En norsk statsborger og familiefar ved navn Jun er anmeldt av Sør-Koreas president etter å ha publisert en kritisk musikkvideo på YouTube. Videoen, som bruker kunstig intelligens for å fremstille presidenten i satiriske situasjoner, har ført til anklager om «seksualisert voldskriminalitet» og drapstrusler mot Jun og hans familie.
Jun, som er lærer på Østlandet, risikerer fengsel eller bot i Sør-Korea. En professor i Korea-studier ved UiO mener saken illustrerer en alvorlig trussel mot ytringsfriheten i landet, der lover angivelig brukes til politisk undertrykkelse.
Jun frykter nå konsekvensene av en eventuell utleveringsavtale mellom Norge og Sør-Korea, men understreker at han ikke angrer på sine handlinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Den norsk-koreanske statsborgeren Jun risikerer fengsel og har mottatt drapstrusler etter å ha publisert en musikkvideo på YouTube som kritiserer Sør-Koreas president. Videoen, laget med kunstig intelligens, viser presidenten i kompromitterende situasjoner og har ført til anmeldelse fra presidentkontoret. Jun, som bor i Norge med sin familie, tør ikke reise tilbake til Sør-Korea av frykt for forfølgelse og vold. Han og familien har blitt utsatt for hets og trusler på nettet, og han frykter for deres sikkerhet. En professor i koreanske studier bekrefter at situasjonen er alvorlig og at Jun risikerer vold dersom han returnerer.
1 måned siden
Den norsk-koreanske statsborgeren Jun (48), bosatt i Norge, er innkalt til avhør i Sør-Korea etter å ha laget en musikkvideo som kritiserer landets president Yoon Suk-yeol. Ved hjelp av kunstig intelligens fremstiller videoen presidenten i kompromitterende situasjoner, noe som har ført til anmeldelse og trussel om internasjonal arrestordre. Jun frykter for sin sikkerhet og har bedt norske myndigheter om hjelp, men Utenriksdepartementet opplyser at de ikke kan gripe inn i sørkoreanske rettsprosesser. Politiet i Oslo har advart ham mot å reise utenlands, da han risikerer å bli arrestert gjennom Interpol.
2 måneder siden
Sør-Koreas avsatte president, Yoon Suk Yeol, er historisk sett den første sittende presidenten som stilles for retten i en straffesak. Han er anklaget for opprør etter et forsøk på å innføre unntakstilstand, og risikerer livstid i fengsel eller dødsstraff. Forsvarerne argumenterer for at handlingen var innenfor hans presidentfullmakter. Parallelt pågår en riksrettssak mot Yoon, som allerede er fratatt sine fullmakter. Selv om unntakstilstanden kun varte i seks timer, har hendelsen ført til politisk uro og demonstrasjoner i Sør-Korea.
27 dager siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er formelt avsatt av grunnlovsdomstolen etter en riksrettssak. Han ble suspendert i desember etter å ha forsøkt å innføre en militær unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som utløste en politisk krise. Yoon var anklaget for å ha brutt grunnloven ved å undertrykke forsamlingsaktiviteter og undergrave freden. Domstolens kjennelse ble sendt direkte på TV, og et nytt presidentvalg må avholdes innen 60 dager. Det er ventet store demonstrasjoner i gatene, og politiet er mobilisert. I tillegg til riksretten pågår det en strafferettslig etterforskning av Yoon.
3 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er tiltalt for å ha ledet til opprør, etter en anbefaling fra korrupsjonsetterforskere. Tiltalen kommer etter at Yoon i desember forsøkte å innføre unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som førte til riksrettssak. Han er nå fratatt sine fullmakter som president. Yoon forklarte krisetiltaket med at landet måtte forsvares mot «antistatlige elementer», med referanse til Nord-Korea, og antydet at valgsystemet var sårbart for utenlandsk påvirkning. Utfallet av riksrettssaken vil avgjøre om Yoon blir avsatt og fengslet.
1 dag siden
En mann fra Sarpsborg er tiltalt for trusler og skremmende adferd mot et kjærestepar. Han skal blant annet ha truet med å spre en sex-video og drepe paret.
