Niels (74) og kona tok initiativ til å diskutere arvefordeling med sine tre barn i god tid. De eide et hus og to hytter, der hytta i Larvik var den mest verdifulle.
De deltok i NRK-serien «Arveoppgjøret» for å få hjelp med fordelingen. Sønnen overtok hytta, men søstrene fikk forkjøpsrett og økonomisk kompensasjon.
Familien opplevde prosessen som positiv og konfliktforebyggende. Advokat Nina Reiersen anbefaler åpen dialog om arv for å unngå konflikter, da uenighet kan oppstå i alle familier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler vanlige årsaker til arvekonflikter og gir råd for å unngå dem. Advokater peker på manglende testamente ved sammensatte familier, uklarhet rundt forskudd på arv, og manglende arvepakter som store fallgruver. Det understrekes viktigheten av åpenhet, samtaler om arv, og tydelig dokumentasjon. Særeie på arv anbefales, spesielt ved flere ekteskap. Det advares også mot å involvere ektefeller i arveoppgjøret. Artikkelen belyser også utfordringer knyttet til deling av hytte og generasjonsskifte i familiebedrifter.
2 måneder siden
Christian Lykke, Bunnpris-arving, åpner opp om sitt syn på arv og økonomi. For å sikre selskapets fremtid planlegger han å fordele arven ulikt mellom sine barn, noe han har diskutert åpent med familien. Lykke deler også tanker om sin personlige økonomi, og beskriver seg selv som 'smågjerrig' på noen områder, men villig til å bruke penger på luksus som hytteturer. Han forteller også om sin rolle som dansk konsul, og en nylig avklaring med Skatteetaten om skatteplikt på konsul-inntekten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler vanlige arvestrider og hvordan de kan unngås. Advokat Johannes Andersen i Dalan advokatfirma DA, forteller om utfordringer knyttet til arveoppgjør, som ofte oppstår mellom søsken eller mellom barn og en gjenlevende ektefelle. Konflikter kan oppstå rundt tidligere gaver, testamentets gyldighet eller fordeling av eiendom. Artikkelen belyser også situasjoner der arven testamenteres til utenforstående, som hjelpepleiere eller frivillige, og hvordan dette kan føre til rettslige etterspill. Arvinger bør være oppmerksomme på avdødes gjeld og forpliktelser, og vurdere nøye før de aksepterer arven.
10 dager siden
Målfrid Vartdal (95) har fått buplikt på småbruket hun vokste opp på i Volda kommune, til tross for at kommunen tidligere vurderte huset som ubeboelig. Etter at broren hennes døde og testamenterte gården til en annen, fikk den nye eieren fritak fra buplikten. Da Målfrid kjøpte ut denne eieren og søkte om fritak, snudde kommunen og krevde at hun eller noen andre må bo på eiendommen i flere år. Kommunen har strammet inn på buplikten for å hindre at hus står tomme eller brukes som ferieboliger. Familien mener huset er i så dårlig stand at det bør rives, og at det vil bli dyrere å renovere enn å bygge nytt. Ordføreren i Volda understreker viktigheten av at folk bor i bygdene, og kommunen har gitt Målfrid tre år på å sette i stand huset før tvangssalg kan vurderes. Nå skal statsforvaltaren avgjøre om huset kan beboes eller må rives.
2 måneder siden
Sebastian Solberg kjøper ut ekskjæresten Nikoline Anundsen av deres felles boliger etter bruddet. Solberg betaler 14 millioner kroner for huset i Bærum og 2.775.000 kroner for hytta på Norefjell, totalt 16.775.000 kroner. Paret kjøpte huset i Bærum i april i fjor for 21,5 millioner. De solgte også sin tidligere bolig på Ullern for 14,2 millioner etter å ha redusert prisen. Solberg og Anundsen har fire barn sammen og flyttet fra Oslo for å gi dem en oppvekst nærmere naturen.
4 måneder siden
Anniken Skaar og Finn Christoffersen kjøpte nabohytta til Skaars søster etter å ha lagt en lapp med kjøpsforespørsel på døren. Hytta var i dårlig forfatning og krevde omfattende oppussing. Ekteparet fjernet alt innvendig, satte inn et brukt kjøkken, malte vegger, byttet deler av taket, beiset utvendig og ryddet opp rundt hytta. De brukte rundt 150.000 kroner på oppussingen og totalt under 500.000 kroner med kjøpesummen. Etter første overnatting i 2021, bruker de hytta ofte. Den ligger i nærheten av deres hjem i Hokksund, noe som gjør den lett tilgjengelig. De er svært fornøyde med kjøpet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler tre husstander i Norge som legger stor vekt på julebelysning. Jørn Anders Brunsvik og sønnen i Rjukan har pyntet huset med 51.000 lys, mens William Klemmetsen og Einar Christensen i Grimstad har over 30.000 lys og planlegger å utvide. Jan Olav Kristiansen i Mysen har også pyntet huset sitt med lys og dekorasjoner. Alle tre har startet tidlig med pyntingen og bruker mye tid på å sette opp lysene. De får positive tilbakemeldinger fra naboer og opplever at gleden de sprer veier opp for kostnadene.
