Norges Bank forbereder sin neste rentebeslutning, og nye tall for boligmarkedet gir grunnlag for spekulasjoner om tidspunktet for rentekutt.
Norges Bank skal torsdag kunngjøre sin rentebeslutning, og nye tall fra boligmarkedet vekker forventninger. Eiendom Norge rapporterer en sesongjustert nedgang i boligprisene på 0,2 prosent i april, noe som er svakere prisvekst enn sentralbanken hadde sett for seg.
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge tolker dette som gode nyheter for dem som håper på lavere rente, da det indikerer at Norges Bank er mindre bekymret for overoppheting i boligmarkedet. Til tross for moderat prisvekst, holder omsetningen seg bra, og salgstiden er kort, noe som tyder på et velfungerende marked med stor underliggende etterspørsel.
Mens markedet har priset inn høy sannsynlighet for et rentekutt allerede i juni, tror Knudsen at Norges Bank vil holde seg til sin opprinnelige plan om kutt i september. Andre banker som Nordea og Handelsbanken har ulike prognoser for rentekutt i år.
Ida Wolden Bache
Kyrre Knudsen
Odd Hultman
Carl O. Geving
Lauridsen
Norges Bank
Eiendom Norge
Sparebank 1 Sør-Norge
Forbrukerrådet
Nordea
Handelsbanken
Norges Eiendomsmeglerforbund
Norge
Bergen
Fredrikstad
Sarpsborg
Ålesund
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes fra Fellesforbundet blir ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk sitt kandidatur. LO-kongressen er åpnet, og avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik fokuserte på kampen mot «pengemakt». Interne diskusjoner preger kongressen, spesielt rundt fremtidig kraftpolitikk, der Fellesforbundet-veteraner krever nasjonal kontroll over strømpriser, og en ny AFP-ordning, hvor Fagforbundet ønsker radikale endringer for å inkludere flere arbeidstakere.
Stortinget skal tirsdag kveld avgjøre sentrale spørsmål for Norges oljefremtid, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifiseringen av Melkøya-anlegget. Det ligger an til flertall for å pålegge regjeringen å forberede en ny oljerunde, med støtte fra Senterpartiet, Høyre, Frp og den uavhengige representanten Christian Tybring-Gjedde. Samtidig ser et kompromissforslag om å utrede alternativer til elektrifisering av Melkøya ikke ut til å få flertall, da Venstre ikke vil støtte det.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å fullstendig fase ut all import av russisk energi, inkludert gass og kjernekraftbrensel, innen utgangen av 2027. Målet er å stanse pengestrømmen til Russlands krigføring og forhindre utpressing. Planen inkluderer et forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette kommer etter at EUs import av flytende naturgass (LNG) fra Russland har økt betydelig siden krigen i Ukraina startet. Det er imidlertid usikkerhet om planen vil lykkes, da sanksjoner krever enstemmighet blant medlemslandene.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har bekreftet planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om å erobre området og etablere permanent militær tilstedeværelse. Finansminister Bezalel Smotrich uttaler at Israel ønsker kontroll over hele enklaven og at den palestinske befolkningen skal drives sørover. Planen, basert på «Generalenes plan», innebærer å tømme Nord-Gaza for sivile. Eksperter frykter dette vil føre til ytterligere ødeleggelser, etnisk rensning og de facto annektering, med katastrofale humanitære følger.
En fersk årsrapport fra politiet viser en totalvekst i kriminaliteten i Norge på 4,1 prosent fra året før. Økningen er spesielt markant for ran, grove narkotikalovbrudd og mishandling i nære relasjoner. Barne- og ungdomskriminaliteten er på sitt høyeste nivå siden 2010. Rapporten viser også at færre saker oppklares, og at politiansatte utsettes for mer vold og trusler. Høyre reagerer sterkt på tallene og krever politisk handling for å snu utviklingen.
Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted mener forhandlinger om salg av Aktieselskabet Kulspids, som eier Søre Fagerfjord på Svalbard, er i strid med sikkerhetsloven. Et regjeringsvedtak krever samtykke fra Nærings- og fiskeridepartementet for slike forhandlinger. Sejersted advarer om at selve forhandlingsprosessen kan være straffbar. Selskapet hevder å forhandle salg til globale miljøorganisasjoner for en pris langt over regjeringens tilbud, men eiernes advokat bestrider at det er innledet forhandlinger som krever samtykke.
1 dag siden
Meglere forventer en roligere utvikling i boligmarkedet fremover. Høye renter og økt boligtilbud demper prisveksten.
4 måneder siden
Markedet tror ikke Norges Bank vil kutte renten like mye som sentralbanken selv forventer, ifølge Handelsbanken. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov mener den nye normalen er høyere enn før. Norges Bank kommer med ny rentebeslutning og prognoser torsdag. Økonomer venter ikke rentekutt før neste år. Handelsbanken tror renten vil stabilisere seg rundt 3,5 prosent, mens Norges Bank tidligere anslo 2,7 prosent. Økt aktivitet, kjerneinflasjon og internasjonale renter bidrar til høyere forventninger. Kjersti Haugland i DNB Markets tror renten vil stabilisere seg på 3,25 prosent i 2026, og at vi må venne oss til et høyere rentenivå.
1 måned siden
Sverre Walle, en boligkjøper i Oslo, håper på uendret rente for å unngå spinnville budrunder. Markedet har vist tegn til avkjøling med færre besøkende på visninger. Norges Bank vurderer et rentekutt, men høy prisvekst og lav arbeidsledighet kan føre til at de venter. Professor Ragnar Torvik advarer mot for lav rente, som kan gi høy inflasjon og ustabilitet. Eiendomsmeklere melder om mindre interesse for visninger, da mange avventer rentebeslutningen.
