Greenpeace er dømt til å betale over 5 milliarder kroner i erstatning til oljeselskapet Energy Transfer etter et søksmål i Nord-Dakota. Søksmålet omhandlet miljøorganisasjonens rolle i protestene mot Dakota Access-rørledningen for nesten ti år siden.
Energy Transfer anklaget Greenpeace for ærekrenkelse, ulovlig inntrengning, ordensforstyrrelse og sivil konspirasjon. Greenpeace hevder at de ikke ledet demonstrasjonene og at søksmålet truer ytringsfriheten, og har varslet at de vil anke dommen, men risikerer konkurs.
Greenpeace har også saksøkt Energy Transfer i Nederland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Høyesterett har gitt Greenpeace og Natur og Ungdom medhold i anken mot staten i klimasøksmålet om oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Saken dreier seg om en midlertidig stans i virksomheten på petroleumsfeltene i Nordsjøen for å hindre klimagassutslipp. Høyesterett mener lagmannsretten har tolket loven feil og opphever kjennelsen. Staten er dømt til å betale sakskostnadene. Greenpeace krever nå at energiministeren bekrefter at produksjonen på de tre oljefeltene stanses.
4 måneder siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken fra miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom, som ønsker midlertidig stans av produksjonen ved tre oljefelt i Nordsjøen: Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. Dette følger etter at Borgarting lagmannsrett 14. oktober avslo kravet om stans i påvente av en rettslig avklaring i klimasøksmålet. I januar fikk organisasjonene medhold i Oslo tingrett, som erklærte tillatelsene til utbygging av feltene ugyldige. Lagmannsretten skal senere behandle statens anke over tingrettens dom. Greenpeace-leder Frode Pleym uttrykker håp om at Høyesterett vil gjeninnføre midlertidige forbud for å redusere CO2-utslipp.
19 dager siden
Høgsterett har avgjort at lagmannsretten må behandle klimasøksmålet frå Greenpeace og Natur og Ungdom på nytt, fordi dei meiner lova vart feiltolka. Søksmålet handlar om krav om mellombels stans i oljeverksemd, då miljøorganisasjonane meiner staten ikkje har vurdert klimaeffektane godt nok før godkjenning av nye oljefelt. Greenpeace krev no stans i dei tre oljefelta og meiner staten må haldast ansvarleg for manglande klimavurderingar. Staten har førebels ikkje kommentert avgjerda.
4 måneder siden
Fosen-aksjonistene møter i lagmannsretten etter å ha blitt frifunnet i tingretten for demonstrasjoner ved departementene. Aksjonistene nektet å betale bøter de fikk etter å ha okkupert Olje- og energidepartementet, samt blokkert Finansdepartementet og Keysers gate 6. Tingretten mente at pålegget om å avslutte demonstrasjonen krenket aksjonistenes rett til å demonstrere fredelig. Påtalemyndigheten anket avgjørelsen og mener at en straffereaksjon i form av bot er berettiget. Saken omhandler en strid mellom reindrift og vindkraftutbygging på Fosen, hvor Høyesterett tidligere har fastslått et menneskerettighetsbrudd.
19 dager siden
Høyesterett har bestemt at lagmannsretten må behandle miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdoms krav om midlertidig stans i oljeprosjekter på nytt. Høyesterett mener lagmannsretten har feiltolket loven. Klimasøksmålet omhandler tillatelsene til oljeutvinning på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Miljøorganisasjonene ønsker å stoppe utslipp av klimagasser. Lagmannsretten mente tidligere at det var opp til Stortinget å avgjøre et eventuelt forbud mot oljevirksomhet, men Høyesterett har opphevet denne kjennelsen.
2 måneder siden
Oslo tingrett har gitt staten medhold i at den kan åpne for prøveboring etter mineraler på dyphavet. WWF saksøkte staten og mente kartleggingen var for dårlig, men tapte saken og må betale saksomkostninger. WWF vurderer å anke, og mener miljøkonsekvensene ikke er godt nok belyst. Mineralene er viktige for det grønne skiftet, men SV har stoppet utlysningen av konsesjoner i 2024 og 2025. Advokatene understreker at det vil være mange runder med offentlige høringer og forankring i Stortinget før eventuell utvinning.
3 måneder siden
Fosen-aksjonistene er frifunnet i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt anket for okkupasjon av Olje- og energidepartementet. Demonstrantene nektet å betale bøter etter flere demonstrasjoner i Oslo i 2023, inkludert ved Finansdepartementet. I tingretten ble de først frifunnet, men påtalemyndigheten anket. Lagmannsretten har nå stadfestet frifinnelsen. Aksjonistenes advokat argumenterte for at straff ville være et brudd på deres menneskerettigheter, spesielt ytrings- og demonstrasjonsfriheten.
