En amerikansk Youtuber er varetektsfengslet i India etter å ha besøkt North Sentinel Island, bebodd av den isolerte Sentinelese-stammen. 24-åringen fra Arizona hadde med seg Cola light og en kokosnøtt som gave til stammen, kjent for å være fiendtlig mot fremmede.
Indisk politi arresterte ham for lovbrudd, da kontakt med stammen er forbudt for å beskytte deres overlevelse. Youtuberen risikerer nå fengsel.
Dette er ikke første gang Polyakov forsøker å nå øya; i 2023 forsøkte han å padle dit. I 2018 ble en amerikansk misjonær drept av stammen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
En YouTuber er arrestert etter å ha besøkt den forbudte North Sentinel Island, hjem til en isolert stamme. Mannen forsøkte å tiltrekke seg stammens oppmerksomhet ved å blåse i en fløyte og gikk i land hvor han etterlot Coca Cola og en kokosnøtt. Besøket er ulovlig og vekker bekymring for at sosiale medier oppmuntrer til kontakt med isolerte folkegrupper, noe som kan ha katastrofale følger på grunn av stammens manglende immunitet mot vanlige sykdommer. Organisasjoner understreker myndighetenes ansvar for å beskytte stammen.
4 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil forlenge varetektsfengslingen av en mann i 20-årene, som er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Mannen, som jobbet som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Oslo og studerer sikkerhet, har erkjent kontakt med russisk og iransk etterretning, men nekter straffskyld. Hans forsvarer, John Christian Elden, mener det ikke er behov for fengsling da mannen har forklart seg i politiavhør. PST har vært tilbakeholdne med opplysninger, men politiadvokat har betegnet saken som «svært alvorlig». Mannen er også siktet for ulovlig etterretning som kan skade andre staters interesser. Det er fortsatt uklart hvilke konkrete opplysninger han har delt.
1 måned siden
En norsk pensjonert lege ble dømt for å ha lastet ned overgrepsmateriale av barn, men flyktet til Thailand før soning. Privatetterforsker Aron Jahnsen har funnet legen og gitt bilder til TV 2 for å få politiet til å pågripe ham. Kripos er bekymret for at dømte seksualforbrytere reiser til land som Thailand. Politiet i Trøndelag vurderte å ta passet hans, men fant ikke nok grunnlag. Utlevering fra Thailand er vanskelig på grunn av manglende avtale og straffens lengde.
4 måneder siden
En tidligere realitydeltaker er siktet for psykisk og seksuell mishandling. Mannen ble pågrepet 22. desember og er begjært varetektsfengslet i inntil fire uker. Han har også fått brev- og besøksforbud i samme periode. Ifølge NRK, som først omtalte saken, nekter mannen straffskyld. Mannens forsvarer, Frank Tveit, bekrefter dette. VG melder at mannen vurderer å anke fengslingen. Nettavisen har forsøkt å innhente en kommentar fra Tveit, men har ikke fått svar.
1 måned siden
Den norsk-koreanske statsborgeren Jun (48), bosatt i Norge, er innkalt til avhør i Sør-Korea etter å ha laget en musikkvideo som kritiserer landets president Yoon Suk-yeol. Ved hjelp av kunstig intelligens fremstiller videoen presidenten i kompromitterende situasjoner, noe som har ført til anmeldelse og trussel om internasjonal arrestordre. Jun frykter for sin sikkerhet og har bedt norske myndigheter om hjelp, men Utenriksdepartementet opplyser at de ikke kan gripe inn i sørkoreanske rettsprosesser. Politiet i Oslo har advart ham mot å reise utenlands, da han risikerer å bli arrestert gjennom Interpol.
4 måneder siden
En 18 år gammel britisk mann, Marcus Fakana, ble dømt til ett års fengsel i Dubai etter å ha innledet et forhold med en mindreårig jente under en ferie. Jentas mor anmeldte Fakana til politiet i Dubai da datteren kom hjem til England. Ifølge loven i De forente arabiske emirater er seksuell lavalder 18 år. Fakana hevder han ikke var klar over jentas alder og ber nå om benådning fra sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum for å reise hjem til jul. Menneskerettsorganisasjonen «Detained in Dubai» kritiserer behandlingen av saken og påpeker at Fakana kan ha fått en strengere dom grunnet feilaktig informasjon. Saken belyser viktigheten av å være klar over lokale lover når man reiser til utlandet.
1 måned siden
En sikkerhetsvakt, siktet for spionasje mot den amerikanske ambassaden, har i avhør med PST pekt ut en russisk agent som sin føringsoffiser. Mannen erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld. PST ønsker forlenget varetekt på grunn av fare for bevisforspillelse eller flukt, noe forsvareren bestrider. Siktede kontaktet selv russiske og iranske myndigheter for å dele informasjon, angivelig provosert av USAs støtte til Israel i Gaza-konflikten. Rettssaken er berammet til august, og etterforskningen er under tidspress. Mannen er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet, avsløring av statshemmeligheter og ulovlig etterretning.
