Forbrukertilliten i Norge opplever et tilbakeslag i mars, ifølge en måling fra Opinion. Indeksen faller til minus 18,5 poeng etter en oppgang i januar.
Økt internasjonal uro knyttet til handelskrig, kombinert med usikkerhet rundt rentekutt fra Norges Bank, bidrar til pessimismen. Spesielt troen på landets økonomi om 12 måneder har svekket seg betraktelig.
Nesten halvparten av de spurte tror nå at Norges økonomiske situasjon vil være dårligere om ett år. Norges Bank valgte å holde renten uendret, og signaliserte færre rentekutt fremover, noe som forsterket den negative trenden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Den norske krona har svekket seg markant, påvirket av svakere vekst i fastlandsøkonomien og usikkerhet knyttet til Trumps handelspolitikk. Frykten for en eskalerende handelskrig, utløst av tollsatser, kan ramme Norge hardt, spesielt ved et eventuelt fall i oljeprisen. Stigende amerikanske renter og forventede rentekutt fra Norges Bank bidrar også til press på krona. Markedet ser få tegn til en snarlig og betydelig styrking, og eksperter påpeker at et 'motsatt sjokk' vil være nødvendig for å gjenopprette tidligere nivåer.
1 måned siden
NHO rapporterer om et mer pessimistisk syn på verdensøkonomien, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps mulige tilbakekomst. Dette fører til forventninger om færre rentekutt og en prognose om betydelig boligprisvekst. Selv om eksporten fra Fastlands-Norge forventes å øke, er det bekymring for at Norge, som en liten og åpen økonomi, vil bli negativt påvirket av økte importtariffer og potensielle handelskonflikter. Tiltak fra EU for å beskytte eget næringsliv kan forverre situasjonen. I tillegg bidrar den globale sikkerhetspolitiske situasjonen til økt usikkerhet.
1 måned siden
En økende andel nordmenn tviler på at Norges Bank vil senke renten, og viser til global usikkerhet og økende inflasjon. Boligmarkedsbarometeret fra NBBL viser en halvering i andelen som forventer rentekutt siden årsskiftet. Økonomer peker på høyere konsumprisvekst enn forventet og geopolitisk uro som årsaker til at Norges Bank trolig vil utsette et rentekutt. Selv om enkelte mener et kutt ville være fornuftig for å opprettholde forutsigbarhet, er det nå en overvekt av skepsis til snarlige rentelettelser.
2 dager siden
En ny undersøkelse viser stor usikkerhet blant nordmenn om fremtidens boliglånsrenter. Samtidig forventer flertallet fortsatt stigende boligpriser.
1 måned siden
Forbrukertilliten i USA faller for fjerde måned på rad og har nådd det laveste nivået på 12 år. Indeksen som måler forventningene til fremtiden har stupt, noe som indikerer økende bekymringer for vedvarende økonomisk nedgang, også kjent som resesjon. Optimismen rundt fremtidig inntekt er svekket, og bekymringer for både økonomien og arbeidsmarkedet påvirker folks vurdering av egen økonomiske situasjon.
23 dager siden
Verdens børser opplever kraftige fall på grunn av frykt for økonomisk nedgang, resesjon i USA og usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk. Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, påpeker at børsfallet kan redusere forbruket og vanskeliggjøre bedrifters finansiering. Kristian Tunaal i Alfred Berg fremhever at situasjonen er unik, men ser også positive aspekter som tidligere kriser og muligheten for politisk inngripen. Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets antyder at sentralbankene kan kutte renten som følge av svekket økonomi, og at Oslo Børs vil bunne ut etter hvert. Frykten for redusert global etterspørsel rammer også norsk økonomi.
22 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i verdensøkonomien, som igjen påvirker nordmenns privatøkonomi. Økt usikkerhet kan føre til rentekutt for å stimulere aktivitet, men på sikt kan tollmurer gi høyere inflasjon og renteøkning. Boligmarkedet kan påvirkes positivt av rentekutt, men usikkerhet kan føre til en avventende holdning. Eksportbedrifter rammes negativt, og investeringer kan bli utsatt. Usikkerheten svekker arbeidstakernes forhandlingsposisjon og kan føre til en svakere krone, som igjen kan gi dyrere ferie. Ekspertene understreker at situasjonen ikke er like alvorlig som finanskrisen i 2008, og at Norge har økonomiske buffere til å møte urolige tider.