3 måneder siden
Sør-Koreas suspenderte president Yoon Suk-yeol er formelt tiltalt for opprør av påtalemyndigheten. Tiltalen følger etter et mislykket forsøk på å innføre unntakstilstand i desember i fjor, der Yoon forsøkte å sette nasjonalforsamlingen til side. Yoon begrunnet tiltaket med behovet for å forsvare landet mot «antistatlige elementer», med henvisning til Nord-Korea og påstått sårbarhet i valgsystemet. Riksrettssaken mot Yoon vil avgjøre om han blir avsatt som president og eventuelt fengslet. Han er inntil videre fratatt sine fullmakter som president.
1 måned siden
En kvinne i 50-årene er tiltalt i Salten og Lofoten tingrett for å ha publisert videoer på nett som identifiserer og kritiserer ansatte i barne- og ungdomspsykiatrien (BUP). Bakgrunnen er en barnefordelingssak hvor kvinnen er nær slektning av barnet. Videoene inneholder lydopptak av samtaler med barnet og personlige opplysninger. Den BUP-ansatte forteller at hun følte seg utrygg og invadert etter publiseringen. Kvinnens forsvarer hevder at tiltalen er et alvorlig angrep på ytringsfriheten, og at kritikk av offentlig myndighetsutøvelse må tåles. Aktor understreker at retten skal vurdere om delingen av videoene er straffbar, uavhengig av barnefordelingssaken. Det er satt av fem dager til rettssaken, og det vil bli fremsatt krav om oppreisningserstatning.
29 dager siden
Neil Young frykter at det å kritisere Donald Trump offentlig kan føre til at han nektes innreise til USA. Artisten, som har dobbelt statsborgerskap, uttrykker bekymring for at ytringsfriheten er under press og at «ikke-eksisterende» lover brukes til å straffe de som er uenige med Trump. Han viser til at også canadiske borgere risikerer å bli nektet innreise om de har kritisert Trump. Young er redd for at en slik situasjon vil hindre ham i å gjennomføre sin planlagte USA-turné.
1 måned siden
En norsk pensjonert lege ble dømt for å ha lastet ned overgrepsmateriale av barn, men flyktet til Thailand før soning. Privatetterforsker Aron Jahnsen har funnet legen og gitt bilder til TV 2 for å få politiet til å pågripe ham. Kripos er bekymret for at dømte seksualforbrytere reiser til land som Thailand. Politiet i Trøndelag vurderte å ta passet hans, men fant ikke nok grunnlag. Utlevering fra Thailand er vanskelig på grunn av manglende avtale og straffens lengde.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er midlertidig avsatt etter å ha erklært unntakstilstand, noe som førte til store protester. Han står nå overfor riksrett og risikerer livstid eller dødsstraff for opprør og maktmisbruk. Statsminister Han Duck-soo har overtatt som midlertidig leder. Flere arrestasjoner er gjort, inkludert tidligere forsvarsminister. Riksrettssaken er i gang, og dersom presidenten dømmes, vil det bli nyvalg. Befolkningen har vist demokratisk modenhet gjennom fredelige protester.
3 måneder siden
Sørkoreanske etterforskere har anbefalt at president Yoon Suk-yeol tiltales for opprør og maktmisbruk. Anbefalingen kommer etter at Yoon forsøkte å innføre unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side i desember. Dette forsøket ble stoppet av de folkevalgte. Yoon begrunnet tiltaket med at landet måtte forsvares mot «antistatlige elementer» og antydet at valgsystemet var sårbart for utenlandsk påvirkning. Utfallet av riksrettssaken vil avgjøre om Yoon blir avsatt og eventuelt fengslet. Han er inntil videre fratatt sine fullmakter som president.
29 dager siden
Neil Young frykter han kan bli nektet innreise til USA dersom han kritiserer Donald Trump. Artisten mener Trump er den verste presidenten i USAs historie, og uttrykker bekymring for at ytringsfriheten i USA er under press. Young, som har dobbelt statsborgerskap, er usikker på hvordan dette vil påvirke hans mulighet til å turnere i USA etter sin kommende Europa-turné. Han hevder at også andre canadiere risikerer innreiseforbud om de har kritisert Trump.
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
2 måneder siden
En mann er siktet for seksuallovbrudd etter å ha filmet jenter i en skolegarderobe i Indre Østfold. Kommunen anmeldte forholdet tre ganger mellom 2022 og 2023, men foreldrene ble først informert om saken denne uken. Foreldre reagerer sterkt på mangelen på informasjon og frykter at bildene kan ha blitt spredt på nettet. Politiet fant bilder fra 2018 til 2023 i mannens bolig. Kommunen beklager og vil gjennomgå saken. Politiet patruljerer rundt siktedes bolig etter hærverk.