9 timer siden
Boligprisutviklingen i Norge bremser opp etter en sterk start på året. I april falt prisene sesongjustert, med store regionale forskjeller.
3 måneder siden
Norges Bank signaliserer et rentekutt i slutten av mars, som forventes å gi lavere lånekostnader for husholdninger, bedrifter og kommuner. Selv om dette vil gi økt disponibel inntekt, spesielt for de med mye gjeld, vil effekten ikke merkes før nærmere sommeren. En svakere kronekurs kan gjøre utenlandsreiser dyrere, men dette forventes ikke å ha stor innvirkning. Det er usikkerhet rundt hvor mange rentekutt det blir totalt i år, men norsk økonomi anses som robust med gode vekstdrivere. Kommunene vil også dra nytte av rentekutt gjennom lavere gebyrer.
2 måneder siden
Digitalbanken Nordirekte, en del av Skagerrak Sparebank, har valgt å kutte renten før Norges Banks neste rentemøte, hvor et rentekutt er ventet. Banksjefen forklarer dette med en nedgang i markedsrenten og forventninger om et kommende rentekutt fra Norges Bank. Dette er andre gang på under ett år at Nordirekte reduserer renten, og beste boliglånsrente er nå 5,03 prosent. Banken viser til økt konkurranse om boligkundene, og Forbrukerrådet påpeker at det er store forskjeller i boliglånsrenter, noe som betyr at det kan være penger å spare på å bytte bank.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår fem rentekutt i 2025, mens Nordea Markets tror på kun to. SSB begrunner sine anslag med lavere inflasjon og en styrket kronekurs. Nordea Markets advarer om at for mange rentekutt kan føre til økt kjøpekraft, boligprisvekst og en potensiell ny renteheving. Handelsbanken tror også at Norges Bank vil være mer forsiktig med rentekutt enn SSB. SSB anslår at kjerneinflasjonen vil falle til 2,8 prosent neste år, men understreker at prisveksten på husleier vil holde inflasjonen oppe en stund.
1 måned siden
Norges Bank valgte å ikke kutte renten og holder styringsrenten på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om rentekutt i mars. Utsatt rentekutt kan føre til roligere visninger og mindre stress i budrunder, ifølge boligkjøpere. Enkelte megler melder om noe færre på visninger, men understreker at førstegangskjøpere i små leiligheter ikke lar seg påvirke like mye av rentenivået. Norges Bank forventer nå en boligprisvekst på 8,1 prosent i år. Rente- og valutastrateg i Handelsbanken åpner for inntil fem kutt i år og neste år.
9 timer siden
Boligprisene i Norge viste en moderat vekst i april. Utviklingen har roet seg etter en sterk start på året.
1 måned siden
Norges Bank skuffet markedet ved å ikke kutte styringsrenten, og boliglånskunder må vente til tidligst september på lettelse. Sentralbanken viser til høyere prisvekst og økt optimisme i næringslivet som begrunnelse. Usikkerhet rundt internasjonal økonomi, spesielt Donald Trumps politikk, bidrar også til forsiktigheten. Økonomer understreker at renteprognoser er usikre, og at forbrukerne bør forberede seg på at rentekutt kan utebli eller bli forsinket. Artikkelen råder folk til å spare penger for å møte økonomisk usikkerhet.
3 måneder siden
Nordea spår færre rentekutt enn Norges Bank, og mener arbeidsledigheten er den viktigste faktoren. De tror norsk økonomi vil klare seg med to kutt, og at flere kutt kan føre til overoppheting med økte boligpriser og forbruk. Nordea mener det første rentekuttet vil gi folk en følelse av at økonomien går i riktig retning, selv om reallønnen allerede har økt.
2 dager siden
Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på sitt kommende rentemøte. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til tidspunktet for det første rentekuttet.
1 dag siden
Flere sentralbanker forbereder rentebeslutninger denne uken, samtidig som nye økonomiske nøkkeltall publiseres. Økonomer og markedsaktører venter spent på signaler om fremtidige renteendringer.
1 måned siden
Økonomer er uenige om Norges Bank vil senke renten denne uken. Mens sjeføkonom Jan L. Andreassen mener Norges Bank bør kutte renten nå og forventer fire kutt innen årsskiftet grunnet forventninger om en sterkere krone, tror andre økonomer at sentralbanken vil vente. De viser til økt prisvekst, høyere lønnsvekst enn forventet, og tegn på et oppsving i norsk økonomi. Flere eksperter påpeker at det sterke arbeidsmarkedet og den overraskende gode utviklingen til tross for høye renter, taler for å opprettholde dagens rentenivå. Usikkerheten er stor, og markedet venter spent på Norges Banks avgjørelse.
1 måned siden
Storbanken Nordea tror ikke lenger på rentekutt fra Norges Bank i år eller neste år. Sjeføkonom Kjetil Olsen viser til fallende arbeidsledighet og en inflasjon som er langt over målet som begrunnelse. Norges Bank har tidligere signalisert rentekutt, men Nordea mener behovet for å stimulere økonomien med lavere rente er borte. De viser til at Norges Bank har fryktet høyere arbeidsledighet, men at den faktiske arbeidsledigheten holder seg lav. Nordea tror nå fokuset vil skifte til å bringe inflasjonen ned til 2 prosent.