22 dager siden
Etter uro i markedet forventer rentemarkedet nå fire rentekutt i Norge det neste året, drevet av Trumps tollpolitikk og Kinas svar. Rentestrateg Lars Mouland i Nordea anser dette som en overreaksjon og tror ikke Norges Bank vil kutte renten. Markedets forventninger følger et kraftig børsfall, svekket krone og fallende oljepris, der investorer flykter til obligasjoner. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen påpeker at markedet priser inn tre rentekutt i år, opp fra halvannet, men understreker at dette er negativt ved lavere vekst og økt arbeidsledighet.
1 måned siden
Norges Bank skuffet markedet ved å ikke kutte styringsrenten, og boliglånskunder må vente til tidligst september på lettelse. Sentralbanken viser til høyere prisvekst og økt optimisme i næringslivet som begrunnelse. Usikkerhet rundt internasjonal økonomi, spesielt Donald Trumps politikk, bidrar også til forsiktigheten. Økonomer understreker at renteprognoser er usikre, og at forbrukerne bør forberede seg på at rentekutt kan utebli eller bli forsinket. Artikkelen råder folk til å spare penger for å møte økonomisk usikkerhet.
21 dager siden
Oslo Børs opplever et kraftig fall som følge av uroen rundt Trumps handelskrig og implementeringen av nye tollbarrierer. Oljeprisen har falt betydelig siden januar, noe som påvirker store oljeselskaper som Equinor og Aker BP negativt. Analytikere påpeker at usikkerheten rundt handelskonflikten bidrar til nedgangen, selv om oljemarkedet fundamentalt sett er sterkt. Europeiske aksjemarkeder følger samme trend, mens amerikanske obligasjonsrenter stiger. Hovedindeksen har falt nesten 10 prosent siden mars, parallelt med nedgangen i oljeprisen, noe som indikerer en økende risiko for global resesjon.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde renten uendret i januar, men signaliserer et mulig rentekutt i mars. Sjeføkonomer reagerer på sentralbankens bruk av to ulike formuleringer om sannsynligheten for rentekutt, noe som skaper unødvendig usikkerhet. Markedet forventer et første rentekutt i mars, men er usikre på hvor mange kutt det vil bli i løpet av året. Boligmarkedet er sterkt avhengig av rentekutt, og det er knyttet stor spenning til hva sentralbanken kommuniserer i mars. De fleste økonomer forventer tre eller fire rentekutt i 2025, med første kutt i mars.
1 måned siden
Norges Bank forventer at handelskrigen vil føre til redusert global økonomisk vekst og økt prisvekst. Økte tollsatser ventes å dempe investeringer og internasjonal handel. Uroen rundt handelskrigen og sikkerhetspolitikken har påvirket finansmarkedene negativt, med børsnedgang i USA og svekkelse av Oljefondet. Samtidig har kronen styrket seg, noe som kan påvirke fremtidige rentebeslutninger.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser at forventningene til et rentekutt i mars har falt, med kun en fjerdedel som tror det vil skje. Dette skyldes endrede økonomiske signaler, som høyere inflasjon og god aktivitet i næringslivet. Flere økonomer har revidert sine forventninger og tror nå at et rentekutt enten vil utebli eller komme senere. LO-økonom Roger Bjørnstad er skuffet og mener renten har vært for stram. Sentralbanksjefen har tidligere signalisert et kutt i mars, men den endrede situasjonen skaper usikkerhet. Utviklingen i dollarkursen kan også spille en rolle for rentebeslutningen.
22 dager siden
Kronen har svekket seg kraftig, noe som skaper bekymring blant økonomer. En svakere krone kan føre til økt inflasjon, og dermed forsinke eller hindre rentekutt fra Norges Bank. Usikkerhet rundt global vekst, toll og fallende oljepris bidrar til kronesvekkelsen. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreker at Norges Bank vil vurdere renteendringer basert på inflasjonsutsiktene. Økonomer påpeker at en svak krone også kan styrke eksportsektoren, men at importert prisvekst kan vedvare.
4 måneder siden
Til tross for regjeringens påstander om økonomisk bedring, viser en ny undersøkelse at mange nordmenn tror økonomien vil forverres. Undersøkelsen fra Opinion viser at kun 23 prosent tror på en bedre økonomi i 2025, mens 31 prosent forventer en forverring. Statistisk Sentralbyrå (SSB) rapporterer imidlertid om økt kjøpekraft og forventer ytterligere vekst, samt flere rentenedsettelser i 2025. Statsminister Jonas Gahr Støre erkjenner at folks opplevelse av økonomien er annerledes enn de makroøkonomiske tallene. Opinion mener skuffelsen over uteblitte rentekutt i 2024 bidrar til folks pessimisme. Støre håper på rentekutt for å bedre folks økonomiske trygghet.