En ny undersøkelse viser stor usikkerhet blant nordmenn om fremtidens boliglånsrenter. Samtidig forventer flertallet fortsatt stigende boligpriser.
NBBLs Boligmarkedsbarometer for april viser at nordmenn er splittet i synet på renteutviklingen. 37 prosent tror renten forblir uendret, 34 prosent venter kutt, og 29 prosent frykter økninger.
Sjeføkonom Hilde Midsem i NBBL peker på usikkerhet forårsaket av faktorer som inflasjon, utsatt rentekutt fra Norges Bank, handelskrig og geopolitisk uro. Norges Bank holdt renten i ro i mars, etter tidligere signaler om et mulig kutt, og signaliserte to kutt i 2025.
Samtidig har forventningen om boligprisoppgang dempet seg noe, men 68 prosent venter fortsatt prisstigning. Midsem er bekymret for at renteusikkerheten kan svekke etterspørselen i nyboligmarkedet, gitt det lave byggenivået.
Hilde Midsem
NBBL
Norges Bank
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En økende andel nordmenn tviler på at Norges Bank vil senke renten, og viser til global usikkerhet og økende inflasjon. Boligmarkedsbarometeret fra NBBL viser en halvering i andelen som forventer rentekutt siden årsskiftet. Økonomer peker på høyere konsumprisvekst enn forventet og geopolitisk uro som årsaker til at Norges Bank trolig vil utsette et rentekutt. Selv om enkelte mener et kutt ville være fornuftig for å opprettholde forutsigbarhet, er det nå en overvekt av skepsis til snarlige rentelettelser.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde renten uendret i januar, men signaliserer et mulig rentekutt i mars. Sjeføkonomer reagerer på sentralbankens bruk av to ulike formuleringer om sannsynligheten for rentekutt, noe som skaper unødvendig usikkerhet. Markedet forventer et første rentekutt i mars, men er usikre på hvor mange kutt det vil bli i løpet av året. Boligmarkedet er sterkt avhengig av rentekutt, og det er knyttet stor spenning til hva sentralbanken kommuniserer i mars. De fleste økonomer forventer tre eller fire rentekutt i 2025, med første kutt i mars.
1 måned siden
Det er stor usikkerhet knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning. Sentralbanksjefen signaliserte tidligere et mulig rentekutt i mars, men høyere inflasjonstall har ført til økt tvil. En undersøkelse blant ti økonomer viser at flertallet nå ikke forventer et rentekutt. De som likevel tror på et kutt, argumenterer med at lønns- og prisveksten er på vei ned. Norges Bank vil også presentere en pengepolitisk rapport som gir en indikasjon på fremtidige renteendringer, men også her er det uenighet blant økonomene om den mest sannsynlige utviklingen.
1 måned siden
Markedsaktører er usikre på om Norges Bank vil kutte renten. Handelsbanken tror sentralbanken holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av vedvarende prispress i økonomien. Tidligere forventninger om raske rentekutt i 2024 har blitt dempet, og Nordea tror ikke på kutt i det hele tatt i år eller neste år. Økonomer venter spent på Norges Banks pengepolitiske rapport, som vil gi en indikasjon på fremtidig økonomisk utvikling og rentebane. Overraskende høye inflasjonstall og internasjonal usikkerhet har bidratt til å endre forventningene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende usikkerhet rundt fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Høyere prisvekst enn forventet, lav arbeidsledighet og internasjonale økonomiske faktorer har ført til at flere økonomer tror på færre eller ingen rentekutt. Undersøkelser viser at folks forventninger om rentekutt er halvert. Selv om kronen har styrket seg, peker flere argumenter mot rentekutt, inkludert høyere lønnsvekst og boligprisvekst. Noen økonomer tror likevel Norges Bank vil levere et rentekutt for å opprettholde tilliten til sin kommunikasjon.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forventningene til Norges Banks rentebeslutning. Mens flere sjeføkonomer har avlyst rentekutt i mars, er det fortsatt noen som tror på det. Disse økonomene mener Norges Bank har signalisert et kutt og bør holde fast ved det for å opprettholde tilliten. De argumenterer også for at inflasjonstallene er midlertidige og at en sterkere kronekurs kan åpne for rentekutt. Artikkelen fremhever usikkerheten i markedet og spenningen knyttet til sentralbankens beslutning.
1 måned siden
Norges Bank står overfor en viktig rentebeslutning, der markedet er delt mellom forventninger om uendret rente på 4,5 prosent og et mulig rentekutt. Sterkere aktivitet i norsk økonomi og et vedvarende inflasjonspress gjør det vanskelig å kutte renten umiddelbart. Samtidig skaper internasjonal usikkerhet, spesielt knyttet til Donald Trumps handelspolitikk og utviklingen av globale renter, ytterligere kompleksitet. Sentralbanksjefen har tidligere antydet et mulig rentekutt i mars, men den siste tidens økonomiske tall tyder på at dette kan bli utsatt. Norges Banks hovedmål er å stabilisere prisveksten rundt 2 prosent og bidra til en stabil økonomisk utvikling.