9 dager siden
Maria Lepère (18) og Charlotte Pohl (19) fra Rostock ble nektet innreise til USA ved ankomst til Hawaii 18. mars, til tross for godkjent ESTA. Grensevaktene mistenkte at de planla å jobbe ulovlig, noe som ikke er tillatt med ESTA-ordningen. Jentene ble pågrepet, satt i håndjern og plassert i et forvaringssenter hvor de ble utsatt for kroppsvisitasjon og satt i celle med kriminelle. De ble deretter sendt tilbake til Tyskland via Tokyo. Jentene nekter for å ha innrømmet ulovlig arbeid og hevder at forklaringene deres ble forvrengt. Den amerikanske grensekontrollen bekrefter at jentene skal ha innrømmet planer om å jobbe, mens tyske myndigheter følger opp saken. Etter Donald Trumps gjenvalg har Tyskland skjerpet reiserådene til USA og advarer om at verken visum eller ESTA garanterer innreise. USA-turismen har gått ned, og amerikanske myndigheter forsøker å berolige reisende.
4 måneder siden
En nordmann i 20-årene er varetektsfengslet i fire nye uker, siktet for spionasje. Han har selv forklart at han tok kontakt med de russiske og iranske ambassadene for å gi informasjon, angivelig i protest mot USAs støtte til Israel. Siktelsen er utvidet til å inkludere grov avsløring av statshemmeligheter, med en strafferamme på inntil 15 år. Mannen, som jobbet som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden, hevder informasjonen han delte var offentlig tilgjengelig. Hans forsvarer beskriver handlingene som naive og ikke grov etterretningsvirksomhet.
2 måneder siden
Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye, ble pågrepet av politiet umiddelbart etter avslutningen av rettssaken mot ham i Steinkjer. Politiet begrunner pågripelsen med at det vil virke støtende på allmennhetens rettsfølelse om han skulle være på frifot i påvente av en rettskraftig dom. Politiet understreker at saken er svært alvorlig, noe statsadvokatens påstand om 21 års fengsel indikerer. De vurderte pågripelse tidligere, men ønsket ikke å forstyrre rettssaken. Bye fremstilles for varetektsfengsling i Trøndelag tingrett, og politiet begjærer ham fengslet i 17 uker.
2 måneder siden
En norsk statsborger og familiefar ved navn Jun er anmeldt av Sør-Koreas president etter å ha publisert en kritisk musikkvideo på YouTube. Videoen, som bruker kunstig intelligens for å fremstille presidenten i satiriske situasjoner, har ført til anklager om «seksualisert voldskriminalitet» og drapstrusler mot Jun og hans familie. Jun, som er lærer på Østlandet, risikerer fengsel eller bot i Sør-Korea. En professor i Korea-studier ved UiO mener saken illustrerer en alvorlig trussel mot ytringsfriheten i landet, der lover angivelig brukes til politisk undertrykkelse. Jun frykter nå konsekvensene av en eventuell utleveringsavtale mellom Norge og Sør-Korea, men understreker at han ikke angrer på sine handlinger.
1 måned siden
Mahmoud Khalil, en palestinsk studentaktivist med grønt kort, ble arrestert i USA og hevder fra fengselet at han er en politisk fange. Han mener arrestasjonen er knyttet til hans støtte til Palestina og ytringsfrihet. Khalil, nyutdannet fra Columbia University, var aktiv under Gaza-protestene. Arrestasjonen kobles til Trumps løfte om å slå ned på demonstranter. Khalil beskriver pågripelsen uten arrestordre og advarer om at dette er en strategi for å undertrykke motstand mot Trump-administrasjonen.
4 måneder siden
En norsk mann i 20-årene, tidligere sikkerhetsvakt ved USAs ambassade i Oslo, er siktet for spionasje. Han skal selv ha kontaktet Russlands og Irans ambassader, angivelig opprørt over USAs politikk i Gaza. Han har erkjent å ha delt informasjon, inkludert bilder, navn og adresser til ambassadeansatte, men nekter straffskyld. PST mener informasjonen, selv om den delvis var offentlig tilgjengelig, utgjør en hemmelighet og potensielt truer amerikanske sikkerhetsinteresser. Mannen skal ha fått løfter om økonomisk kompensasjon og oppholdt seg i Serbia i forbindelse med etterretningsvirksomheten. Han har forklart at han ønsket å trekke seg, men fryktet russisk etterretning.
1 måned siden
En tysk turist ble angrepet av en folkemengde etter å ha klatret opp Kukulkan-pyramiden i Mexico, til tross for at det er forbudt. Hendelsen fant sted i ruinbyen Chichén Itzá, som står på UNESCOs verdensarvliste. Tilskuere reagerte med sinne da turisten trosset reglene, og situasjonen eskalerte til fysisk vold. Turisten ble slått, og noen ropte at han burde ofres. Vaktene som forsøkte å beskytte ham, ble også angrepet. Turisten er nå arrestert og risikerer bøter. En lignende hendelse fant sted i 2022, da en kvinne ble angrepet etter å ha klatret opp pyramiden.
9 dager siden
En ung mann er pågrepet og siktet for grove trusler etter at en bombelignende gjenstand ble funnet på ferja MF Ryfylke skjærtorsdag i forrige uke. Gjenstanden, som viste seg å være en vekkerklokke, ble oppdaget på et toalett om bord, noe som førte til at ferja ble tømt for passasjerer og kjøretøy ved kai i Nedstrand, Rogaland. Naboer i området ble også evakuert som følge av situasjonen. Politiets bombegruppe konkluderte med at gjenstanden ikke var farlig, men det antas at den var plassert for å skape frykt. Mannen ble pågrepet mandag og siktet for å ha fremsatt grove trusler. Politiet har foreløpig ikke kommentert hans forklaring fra avhør.