prosent av bruttonasjonalproduktet. Dette er en betydelig økning fra dagens mål på 2 prosent. Trump har lenge kritisert NATO-landene for å bruke for lite penger på forsvar. Det nye 5-prosentmålet ble først omtalt av anonyme kilder før jul. I dag er Polen det eneste landet i Europa som er i nærheten av å bruke 5 prosent av BNP på forsvar. Norge planlegger å øke forsvarsbudsjettet til 3 prosent av BNP innen 2036.
1 måned siden
Elon Musk har tatt til orde for at USA bør trekke seg ut av NATO, og mener det er meningsløst at USA betaler for Europas forsvar. Dette skjer etter at Donald Trump har sagt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok, og tidligere har antydet at medlemslandene bør øke sine forsvarsbudsjetter betraktelig. Trumps signaler har skapt bekymring og kritikk, med advarsler om at de kan undergrave alliansens troverdighet. Samtidig har EU nylig vedtatt en kraftig opprustning.
4 måneder siden
Donald Trump har kommet med et ultimatum til EU om å kjøpe amerikansk olje og gass for å redusere handelsunderskuddet, ellers vil han innføre toll. Trump har også skapt budsjettkaos i USA ved å stoppe et lovforslag om finansiering av statsapparatet. I tillegg truer han Canada med toll og krever strengere grensekontroll. Trump har også uttalt at han vil at NATO-land skal bruke fem prosent av BNP på forsvar, og vurderer å trekke USA ut av NATO hvis ikke. Han har tidligere fått æren for at flere NATO-land nærmer seg toprosentmålet for forsvarsutgifter.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han ikke vil utelukke bruk av militærmakt for å få kontroll over Grønland, og ønsker at Canada skal bli en del av USA gjennom økonomisk press. Disse uttalelsene har skapt bekymring blant Nato-allierte og blir sett på som en seier for Russland. Ifølge forsker Iver B. Neumann undergraver Trumps handlinger hele ideen om Nato og kan føre til en fremmedgjøring av europeiske allierte. Han mener også at dette kan føre til et styrket sikkerhetspolitisk samarbeid mellom europeiske land, noe som kan være problematisk for Norge som ikke er medlem av EU.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
3 måneder siden
USAs påtroppende president Donald Trump var ikke et tema under Natos forsvarssjefmøte i Brussel. Trump har tidligere krevd at Nato-landene bruker en større del av sitt BNP på forsvar, og har nå økt kravet til 5 prosent. Natos øverstkommanderende i Europa, general Chris Cavoli, ville ikke spekulere i hva en fremtidig Trump-administrasjon vil gjøre. Støtten til Ukraina var et sentralt tema på møtet, der forsvarssjefene gjentok løftet om å bistå Ukraina i krigen mot Russland. Flere land er urolige for at Trump skal kutte i USAs støtte til Ukraina, men fastholder at deres egen støtte ligger fast.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump er en farlig, autoritær og maktsyk leder, og kritiserer de som bagatelliserer hans handlinger. Trump sammenlignes med Putin og Xi Jinping på grunn av hans krav om å overta Grønland, og hans villighet til å bruke militærmakt. Han truer Danmark og svekker NATO ved å angripe allierte og øke kravene til forsvarsutgifter. Trump viser også sympati for Russland og deres krav om at Ukraina ikke skal bli med i NATO. Artikkelen konkluderer med at Norge ikke lenger kan stole på USA under Trumps ledelse og må styrke eget forsvar og samarbeid med EU.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må innse at USA under Donald Trump ikke lenger er en pålitelig alliert, grunnet Trumps uvilje mot NATO og hans vennskapelige forhold til Vladimir Putin. Trump har også stanset amerikansk bistand til Europa for å motvirke russisk hybridkrig. Norge bør derfor redusere etterretningssamarbeidet med USA, satse på europeisk forsvarssamarbeid, og utvikle egne europeiske løsninger for satellittkommunikasjon og våpenproduksjon. USA har lenge signalisert en dreining mot Asia, men Trump underminerer samtidig forholdet til europeiske allierte.