3 måneder siden
Bjørn Dæhlies luksusleilighet i Eidsvoll er solgt etter å ha ligget ute for salg i halvannet år. Leiligheten på 331 kvadratmeter med stor takterrasse ble opprinnelig priset til 25 millioner kroner, men ble solgt for 22 millioner. Kjøperen er Pål-Erik Ruud, som sammen med sin familie skal flytte inn i leiligheten. Ruud er gründer av Verge opplæring AS, et selskap som tilbyr kurs i håndtering av utfordrende atferd. Selskapet ble nylig kjøpt opp av CPI, en global leverandør av opplæring i forebygging av vold. Familien hadde sett på leiligheten allerede i 2018, da Dæhlie kjøpte den, og i 2022 ble den overført til Dæhlies sønner før den ble lagt ut for salg.
3 måneder siden
Mari Førde er kjøpt ut av familieselskapet Aars i forbindelse med et generasjonsskifte. Utkjøpet verdsetter hennes aksjer til mellom 1,1 og 1,4 milliarder kroner. Aars er Møller-familiens investeringsselskap med store eierandeler i blant annet Møller Mobility Group og Møller Eiendom. Selskapet er verdsatt til mellom 20 og 25 milliarder kroner. Mari Førde bekrefter utkjøpet, men henviser til Aars for ytterligere spørsmål. De tre andre barna til Stein Førde fortsetter som eiere i selskapet. Ifølge Aars skjer utkjøpet i tråd med eiermodellens prinsipper og innebærer ingen dramatikk.
3 måneder siden
Mange foreldre hjelper barna med boligkjøp, spesielt i Oslo hvor 67 prosent av unge boligkjøpere fikk foreldrehjelp i 2023. Eksperter advarer mot fallgruver og anbefaler å begrense risiko ved å dele opp lån og avtale kausjonens varighet. Kausjoner kan vare i mange år og begrense foreldrenes økonomiske fleksibilitet. Endringer i utlånsforskriften kan redusere behovet for kausjonister, og pengegaver eller forskudd på arv kan være enklere løsninger. Det er viktig å dokumentere hjelpen skriftlig og søke uavhengig rådgivning for å sikre en bærekraftig løsning for begge parter.
2 måneder siden
TV2-programleder Jesper Mathisen har solgt en av to eneboliger han bygde i hagen sin på Gimlevang. Boligen ble solgt for rundt 13 millioner kroner til en familie med små barn. Mathisen og samboeren kjøpte eiendommen i 2018 og valgte å bygge boliger i hagen fordi de var lei av å være gartnere. Den andre boligen er fortsatt til salgs for 13,45 millioner kroner, og Mathisen håper den også blir solgt før sommeren. Barna i huset ønsker seg en barnefamilie som naboer.
3 måneder siden
Milliardær Petter Olsen er konkurs, og datteren Marie Fredrikke Brat Olsen ønsker å kjøpe familieeiendommen Darthus fra konkursboet. Det er inngått en kjøpekontrakt der Brat Olsen skal bli formell eier. Darthus har vært i familien Olsens eie i over 100 år, og det planlegges sauehold på eiendommen. Landbrukssjefen er usikker på eiendommens status, da deler av jorda er utlyst til andre bønder med beiterett. Statskog er også involvert for å definere eiendommens formål og sikre rettsvern for alle parter.
1 måned siden
I «Alt skal bort» vender tre søsken tilbake til barndomshjemmet for å rydde etter farens død. Ellen, Amund og Carl Ove konfronteres med tapet og gamle familiekonflikter. Moren, som forlot dem for 30 år siden, dukker opp og skaper komplikasjoner rundt et verdifullt flygel. Gjennom oppryddingen dukker minner og følelser opp, og tvinger dem til å konfrontere fortiden og egne livsvalg. Filmen skildrer midtlivets melankoli og kompleksiteten i familieforhold, men kan virke noe overlesset i sin iver etter å løse opp i alle tråder.
12 dager siden
En enebolig i Fugløyvegen i Tromsdalen ble nylig solgt for 4,85 millioner kroner, nesten én million over prisantydning. Megler Stian Mathiassen beskriver stor interesse for boligen, med nesten 40 personer på visning. Boligen fra 1960 har tre soverom og balkong, og ble populær på grunn av sin sentrale beliggenhet og potensial for oppussing. Salgssummen vil gå til Leger Uten Grenser, da avdøde testamenterte bort pengene til veldedighet.
4 måneder siden
En familie i Tyssedal ble tvunget til å flytte etter et ras i april 2023. De fikk ikke dekket skadene av forsikring eller Naturskadefondet, og endte opp med to boliglån. Ullensvang kommune kjøpte huset for 2,5 millioner kroner for å hjelpe familien ut av den vanskelige situasjonen. Kommunen vil rive huset og ta kostnaden for dette. Ordføreren mener at staten må ta et større ansvar og at reglene for forsikring må endres for å dekke lignende tilfeller. Familien har forsøkt å endre loven, men uten hell.