1 måned siden
Forbrukertilsynet undersøker om Equinor har brutt åpenhetsloven i forbindelse med Rosebank-feltet og samarbeidet med Ithaca Energy. Greenpeace kritiserer Equinor for indirekte å støtte israelske Delek Group, som er majoritetseier i Ithaca, og svartelistet av FN. Equinor anklages for å bidra til å sponse okkupasjon av Palestina. Equinor avviser kritikken og understreker at Ithaca er et britisk selskap notert på London-børsen, og at de ikke har forretningsforbindelse med Delek. Nærings- og fiskeridepartementet følger opp Equinor og Rosebank, og vil fortsette dialogen om strategi, klimagassutslipp og risikostyring.
3 måneder siden
Fosen-aksjonistene er frifunnet i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt anklaget for okkupasjon av Olje- og energidepartementet. Aksjonistene nektet å betale bøter de fikk etter å ha blokkert flere departementer i protest mot vindmølleparker i Fosen. Både tingretten og lagmannsretten har nå frifunnet dem. Påtalemyndigheten mente aksjonistene burde dømmes for ikke å ha fulgt politiets pålegg om å fjerne seg, men aksepterte at selve demonstrasjonen var lovlig. Saken har bakgrunn i en konflikt rundt vindmølleparker i Fosen-området, som Høyesterett har erklært ulovlige etter at reindriften vant frem.
3 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors gigantiske olje- og gassprosjekt Rosebank for ulovlig, da retten mener at den britiske regjeringen ikke gjorde en god nok vurdering av klimaeffektene før de ga tillatelse. Dommen slår fast at utvinning av olje fra feltet vil være ulovlig, men setter ikke forbud mot videre utbygging. Equinor må nå levere en ny søknad for å starte produksjon. Klimaorganisasjoner som Greenpeace jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand fra klimaaktivister, som mener feltet vil slippe ut store mengder CO2 og at Equinors samarbeidspartner er involvert i brudd på folkeretten.
1 måned siden
Rettssaken mot den tidligere lederen av Miljøservice Eide er i gang, med anklager om omfattende miljøkriminalitet. Tiltalen omfatter ulovlig lagring av store mengder avfall over 20 år, noe som har ført til alvorlig forurensning på Eide og Averøy. Forsvareren argumenterer med at avfallsmengden økte raskere enn forventet og kritiserer Statsforvalteren for manglende engasjement og urealistiske oppryddingsfrister. Statsadvokaten fremhever funn av farlig avfall i grunnen og understreker sakens alvor, der full opprydning er anslått å koste 129 millioner kroner. Selskapet burde vært konkurs allerede i 2017.
1 måned siden
Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har klaget på Konkurransetilsynets vedtak om en bot på totalt 4,9 milliarder kroner for ulovlig prissamarbeid. Konkurransetilsynet har behandlet klagene, men har ikke funnet grunn til å endre vedtaket, og sender saken videre til Konkurranseklagenemnda. Prissamarbeidet bestod av at kjedene overvåket hverandres priser gjennom et omfattende system av prisjegere. Dersom kjedene ikke får medhold i Konkurranseklagenemnda, kan de ta saken videre til rettssystemet.
3 måneder siden
Equinor er saksøkt av Nord Stream 2 AG etter sabotasjen av Nord Stream-rørledningen i Østersjøen høsten 2022. Nord Stream 2 AG, som eies av russiske Gazprom, krever erstatning for manglende hjelp fra en Equinor-ledet gruppe til å inspisere skadene. Equinor hevder at EU-sanksjoner hindret dem fra å bistå. Nord Stream-selskapet er medlem av Pipeline Repair and Subsea Intervention (PRSI) Pool, en medlemsgruppe som samarbeider om vedlikehold av rørledninger, der Equinor er administrator. Rettssaken er berammet i Sør-Rogaland tingrett i begynnelsen av juni.
1 måned siden
Høyesterett skal avgjøre om miljøorganisasjoner kan kreve midlertidig stans i oljeproduksjonen på feltene Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving. Bakgrunnen er uenighet om gyldigheten av tillatelsene til oljeutvinning. Tingretten ga miljøorganisasjonene medhold, men lagmannsretten opphevet kjennelsen. Miljøbevegelsen mener lagmannsretten har misforstått jussen, mens staten mener operatørene har levert tilstrekkelig informasjon. Advokaten til miljøbevegelsen kritiserer staten for trenering og fremskyndet oppstart av produksjon på feltene Breidablikk og Tyrving.
19 dager siden
Høyesterett har besluttet å behandle anken i saken mot Fosen-aksjonistene, etter at de ble frikjent i Borgarting lagmannsrett. Aksjonistene ble ilagt bøter etter å ha okkupert Energidepartementet og blokkert Finansdepartementet i februar og mars 2023. De nektet å betale bøtene, noe som førte til rettssak. I lagmannsretten var det et mindretall av dommerne som mente at politiets tiltak og bøtene var uforholdsmessige og krenket aksjonistenes rett til forsamlings- og ytringsfrihet. Saken skal nå behandles i Norges høyeste rettsinstans.