2 måneder siden
Norske Boligbyggelags Boligmarkedsbarometer viser at 75 prosent av husholdningene forventer at boligprisene vil fortsette å stige, noe som er rekordhøyt siden 2018. Et flertall venter også lavere boliglånsrenter, men det er økende usikkerhet rundt renteutviklingen på grunn av geopolitisk uro og handelskonflikter. Sjeføkonom i NBBL, Hilde Midsem, mener forventningene kan føre til økt etterspørsel og at folk er villig til å strekke seg lengre i budrunder.
3 måneder siden
Sjeføkonomer ser økt usikkerhet rundt renteutsiktene i Norge etter at Donald Trump ble president i USA. Markedet har priset inn høyere renteforventninger, noe som kan svekke den norske kronen. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signalisere et kutt i mars. Det er likevel usikkerhet rundt antall rentekutt i år, med mulighet for kun to. Inflasjonen er på vei ned, men kronekursen er svakere enn forventet. Flere økonomer åpner for at lavere rente kan bli kortvarig, og noen utelukker ikke nye rentehevinger. Utviklingen i USA og internasjonale renter påvirker også Norges Banks vurderinger.
1 måned siden
Artikkelen belyser spenningen knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning, der flere eksperter nå tviler på et snarlig rentekutt på grunn av økt inflasjon og lav arbeidsledighet. Seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets påpeker at markedets forventninger har endret seg, og mange kan bli skuffet dersom renten ikke senkes. Samtidig følges nøye med på USAs inflasjonstall og utviklingen i amerikanske aksjemarkeder, hvor spesielt transportsektoren viser tegn til bekymring for en potensiell økonomisk nedgang. Usikkerhet rundt president Trumps handelspolitikk bidrar til å forsterke disse bekymringene.
1 måned siden
Handelsbanken har nedjustert sine prognoser for boligprisvekst i 2024 og 2025, primært på grunn av usikkerhet rundt fremtidige rentekutt fra Norges Bank. Etter en overraskende økning i inflasjonen i februar, tror Handelsbanken at Norges Bank vil utsette det planlagte rentekuttet i mars. Tidligere var forventningen en vekst på 11,5 prosent i år, men nå anslås veksten til 7,9 prosent. Til tross for nedjusteringen, understreker Handelsbanken at faktorer som lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og begrenset boligtilbud fortsatt vil støtte boligprisene. Det er likevel stor usikkerhet knyttet til Norges Banks beslutning på det kommende rentemøtet.
1 måned siden
Økonomer er usikre før Norges Banks rentebeslutning. Norges Banks Regionalt Nettverk-rapport viser at veksten har tiltatt. Seniorstrateg Dane Cekov mener modellverktøyet indikerer at renten burde heves, men tror Norges Bank vil bruke skjønn og la renten ligge uendret. Han viser til at høyere prisvekst og solid lønnsvekst trekker renteutsiktene opp. Flere økonomer, som Handelsbanken og Swedbank, har snudd og tror ikke lenger på rentekutt i mars. Swedbank mener argumentene for et rentekutt har svekket seg. SEB anslår 50/50 sjanse for rentekutt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det nåværende boligmarkedet, der mange frykter en kommende prisvekst og ønsker å kjøpe bolig før prisene stiger ytterligere. Ann Sofi Nyhagen (36) er en av dem som er på boligjakt, men hun er usikker på om hun skal kjøpe nå eller vente. Hun er bekymret for økte kommunale avgifter i sitt område. Samtidig viser undersøkelser at rekordmange husholdninger forventer boligprisvekst, og lettelser i egenkapitalkravet bidrar til økt etterspørsel, spesielt blant førstegangskjøpere. Nordea spår en boligprisvekst på opptil 20 prosent i Oslo dersom Norges Bank kutter rentene flere ganger i 2025.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler spenningen før Norges Banks rentemøte. Markedet er usikkert på om renten vil bli kuttet, holdt uendret, eller til og med hevet. Handelsbankens sjeføkonom Marius G. Hov argumenterer for en renteheving til 4,75 prosent, basert på høyere lønnsvekst og kjerneinflasjon enn forventet. Han mener debatten i liten grad har handlet om muligheten for en renteøkning, til tross for at hans modell tilsier at det burde vært gjort. Usikkerheten er stor, spesielt fordi Norges Bank tidligere har signalisert et mulig rentekutt i mars.