En ny meningsmåling utført for Berlingske viser at danskene i økende grad ser mot Europa for sikkerhet, og at tilliten til USA som alliert er svekket. Et stort flertall mener Danmark bør prioritere europeisk samarbeid fremfor USA i sikkerhetspolitikken, og en betydelig andel anser USA som en potensiell trussel.
Eksperter beskriver tallene som oppsiktsvekkende og mener de indikerer et fundamentalt skifte i hvordan danskene oppfatter USA.
Samtidig har tilliten til NATOs evne til å forsvare Danmark også gått ned, noe som understreker behovet for en nyorientering i dansk sikkerhetspolitikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
En ny undersøkelse utført av Opinion viser at tilliten til USA som alliert har stupt i Norge, etter Donald Trumps uttalelser og handlinger. Kun 13 prosent av nordmenn anser nå USA som en god alliert. Målingen viser at nordmenn heller stoler på andre nordiske land og Ukraina. Lederen av Norsk-ukrainsk venneforening, Jørn Sund-Henriksen, mener Europa må ta ansvar for egen sikkerhet og ser på Ukraina som en viktig støttespiller. Selv blant Frp-velgere er det kun en liten andel som har tillit til USA.
2 måneder siden
En dansk sikkerhetsekspert advarer mot økende amerikansk teknologisk dominans og potensielle sikkerhetsrisikoer ved å bruke selskaper som Google og Microsoft. Eksperten mener at danske myndigheter og virksomheter bør være oppmerksomme på at en Trump-regjering kan bruke amerikanske teknologiselskaper til å spionere på allierte. En professor i cybersikkerhet anbefaler å vurdere europeiske alternativer for å redusere avhengigheten. USA har også truet Ukraina med å stenge ned Starlink for å få tilgang til landets mineraler, noe som skaper bekymring i Europa. Situasjonen er spesielt alvorlig for Danmark, da Trump tidligere har antydet muligheten for å bruke pressmidler for å kontrollere Grønland.
2 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, mener Europa må ruste opp for å møte trusselen fra Russland, etter et møte om Ukraina-krigen og europeisk sikkerhet. Forskere støtter dette, og peker på behovet for å forberede seg på at USA trekker seg tilbake. Samtidig advarer Danmarks Etterretningstjeneste om økt fare for storkrig i Europa, spesielt hvis Russland tror USA ikke vil støtte NATO-land. Donald Trump har signalisert at han vil utelukke Europa fra forhandlinger om Ukraina.
1 måned siden
En dansk professor advarer om at Europa er i en «superfarlig» situasjon på grunn av militær ubalanse med Russland. USA presser på for økte europeiske forsvarsutgifter, og det er et tydelig skifte i amerikansk holdning der man er lei av å bære byrden alene. Europeiske land øker nå sine budsjetter, men utfordringer knyttet til våpenanskaffelser og utvikling av en selvstendig forsvarsindustri kompliserer situasjonen. Eksperter understreker at europeiske ledere må omsette ord til handling og øke satsingen på forsvar.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
2 måneder siden
Professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole mener danskene er rystet etter Donald Trumps uttalelser om å kjøpe Grønland, noe som har ført til bekymring for å stå alene mot stormakter. Han påpeker at Europa har ressurser, men sliter med å samordne dem til en troverdig militær motmakt mot Russland. Ferd-eier Johan Andresen tror Europa vil ruste opp, mens Knut Arild Hareide mener Russland fortsatt er en trussel og at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
1 måned siden
En tidligere Nato-topp advarer om at USA under en mulig ny Trump-administrasjon kan trekke seg ut av forsvarsalliansen. Flere republikanere har uttrykt misnøye med Nato, noe som skaper usikkerhet i Europa. Eksperter peker på tegn som tyder på at USA distanserer seg fra alliansen, og mener Europa må forberede seg på å forsvare seg selv. Konsekvensene kan bli at Europa må øke sine forsvarsbudsjetter og søke nye allianser. USA-ekspert mener Norge bør vurdere EU-medlemskap for å signalisere tilhørighet til Europa.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener USA har gått fra å være en sikkerhetspolitisk partner til et problem, og at Trumps retorikk minner om autoritære lederes. De frykter at dette kan undergrave vestlig verdensorden og legitimere lignende adferd fra andre ledere. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi og kan påvirke debatten om selvstendighet. Ekspertene understreker viktigheten av strategisk samarbeid for Grønland, og at Europa må se etter sin egen sikkerhet.
1 måned siden
En fersk undersøkelse fra Opinion viser en markant økning i frykten for krig i Norge. Nå tror 16 prosent av nordmenn at det er sannsynlig med krig innen fem år, mot kun 6 prosent i fjor. Samtidig uttrykker et klart flertall (60 prosent) manglende tillit til Norges forsvarsevne. Undersøkelsen avdekker også en nedgang i tilliten til at NATO vil garantere Norges sikkerhet. I tillegg er det en økende andel som tror at andre NATO-land kan bli angrepet militært. En seniorrådgiver i Opinion peker på Donald Trump som en faktor som har bidratt til økt usikkerhet.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må innse at USA under Trump ikke lenger prioriterer det transatlantiske forholdet på samme måte som før. Den hevder at Norge må utvikle en ny forsvars- og sikkerhetspolitikk som fokuserer på europeisk selvstendighet og ivaretakelse av egne interesser. Artikkelen peker på at USA ikke vil bruke penger på å forsvare Europa, og at Norge bør vurdere å slutte seg til en europeisk forsvarsallianse med land som deler grunnleggende verdier. Den oppfordrer norske politikere og befolkningen til å erkjenne behovet for å tenke nytt om allianser.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
1 måned siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen åpner for å vurdere alle muligheter, inkludert atomvåpen, også på dansk jord. Dette kommer frem under EUs krisemøte i Brussel, preget av usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Frankrikes president Emmanuel Macron har åpnet for å dele landets atomvåpen med andre europeiske land. Fredriksen understreker viktigheten av atomvåpen for å avskrekke Russland og forsvare Europa. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker for støtten fra Europa. Norge er beskyttet av NATOs atomvåpen, men tillater ikke atomvåpen på norsk jord i fredstid.
23 dager siden
Etter Trumps Grønland-trusler og handelskrig, debatteres det i Danmark om USAs president er en venn eller fiende. Venstrefløy-politiker Pelle Dragsted mener Trump har forrådt Danmark, mens EU-parlamentariker Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti mener bildet er mer komplekst. Nye meningsmålinger viser økende skepsis mot USA i Danmark, blant annet når det gjelder forsvarssamarbeid. Vistisen understreker at USA er en viktig alliert, men kritiserer Trumps retorikk og fremgangsmåte, spesielt rundt Grønland-saken. Han mener likevel det er viktig å opprettholde et sterkt forhold til USA, spesielt i Arktis.